X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Zieziulka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foremeczka wrote:

Nurtuje mnie jedna kwestia... Jak w szpitalu po porodzie trzeba karmić dziecko mm, albo z mlekiem matki ale z butelki, to trzeba mieć swoją butelkę czy szpital udostępnia? Poczytałam trochę i jedna mają większe otworki, drugie mniejsze, jedne bardziej zmuszaja do ssania a inne robią wlew mleka do buzi. I teraz nie wiem czy kupić jeszcze przed szpialem butelkę?

Dają przynajmniej u mnie ale podobno są straszne mają za duży otwór i ciężko z nich podawać dziecku bo je całe zalewa. Ja kupiłam małą ze smoczkiem udającym pierś i będę przelewać. I jak coś odciągniesz też jest gdzie wlać swoje w razie czego :)

A co do rozstępów to chyba to nie ma znaczenia czym smarujesz tylko czy masz tendencje do ich powstawania czy nie. Moja mama nie miała i ja też nie mam, a smarowałam rzadko kremem Nivea Soft i tyle.

Foremeczka lubi tę wiadomość

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Hope_ Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita ja tak kladlam caly czas nie pamietma ile miesiecy, dopoki sam sie wiercic nei zaczal i przekrecac. kolezanka corke kladka tylko na placach (na boki jej mala sie nie dawala) i miala z kolei plaska glowe jakby ktos jej deske przylozyl to by przylegala idealnie... lekrze powiedzieli ze to od tego ze lezala na plecach a nie na boczkach. także chyba złotego środka nie ma.

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Dają przynajmniej u mnie ale podobno są straszne mają za duży otwór i ciężko z nich podawać dziecku bo je całe zalewa. Ja kupiłam małą ze smoczkiem udającym pierś i będę przelewać. I jak coś odciągniesz też jest gdzie wlać swoje w razie czego :)

Dzieki za odp ;) No to ja podobnie słyszałam, i dodatkowo, ze jeśli karmienie taka butla zalewajaca trwa długo z jakichś powodów to może się pojawić problem z kp.
    A jaka kupiłaś? Tu ostatnio dziewczyny zachwalaly medela calma, aczkolwiek dość droga jest w porównaniu do innych

Maj 2017 - Synek jest z nami:)

3 poronienia
    Mutacje mthfr i v leiden, ana, policystyczne jajniki
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny

Mego gratulacje ale sie chłopców rodzi <3 teraz panowie nastepny tydzien przepuszcza dziewczynki a ja jak trzeba to juz poczekam grzecznie na ten 5 Maj poddałam się z myślą, ze może uda sie cc przy skurczach :)

Co do kładzenia to szczerze nie wgkebialam sie w temat od 7 lat ale tak jak pisze Hope obawiam sie, ze pozycja tylko na pleckach moze znieksztalcic główkę rowniez znam jeden przypadek gdzie malenstwo mialo bardzo splaszczona glowke z tylu od tej samej pozycji
    No i u mnie właśnie pozycja na pleckach spowodowała cofniecie sie śluzu i zadlawienie ( miałam pod nóżkami łóżeczka od strony główki podlozone książki zeby było lekko wyżej)
    Ja chyba jednak bede sie sklaniala do starej metody boczki i plecki a później i brzusio

Czy któraś z Was słyszała o laktatorze calypso? Położna mi go poleciła powiedziala, ze sciaga mleko doskonale i właśnie w uk na oddziałach takie stosuja

MEGI81 lubi tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Ellen Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    Ellen, Hope a długo kładłyście na boczki, miesiąc, dwa, trzy... ?

