X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Madu1611 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, mnie to jest trudno przestraszyć. Raczej jestem taki typ, że jak nic nie boli i krew nie leci to wszystko jest ok i nie panikuję. Może to nie jest takie do końca dobre i obawiam się,ze mogę coś niechcący zbagatelizować ale na pewno taka postawa zaoszczędziła mi też sporo stresów w życiu. Dobrze, że trafiłaś na dokładnego lekarza. A infekcje w ciąży są tak powszechne, że trudno się jakiejś nie nabawić. Paskudy lubią się nas czepiać :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 00:26

gannskjoqlc3hmdm.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalia1354 wrote:
    Powiedziałam mu na to, że myślałam, że USG już będzie przez brzuch, ale powiedział, że on musi badać szyjkę na każdej wizycie i mierzyć ją, dodatkowo musi widzieć, czy śluz jest ok. Trochę mnie przeraziłaś bo myślałam, że to normalne :o

gann3e3kxjypooay.png

Ja też na każdej wizycie mam robione usg przez brzuch i dopochwowo właśnie po to żeby dokładnie obejrzeć i zmierzyć szyjkę. To jest normalne. Mi lekarz wytłumaczył, dlaczego będę miała robione tak i tak :)

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra śliczny prezent :)

Kleopatra lubi tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • bbee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madu1611 wrote:
    Dziewczyny, a ile razy robi się w pl usg jak prowadzi się ciążę na NFZ? Tak pytam z ciekawości, bo ja usg miałam tylko w 12 tyg (prenatalne), drugi raz takie mega szybkie na konsultacji w 15 tyg i teraz będzie połówkowe 12 grudnia. Raczej więcej się nie spodziewam.

Ja mam USG na nfz do tej pory robione przynajmniej raz w miesiącu ;) Nie wiem jak będzie po połówkowym, ale prawdopodobnie się to nie zmieni, wiem że pod koniec ciąży mój lekarz nawet każe dziewczynom raz w tyg przychodzić na kontrolę.

tu jest kalendarz badań w ciąży, każdy lekarz powinien się minimum tego trzymać, nieważne czy na nfz czy prywatnie
    https://www.bebiprogram.pl/zdrowie-mamy/szkola-rodzenia/ciaza/kalendarz-ciazy

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madu ogólnie jest tak, że robią trzy razy w ciągu całej ciszy bo mają za tyle placone z nfz. A jak robi jakiś częściej to jest miły i bardzo uważny. Także zależne od lekarza na jakiego trafi się ;)

Młoda ja zaczęłam w pierwszej w 17 tyg i kupowałam unisex bo płeć niby potwierdzona ale ja to wolałam nie kupować jakoś mocno dla chłopca czy dziewczynki. Zaczęłam od pieluch tetry oraz flanelowe i dla siebie do szpitala artykułu higieniczne. Tez przed samym zakupem rozadalam się gdzie jest taniej :) pierwsze na allegro. Gratuluję dziewczynki.

Ogólnie gratuluję wszystkim wizyt co miały wczoraj :)

Kleopatra wszystkiego najlepszego oraz śliczny prezent :)

Rudzik, Kleopatra lubią tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Demsik Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra piekny prezent i oczywiscie sto lat i spełnienia wszystkich marzeń:)

