MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja bym czapeczki też nie zakładała. Nawet po kąpieli nie zakładam - jak był noworodkiem to założyłam dosłownie kilka razy po kąpieli.
No chyba że masz jakoś mega zimno w domu? Ale nie sądzę żebyś miała zimą poniżej 18-19st?
My w sypialni mamy zawsze chłodniej niż w pozostałych pomieszczeniach, właśnie w granicach 19-20st max. Tak nam się najlepiej śpi, bo jak za ciepło to też niedobrzeBaby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Patti akurat w tym temacie chcemy dobrze naprawdę, obojętnie jaka zima będzie na pewno nie masz w domu zimno jak w namiocie. Zaburzysz jej tylko termoregulacje, a potem tylko patrzeć jak będzie się przeziębiać od trzaśnięcia drzwiami. Wyrzuć myśli o czapce, nie będzie jej zimno 😘
szatanka, PattisonBM, lipcowka86 lubią tę wiadomość
-
PattisonBM wrote:Spimy body na dlugi rekaw i spiworek albo pajac i pod koc. Na zime chce spiworek z rekawami.
Jak bedzie zima i rozszczelnione okna i zimno w domu to jeszcze czapeczka.
A jaką ty masz temp w domu zimą mniej niz 18 stopni?
2020
2023 -
My śpimy w cienkim pałacyku i w śpiworku bez rękawów (mam z H&M). Latem przykrywaliśmy kocykiem bambusowym, ale mały zaczął się rozkopywac lub zarzucać sobie ten kocyk na głowę, wtedy budził się z płaczem. Dlatego u nas śpiworek to rozwiązanie idealne.
-
Dzięki Wam za odpowiedzi. Wychodzi na to, że trochę moją za grubo ubieram na noc, u nas jest w sypialni 21-22 stopnie. Dlatego dziś poszła spać w samym pajacu bez stóp + ta kołderka z kocykiem minky (którą mam zamiar zamienić na coś bardziej przewiewnego, bo minky to jednak poliester). Zobaczymy, może lepiej pośpi? Bo gdzieś wyczytałam, że przegrzanie może być przyczyną wybudzeń.
Pati, tylko nie czapeczka w domu... Nawet noworodkom się teraz nie zaleca, a co dopiero półrocznym dzieciom. Skutki przegrzania mogą być bardzo niebezpieczne dla dziecka, czytałaś o tym? Lepiej za chłodno niż za gorąco. Poczytaj też sobie tutaj o wpływie chłodnej głowy na sen: https://www.wymagajace.pl/skarpetki/
Catlady, też kupiłam właśnie taki śpiworek, przyjdzie po weekendzie, ale nie kumam, o co chodzi z tymi nogawkami. W to się wsadza dziecko w skarpetkach czy jak? Bo chyba nie z gołymi stópkami na wierzchu?
Lilly, moja od jakiegoś czasu często macha przy jedzeniu wyprostowaną ręką góra-dół, jakieś takie dziwne ma emocje. A najczęściej musi po prostu trzymać mnie za palecPo główce się nie bije, ale nie martw się tym, nie reaguj jakoś niespokojnie. Kiedyś widziałam, jak dzieci kuzynki w Stanach, takie dwuletnie, w złości waliły głową w podłogę. Ja oczywiście przerażona, a ona za bardzo nie reagowała, pewnie dlatego, że oni tam mają wykładziny podbite gąbką
, a po drugie, bo wiedziała, że to niewskazane, gdyż dzieci tak mają, a reagując tylko się to zachowanie utrwali.
Aaa, i jeszcze jedno dziwne zachowanie się u nas pojawiło, może coś podpowiecie: od jakiegoś czasu w końcu czasami karmimy się na siedząco. No i moja mała jak już sobie trochę podje to zaczyna dziwne akrobacje: ssie pierś, za chwilę odrywa się i odchyla mocno do tyłu, tak z głową w dół, po czym z powrotem przystawia się na parę sekund i tak w kółko, aż jej nie przerwę.Pierwsze parę razy odchylając się tak zacieszała do mnie, teraz już nie, więc to nie wygląda na zabawę. WTF zatem? Ma tak któraś? W ogóle Wy też macie taki problem, że Wasze piersi zatykają dziecku nos? Nam jest trudno znaleźć jakąś pozycję, żeby jej się zupełnie swobodnie oddychało i pomyślałam, czy ona w ten sposób sobie nie próbuje głębiej odetchnąć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2020, 00:29
-
Szatanka, ja też nie wiem właśnie jak to z tymi nogawko-skarpetkami, jak przyjdzie śpiworek to będę kombinować 😄
Z tym karmieniem u nas tak samo! Też macha rączką góra-dół, uderzając mnie w pierś, jakby wiosłował. I też się czasami tak odgina, zacieszając przy tym niemiłosiernie. Nie wiem, może nie jest wtedy jakoś specjalnie głodny 🤷🏻♀️
Ogólnie od 2 dni trochę nam się kp popsuło, w sensie karmienia trwają po 4-5-6 minut. Nie wiem czy mi pokarm zanika czy co.. czy mu nie leci i dlatego tak krótko ssieale nie wygląda na głodnego
lilly. lubi tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Nie wiem ile stopni mam w domu, ale czasem mnie pod koldra cienka w pizamie jest baaaardzo zimno...
Wiem,ze nie mozna przegrzewac,ale zauwazylam ze jak grubiej ja przykryje to spokojniejsza jest i lepiej spi...moze w mame,bo bylam zmarzlak...(kiedys trzeslam sie pod puchowa koldra)...