Już nie wiem ile miesięcy to było, ale wiem, że naprzemiennie na jednym i drugim boczku,na plecy także ale w ciągu dnia jak mogłam kontrolowac czy mi nie ulewają.
    Szwagierka ma córkę 3 tyg młodszą od mojej,ona kładła na brzuszku bardzo dużo. Nawet w nocy i to w wózku!!!!!!! Ja się bałam tak dziecko na noc zostawić, że obróci główkę, że tak powiem pod siebie, i się udusi. Ale ona taki typ, że wszystko wie najlepiej i mała spała tak dłuuuuugo, a potem był problem bo jak już była za duża do wózka to nie chciała spać w łóżeczku. Nie była tego nauczona.

Dobrym sposobem który wypraktykowałam przy moich był zwinięty duży ręcznik wzdłuż ciała. Wtedy dziecko było lekko na boku. Albo spanie na plecach z klinem pod główką.

f2w3rjjgmi80i166.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi gratki

ja na rozstepy uzywam bio oil na noc a na dzien Palmers - po porodzie tez bede bo wtedy moga sie pojawic

MEGI81 lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Ellen Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foremeczka wrote:
    Nurtuje mnie jedna kwestia... Jak w szpitalu po porodzie trzeba karmić dziecko mm, albo z mlekiem matki ale z butelki, to trzeba mieć swoją butelkę czy szpital udostępnia? Poczytałam trochę i jedna mają większe otworki, drugie mniejsze, jedne bardziej zmuszaja do ssania a inne robią wlew mleka do buzi. I teraz nie wiem czy kupić jeszcze przed szpialem butelkę?

Ja wiem, że dawali w takich jednorazowych buteleczkach do których nakręcało się smoczek, ale to było jak rodziłam w klinice, nie wiem jak szpitale. A też jestem ciekawa... ja wyparzyłam laktator+ 2 butelki te najmniejsze z aventa 125 ml. Smoczek mam ten z 1 dziurką, bo jest dla noworodków. Mam tez Calmę ale do szpitala nie biorę bo mi nie pasuje do laktatora.

f2w3rjjgmi80i166.png
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ellen. Ja mam jakieś butelki ktore podostawalam od kogoś, m.in. jest tam butelka Canpol, i tak myślę, że jakbym laktatorem canpola do tej butelki odciagnela, a potem przelała do tej calmy to chyba byłoby ok. Ale wtedy do szpitala trzeba wziąć cały arsenał laktatorowo-butelkowy. Ale chyba lepiej tak niż brac szpitalne skoro nie sa najlepsze

Ellen lubi tę wiadomość

3 poronienia
  • Anstice Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie jestem. Szyjka miękka i skrocona ale dzidzia jeszcze wysoko się trzyma. Brzuch się obniżył ale dziecko trzyma się jeszcze nad dziurą do wyjscia ;) wyniki bardzo dobre. Cisnienie poprawiło sie moge sprzatac i spedzac czas aktywnie. Jak mnie boli wszystko to normalne bedzie bolec. Raczej dotrwam do terminu może się zacząć w każdej chwili ale na ten moment nic na to nie wskazuje... no wiec nastepna wizyta 4.05 zobaczymy czy wtedy Anastazja zechce oznajmić że dzień dwa i bede mamo ;) liczę na to! Nadzieja matką glupich echh....
    Wody tez w normie i serducho też ładnie stuka.

Co do kładzenia dzidziusiów na szkole rodzenia mowili że pozycja polecana przez lekarzy i fizjoterapeutów to pozycja na brzuszku ale dzidzius ma tak słabe mięsnie ze jak przekreci buzke noskiem do materacyka to nie poradzi sobie z jej przekręceniem dlatego taka pozycja pod kontrolą rodzica i lezakowanie bez podusi. Na noc na boczek lewy prawy najbezpieczniej gdy cos dziecku np sie uleje. Plecki tez pod kontrolą wlasnie ze wzgledu na ulanie i zadławienie.

