MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Natalia, mnie to jest trudno przestraszyć. Raczej jestem taki typ, że jak nic nie boli i krew nie leci to wszystko jest ok i nie panikuję. Może to nie jest takie do końca dobre i obawiam się,ze mogę coś niechcący zbagatelizować ale na pewno taka postawa zaoszczędziła mi też sporo stresów w życiu. Dobrze, że trafiłaś na dokładnego lekarza. A infekcje w ciąży są tak powszechne, że trudno się jakiejś nie nabawić. Paskudy lubią się nas czepiać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 00:26
-
natalia1354 wrote:
Ja też na każdej wizycie mam robione usg przez brzuch i dopochwowo właśnie po to żeby dokładnie obejrzeć i zmierzyć szyjkę. To jest normalne. Mi lekarz wytłumaczył, dlaczego będę miała robione tak i tak -
Madu1611 wrote:Dziewczyny, a ile razy robi się w pl usg jak prowadzi się ciążę na NFZ? Tak pytam z ciekawości, bo ja usg miałam tylko w 12 tyg (prenatalne), drugi raz takie mega szybkie na konsultacji w 15 tyg i teraz będzie połówkowe 12 grudnia. Raczej więcej się nie spodziewam.
Ja mam USG na nfz do tej pory robione przynajmniej raz w miesiącuNie wiem jak będzie po połówkowym, ale prawdopodobnie się to nie zmieni, wiem że pod koniec ciąży mój lekarz nawet każe dziewczynom raz w tyg przychodzić na kontrolę.
tu jest kalendarz badań w ciąży, każdy lekarz powinien się minimum tego trzymać, nieważne czy na nfz czy prywatnie
https://www.bebiprogram.pl/zdrowie-mamy/szkola-rodzenia/ciaza/kalendarz-ciazy
-
Madu ogólnie jest tak, że robią trzy razy w ciągu całej ciszy bo mają za tyle placone z nfz. A jak robi jakiś częściej to jest miły i bardzo uważny. Także zależne od lekarza na jakiego trafi się
Młoda ja zaczęłam w pierwszej w 17 tyg i kupowałam unisex bo płeć niby potwierdzona ale ja to wolałam nie kupować jakoś mocno dla chłopca czy dziewczynki. Zaczęłam od pieluch tetry oraz flanelowe i dla siebie do szpitala artykułu higieniczne. Tez przed samym zakupem rozadalam się gdzie jest taniejpierwsze na allegro. Gratuluję dziewczynki.
Ogólnie gratuluję wszystkim wizyt co miały wczoraj
Kleopatra wszystkiego najlepszego oraz śliczny prezentRudzik, Kleopatra lubią tę wiadomość
Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami
-
Kleopatra piekny prezent i oczywiscie sto lat i spełnienia wszystkich marzeń
Kleopatra lubi tę wiadomość
Demsik
synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
hormony ok
hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
staraliśmy się 6 lat i się udało;
-
monita, a skąd te info, że trzy razy USG mają obowiązek robić? Mi mój już robił 3 razy, na kolejne idę 13go. Mi się raczej wydaje, że jeśli 3 razy w ciągu całej ciąży robi to raczej lekarz wyjątkowo niedbały i należy takiego zmienić. Wydaje mi się, że płacimy składki, jesteśmy w ciąży pod opieką danego lekarza (jeśli się decydujemy na nfz), u mnie też za każdym razem jest spotkanie z położną, przed każdym badaniem u lekarza. Ten lekarz za nas odpowiada przez całą ciążę, nie należy się godzić na jakiegoś niedbałego lekarza, nieważne, że na nfz, na nfz też przecież płacimy. Ja chodziłam w pierwszej ciąży prywatnie do lekarza z najlepszymi opiniami w mieście, wybrany nawet w jakimś plebiscycie ogólnokrajowym przez pacjentki "lekarzem roku" czy coś takiego, teraz chodzę na nfz do lekarza którego opinie sprawdziłam przez neta, a mogę do niego dojść w razie czego na nogach w czasie kiedy córka jest w przedszkolu. Różnica jest tylko taka, że wizyty są teoretycznie trochę krótsze (ale to kwestia paru minut), ale nigdy nie ma obsuwy w przyjmowaniu jakiejś ogromnej, jest zawsze ok 5 pacjentek na jedną godzinę, a po godzinie kolejne pięć. U prywatnego obsuwy były duże za to.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 09:17
-
Witam dziś. U mnie od rana pięknie słoneczko swieci. My z moim mężem wybieramy się do hurtowni dziecięcej i będziemy oglądać wózki. Wreszcie sprecyzuje czego chcemy. A później Ikea... Lubię takie soboty. Miłego dnia dla wszystkich!
toska_88, monika_89, ag194, Breezee, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Faktycznie wciąga to forum bo dopiero co wstałam i od razu zaczęłam Was czytać
a jak to jest ze szpitalem u Was? Bo czytałam nieraz, że dziewczyny wybierają wcześniej szpital, dodatkowo mają rozmowę z ordynatorem oddziału i można się dowiedzieć dużo informacji o porodzie, czego mogę się spodziewać itp. czy wy też tak sprawdzacie dokładnie wszystko?
