MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi się nigdy nie odgiął tak mocno, ale to rzeczywiście straszne... Jak jeszcze byłam w ciąży i bałam się czy wszystko będzie ok z dzieckiem (rok wcześniej poroniłam), to koleżanka, która ma dwójkę dzieci powiedziała: zobaczysz, ten strach o dziecko będzie ci towarzyszył do końca życia, z pewnością miała rację.
-
Karolllla wrote:Szatanka ja mam tel dosyć daleko, a sprawność raczej wróciła pomimo obolałego ciała po nocy i tez problemu ze stopami. Joga pomaga, a i nosi mnie już na mój trening bardzo ale to sport kontaktowy wiec przez covid nie idę
Ja ten nasz wózek z młodym codziennie targam z 2 piętra bez windy. Stelarz na ramie a młodego z gondolą (czyli dobre 8kg) podnoszę z ziemi z przysiadu, także niezły crossfit 😅
Ło matko, to podziwiam. Ja się cieszę, że mąż w domu pracuje, bo zazwyczaj mi znosi dziecko z gondolą albo samą gondolę, a ja dziecko na rękach. Podwozie trzymam zawsze w samochodzie. No ale ja dźwigać nie mogę, stąd takie rozwiązania. Kiedyś wnosiłam dwie wielkie torby zakupów po kilka dobrych kg na każde ramię, taki spacer Pudziana, ale dzisiaj bym tak chyba nie dała rady.
Co do boksu - super. Też bym komuś chętnie przywaliła. Najchętniej temu Chińczykowi, który zjadł tego nietoperza...😅
Ciekawe, czy można gdzieś wyczytać, jaka jest bezpieczna odległość telefonu dla dziecka.
Anka12, dzięki, to ja pogadam ze swoją fizjo o tej główce, po ponoć poduszka to też niedobrze, ale może mniejsze zło.
A propos, dziewczyny, a czy którejś z Was dzieci mają zachodzące na siebie paluszki u stóp? U nas tak jest, jeden paluszek zachodzi na inne, wygląda to, jakby ich było za dużo. Mamafizjoterapeuta twierdzi, że to trzeba rozmasowywać, a nasza kazała nam się nie przejmować. Jeszcze z "dziwnych" rzeczy to moja córka ma krzywy przedziałek na tyłkuTzn. idzie prosto i nagle na samym końcu się trochę zakrzywia w prawo. Fizjo mówiła, że część ludzi tak ma, że co prawda jest teoria, że to jakiś uwięźnięty rdzeń kręgowy i że trzeba robić USG, ale ponoć u nikogo, kto takie USG ze znanych jej osób robił, nic nieprawidłowego nie wyszło, więc raczej się tym kazała nie przejmować.
Ajka, faktycznie śliczna dziewuszka. I też chcę taki bodziak
Lilly, ja się zawsze czegoś takiego obawiałam, dlatego tak jak Ajka blokuję ją trochę swoją głową zawsze.
Pati, my mamy mieć kontrolę jakoś teraz, tzn. miałam robić wyniki przed szczepieniem, ale trochę to szczepienie teraz odwlekam i nie wiem, kiedy zrobię. W pt przyjdzie do nas prywatnie jakiś super pediatra, bo wciąż mamy śluzowate kupki i niewielkie wysypki to tu, to tam, to będę pytać, co z tym fantem. Moja pediatra twierdziła, że po odstawieniu żelaza może się cofnąć, ale się nie cofnęło. A moja też 25. centyl, więc najwyraźniej Liliany tak mają
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2020, 19:34
PattisonBM, Ajka, Karolllla lubią tę wiadomość
-
Catlady wrote:My po wizycie u fizjo, wszystko u nas w porządku. Nie ma asymetrii, napięcie ok. Dostaliśmy kilka ćwiczeń takich kosmetycznych, ale generalnie fizjo nie miała się do czego przyczepić.
Uff. I z tymi obrotami na brzuszek też mnie uspokoiła, że spokojnie ma jeszcze czas. Mamy pracować nad wysokim podporem na brzuszku. No i tyle.