Foremeczka, Mabelle, gaja_1, MEGI81, Kamilutek, Rudzik, Breezee lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Córeczko! Moje 2700 g szczęścia <3
    Kolejna wizyta 04.05.2017
    201705157147.png
  • Ellen Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foremeczka wrote:
    Tu ostatnio dziewczyny zachwalaly medela calma, aczkolwiek dość droga jest w porównaniu do innych

Owszem ma swoją cenę, ale można trafić na necie na fajne promocje, ja brałam w gemini akurat. Poza tym do innych butelek trzeba dokupić smoczki z 1, 2 czy 3 dziurkami a to tez kosztuje. W Calmie cały czas jest jeden "smoczek". Dla przykładu powiem wam że ja kupiłam aventa 330 ml chyba za ok 25 zł w gemini a taka sama butelka była w rossmannie za prawie 39zł!!!!!! Straszny rozrzut cenowy. Jakby dodać do tego smoczki to wyjdzie na to samo co Calma. Aha i Femaltiker na laktację też ma w Rossmannie masakryczna cenę, ok 27 zł. W gemini cos koło 18 zł. Trzeba dobrze patrzeć bo można nieźle przepłacić.

Foremeczka, Mabelle lubią tę wiadomość

f2w3rjjgmi80i166.png
  • Mabelle Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI, gratuluję!!! Witaj Mikołajku <3 <3 <3

Kamilutek, ty zdolniacho :)

Dziewczyny, ja po wizycie.
    Rodzić jeszcze raczej nie będę, szyjka juz się ładnie skróciła ale przepuszcza niewiele ponad jeden palec :(
    Zrobił mi masaż szyjki i teraz plamię , ale powiedział ze to normalne.
    Jak nie urodze do terminu , to 9.05 mam jechać na oddział :)
    Także ten, moja księżniczka czeka na ciepły maj z porodem :D

Oeparol juz sobie zapodaje i od dziś molestowanie męża conajmniej 2x dziennie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2017, 17:56

Foremeczka, gaja_1, sylwucha89, Kleopatra, Anstice, blubka, MEGI81, Kamilutek, Breezee, Maniuś, Uszczesliwiona, Karissa lubią tę wiadomość

961l9vvj0jdvtr0r.png
    10.04.17-2600g <3 <3 <3
    13.02.17-1225g <3 <3 <3
    25.01.17- 891g Szczęścia <3 <3 <3
    28.10 ---6,95 cm. Mój mały wielki człowiek♡♡♡
  • gwiazdka89 Znajoma

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI gratuluje:) duzo zdrowka dla Was;)

Jezeli chodzi o roztepy to ja uzywam od poczatku ciazy BIO OIL i dupa bo roztepy ostatnio mi sie pojawily, ale niestety sie tego spodzialam bo mam strasznie sucha skore;-(

ostatnio czytałam jak njalepiej ukladac maluszki do spania i prawie wszedzie bylo napisane ze najlepiej i najbezpieczniej jest na pleckach, a jak dziecko duzo ulewa podłozyc recznik pod materacyk, tylko znowy pojawia sie problem zeby glówka nie byla plaska, wiec ja bede robic na wyczucie , troche na pleckach, troche na boczku, a jak dziecko bedzie przy mnie to na brzuszku;)

MEGI81 lubi tę wiadomość

xnw49n734p32ybfq.png
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anstice, dobrze ze wszystko działa jak trzeba. Z tymi szyjkami i checiami dziecka chyba niewiele da się przewidzieć, równie dobrze jutro może Twoja Malutka zechciec wyjść, choć dzisiaj jej nie spieszno. Przynajmniej tak mi tłumaczył ostatnio lekarz, bo u mnie tez, poza skroceniem szyi niewiele się dzieje.

Anstice lubi tę wiadomość

3 poronienia
  • Zieziulka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Avent 60 ml i ona już była z takim smoczkiem cyckiem i jest od 0 miesięcy. Chcę dokupić większą jeszcze.