👧 05.2017r.
👶 05.2022r. -
Hej. Tak jest 3 usg w ciąży: genetyczne, połowkowe i pod koniec ciąży. Jeśli lekarz na usg w gabinecie to zazwyczaj że swoich dobrych chęci sprawdza. Ja chodzę na pakiet w luxmed i tam też jest w karcie badań 3 usg a dodatkowo lekarka robi mi na każdej wizycie szybki podgląd.
PS. Właśnie poczułam takiego mocnego kopniaka!
monika_89, ag194, bbee, Maniuś, Moniqaaa, marie_marie22, bezimienna lubią tę wiadomość
-
bbee wrote:monita, a skąd te info, że trzy razy USG mają obowiązek robić? Mi mój już robił 3 razy, na kolejne idę 13go. Mi się raczej wydaje, że jeśli 3 razy w ciągu całej ciąży robi to raczej lekarz wyjątkowo niedbały i należy takiego zmienić. Wydaje mi się, że płacimy składki, jesteśmy w ciąży pod opieką danego lekarza (jeśli się decydujemy na nfz), u mnie też za każdym razem jest spotkanie z położną, przed każdym badaniem u lekarza. Ten lekarz za nas odpowiada przez całą ciążę, nie należy się godzić na jakiegoś niedbałego lekarza, nieważne, że na nfz, na nfz też przecież płacimy. Ja chodziłam w pierwszej ciąży prywatnie do lekarza z najlepszymi opiniami w mieście, wybrany nawet w jakimś plebiscycie ogólnokrajowym przez pacjentki "lekarzem roku" czy coś takiego, teraz chodzę na nfz do lekarza którego opinie sprawdziłam przez neta, a mogę do niego dojść w razie czego na nogach w czasie kiedy córka jest w przedszkolu. Różnica jest tylko taka, że wizyty są teoretycznie trochę krótsze (ale to kwestia paru minut), ale nigdy nie ma obsuwy w przyjmowaniu jakiejś ogromnej, jest zawsze ok 5 pacjentek na jedną godzinę, a po godzinie kolejne pięć. U prywatnego obsuwy były duże za to.
bbee, co do dużej obsuwy u lekarza prywatnego to przyznam Ci rację bo jak chodziłam na NFZ to każdy miał swoją godzinę ustaloną i nie było kolejek, ale nie czułam się dobrze bo lekarz podchodził olewczo do mnie. Teraz chodzę prywatnie, ale na swoją kolej czekam godzinę, do półtorej.. ale pacjentki siedzą do 30 minut nawet w gabinecie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 09:33
👧 05.2017r.
👶 05.2022r. -
nick nieaktualnyMadu pewnie dobrze powierzył bo ja w 1 ciąży też miałam 1 cm szyjki już od 29 tc i kazali się oszczędzać. Żeby było śmiesznie nigdy nie usłyszałam zakaz seksu . Kazali leżeć. Lekarz matol po tym jak przyszłam że cieknie mi po nogach założył pesssar a po 2 dniach w szpitalu mi go wyciagali bo założył mi nie na wyciekajace wody a na silna infekcje bakteryjną. Dobrze ze szybko trafiłam do szpitala bo mogłam urodzić przez to zakażenie w 32 tc. Za pesssar dałam 200 zł po to żeby go wyrzucić za 2 dni . W 32 tc doszło rozwarcie 1 cm i dalej chodziłam a w 38 tc znowu trafiłam do szpitala ale z mega swędzeniem ciała i wtedy się okazało że szyjka ma 0.5 cm i 4 cm rozwarcie a nadal chodziłam! Wszystko musieli sztucznie wywoływać bo mały nie chciał wyjść. Życie pisze różne scenariusze ja poprostu nie czułam niepokoju że cis złego się dzieje. Zaś mam koleżankę która 8 razy poronila nawet mimo leżenia z nogami i miednicy w górze. Każdej z nas jest coś pisane.
