MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
szatanka wrote:No ja też tak myślę i też tak planowałam, ale my mamy ten problem z żelazem i pytanie , czy lepiej suplementować syntetyczne, czy czerpać z pożywienia. Tylko to i tak zanim mięso wjedzie, to trochę mija chyba.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2020, 23:52
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Drzemka wrote:Hmm, nie wiem jak zle jest u Was z żelazem. Ja podawałam przez tydzień ale mlody tak zle znosił je ze odstawiłam. Ale hemoglobina u niego nigdy nie spadła poniżej normy, była na granicy w okresie tego fizjologicznego spadku. A jak kilka dni temu robiłam pobranie to nawet trochę odbiła do góry. Wiec ja już młodemu odpuszczam suplementację.
U nas hemoglobina i inne parametry krwi były poniżej normy, jak to powiedziała lekarka - za mała krwinka. Po suplementacji żelaza się poprawiło, ale na jak długo to wystarczy, jeśli nie rozszerzymy szybko diety, to nie wiem. Żelaza od 3 tygodni na zalecenie lekarki już nie suplementujemy no i w założeniu miałam czekać do ukończonego szóstego miesiąca, ale ten pediatra dzisiaj zasugerował, żeby aż tyle nie czekać. -
Szatanka, żelazo jest mega ważne dla dziecka i w Twojej sytuacji bym się zastanowiła moze nie nad wcześniejszym rozszerzaniem, ale bardziej nad BLW. Moze warto w tym przypadku od łyżeczki zacząć zeby mieć pewność że dziecko zjada? Sama nie wiem. Jabym pewnie zaczęła tak jak planowalam z BLW i częściej morfologie robila, ale ja to ja i tyle niekompetentnych lekarzy spotkałam ze po prostu juz im nie ufam🙃 Moze Ci pomoże ten artykuł
http://szpinakrobibleee.pl/niedobor-zelaza-u-dzieci-cz-1/Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
szatanka wrote:U nas hemoglobina i inne parametry krwi były poniżej normy, jak to powiedziała lekarka - za mała krwinka. Po suplementacji żelaza się poprawiło, ale na jak długo to wystarczy, jeśli nie rozszerzymy szybko diety, to nie wiem. Żelaza od 3 tygodni na zalecenie lekarki już nie suplementujemy no i w założeniu miałam czekać do ukończonego szóstego miesiąca, ale ten pediatra dzisiaj zasugerował, żeby aż tyle nie czekać.
Ja miałam faze zeby robic BLW, ale u nas sie nie uda teraz... mloda nie siada i za pewne jeszcze długo nie siądzie, czy siądzie z podporem to nie wiem bo nigdy jej nigdzie nie sadzalam... od fizjo mamy zakaz krzesełka do karmienia, wiec blw pewnie jeszcze ze 2-3 miesiące robic nie mogę i doszłam do wniosku ze to jednak przesada... i mam w d* blw
Okazalo sie ze weronika je te papki o wiele lepiej niz mm i jeszcze ma z tego radoche... dzis jej dalam caly sloiczek
PattisonBM lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Ajka super.
Szatanka na poczatku przyrost nadal z mleka bedzie a potem z jedzenia. Podobno po rozszerzeniu przyrosty sa wieksze. I nsjpierw dajesz mleko.
Lilce mam do grudnia dawac zelazo,wiec tak bede robic teraz jedzenie to zabawa i probowanie. Mysle ze przez 3 mc tak co najmniej bedzie wygladac.Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Ja daje z łyżeczki, blw spróbuje za jakiś czas. Jeszcze tego nie czuje, a on nie siedzi i czarno to widzę. Jutro chce kupić słoiczek jakiś jestem ciekawa czy mu wejdzie bardziej niż to co sama robię.
W ogóle Oli powiedział dziś dwa razy „hej” najpierw do psa potem do tatusia bo aż mi napisał smsa jak mnie nie było w domu, nie wiedząc, że wcześniej do psa powiedziałFaktem jest, że my non stop hej mówimy, a ja do młodego „hejka, hejoszka” Śmiesznie to w jego ustach brzmiało hehe
Ajka, PattisonBM lubią tę wiadomość
-
Karolllla wrote:Ja daje z łyżeczki, blw spróbuje za jakiś czas. Jeszcze tego nie czuje, a on nie siedzi i czarno to widzę. Jutro chce kupić słoiczek jakiś jestem ciekawa czy mu wejdzie bardziej niż to co sama robię.
W ogóle Oli powiedział dziś dwa razy „hej” najpierw do psa potem do tatusia bo aż mi napisał smsa jak mnie nie było w domu, nie wiedząc, że wcześniej do psa powiedziałFaktem jest, że my non stop hej mówimy, a ja do młodego „hejka, hejoszka” Śmiesznie to w jego ustach brzmiało hehe
Moja od 3 dni cały czas abubububu...bububu, a dziś babuuuu babu babu babu- ale zapewniam Cie że od nas tego nie usłyszała
PS według propagatorów blw - podawanie najpierw trochę papek, a potem blw - to nie blw tylko tradycyjne rozszerzanie diety... w związku z powyższym ja tradycyjnie roszerzam dietę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2020, 00:55
PattisonBM lubi tę wiadomość
2020
2023 -
nick nieaktualnyszatanka wrote:No ja też tak myślę i też tak planowałam, ale my mamy ten problem z żelazem i pytanie , czy lepiej suplementować syntetyczne, czy czerpać z pożywienia. Tylko to i tak zanim mięso wjedzie, to trochę mija chyba.
