MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Catlady wrote:Zastanawiam się czy u Pauliny wszystko w porządku? Coś długo się nie odzywa
Też się nad tym zastanawiałam, nawet sprawdzałam niedawno, kiedy ostatnio pisała.
Mam nadzieję, że wszystko ok z jej mamą.
Martynka, u nast też po ostatniej drzemce jest najgorzej, chwilę fajnie, ale już od 17 marudzenie na maksa, dopiero kąpiel jest fajna. Moja w dzień przesypia ok. 2,5h, albo to sobie rozkłada na 2 drzemki, albo 3 po 40-45 minut. A w rozpisce Panin kołysanki czytałam, że o ile w nocy przesypia 11h, to w dzień powinna spać 3-3,5h, więc chyba za mało i dlatego tak marudzi. No ale w okolicach 6. miesiąca jest chyba kolejny regres snu, więc może to to. Moja dzisiaj zasnęła o 19.00, potem 2 pobudki co 40 minut i od 21.30 na szczęście śpi. Jednak takie wczesne wybudzenia to nam się nie zdarzały odkąd skończyła 6 tygodni. -
Kurcze tak Was czytam u nas w dzień jest po każdej drzemce identycznie czyli dobry humor. Nie śpi już teraz jakoś super długo w dzień, ja nie wiem czy to charakter czy co. W nocy tylko stękanie od dawna.
Też się zastanawiałam czy z Pauliny mamą wszystko ok -
Kama92 wrote:Karola ja też mam chyba średni około 100cm ma 🤔 a jeśli chodzi o szczepienia to jestem wściekła bo już mi odwołali i wstrzymane do nie wiaodmo kiedy. Zastanawiam się czy można się przenieść szczepić gdzieś indziej, czy tak się w ogóle da...
Myślę, że możesz tylko kartę szczepień przenosisz i tyle ale nie jestem pewna. -
Oby mi nie odwolali...
.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 09:37
lipcowka86 lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
PattisonBM wrote:Oby mi nie odwolali...
Nie chciałam polubić tylko zacytować, u Nas miało być szczepienie 26.10 i Pani odwołała bo mają zalecenia żeby nie szczepić... Więc obawiam się że teraz w całym kraju nie będą szczepić...
Wiem ze przez to rozjeżdża się kalendarz ale jakoś nie miałabym odwagi szczepić w takim czasie, jak teraz... -
Ksrola u nas tez na zakladke zamykaja przychodnie na klucz...wiec nie wejdziez jak Ci nie otworzy lekarz...Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
Moja tak lezy
I takie pozycje
Ale obraca sie na brzuszku w kolo...nie bardzo szybko jak baczek ale sie kreci...
Nie wiem czy to jest ta zabka?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 11:00
Karolllla, Andzia86, Anka12 lubią tę wiadomość
Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
Mimi daj znac co tam w tej kwestii bedzie...my mamy 1.12...wiec jeszcze moze sie zmienic...oby nie,bo i tak mamy przekroczenie...Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
Aż się z ciekawości cofnęłam do zdjęć młodego z czasów jak zaczął się obracać to w sumie wysoki podpór jak zaczął robić to na wyprostowanych nogach, nie kojarzę takiej żabki u niego w tej pozycji ale za to, znalazłam fotę, którą zrobiłam jak miał 2 miesiące 😂🐸 Tylko nie cytujcie! Pełno mam takich memów z nim 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 19:23
Andzia86, Catlady, Anka12, Kama92, martynkaa87, Beti82 lubią tę wiadomość
-
My mamy 17.11 i tez się boje żeby nie odwołali tego szczepienia, bo nie chciałabym opóźnień mieć. Myśle ze w takim czasie jak teraz szczepienia są szczególnie ważne, bo z opieka lekarska jest coraz bardziej krucho...
PattisonBM lubi tę wiadomość
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Karollla, dobre 🤣🤣🤣. Mi się wydawało, że mój cały czas na żabkę, ale przyjrzałam się dzisiaj i zauważyłam, że jak robi wysoki podpór, to prostuje nogi. Niestety często jeszcze schodzi niżej i też robi takie bączki na macie 🙂.