Super, że wszystko spoko! A podzielisz się, jakie to ćwiczenia na wysoki podpór? Bo my mamy dwa, z czego żadnego nie umiem dobrze zrobić. Pierwsze to takie, że mam ją kłaść na macie z rączkami przełożonymi przez swoją łydkę. Problem w tym, że mam sporo większą łydkę od mojej fizjo, która mi to pokazywała, w związku z czym jest dla niej za wysoko, podkładam więc rulon z pieluchy, ale trzymanie już jest inne, więc nie wiem, czy dobrze. Drugie to mam ją kłaść na blacie tak żeby jej bioderka zwisały poza, a ona była lekko pod skosem i podtykać palce pod paszki, żeby ją mobilizować do wysokiego podporu. No ale to też nam średnio wychodzi, bo nie zapamiętałam, jak dokładnie ma zwisać i gdzie te palce wkładaćNo i efekt taki, że rzadko to robimy, a kazała 4 razy dziennie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2020, 19:38
-
Szatanka, Anka plaska glowka jeżeli nie jest mocno splaszczona najczęściej sama się wyrowna jak dziecko zaczyna więcej na brzuchu przebywać, czyli jak się zacznie poruszać. My mieliśmy poduszkę, ze względu na asymetrie i lekkie spłaszczenie z boku. O ile jak Kuba mial 2-3 miesiące to na niej leżał, tak teraz w ogols nie ma takiej opcji.
szatanka, Anka12 lubią tę wiadomość
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
szatanka wrote:Super, że wszystko spoko! A podzielisz się, jakie to ćwiczenia na wysoki podpór? Bo my mamy dwa, z czego żadnego nie umiem dobrze zrobić. Pierwsze to takie, że mam ją kłaść na macie z rączkami przełożonymi przez swoją łydkę. Problem w tym, że mam sporo większą łydkę od mojej fizjo, która mi to pokazywała, w związku z czym jest dla niej za wysoko, podkładam więc rulon z pieluchy, ale trzymanie już jest inne, więc nie wiem, czy dobrze. Drugie to mam ją kłaść na blacie tak żeby jej bioderka zwisały poza, a ona była lekko pod skosem i podtykać palce pod paszki, żeby ją mobilizować do wysokiego podporu. No ale to też nam średnio wychodzi, bo nie zapamiętałam, jak dokładnie ma zwisać i gdzie te palce wkładać
No i efekt taki, że rzadko to robimy, a kazała 4 razy dziennie
A to drugie ćwiczenie o którym piszesz, kurde czytam i czytam ten opis i nie mogę sobie tego wyobrazić 😂Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Dzięki dziewczyny. Cud ze miałam druga rękę wolna bo często a to kubek niosę a to pieluchę. Czasami ze schodów schodzę tak albo w kuchni coś robię bo nie chce lezec. No masakra jakaś.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
szatanka wrote:Super, że wszystko spoko! A podzielisz się, jakie to ćwiczenia na wysoki podpór? Bo my mamy dwa, z czego żadnego nie umiem dobrze zrobić. Pierwsze to takie, że mam ją kłaść na macie z rączkami przełożonymi przez swoją łydkę. Problem w tym, że mam sporo większą łydkę od mojej fizjo, która mi to pokazywała, w związku z czym jest dla niej za wysoko, podkładam więc rulon z pieluchy, ale trzymanie już jest inne, więc nie wiem, czy dobrze. Drugie to mam ją kłaść na blacie tak żeby jej bioderka zwisały poza, a ona była lekko pod skosem i podtykać palce pod paszki, żeby ją mobilizować do wysokiego podporu. No ale to też nam średnio wychodzi, bo nie zapamiętałam, jak dokładnie ma zwisać i gdzie te palce wkładać
No i efekt taki, że rzadko to robimy, a kazała 4 razy dziennie
to idz jeszcze raz do fizjo...
A tak poza wszystkim to proponuje zakupic taką wielką piłke do ćwiczen chyba 95 czy coś - generalnie im wieksza tym lepiej i cwiczyć z Lilką na piłce... to będzie łatwe do zrobienia, dzieciom sie podoba i fajnie wzmacnia miesnie brzucha... ja z bobathów robiłam jeszcze takie ćwiczenie że dziecko na kolanie rączki po jednej stronie trzymane przeze mnie pupka po drugiej stronie nisko wciskana w moją nogę... celem jest żeby szyja ładnie była widoczna... ale weronika juz dawno z tego wyrosła... potem z bobathów nic nie miala... a teraz mamy takie ćwiczenia wykorzystujące obrót- na boku unozenie głowyszatanka lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Ajka wrote:to idz jeszcze raz do fizjo...