Kleopatra lubi tę wiadomość

Demsik
    f2w3rjjg7nnlno08.png
    synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
    hormony ok
    hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
    staraliśmy się 6 lat i się udało;
  • bbee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monita, a skąd te info, że trzy razy USG mają obowiązek robić? Mi mój już robił 3 razy, na kolejne idę 13go. Mi się raczej wydaje, że jeśli 3 razy w ciągu całej ciąży robi to raczej lekarz wyjątkowo niedbały i należy takiego zmienić. Wydaje mi się, że płacimy składki, jesteśmy w ciąży pod opieką danego lekarza (jeśli się decydujemy na nfz), u mnie też za każdym razem jest spotkanie z położną, przed każdym badaniem u lekarza. Ten lekarz za nas odpowiada przez całą ciążę, nie należy się godzić na jakiegoś niedbałego lekarza, nieważne, że na nfz, na nfz też przecież płacimy. Ja chodziłam w pierwszej ciąży prywatnie do lekarza z najlepszymi opiniami w mieście, wybrany nawet w jakimś plebiscycie ogólnokrajowym przez pacjentki "lekarzem roku" czy coś takiego, teraz chodzę na nfz do lekarza którego opinie sprawdziłam przez neta, a mogę do niego dojść w razie czego na nogach w czasie kiedy córka jest w przedszkolu. Różnica jest tylko taka, że wizyty są teoretycznie trochę krótsze (ale to kwestia paru minut), ale nigdy nie ma obsuwy w przyjmowaniu jakiejś ogromnej, jest zawsze ok 5 pacjentek na jedną godzinę, a po godzinie kolejne pięć. U prywatnego obsuwy były duże za to.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 09:17

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • bezimienna Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziś. U mnie od rana pięknie słoneczko swieci. My z moim mężem wybieramy się do hurtowni dziecięcej i będziemy oglądać wózki. Wreszcie sprecyzuje czego chcemy. A później Ikea... Lubię takie soboty. Miłego dnia dla wszystkich!

toska_88, monika_89, ag194, Breezee, Maniuś lubią tę wiadomość

3jgxvfxmmciig9xw.png
  • natalia1354 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie wciąga to forum bo dopiero co wstałam i od razu zaczęłam Was czytać :D a jak to jest ze szpitalem u Was? Bo czytałam nieraz, że dziewczyny wybierają wcześniej szpital, dodatkowo mają rozmowę z ordynatorem oddziału i można się dowiedzieć dużo informacji o porodzie, czego mogę się spodziewać itp. czy wy też tak sprawdzacie dokładnie wszystko?

gann3e3kxjypooay.png

3jgx9n73quzmc6p6.png
    👧 05.2017r.
    👶 05.2022r.
  • Uszczesliwiona Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Tak jest 3 usg w ciąży: genetyczne, połowkowe i pod koniec ciąży. Jeśli lekarz na usg w gabinecie to zazwyczaj że swoich dobrych chęci sprawdza. Ja chodzę na pakiet w luxmed i tam też jest w karcie badań 3 usg a dodatkowo lekarka robi mi na każdej wizycie szybki podgląd. :)

PS. Właśnie poczułam takiego mocnego kopniaka :)!

monika_89, ag194, bbee, Maniuś, Moniqaaa, marie_marie22, bezimienna lubią tę wiadomość

Podobno należy być cierpliwym <3
    CÓRECZKA <3

88c5yx8dba03o63f.png
  • natalia1354 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbee wrote:
    monita, a skąd te info, że trzy razy USG mają obowiązek robić? Mi mój już robił 3 razy, na kolejne idę 13go. Mi się raczej wydaje, że jeśli 3 razy w ciągu całej ciąży robi to raczej lekarz wyjątkowo niedbały i należy takiego zmienić. Wydaje mi się, że płacimy składki, jesteśmy w ciąży pod opieką danego lekarza (jeśli się decydujemy na nfz), u mnie też za każdym razem jest spotkanie z położną, przed każdym badaniem u lekarza. Ten lekarz za nas odpowiada przez całą ciążę, nie należy się godzić na jakiegoś niedbałego lekarza, nieważne, że na nfz, na nfz też przecież płacimy. Ja chodziłam w pierwszej ciąży prywatnie do lekarza z najlepszymi opiniami w mieście, wybrany nawet w jakimś plebiscycie ogólnokrajowym przez pacjentki "lekarzem roku" czy coś takiego, teraz chodzę na nfz do lekarza którego opinie sprawdziłam przez neta, a mogę do niego dojść w razie czego na nogach w czasie kiedy córka jest w przedszkolu. Różnica jest tylko taka, że wizyty są teoretycznie trochę krótsze (ale to kwestia paru minut), ale nigdy nie ma obsuwy w przyjmowaniu jakiejś ogromnej, jest zawsze ok 5 pacjentek na jedną godzinę, a po godzinie kolejne pięć. U prywatnego obsuwy były duże za to.