Staram sie mloda ubierac lzej zeby nie wyrosla na zmarzlucha i jakiegos chorowitego osobnika...
Moja z butla odchyla tez sie do tylu tak mocno,ze az ciezko utrzymac..jakby mogla robilaby mostek..a potem sie bawi w trafianie butla do buzi...
Catlady moja jak zmienilam smok na wiekszy przeplyw to 120ml wypila w 5minut...moze Tadzik tez ma takie ssanie...i wystarczy mu ssac 5min zeby wyssac tyle ile mu pasuje...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2020, 07:21
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Do spania ubierałam body na krótki rękaw plus pajacyk bez stópek, nie przykrywałam, bo i tak cały czas się rozkopuje. Pierwsza noc w śpiworku z nogawkami za nami(moja wiecznie stopy gołe na wierzch pcha i ciepłe są). Ubrałam ja tylko w body z długim rękawem i nie zmarzla ani się nie przegrzała. Trochę jej nóżki uciekały do środka, więc chyba troszkę zszyje nogawki żeby tak się nie działo. Będę obserwować czy w ogóle pasuje jej spanie w tym śpiworku teraz ciężko powiedzieć po jednej nocy i tym bardziej, że po prostu ostatnio często się wierci i wybudza(kolejny skok chyba) przynajmniej ja byłam spokojniejsza, że była dobrze zabezpieczona, kark zakryty, nóżki ciepłe
Też przy karmieniu uderza mnie rękami, szczypie i się odgina i od jakiegoś czasu zaczęła jeść bardzo krótko około 3min, co 1,5-2h.
Nie uderza się w głowę, tylko czasem cięgnie za swoje włosy.
Ola, 14.05.2020r -
Szatanka wykonuje projekty z szeroko pojętej branży sanitarnej, przyłącza wody i kanalizacji, wewnętrznych instalacji wody, kanalizacji, centralnego ogrzewania i gazu. Jeśli jest potrzeba to ogarniam też pozwolenia na budowę instalacji gazowej. Mam stałych klientów których mi szkoda przekazać komuś innemu więc siedzę po nocach jak trzeba. Dodatkowo mój M projektuje pozostałe branżę więc dochodzą zlecenia od niego.
Lily u Nas mały jak już zacznie machać zacisniętą pięścią to czasami uderza sie po klatce i brzuchu.
W trakcie karmienia ugniata mi pięść albo wykłada mi otwartą dłoń na twarz i sobie dotyka. Jak już sobie poje to odchyla się do tyłu i się śmieje albo wkłada palce do buzi i "pierdzi" Na nich po czym łapie sutek na 5-10 sekund i znowu puszcza i powtarza się zabawa.
Antek śpi w pajacu, teraz już w ocieplanym śpiworku albo z nami pod cieplejszą kołdrą.
Czy mi się wydaje czy "zaciesz" Na rolki na stałe wszedł do naszego słownika 😂😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2020, 09:29
lilly. lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:28
-
Karolllla wrote:A w ogóle dziewczyny co karmią słoiczkami, na ile Wam taki mały starcza? Nie ma szans, żeby Oli to na dwa razy zjadł, trzymacie 3 dni w lodówce czy nie? Bo u niektórych to już na raz wjeżdża wiem, Andzia
Tak ja trzymam 3 dni w lodówce. Ostatnio jarzynowa była grana przez 3 dni.
Wczoraj był brokuł i dzisiaj pewnie to dokończy. Bo to było w małym słoiczku.
Ps. Nic mu nie jest . Pytałam lekarza powiedział, że jak nie jest nic z mlekiem czy śmietaną to nic się w lodówce nie stanie 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2020, 10:38
Karolllla lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Pattisson
Tobie jest zimno bo Ciebie pewnie też rodzice przegrzewali. Ja mam to samo. Moja mama urodziła mnie w lipcu. Że szpitala wróciłam w welnianym kompleciku🤦♀️ czapkę w domu to ja chyba miałam do 2 urodzin. Wiecznie byłam chora 🤷♀️🤦♀️😤🤦♀️
Dlatego moje Chłopaki mają tzw. Zimy chów. Starszak wiecznie bez skarpet w domu to wręcz parzą. Czapki też wiecznie bunt. I prawie wcale nie chorował. Jak już to był gil do wyleczenia na 3 dni.
No raz dopadła ospa ale to nie było spowodowane przeziębieniem😉
Więc lepiej nie rób małej tego co nam nasi rodzice.
Wiadomo ma być jej ciepło ale nie przegrzewajmy.
Jak założysz jej czapeczkę bo zimno w zimę to jak rączki będą chłodne to jej chyba nie założysz rękawiczek w domu???
Tylko nie traktuj tego jako ataku. Tylko.dla zdrowia Lilly lepiej nie przegrzewaj.
Karolllla, Catlady, lipcowka86 lubią tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
Karolllla wrote:No właśnie jest dlatego pytam czy ktoś to nagina do 3 dni
Ha ha naginam nie lubię wyrzucać jedzenia 😉
A też nie będę Go zmuszać do jedzenia.
Wiadomix tylko 3 dni i jak już by miało.dluzej stać to hmm pewnie stary by zjadł 🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2020, 10:49
Karolllla, lilly. lubią tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
Karolllla wrote:No waśnie Mimi o to mi chodziło, bo to jest oczywiste, że muszą napisać 24h ale co się takiej marchewce może stać jak postoi ciut dłużej.
Dokładnie nic jej nie będzie. Nie można w paranoję wpadać.20.10.2012 👰🤵💍
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:28