X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wreszciemama a zamawiałaś bawełniane czy frotę?

uwo9yx8db7dsv504.png
  • WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2017, 12:26

zem3o7esxha3u0v7.png
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Kamilutek widzę, że masz dużą wiedzę w kwestii szczepień, super :-) A powiedz jak obniżyłaś PH moczu i pozbyłaś się fosforanów wapnia. Samo przeszło czy coś stosowałaś?

Ja tego dokonałam :) Piłam sok z żurawiny (taki 100%, bez cukru oczywiście :P) i dodawałam cytrynę do wody. Gin mówiła, że mogę łykać witaminę C ale nie chciałam brać kolejnych tabletek.

Camilia lubi tę wiadomość

uwo9yx8db7dsv504.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik wrote:
    Tu nie do końca chodzi o niedotlenienie dziecka. Żyłą główną dolną płynie krew odtlenowana z dolnych części naszego ciała (głównie z nóg)i uciskanie jej może powodować zastoje krwi, żylaki itp. Ale to u nas, nie u dziecka.
    Natlenowana krew do dziecka płynie tętnicą pępowinową, odchodzącą od tętnicy biodrowej i nie ma nic wspólnego ze spaniem na lewym boku :D

Także jeśli ktoś nie ma problemów z drętwieniem nóg, zastojami płynu czy żylakami to może spać na prawym. Ta informacja o lewym boku jest mooooocno przesadzona i rozdmuchana.
    Sprawdzałam, bo śpię tylko na prawym praktycznie :)
    Hmmmmmm, a widzisz! Czyli Pani Położna na swoim blogu wprowadza nas w błąd? A człowiek czyta, żeby być mądrzejszym :D

"Leżenie na prawym boku lub na plecach może powodować ucisk macicy na żyłę główną dolną. Powoduje to do zmniejszenie ilości krwi wracającej do serca. Krew wtedy zostaje w dolnej części ciała, zmniejsza się rzut serca co prowadzi do omdleń, a dalej do niedotlenienia dziecka. Jeżeli nie masz takich objawów jak kołatanie serca, mroczki przed oczami, to możesz odpoczywać leżąc na prawym boku. Jeśli jednak pojawiają się objawy niedotlenienia zmień pozycję i połóż się na lewym boku. Wtedy wszystko wróci do normy."

Może chodzi o ogólne niedotlenienie ;)

Tak czy inaczej, faktycznie to trochę nadmuchany temat ;)

qb3canlimmmj6sap.png
  • Hope_ Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja umieram.... 5,5 pączka to NIE był dobry pomysł...

Arwi, MEGI81 lubią tę wiadomość

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope, łączę się w bólu. Mnie strasznie mdli po 2,5; po 5,5 pewnie bym zeszła.
    Wypij miętę, na trochę pomogła.

MEGI81, Hope_ lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Karotka Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope to poszalałaś z pączkami :D

Camilia kupiliśmy Adamex Aspena. Jak mąż wróci to go pewnie złoży na próbę.

Taki skok tętna mam średnio co drugi dzień przy minimalnej aktywności (np. złożenie i schowanie prania ). W ogóle tę ciążę dużo gorzej znoszę.

7u223e3kv1dyvizz.png
  • Karotka Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pytanko....kupowałyście poduszki rogale do karmienia? Jakie wypełnienie będzie najlepsze?

7u223e3kv1dyvizz.png
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja! Bilans tłustoczwartkowy póki co +3 ale dwa jeszcze w pogotowiu więc pewnie do wieczora je zjem. U mnie też ciąża wzmogła apetyt na mleko, codziennie co najmniej duży kubek, a przed ciążą nie piłam praktycznie wcale. Do pączucia pasuje idealnie, a jeszcze lepiej gorzkie kakao.

Nie wiem ile u mnie kg na plus, miesiąc temu na wadze u lekarza było 6 kg, ale widzę po ciuchach, że w tym czasie przybyło ciałka więc stawiam, że z 3 kg doszło - przekonam się we wtorek.

U mnie też słabo ze spaniem. Kładę się śpiącą, zaraz mi się odechciewa. Budzę się w nocy, gorącą mi, niewygodnie albo dziecię bombarduje... Takie uroki :)

Ale te kopniaczki uwielbiam, ostatnio M. mnie pytał jakie to uczucie czuć ruchy dziecka, a ja w sumie nie potrafiłam mu opisać, bo czuję je jako coś mojego, naturalnego, w sumie jakby trwało od zawsze. Już się nie mogę doczekać ujrzenia tych małych stópek i pupki, co się wypina koło pępka (ale niech jeszcze siedzi bobas w tym brzuchu długo).

dewa, Kamilutek lubią tę wiadomość

Maj 2017 - Synek jest z nami:)