bbee, co do dużej obsuwy u lekarza prywatnego to przyznam Ci rację bo jak chodziłam na NFZ to każdy miał swoją godzinę ustaloną i nie było kolejek, ale nie czułam się dobrze bo lekarz podchodził olewczo do mnie. Teraz chodzę prywatnie, ale na swoją kolej czekam godzinę, do półtorej.. ale pacjentki siedzą do 30 minut nawet w gabinecie.

gann3e3kxjypooay.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 09:33

3jgx9n73quzmc6p6.png
    👧 05.2017r.
    👶 05.2022r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madu pewnie dobrze powierzył bo ja w 1 ciąży też miałam 1 cm szyjki już od 29 tc i kazali się oszczędzać. Żeby było śmiesznie nigdy nie usłyszałam zakaz seksu . Kazali leżeć. Lekarz matol po tym jak przyszłam że cieknie mi po nogach założył pesssar a po 2 dniach w szpitalu mi go wyciagali bo założył mi nie na wyciekajace wody a na silna infekcje bakteryjną. Dobrze ze szybko trafiłam do szpitala bo mogłam urodzić przez to zakażenie w 32 tc. Za pesssar dałam 200 zł po to żeby go wyrzucić za 2 dni . W 32 tc doszło rozwarcie 1 cm i dalej chodziłam a w 38 tc znowu trafiłam do szpitala ale z mega swędzeniem ciała i wtedy się okazało że szyjka ma 0.5 cm i 4 cm rozwarcie a nadal chodziłam! Wszystko musieli sztucznie wywoływać bo mały nie chciał wyjść. Życie pisze różne scenariusze ja poprostu nie czułam niepokoju że cis złego się dzieje. Zaś mam koleżankę która 8 razy poronila nawet mimo leżenia z nogami i miednicy w górze. Każdej z nas jest coś pisane.

Kleopatra prezent śliczny a ta miękka szynka u ciebie mnie rozbawila:-)

Jeżeli chodzi o badania na nfz to lekarz ma płacone za 3 usg na całą ciążę każde w 1 trymestrze pod warunkiem że ciaza przebiega prawidłowo- jednak jeśli dostanie jakikolwiek sygnał od ciężarnej że coś nie tak ( bóle brzucha, intensywne uplawy, przelewnie w brzuchu itp) musi wykonać usg. Mi również cały czas robią docipnie i przez brzuch i ten lekarz co się zapisałam na 4d też robi tak i tak bo wszyscy tłumacza że bardzo ważne jest to badanie od dołu że względu na szyjke itp . Także niestety co wizyta Grażyna musi być gotowa choć już ją stylizuje po omacku bo przez brzuch nie widzę ha ha. Zaczyna się etap że Grażyna będzie pozacinana jak weteran wojenny:-)

Ja dziś zaczęłam..... 5 MIESIAC!!! Super

monika_89, bbee, ag194, Madu1611, Breezee, Maniuś, Uszczesliwiona, Moniqaaa, Rudzik, marie_marie22, zastrzeŻona, Kleopatra, GoNia1979, Mabelle lubią tę wiadomość

• monika_89 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam sie w 19tc! :)
    U nas wojna o imię. Nie możemy sie kompletnie zgodzić chyba będziemy robic głosowanie wsród rodziny :P

madu ja widzisz odwrotnie mam wyrzuty sumienia że przez ciążę poświcam za mało czasu starszej bo jendak muszę się oszczędzać

Kleopatra piekny prezent

bbee na nfz przyszługują 3 badania, każde na jeden trymestr a to, że gin robi Ci częściej to juz tylko jedgo dobra wola, nic tylko chwalić

natalia1354, toska_88, Maniuś, Uszczesliwiona, Rudzik, ag194, Misia 69, marie_marie22, Kleopatra, rybka33 lubią tę wiadomość

• Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale tak jest przez całą ciążę przysługuje nam 3 razy darmowe usg bo na tyle daje nfz za resztę powinno się płacić ? Nie wiem ale wiem że tylko 3 ... jak lekarz robi więcej to po prostu jego dobra wola .

