MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Bezpieczeństwo stosowania detektora tętna płodu
Fale ultradźwiękowe w diagnostyce medycznej są używane od lat 60. XX wieku. Na świecie codziennie za pomocą detektorów tętna płodu badanych jest około pięć milionów ciężarnych kobiet. Jeśli natężenie fali ultradźwiękowych znajduje się w granicach ustalonych przez Amerykański Instytut Ultradźwięków w Medycynie (AIUM), niemożliwe jest szkodliwe oddziaływanie detektora tętna płodu na organizm matki lub płodu. Szczegółowe parametry dotyczące bezpiecznego użytkowania domowych detektorów tętna uściślone są w normach UE. Najlepiej stosować modele opatrzone certyfikatem bezpieczeństwa CE dla urządzeń medycznych, zgodnie z dyrektywą 93/42/EEC. Znalazłam cos takiego na temat bezpieczeństwa jak sama go kupowalammarie_marie22 lubi tę wiadomość
-
Ag a ja się tak zastanawiałam a propos detektorów, skąd pewność ,że słyszysz tętno maluszka a nie swoje z jakiejś tętnicy np. brzusznej czy z pachwiny?
-
Na youtubie poogladaj filmiki. Nie da się pomylić
moje jest powolne max 80-90, a dziecka 150-170:) moje słyszę jak takie ,,szuuuszuu,, a dziecka jak galop konia. Naprawdę łatwo odróżnić, jak już się nauczysz. Wczesniej nasluchalam się właśnie swojego, bo dziecka nie umialam znaleźć, to jak juz znalazłam, to nie miałam najmniejszych watpliwosci. 2xszybsze i mocniejsze:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 14:18
Rudzik lubi tę wiadomość
-
ag194 wrote:Qasha ja mam angelsound jumper, pisalam, ze fajnie odbiera nawet ruchy maluszka. Właśnie kupilam go, bo nie miałam miesiąc wizyty i się martwilam. Mi zależało, żeby był w miarę tani(130) i dobry. Ale są tez takie droższe z wbudowanym głośnikiem. Ja slucham na słuchawkach albo głośniki. AA i jak go dostaniesz to pamiętaj, żeby szukać tętna max 1-2 palce nad spojeniem, bo ja szukałam pod pępkiem:D i nie mogłam znaleźć i plakalam, a moj Paweł znalazł od razu bo szukał właśnie nad spojeniem. Generalnie naprawdę można się uspokoić słuchając maluszka, ważne żebyś nauczyła się dobrze szukać tętna.
Właśnie sobie zamówiłambęde słuchac maluszka
ag194 lubi tę wiadomość
Czekamy na Aurelie
20 lat . Łódź/Jelenia Góra -
Camilia wrote:Dziewczyny czy Wy nadal jesteście zmęczone i macie mdłości? 15 tc a ja wciąż zmęczona jestem i boli mnie głowa
a czy np boli Ciebie brzuch do tych mdłości? bo mnie wtedy boli i głowa i brzuch i ogolnie niedobrze. Zastanawiam sie czy to normalne -
Kurde żeby nie było, ze robię jakąś reklamę haha. Ale serio znacie mnie, ja panikara jestem, sama miałam plamienia, teraz bóle podbrzusza(ale tego się chyba nie boje- macica rośnie) i lubię trzymac rękę na pulsie. Nie sugerujcie się tym modelem, aczkolwiek fajnie mieć to ustrojstwo:) bo np. Moja siostra powiedziała, ze zamiast tego powinnam kupić monitor oddechu. Ale ona tak mówi, bo nawet nie dopuszcza, ze z dzieckiem byłoby cos nie tak. Dla niej ono się urodzi i basta, dla mnie tez, ale ja po prostu chce wiedzieć, ze jest ok
Oo blubka ja chce dziewczynkęnaprawdę taki galop konia. Mocne ma serducho:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 14:28
WreszcieMama, blubka, Klaudia0727 lubią tę wiadomość
-
ag194 wrote:Kurde żeby nie było, ze robię jakąś reklamę haha. Ale serio znacie mnie, ja panikara jestem, sama miałam plamienia, teraz bóle podbrzusza(ale tego się chyba nie boje- macica rośnie) i lubię trzymac rękę na pulsie. Nie sugerujcie się tym modelem, aczkolwiek fajnie mieć to ustrojstwo:) bo np. Moja siostra powiedziała, ze zamiast tego powinnam kupić monitor oddechu. Ale ona tak mówi, bo nawet nie dopuszcza, ze z dzieckiem byłoby cos nie tak. Dla niej ono się urodzi i basta, dla mnie tez, ale ja po prostu chce wiedzieć, ze jest ok
Moi rodzice kupili mi ale jeszcze nie dali dadzą po porodzie ... Kupili nianie elektroniczną , z detektorem oddechu i jak dzidzia przestanie oddychac to bedzie piszczeć i fajan sprawa bo moge nie tylko przez ekranik co jest załaczony tam patrzec a przez azplikacje na telefonag194, blubka lubią tę wiadomość
Czekamy na Aurelie
20 lat . Łódź/Jelenia Góra -
marie_marie22 wrote:Ja tak mam, ale niecodziennie.