A tak poza wszystkim to proponuje zakupic taką wielką piłke do ćwiczen chyba 95 czy coś - generalnie im wieksza tym lepiej i cwiczyć z Lilką na piłce... to będzie łatwe do zrobienia, dzieciom sie podoba i fajnie wzmacnia miesnie brzucha... ja z bobathów robiłam jeszcze takie ćwiczenie że dziecko na kolanie rączki po jednej stronie trzymane przeze mnie pupka po drugiej stronie nisko wciskana w moją nogę... celem jest żeby szyja ładnie była widoczna... ale weronika juz dawno z tego wyrosła... potem z bobathów nic nie miala... a teraz mamy takie ćwiczenia wykorzystujące obrót- na boku unozenie głowy
Mam taką piłkę spuściłam z niej powietrze po ciąży i schowałam, bo to kolejny grat, ale coraz częściej myślę, żeby ją jednak napompować. TO jest kolejny argument, dzięki. -
Catlady wrote:Szatanka, na wysoki podpór dostaliśmy też to z łydkami. Jak pokazywała w gabinecie to proste się wydawało, ale nie próbowałam jeszcze 🤭 już go dzisiaj nie chciałam męczyć bo strasznie się denerwował podczas wizyty. Jutro zaczniemy.
A to drugie ćwiczenie o którym piszesz, kurde czytam i czytam ten opis i nie mogę sobie tego wyobrazić 😂
No lepiej nie umiem 😂 W sensie, że ona na wpół zwisa zza stołu, a na wpół się podpiera i ja ją od spodu "pyrgam", żeby się podparła wyżej.PattisonBM lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:No lepiej nie umiem 😂 W sensie, że ona na wpół zwisa zza stołu, a na wpół się podpiera i ja ją od spodu "pyrgam", żeby się podparła wyżej.Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
https://www.facebook.com/fizjoterapetka.z.misja/videos/1125109454523365/
https://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/pocwiczmy-mamo-cwiczenia-od-piatego-miesiaca-zyciaPatrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Drzemka wrote:U nas wczoraj było Bexero, udało nam się załapać na bezpłatne z miasta🙂 Kuba o dziwo dobrze zniósł, a byłam przygotowana na wszystko bo dziecko sąsiadki mialo po niej NOP.
My też z miasta... Weronika zniosła zupełnie bezproblemowo, nawet paracetamolu nie dawałam...okład z sody raz zrobiłam, więcej mi się nie chciało.... No zupełnie nic, tylko takie małe zgrubienie na nodze, ale chyba nawet nie bolesne, no pozwalała macać.2020
2023 -
Ajka wrote:https://lene.pl/body-pol-roczku-b234
bodziaki
Dzieki kupie mlodej na roczek !!
Dziewczyny co szczepia na NFZ pytanie o szczepienie WZW w 7mym mz i te szczepienia w 5-6 mz...ile to jest wkluc?
Bo do tej pory byly 4 klucia i rota do buzi...i teraz z listy wypada nam wzw czy jednak daja to wzw razem i w 7mz nie trzeba sie tylko po ta jedna zglaszac...?
Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
Ajka wrote:My też z miasta... Weronika zniosła zupełnie bezproblemowo, nawet paracetamolu nie dawałam...okład z sody raz zrobiłam, więcej mi się nie chciało.... No zupełnie nic, tylko takie małe zgrubienie na nodze, ale chyba nawet nie bolesne, no pozwalała macać.
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
nick nieaktualnyMoja starsza 2 pierwsze bexsero zniosła bez problemu. A trzecie katastrofa.😑 Odczyn na ręce, 3 dni chodzenia i gadania że boli, że pani jej zrobiła ała. 🤦🏻♀️stsn podgoraczkowy.
Młodsza bez gorączki. Ale 2 dni maruda z niej była.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2020, 09:15
-
PLPaulina wrote:Moja starsza 2 pierwsze bexsero zniosła bez problemu. A trzecie katastrofa.😑 Odczyn na ręce, 3 dni chodzenia i gadania że boli, że pani jej zrobiła ała. 🤦🏻♀️stsn podgoraczkowy.
Młodsza bez gorączki. Ale 2 dni maruda z niej była.
to chyba się zdarza często... myslę sobie że przy 3 czy nawet 2 dawce organizm juz zna wroga i do ataku...2020
2023 -
A ile jest tych dawek Bexsero? Sa 2 dawki i potem przypominajaca tak jak zrobie w okolicy 6mz?
Jak zescie sie zalapaly na szczepienia z miasta? Nie slyszalam o jakichs takich eventach...Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
nick nieaktualnyPattisonBM wrote:A ile jest tych dawek Bexsero? Sa 2 dawki i potem przypominajaca tak jak zrobie w okolicy 6mz?
Jak zescie sie zalapaly na szczepienia z miasta? Nie slyszalam o jakichs takich eventach...
Z tego co my miałyśmy to przypominająca na około 2 latkaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2020, 10:30
PattisonBM lubi tę wiadomość
-
PattisonBM wrote:A ile jest tych dawek Bexsero? Sa 2 dawki i potem przypominajaca tak jak zrobie w okolicy 6mz?
Jak zescie sie zalapaly na szczepienia z miasta? Nie slyszalam o jakichs takich eventach...PattisonBM lubi tę wiadomość
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020