Ja wczoraj po tych wszystkich wrażeniach padlam ! Usnelam i seksu nie było hahah :D tyle czekał to jeszcze chwilę poczekać może :D

I powiem wam ze wczoraj poczułam pierwszy raz takie bardzo wyraźne ruchy ! Czułam wcześniej mizianie ale teraz to było raczej jak by malutka wyprostowala nogi i odepchnela się od mojego brzucha :) cudowne uczucie.. a może była zła wcześniej że Leon wołam do brzuszka a tu jednak Aurelia ? Hahaha :)

Miłego weekendu dziewczyny ! U mnie miły nie będzie bo zaraz panowie od zakładania okien przyjadą ... :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 09:48

bbee, Breezee lubią tę wiadomość

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
  • Forbidden Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia nie musisz płacić za nic, ginekolog może zrobić więcej niż 3 USG ale tylko z życzliwości i dobrej woli bo nie ma obowiązku. Mój gin nie robi USG, ale za to bada mnie na każdej wizycie i sprawdza szyjkę. Chcę rodzić właśnie w tym szpitalu gdzie on pracuje, poza tym był ordynatorem oddziału ginekologicznego i naprawdę zna się na rzeczy. Wiele moich koleżanek do niego chodziło i nie miały żadnych problemów, zdrowe dzieciaczki urodziły. Ostatnio jeździłam co chwilę do niego na dyżur po skierowania i bardzo chętnie wszystko załatwił, także nie mogę złego słowa powiedzieć bo się przejął, a mógł olać tak jak by większość zrobiła. Jedynym minusem są właśnie te USG, ale to mogę prywatnie zawsze podejść zrobić.

Dziewczyny sądzicie, że takie badanie szyjki bez jej mierzenia na USG wystarczy? Bo co wizyta jest ok i szyjka twarda i długa, ale czy lekarzowi wystarczy tylko "pomacać" żeby wiedzieć?

28.12 - 289g
    06.03 - 1498g
    ckaiyx8dib4qanun.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madu pamiętasz u kogo byłaś prywatnie w pierwszej ciazy? Ty jesteś z Londynu?
    Co do zwolnienia tak jestem na zwolnieniu do końca ciazy lekarz twierdzi, że nie ma sensu a ja psychicznie też jednak stwierdziłam, że zostanę w domu
    Jest nas ciężarne w pracy w chwili obecnej 3 i wszystkie na zwolnieniu
    Troszkę szkoda ale dam radę w poprzedniej ciazy pracowałam do 8 msc ale praca była fajna ( biuro nieruchomości) a w obecnej jest naprawdę ciężko :( dużo dzwigania i pracy fizycznej
    Dziewczyny nie rozumiem dlaczego lekarz prywatnie nie chce powiedzieć o płci
    Mój w 12tc powiedział mi że chłopiec i był tego bardzo pewny
    Teraz w 18tc potwierdził i zrobił zdjęcie siusiaka
    Toska to ja też się łącze w bólu z problemami ale u mnie biodro i przez te cholerne schorzenie wskazanie do cc
    Co do szyjki co lekarz to inaczej mi powiedział, że mam 25mm i wszystko jest ok żadnych zakazów na sex tyle co mam nie dźwigać i starać się odpoczywać dużo

Aaaa Madu to i tak masz szczęście z usg ja miałam w 13tc i teraz będę miała połowkowe i na tym koncie
    Jeszcze co do Twojego podejścia i nie panikowanka zazdroszczę ja nie wiem co mi się stało bo w poprzedniej ciazy zero paniki wszystko na luzie nigdy nawet nie wnikalam jaka dl szyjki powinna być
    Tak jak Ty nic nie boli krwi nie ma jest ok
    A teraz lekka panika ale może przez dwa poronienia
    Miłego weekendu dziewczyny my uciekamy do miasta na małe zakupy

toska_88 lubi tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • bbee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to mnie zadziwiłyście szczerze :) Nie wiedziałam, że tak jest, ale może faktycznie to kwestia tego, że jest USG w gabinecie tak jak Uszczęśliwiona napisała :) Fakt, że w książeczce mam miejsce tylko na 3 wpisy z USG, ale jeszcze nic nie wpisane, lekarz szczegóły wpisuje u siebie, pewnie potem to położna uzupełni wybranymi 3-ema USG pod koniec ciąży. Pewnie jak jest zdrowa ciąża to 3 USG to żaden problem, ja niecierpliwie jednak czekam na każde kolejne oglądanie dzidziusia ;)