a czy np boli Ciebie brzuch do tych mdłości? bo mnie wtedy boli i głowa i brzuch i ogolnie niedobrze. Zastanawiam sie czy to normalne
Właśnie moja córeczka się obudziła i trzeba się nią zająć a ja fatalnie się czuję. Gdzie ta energia II trymestru?!Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 14:37
-
ag194 wrote:Qasha ja mam angelsound jumper, pisalam, ze fajnie odbiera nawet ruchy maluszka. Właśnie kupilam go, bo nie miałam miesiąc wizyty i się martwilam. Mi zależało, żeby był w miarę tani(130) i dobry. Ale są tez takie droższe z wbudowanym głośnikiem. Ja slucham na słuchawkach albo głośniki. AA i jak go dostaniesz to pamiętaj, żeby szukać tętna max 1-2 palce nad spojeniem, bo ja szukałam pod pępkiem:D i nie mogłam znaleźć i plakalam, a moj Paweł znalazł od razu bo szukał właśnie nad spojeniem. Generalnie naprawdę można się uspokoić słuchając maluszka, ważne żebyś nauczyła się dobrze szukać tętna.
I co, jest ok? Na innych wątkach polecili mi Sonoline B lub C, ale to kosztuje 250-350zl to dla mnie za drogo trochę. A ten twój za 90zl na allegro widzę. A wiecie może czy w jakichś sklepach stacjonarnych można to kupić? Apteka? Sklep ze sprzętem medycznym? -
Witam się i ja - jestem u rodziców od wczoraj z mlodym - czuje sie do dupy jakies chorubsko trzyma mnie i mlodego wiec siedzimy w domu - jutro nawet na groby sie nie wybieram - wieczorem przyjedzie po mnie maz i pewne w srode rano ja i mlody pojdziemy do lekarza sie osluchac bo wole dmuchac na zimne zwalszcza ze nie moge brac lekow przypadkowych wiadomo czemu - ratuje sie domowymi sposobami ale nie wiele pomagaja
co do prezentow maz tez mi nie kupuje , nie robi niespodzianek a jak bylismy jeszcze przed slubem i mieszkalismy osobno to lubil przyjezdzac z kwiatami a teraz dupa po co - ma to co chcial i nie musi sie staracblubka, toska_88 lubią tę wiadomość
-
Qasha wrote:I co, jest ok? Na innych wątkach polecili mi Sonoline B lub C, ale to kosztuje 250-350zl to dla mnie za drogo trochę. A ten twój za 90zl na allegro widzę. A wiecie może czy w jakichś sklepach stacjonarnych można to kupić? Apteka? Sklep ze sprzętem medycznym?
kiedyś tu jakaś mama marcowa chciała sprtzedać
Arwi lubi tę wiadomość
-
kurcze nie mogę pojąć tego że jak zjem coś słodkiego, czy nawet wypije odrazu mnie mdli fujj a mama zrobiła takie ciasta pyszne - ale to chyba znak ze bedzie kolejny chlopak
jeśli chodzi o kilogramy to ja przed ciążą pierwszą ważyłam 55 kg a w dniu porodu 61 czyli przytyłam 6 kg przy wzroście 163 cm
teraz wystartowałam z wagą 50 kg bo ćwiczyłam cały czas i mam nadzieję ze 60 kg nie przekroczę - jak narazie waże nie całe 51 kg
obawiam sie tego jak bede wygladac szczegolnie moj brzuch no ale trudno najwyzej zrobie sobie operacje brzuchaWiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 15:13
-
Qasha, to może kup ten, co dziewczyny polecaja, nie wiem. Ważne, żeby dźwięk odbierał, w razie czego sprawdź przed odbiorem, przykładając nawet w okolice swojego serca. Musisz dokupić tez oliwke(cos, co imituje żel USG) do przenoszenia dźwięku.
Jeśli chodzi o mdłości, to ja się niestety jednak dalej mecze. Śnie o dniu, w którym obudze się i będę wiedziała, ze raz na zawsze wracam do życia:) myślę, ze to juz niedługo u każdej z nas:) wspolczuje czerwcowkom i lipcowkom, one jeszcze maja tyle tego przed sobą,my juz na końcówce mdłości.. -
ag194 wrote:Qasha, to może kup ten, co dziewczyny polecaja, nie wiem. Ważne, żeby dźwięk odbierał, w razie czego sprawdź przed odbiorem, przykładając nawet w okolice swojego serca. Musisz dokupić tez oliwke(cos, co imituje żel USG) do przenoszenia dźwięku.
Jeśli chodzi o mdłości, to ja się niestety jednak dalej mecze. Śnie o dniu, w którym obudze się i będę wiedziała, ze raz na zawsze wracam do życia:) myślę, ze to juz niedługo u każdej z nas:) wspolczuje czerwcowkom i lipcowkom, one jeszcze maja tyle tego przed sobą,my juz na końcówce mdłości..
Żel usg to nie problem, mama pracuje w przychodni to jedna tubke może spokojnie odkupić, ale znając jej szefa to jej po prostu da. -
Nie wiem, co zrobić. Ten Sonoline wygląda fajnie, ale jest drogi. Ten Angelsound też wygląda ok, brak głośniczka to nie problem, mam słuchawki przecież. Napisałam do jednego gościa z Rudy, jeśli może mi go dzisiaj sprzedać to go wezmę, a jak nie to będę obczajać te Baby Sound z olx.
ag194 lubi tę wiadomość
-
julita wrote:to mnie pocieszyłaś
gdyby patrzeć na doświadczenia z pierwszej ciąży to mdłości powinny mi przrjść za 11 dni, muszę się tego trzymać
szczerze współczuję że musiałaś tak długo się męczyć, oby tym razem było lepiej
toska_88 lubi tę wiadomość