Sama większość życia muszę suplementowac mimo że próbowałam z pożywieniem.. -
nick nieaktualnySzatanka ja ze szkoły też pamiętam te magiczne 3 lata do którego dziecka nie potrzebuję kontaktu z rówieśnikami.
Tylko były też tam słowa, że jako główny kontakt.
Też trzeba brać pod uwagę, że dziecko roczne może nie czerpie korzyści z samych interakcji z rówieśnikami. Ale np z samego obycia z nimi.
Co nie znaczy że te 10h to może być zdecydowanie zbyt dlugo dla niego.
Też około roczku pojawia się drugi lęk separacyjny. I to ciężkie emocjonalnie może być dla maluszka.
Trzeba indywidualnie podejść do tematu..bo każde dziecko jest naprawdę inne.
I każda sytuacja rodziny jest inna. ☺️
To ciężka decyzja, i nikt nie mówi, że jest tylko jedna idealna.
Ale jak patrzę na zajęcia córki w żłobku. To przepraszam ale te maluchy - roczniaki to kiepsko z kojarzeniem, zabawą. 😑
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2020, 09:03
-
Ajka wrote:Moja od 3 dni cały czas abubububu...bububu, a dziś babuuuu babu babu babu- ale zapewniam Cie że od nas tego nie usłyszała
PS według propagatorów blw - podawanie najpierw trochę papek, a potem blw - to nie blw tylko tradycyjne rozszerzanie diety... w związku z powyższym ja tradycyjnie roszerzam dietę
A to kij im w oko, zatem rozszerzam dietę 😅 -
nick nieaktualnyBo fanatycy blw dali sobie prawo zmieniania ideologii blw, która polega przede wszystkim na tym że to dziecko samodzielnie sięga po jedzenie a nie że jest karmione przez rodzica.
Warto się nie szufladkować odrazu tylko robić jak się chcę. I jak się to nazywa to mniejsza z tym.PattisonBM lubi tę wiadomość
-
Rozśmiesza mnie w macierzyństwie ten fanatyzm czy to co do kp czy blw czy innych rzeczy. Takie spinanie pośladów, jakby tylko jedno coś wymyślone przez kogoś było najlepsze. Z kp jedynie wiadomo, że to sama natura i najlepiej ale tu akurat życie często weryfikuje tą opcję.
Anka12, PattisonBM, Ajka, lilly. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKama92 wrote:Od kiedy /jakiej temperatury zamierzacie używać śpiworków do wózka 😁
•Bez śpiworka + kombinezon zimowy
•Śpiworek + bluza
Nie sama temperatura ważna. Też wiatr, opady. Ale w okolicach 0°Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2020, 12:57
Kama92 lubi tę wiadomość
-
Andzia86 wrote:Szatanka ja karmie łyżeczka mały otwiera buzię i czeka aż posiłek wjedzie 😂
szatanka lubi tę wiadomość
-
Mimi1987 wrote:W Warszawie jest masakra się dostać do państwowego. Tylko samotne mamy A Tatusiowie przyjeżdżają po.14 po dziecko 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Teraz hit znam parę która uwaga rozwiodła się tylko dlatego aby dostało się dziecko do państwowego żłobka 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Nie.... nie wierze 😂🙈3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
No to również witamy się na pół roku 🙈 Kiedy to zleciało!
Wiadomka, nie cytujcie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2020, 12:52
Andzia86, Kama92, PLPaulina, szatanka, Catlady, PattisonBM, Mimi1987, Ajka, lilly., Anka12, lipcowka86 lubią tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:28
Karolllla lubi tę wiadomość
-
No dobra, to mnie przekonałyście. Zużyję to żelazo co mam, w międzyczasie dokończę tę książkę o BLW i gdzieś za 2 tygodnie jadę z koksem.
Karolla, super chłop! A jak mu ładnie w czarnym bodziaku. Gdy ja moją ubrałam w czarny bodziak i spodnie w kwiaty, to się mąż spytał, czy jedziemy na stypę. Faktycznie słabo wyglądała
A teraz, w taką pogodę jak ubieracie dzieci do wózka? Bo ja na to co ma po domu zakładam taką futerkową kurteczkę, na nóżki lekki kocyk i panel ochronny na gondolę.
Mam też poważną rozkminę, co ze spaniem nocnym. Na razie nakładam body na ramiączkach + pajac i przykrywam ją tą kołderką, co to kiedyś rożkiem była, ale mam wrażenie, że jej czasem za gorąco. Chciałabym jakiś śpiworek, ale nie wiem jaki. Wyczytałam, że najlepszy taki z nogawkami i taki zamówiłam teraz na allegro, bo niby dziecko może sobie w nim samo wysuwać stopę do wentylacji albo chować, tylko że w sumie ja tego nie widzę, żeby taki niemowlak to robił.. A Wasze pod czym śpią albo będą spały za miesiąc-dwa? -
Andzia86 wrote:Karola zaraz zacznie Ci śmigać po całym domu 🙈 u mojego tylek ciężki 😂
Oj do przemieszczania jeszcze kawał drogi...narazie opanował tą pozycję, że się nie przewraca na głowę i bujanie przód tył ale nic poza tym 😅 nie spieszy mi się bo oszaleje wtedy z pilnowaniem.
Szatanka dziękiOli śpi albo samo body albo jakiś rampers, stopy koniecznie gołe i kołderka do pasa. Nad ranem na plecy się przewala i wszystko rozkopuje i musi być nad kołdrą z nogami w górze.