A mój dzidizuś wczoraj tatusiowi zrobił niespodziankę :) Mąż położył rękę na moim brzuchu, a dzidziuś sobie pod tą rękę podpłynął, wypiął się z całej siły, nie wiem którą częścią ciała i tak pod tą ręką sobie jeździł w tą i z powrotem :D Tatuś zachwycony, normalnie jakby dzidziuś się chciał do tej ręki przytulić i pomiziać <3 Ale się cieplutko na serduszku zrobiło.

monika_89, Breezee, Uszczesliwiona lubią tę wiadomość

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaludia wpisać Ci Aurelię? ;)

Forbidden doświadczony lekarz i ręką wyczuje czu długa, pewnie jakby miał wątpliwości wziąłby Cię na usg

Forbidden, Misia 69 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbee wrote:
    O to mnie zadziwiłyście szczerze :) Nie wiedziałam, że tak jest, ale może faktycznie to kwestia tego, że jest USG w gabinecie tak jak Uszczęśliwiona napisała :) Fakt, że w książeczce mam miejsce tylko na 3 wpisy z USG, ale jeszcze nic nie wpisane, lekarz szczegóły wpisuje u siebie, pewnie potem to położna uzupełni wybranymi 3-ema USG pod koniec ciąży. Pewnie jak jest zdrowa ciąża to 3 USG to żaden problem, ja niecierpliwie jednak czekam na każde kolejne oglądanie dzidziusia ;)

A mój dzidizuś wczoraj tatusiowi zrobił niespodziankę :) Mąż położył rękę na moim brzuchu, a dzidziuś sobie pod tą rękę podpłynął, wypiął się z całej siły, nie wiem którą częścią ciała i tak pod tą ręką sobie jeździł w tą i z powrotem :D Tatuś zachwycony, normalnie jakby dzidziuś się chciał do tej ręki przytulić i pomiziać <3 Ale się cieplutko na serduszku zrobiło.

Albo chciał powiedzieć ZABIERAJ TE ŁAPY BO MAMA JEST MOJA :-) nasz syn di tej pory kładzie się zawsze po środku bo jest zazdrosny :-)

Hope tak ciągle myślę że jak byłby syn to twoje stwierdzenie że królowa w domu tylko jedna bardzo przyczynia się do tego że byłabym szczęśliwa:-) ha ha zawsze człowiek myślał o parce a nigdy o tym że fajnie w sumie być jedna kobieta w domu :-) narazie czekam do czwartku czy naprawdę okaże się że intuicja zawiodła.

Carolina to ja tobie współczuję bo sprawa z biodrem jest napewno bardziej dokuczliwa niż samo kolano. Biedna później się nameczysz z tym bioderkiem. Ja tam załapałam nowy tryb życia a w sumie dzięki temu że jest problem z kolanem to już całkiem musza ki zrobić cc co mnie bardzo cieszy .

Monika witaj w klubie z imionami! U nas dla córki bez problemu była by Nela a z chłopcem problem . Wszystko co lepsze obstawione po najbliższych a na mojego Tymona nie zgadza się i koniec .

bbee, Hope_ lubią tę wiadomość

• Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    Kaludia wpisać Ci Aurelię? ;)

Forbidden doświadczony lekarz i ręką wyczuje czu długa, pewnie jakby miał wątpliwości wziąłby Cię na usg

Wpiszesz mi 23 grudnia jak.będzie potwierdzona na 100 % :D

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
‹‹ 686 687 688 689 690 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