Kleopatra prezent śliczny a ta miękka szynka u ciebie mnie rozbawila:-)
Jeżeli chodzi o badania na nfz to lekarz ma płacone za 3 usg na całą ciążę każde w 1 trymestrze pod warunkiem że ciaza przebiega prawidłowo- jednak jeśli dostanie jakikolwiek sygnał od ciężarnej że coś nie tak ( bóle brzucha, intensywne uplawy, przelewnie w brzuchu itp) musi wykonać usg. Mi również cały czas robią docipnie i przez brzuch i ten lekarz co się zapisałam na 4d też robi tak i tak bo wszyscy tłumacza że bardzo ważne jest to badanie od dołu że względu na szyjke itp . Także niestety co wizyta Grażyna musi być gotowa choć już ją stylizuje po omacku bo przez brzuch nie widzę ha ha. Zaczyna się etap że Grażyna będzie pozacinana jak weteran wojenny:-)
Ja dziś zaczęłam..... 5 MIESIAC!!! Supermonika_89, bbee, ag194, Madu1611, Breezee, Maniuś, Uszczesliwiona, Moniqaaa, Rudzik, marie_marie22, zastrzeŻona, Kleopatra, GoNia1979, Mabelle lubią tę wiadomość
-
witam sie w 19tc!
U nas wojna o imię. Nie możemy sie kompletnie zgodzić chyba będziemy robic głosowanie wsród rodziny
madu ja widzisz odwrotnie mam wyrzuty sumienia że przez ciążę poświcam za mało czasu starszej bo jendak muszę się oszczędzać
Kleopatra piekny prezent
bbee na nfz przyszługują 3 badania, każde na jeden trymestr a to, że gin robi Ci częściej to juz tylko jedgo dobra wola, nic tylko chwalićnatalia1354, toska_88, Maniuś, Uszczesliwiona, Rudzik, ag194, Misia 69, marie_marie22, Kleopatra, rybka33 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ale tak jest przez całą ciążę przysługuje nam 3 razy darmowe usg bo na tyle daje nfz za resztę powinno się płacić ? Nie wiem ale wiem że tylko 3 ... jak lekarz robi więcej to po prostu jego dobra wola .
Ja wczoraj po tych wszystkich wrażeniach padlam ! Usnelam i seksu nie było hahahtyle czekał to jeszcze chwilę poczekać może
I powiem wam ze wczoraj poczułam pierwszy raz takie bardzo wyraźne ruchy ! Czułam wcześniej mizianie ale teraz to było raczej jak by malutka wyprostowala nogi i odepchnela się od mojego brzuchacudowne uczucie.. a może była zła wcześniej że Leon wołam do brzuszka a tu jednak Aurelia ? Hahaha
Miłego weekendu dziewczyny ! U mnie miły nie będzie bo zaraz panowie od zakładania okien przyjadą ... :pWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 09:48
bbee, Breezee lubią tę wiadomość
Czekamy na Aurelie
20 lat . Łódź/Jelenia Góra -
Klaudia nie musisz płacić za nic, ginekolog może zrobić więcej niż 3 USG ale tylko z życzliwości i dobrej woli bo nie ma obowiązku. Mój gin nie robi USG, ale za to bada mnie na każdej wizycie i sprawdza szyjkę. Chcę rodzić właśnie w tym szpitalu gdzie on pracuje, poza tym był ordynatorem oddziału ginekologicznego i naprawdę zna się na rzeczy. Wiele moich koleżanek do niego chodziło i nie miały żadnych problemów, zdrowe dzieciaczki urodziły. Ostatnio jeździłam co chwilę do niego na dyżur po skierowania i bardzo chętnie wszystko załatwił, także nie mogę złego słowa powiedzieć bo się przejął, a mógł olać tak jak by większość zrobiła. Jedynym minusem są właśnie te USG, ale to mogę prywatnie zawsze podejść zrobić.
Dziewczyny sądzicie, że takie badanie szyjki bez jej mierzenia na USG wystarczy? Bo co wizyta jest ok i szyjka twarda i długa, ale czy lekarzowi wystarczy tylko "pomacać" żeby wiedzieć?28.12 - 289g
06.03 - 1498g
-
Madu pamiętasz u kogo byłaś prywatnie w pierwszej ciazy? Ty jesteś z Londynu?