3 poronienia
    Mutacje mthfr i v leiden, ana, policystyczne jajniki
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie kopniaki i ruchy dziecięcia czuję jak coś nie mojego, obcego. Zawsze jestem zaskoczona, jak mi zapoda z łokcia albo kolana.
    Zupełnie inaczej odczuwałam np. ruchy jelit, to było moje, ruszała się część mnie, a teraz rusza się Obcy :)

MEGI81, GoNia1979, Karissa lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe mnie też zaskoczyło to nagłe odczucie, że całkiem dobrze mi z tym obcym we wnętrzu ;)

rybka33 lubi tę wiadomość

3 poronienia
  • Rudzik Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa wrote:
    Hmmmmmm, a widzisz! Czyli Pani Położna na swoim blogu wprowadza nas w błąd? A człowiek czyta, żeby być mądrzejszym :D

"Leżenie na prawym boku lub na plecach może powodować ucisk macicy na żyłę główną dolną. Powoduje to do zmniejszenie ilości krwi wracającej do serca. Krew wtedy zostaje w dolnej części ciała, zmniejsza się rzut serca co prowadzi do omdleń, a dalej do niedotlenienia dziecka. Jeżeli nie masz takich objawów jak kołatanie serca, mroczki przed oczami, to możesz odpoczywać leżąc na prawym boku. Jeśli jednak pojawiają się objawy niedotlenienia zmień pozycję i połóż się na lewym boku. Wtedy wszystko wróci do normy."

Może chodzi o ogólne niedotlenienie ;)

Tak czy inaczej, faktycznie to trochę nadmuchany temat ;)

Pisze ok, to kwestia interpretacji. Uciśnięcie żyły dolnej może spowodować jakieś zastoje krwi,ale jeśli nie mamy takich objawów po nocy, to znaczy,że nic się nie uciska. Musiałoby się sporo krwi zatrzymać w nogach (i dać objawy) żeby zmniejszyć ilość krwi w obiegu i doprowadzić do omdleń, a dopiero takie objawy spowodują niedotlenienie u dziecka. To raczej zalecenia dla leżących plackiem non stop.
    Mój gin tez twierdzi,że trzeba mięć skłonności do zastojów,żeby taki efekt spowodować.

7.10.2016 Groszuś 0,83 cm <3 4.11.2016- Dzidziuś 4,56 cm <3 2.12.2016 Dziewczynka!!! <3 30.12.2016 - 286g 27.01.2017- 570g 24.02.2017 -1150g 20.03.2017 -1600g 14.04.2017 - 2150g
    lardnkr.png
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karotka, planuję korzystać póki co z wielkiej poduchy C supermami. Do spania jest ok, zwlaszcza dla pleców, mam nadzieję, że do karmienia też się sprawdzi :)

3 poronienia
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foremeczka wrote:
    Karotka, planuję korzystać póki co z wielkiej poduchy C supermami. Do spania jest ok, zwlaszcza dla pleców, mam nadzieję, że do karmienia też się sprawdzi :)
    Też ja ma mm ale mam wrażenie ze strasznie szybko się "zuzywa'

Uszczesliwiona lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit, tzn? Jeśli chodzi o jej miękkość, strukturę to nie zauważyłam na razie (używam od ok 2 miesięcy), nie spłaszczyła się itp. ale rzeczywiście powłoczka się postarzyła, zwłaszcza po praniu.

3 poronienia
  • aneta.be Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karotka wrote:
    Jeszcze pytanko....kupowałyście poduszki rogale do karmienia? Jakie wypełnienie będzie najlepsze?

Ja kupiłam z wypełnieniem z takich styropianowych kuleczek i jestem bardzo zadowolona bo jest taka chłodniejsza a w nocy ciągle mi duszno wiec milo się przytulić i nogami objąć, mimo ze ja jestem z tych cieplolubnych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2017, 17:53

202509147252.png

2017 -syn
    2019 - córka
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam odoczatku ciazy bo strasznie mnie brzuch bolał jak się przez przypadek przekrecilam w nocy. Bardzo się wygniotlo i tam gdzie trzymałam głowę i gdzie nogi, więc to chyba nie kwestia wagi, bo glowy aż tak ciężkiej nie mam ;) w każdym razie zatracilo mocno swój pierwotny kształt :/

2017 #1
    2019 #2
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, to mnie zaskoczyłaś. Może jeszcze za krótko używam, dlatego trzyma formę. Ja akurat bym nie pogardziła jak by mi się wgniotła pod głową, bo na ogół lubię spać na płasko i czasem mi przeszkadza taka wysoka ;)

3 poronienia
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam już prawie płaska, w sumie przez to rzadko już hej używam, a szkoda bo ba początku była cudem ":D

2017 #1
    2019 #2
  • bbee Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja poduszka nie traci kształtu, mam ją jakoś od listopada. Wypełnienie silikonowe. Jedna z tańszych na allegro.

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
‹‹ 1288 1289 1290 1291 1292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