MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam niedzielnie.... Uwielbiam omlety! Muszę spróbować wersji z woreczka!!!
Co do chorób dzieci... Nam się że 3 razy zdarzyło że Staś miał gorączkę której nie zbijaly leki. Raz musieliśmy podać pyralginę - miał niecały rok i przy ząbkowaniu miał 41 stopni... Pediatra po konsultacji telefonicznej o 23 tak zalecił... Potem przyznał że pyralgina może wywołać reakcję alergiczną. Na szczęście nie u nas. Potem znalazłam sposób który u nas działa. Woda z octem i z niej okłady... Oraz skarpetki bawełniane namaczamy w niej i zakładamy dziecku i tak co chwilę. I nas temp spada.. .Kama77 lubi tę wiadomość
-
fryzjereczka wrote:Dziewczyny jak radzicie sobie z mdlosciami i wymiotami???jutro wchodze w 10 tydz i codzien czuje sie jak na kacu ,nawet nie jestem xdolna do pracy ciagle leze
No ja z mdłościami sobie nie radzę, są moją zmorąDlatego korzystam z tych dni, w które czuję się dobrze
-
Ja już mam wyniki obu markerów testu Pappa z krwi. Mam tylko wyniki bez oceny ryzyka i sama przeliczalam na MoM (znalazłam dane w necie jak to zrobić)... Ale wychodzi że są ok... A tak się bałam...ufff... Mój lekarz też mówił że na USG noc niepokojącego nie widzi, a jak chcę to ocenę ryzyka i USG radzi zrobić u prof Preissa. I umówiona jestem na 31/10. Ciekawe czy każą mi powtarzać krew, bo nie u nich robiona...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2016, 12:55
dewa, Kleopatra, Maniuś, Mabelle, monika_89, Uska lubią tę wiadomość
-
Klaudia0727 wrote:Właśnie dziewczyny a co sądzicie o robieniu testu pappa przez 20 latke ?
Ja jestem ciekawa, czy w Niemczech też się robi te badania, będę w 12 tygodniu na następnej wizycie, zastanawiam się jakie badania będę miała robione. -
No właśnie jak się rwjestrowalam do niego to powiedziano mi że wizyta obejmuje USG i krew i łączny koszt to 500pln (300+200). A mi krew zlecił gość do którego wcześniej byłam zapisana i już 200 poszło (na szczęście medicover odda) więc mam nadzieję że Preissa uzna te wyniki...
-
Klaudia0727 wrote:Właśnie dziewczyny a co sądzicie o robieniu testu pappa przez 20 latke ?
No ja mam 23 (jeszcze przez 4 dni, ale co tam) i robię
Niby z wiekiem ryzyko jest większe, ale najwięcej dzieci z np. Zespołem Downa rodzą matki w wieku 20-30 lat. I to wszystko z prostej przyczyny, bo to w takim wieku najwięcej kobiet rodzi dzieci
-
WreszcieMama wrote:Dziewczyny jak w końcu jest z tymi trymestrami? Można znaleźć bardzo rozbieżne informacje... Jedne źródła podają że pierwszy trymestr trwa do końca 12 tygodnia (chociażby tutaj naa belly zakładka BAZA WIEDZY i CIĄŻA TYDZIEŃ PO TYGODNIU), z kolei w kalendarzu belly jest liczony do końca 13 tygodnia, a w internecie znalazłam nawet informację że pierwszy trymestr trwa do końca 14 tygodnia! I komu wierzyć?
Mam ten sam dylemat. Teoretycznie ciążę liczy się w miesiącach księżycowych, więc równe 28 dni. Trymestr to ogólnie 3 miesiące, więc 84 dni, więc 12 tygodni. Więc 12+0 to już powinien być drugi trymestr, skoro to 13 tydzień. Ale belly liczy od 13+0, więc mam mętlik w głowiePytałam mojej gin to mi powiedziała, że ona 12+0 już traktuje jako 2 trymestr, ale np. jeśli chodzi o pracodawcę to zależy jak bardzo się czepia, jak bardzo jest upierdliwy i jak dobrych ma prawników
WreszcieMama lubi tę wiadomość