Co do zwolnienia tak jestem na zwolnieniu do końca ciazy lekarz twierdzi, że nie ma sensu a ja psychicznie też jednak stwierdziłam, że zostanę w domu
Jest nas ciężarne w pracy w chwili obecnej 3 i wszystkie na zwolnieniu
Troszkę szkoda ale dam radę w poprzedniej ciazy pracowałam do 8 msc ale praca była fajna ( biuro nieruchomości) a w obecnej jest naprawdę ciężkodużo dzwigania i pracy fizycznej
Dziewczyny nie rozumiem dlaczego lekarz prywatnie nie chce powiedzieć o płci
Mój w 12tc powiedział mi że chłopiec i był tego bardzo pewny
Teraz w 18tc potwierdził i zrobił zdjęcie siusiaka
Toska to ja też się łącze w bólu z problemami ale u mnie biodro i przez te cholerne schorzenie wskazanie do cc
Co do szyjki co lekarz to inaczej mi powiedział, że mam 25mm i wszystko jest ok żadnych zakazów na sex tyle co mam nie dźwigać i starać się odpoczywać dużo
Aaaa Madu to i tak masz szczęście z usg ja miałam w 13tc i teraz będę miała połowkowe i na tym koncie
Jeszcze co do Twojego podejścia i nie panikowanka zazdroszczę ja nie wiem co mi się stało bo w poprzedniej ciazy zero paniki wszystko na luzie nigdy nawet nie wnikalam jaka dl szyjki powinna być
Tak jak Ty nic nie boli krwi nie ma jest ok
A teraz lekka panika ale może przez dwa poronienia
Miłego weekendu dziewczyny my uciekamy do miasta na małe zakupytoska_88 lubi tę wiadomość
-
O to mnie zadziwiłyście szczerze
Nie wiedziałam, że tak jest, ale może faktycznie to kwestia tego, że jest USG w gabinecie tak jak Uszczęśliwiona napisała
Fakt, że w książeczce mam miejsce tylko na 3 wpisy z USG, ale jeszcze nic nie wpisane, lekarz szczegóły wpisuje u siebie, pewnie potem to położna uzupełni wybranymi 3-ema USG pod koniec ciąży. Pewnie jak jest zdrowa ciąża to 3 USG to żaden problem, ja niecierpliwie jednak czekam na każde kolejne oglądanie dzidziusia
A mój dzidizuś wczoraj tatusiowi zrobił niespodziankęMąż położył rękę na moim brzuchu, a dzidziuś sobie pod tą rękę podpłynął, wypiął się z całej siły, nie wiem którą częścią ciała i tak pod tą ręką sobie jeździł w tą i z powrotem
Tatuś zachwycony, normalnie jakby dzidziuś się chciał do tej ręki przytulić i pomiziać
Ale się cieplutko na serduszku zrobiło.
monika_89, Breezee, Uszczesliwiona lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnybbee wrote:O to mnie zadziwiłyście szczerze
Nie wiedziałam, że tak jest, ale może faktycznie to kwestia tego, że jest USG w gabinecie tak jak Uszczęśliwiona napisała
Fakt, że w książeczce mam miejsce tylko na 3 wpisy z USG, ale jeszcze nic nie wpisane, lekarz szczegóły wpisuje u siebie, pewnie potem to położna uzupełni wybranymi 3-ema USG pod koniec ciąży. Pewnie jak jest zdrowa ciąża to 3 USG to żaden problem, ja niecierpliwie jednak czekam na każde kolejne oglądanie dzidziusia
A mój dzidizuś wczoraj tatusiowi zrobił niespodziankęMąż położył rękę na moim brzuchu, a dzidziuś sobie pod tą rękę podpłynął, wypiął się z całej siły, nie wiem którą częścią ciała i tak pod tą ręką sobie jeździł w tą i z powrotem
Tatuś zachwycony, normalnie jakby dzidziuś się chciał do tej ręki przytulić i pomiziać
Ale się cieplutko na serduszku zrobiło.
Albo chciał powiedzieć ZABIERAJ TE ŁAPY BO MAMA JEST MOJAnasz syn di tej pory kładzie się zawsze po środku bo jest zazdrosny
Hope tak ciągle myślę że jak byłby syn to twoje stwierdzenie że królowa w domu tylko jedna bardzo przyczynia się do tego że byłabym szczęśliwa:-) ha ha zawsze człowiek myślał o parce a nigdy o tym że fajnie w sumie być jedna kobieta w domunarazie czekam do czwartku czy naprawdę okaże się że intuicja zawiodła.
Carolina to ja tobie współczuję bo sprawa z biodrem jest napewno bardziej dokuczliwa niż samo kolano. Biedna później się nameczysz z tym bioderkiem. Ja tam załapałam nowy tryb życia a w sumie dzięki temu że jest problem z kolanem to już całkiem musza ki zrobić cc co mnie bardzo cieszy .
Monika witaj w klubie z imionami! U nas dla córki bez problemu była by Nela a z chłopcem problem . Wszystko co lepsze obstawione po najbliższych a na mojego Tymona nie zgadza się i koniec .bbee, Hope_ lubią tę wiadomość
-
monika_89 wrote:Kaludia wpisać Ci Aurelię?
Forbidden doświadczony lekarz i ręką wyczuje czu długa, pewnie jakby miał wątpliwości wziąłby Cię na usg
Wpiszesz mi 23 grudnia jak.będzie potwierdzona na 100 %
Czekamy na Aurelie
20 lat . Łódź/Jelenia Góra