Foremeczka, Ellen, Uszczesliwiona lubią tę wiadomość

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Ellen Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foremeczka wrote:
    Dzięki Ellen. Ja mam jakieś butelki ktore podostawalam od kogoś, m.in. jest tam butelka Canpol, i tak myślę, że jakbym laktatorem canpola do tej butelki odciagnela, a potem przelała do tej calmy to chyba byłoby ok. Ale wtedy do szpitala trzeba wziąć cały arsenał laktatorowo-butelkowy. Ale chyba lepiej tak niż brac szpitalne skoro nie sa najlepsze

Foremeczko tylko nie jestem pewna czy Calma od razu dla noworodków czy od 1 miesiąca. Kiedyś czytałam o tym i nie jestem pewna. Maluszki mogą nie umieć z Calmy ssać na początku. Ja za pierwszym razem kupowałam na pewno jak mały był większy bo mi kuzynka położna o tej butelce mówiła przy okazji wizyt u nas.

f2w3rjjgmi80i166.png
  • Alutek2000 Znajoma

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starsza córkę kladlam na plecach i później miała mocno wytarte włoski z tyłu głowy młodsza na plecach ale z główka na boku. Nie miały jednak żadnego problemu z ulewaniem.

BALBINA84 lubi tę wiadomość

p19udqk3x3foe0ig.png
  • Mabelle Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie ulewania, to można zakupić podusie klin i dziecko ma wtedy wyżej główkę. A jeżeli chodzi o płaską główkę jak za dużo leży na pleckach to ja już w razie "w" zakupiłam poduszkę potyliczną.

961l9vvj0jdvtr0r.png
    10.04.17-2600g <3 <3 <3
    13.02.17-1225g <3 <3 <3
  • dewa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuję Was jednym okiem, i tak mi jakoś teraz do głowy wpadła myśl, o dysplazji bioderek. Ja w wieku kilku miesięcy, jako jedyne dziecko z naszej czwórki, zostałam na pół roku "zakuta w rozwórkę".

Nigdy się tym nie interesowałam, nawet nie wiedziałam jak to wygląda. Dopiero dzisiaj gdzieś zobaczyłam to słowo i wpisałam w google. Łomatko!

Czy dysplazja może być w jakimś małym nawet stopniu dziedziczna? Zaraz będę kopać internety, ale może Wy też coś wiecie?

Miały Wasze Dzieciaki problemy z biodrkami?

qb3canlimmmj6sap.png
  • Mabelle Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewa, mój starszy syn miał lekką dysplazje, ale nie był zakuty w rozwórkę.Miałam go bardzo często kłaść na brzuszku, a nóżki "układać w żabkę" tzn pięty dociskac do kroku, kolanka na boki i dupkę przyciskac pulsacyjnie do materaca.
    Szeroko pieluchować , nosić okrakiem na biodrze.Szybko mu pomogło.
    Nie wiem czy zrozumiałe to co napisałam , hehe :)

961l9vvj0jdvtr0r.png
    10.04.17-2600g <3 <3 <3
    13.02.17-1225g <3 <3 <3
  • julita Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w mojej klinice dawali takie fajne małe buteleczki 30ml gdzie smoczek miał tyci tyci dziureczkę, super była!

w związku z tym, że na wieczór odciągałam mleko i dawałam z butelki to w drugim tygodniu życia kupiłam butelkę ze smoczkiem medela calma za +/- 70zł i przyznam że mała w pierwszej chwili miała problem z załapaniem jak się z tego ciągnie bo smoczek jest długi i bardzo twardy, prawie jak plastik ale po kilku próbach dała radę, no i dzidziuś musi naprawdę mocno ssać aby coś poleciało :)

Dewa, u nas całe szczęście wszystko było ok z bioderkami z tego co kojarzę to są dwie kontrole usg bioderek, chyba jakoś w 4tyg. życia i 3 miesiącu, chyba :) choć teraz kuzynka mówiła że była już na trzecim z rzęduusg bioderek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2017, 18:08

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
‹‹ 1594 1595 1596 1597 1598 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