Dziecię śpi teraz. Generalnie śpi dobrze, nie mogę narzekać, tylko przed każdą drzemką czy spaniem nocnym jest marudny. W dzień dość szybko można go wyciszyć, często nawet nie podnoszę z maty, tylko układam na boczku lub brzuszku, przykrywam kocykiem, daję smoczek i zasypia. Smoczek za chwilę wypluwa, ale myślę że jest trochę od niego uzależniony na tą chwilę przed zaśnięciem. To tak jak pisałaś Karollla o tym lulaniu w koszu Mojżesza. Kwestia przyzwyczajenia. -
Anka12 wrote:Karollla, dobre 🤣🤣🤣. Mi się wydawało, że mój cały czas na żabkę, ale przyjrzałam się dzisiaj i zauważyłam, że jak robi wysoki podpór, to prostuje nogi. Niestety często jeszcze schodzi niżej i też robi takie bączki na macie 🙂.
Dziecię śpi teraz. Generalnie śpi dobrze, nie mogę narzekać, tylko przed każdą drzemką czy spaniem nocnym jest marudny. W dzień dość szybko można go wyciszyć, często nawet nie podnoszę z maty, tylko układam na boczku lub brzuszku, przykrywam kocykiem, daję smoczek i zasypia. Smoczek za chwilę wypluwa, ale myślę że jest trochę od niego uzależniony na tą chwilę przed zaśnięciem. To tak jak pisałaś Karollla o tym lulaniu w koszu Mojżesza. Kwestia przyzwyczajenia.
Anka ja od dwóch dni bez tego kosza, dostawkę da się jakoś tam bujać przód tył i to go usypia więc ewidentnie się przyzwyczaił. Nie ma większych łóżek z tą opcją więc chyba jednak pójdę w kołyskę, zawsze to jakieś bujanie choć tego na boki nie zna ale jak widać coś się musi dziać z łóżkiem żeby zasnął w dzień 😏 -
Na pewnym etapie rozwoju to bardzo ok... a potem coraz mniej ok a na etapie wysokiego podporu juz nie powinno tak byc... Tylko nie pamietam dokładnie kiedy to wszystko ma sie zadziac...
Karolla bo u Oliego jest optymalne napiecie miesniowe w centrum- tak samo u córeczki Pauliny (patrząc po zdjeciach)... dzieciaki szybko wspięły się na pozycje czworaczą, bo mają juz stabilny tułów. Skoro maja stabilny tułów to nie muszą szeroko rozstawiać nóżek żeby go stabilizować...i takie dzieciaczki w znakomitej większosci nie beda pełzać tylko od razu czworakować.
Ostatnio z fizjo troche sobie pogadałysmy, w tych tematach, bo po mnie miała dziurę. Wiekszośc dzieci i ludzi w ogole ma to napiecia mieśniowe jednak nieoptymalne (to nadal jest norma i w ogóle wszystko ok, ale no nie optymalne).
Te wszystkie wady postawy to nie kwestia siedzenia przy kompie, garbienia sie itd... tylko tego nieoptymalnego napiecia pierwotnie... ale oczywiscie jakby ludzie/ dzieci mieli inny tryb zycia to różne aktywności niwelowały by te problemy, a tak wiekszosc z nas na starosc bedzie miec problemy z kregosłupem.
Jeśli chodzi o to nie idealne naiecie, to kazdy człowiek ma trochę inne i to czy potrzebna jest interwencja zalezy jak daleko dane dziecko jest od optimum.
Jaki z tego wniosek nie popadajcie w paranoje...
Edit: nie zuwazylam że Karolla dała fajnego linka...a tam wiecej mądrych rzeczy niz ja tu napisałam... ale skoro juz napisąłm to nie chce mi sie usuwac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 12:11
PattisonBM lubi tę wiadomość
2020
2023