MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Mimi1987 wrote:U nas tak.samo. Mój starszak chodzi późno spać i Leo widzę że też ten styl preferuje;) U nas to pewnie przez to,że my wiecznie gdzieś po świecie lataliśmy. I Alan czasem długo nie spał bo A to gdzieś na zachód słońca A tu gdzieś imprezka itp.
My to takie sowy w nocy lepiej nam się funkcjonuje;)
Nie wyobrażam sobie że dziecko.idzie spać w wakacje o 20.00. Wtedy to i ja bym była z.nim uwiazana A to w hotelowym pokoju albo w domu🤯
Znam mamy które sobie chwalą system, że dziecko odplbierają z przedszkola o 18.00 A o 20.00 już śpi. Hmmm to u mnie inna zasada wolałam jak najwięcej spędzać czasu po przedszkolu z synem
Szatanka.piszesz cały czas że Ty chcesz żeby szła spać wcześniej itp. A czy zastanowiłaś się czy Ona tego chce ???? Hmmm nie zapominajmy ,że to osobna jednostka i to ,że rodzice tak chcą , albo że inni tak mają nie znaczy Że Twoja córka tak chce Ale tak.jak Paulinka pisze każda rodzina jest inna . I każda Mama wie co dla jej dziecka jest dobre
Ja może.mam inne podejście Alana urodziłam jak miałam 25 lat :)i nie czytałam książek i poradników. A został wychowany na zdrowego i mądrego chłopaka. Nawet jak dostawał od czasu do czasu telefon czy TV .
Dla mnie najważniejsze, że jest śmiałym chłopcem który nie boi się ludzi i w każdej sytuacji umie sobie poradzić.
Dokładnie.
Najwazniejsze są jednak preferencje dziecka
Ja jestem sowa, mój M ranny ptaszek a Leoś tez ranny. Ja bym wolała żeby chodził spać o 21 i wstawał po 7 ale co z tego jak on chce spać 18/19 a 6 wyspany. Ja nie mogę spać tak wczesnie nawet jak padam. Mój M panikował jak młodemu się przesunął sen nocny z 18 na 19:30 haha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2020, 22:50
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Lils usnela 21.45 lekko przebudzila sie jak przekrecila sie na brzuszek...poprawilam kocyk...matko jak smiesznie sie ulozyla...jak reklama Vicsvaporub...pupa w gore i na kolanach...🤣🤣🤣Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
szatanka wrote:Ajka, nic nie dzieje się w 5 minut. Myślę, że po jednym razie może się nie udać, ale jeśli będziesz konsekwentna, to się dziecko przyzwyczai. W końcu to ona uczy się od Ciebie, a nie Ty od niej. Gorzej, że z konsekwencją może być kiepsko jak się dzieciak połozy spać o 1.00, żeby wstać o 7.00, no ale trzeba się przemęczyć, żeby zebrać owoce. Tak myślę. Ja dzisiaj ledwo na oczy widzę, bo poszłam spać po 2.00 wczoraj, a pobudka była o 7.00, oczywiście sen z przerwami na karmienie, ale cisnę. Na razie plan się dobrze realizuje. Mam nadzieję, że do wigilii coś się wyklaruje.
Jednak myśle ze dziecko od nas a my od dziecka. Nie da się tak wytrenować malucha.. to znaczy może się i da ale po co3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
szatanka wrote:Moja przebudziła się po 40 minutach, ale poszłam do niej, nawet nie wyjmowałam z łóżeczka tylko pogładziłam, złapałam za rączkę, a ona po chwili zasnęła znowu i śpi. Nom, to tak w temacie nieczytania potrzeb dziecka.
Tak że ja robię piernik, a potem też odpalamy netflixa i cieszymy się odpoczynkiem po tym przeciwnym maratonie bezsenności.
Catlady, mój też ma urlop do 4 stycznia, tak że wiem o czym mówisz
Szatanka, a co oglądacie na netflixie? My The Crown.
Też coś muszę upiec na te święta, ale nie wymyśliłam jeszcze co.Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Catlady wrote:No u nas pierwsza próba usypiania dzisiaj nieudana. Prędzej ja bym zasnęła na fotelu karmiąc młodego niż on 🙊
Więc przejął go tata a ja idę wziąć relaksującą kąpiel, a co 🧖🏻♀️
A wiecie co jest najlepsze? Jutro mąż zaczyna 3 tygodniowy urlop 🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳
Wygralas życie kobito! 3 tygodnie? To legalne? 😍3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Ja piekę sernik z rosą i ciasto marchewkowe 🤗
Mój mąż też ma urlop od 23 do 2 stycznia.
Modlę się też aby jutro był już ostatni dzień zdalnej nauki mojego syna i że wróci 18.01 do szkoły 🙏20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
lilly. wrote:Wygralas życie kobito! 3 tygodnie? To legalne? 😍
lilly., PattisonBM lubią tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Ajka, ja uwielbiam miodownik, ale w tym roku odpuściłam, bo to 7 wypiekanych osobno blatów w moim przepisie i tona rumu... Za rok
Catlady, my też The Crown
Lilly, nikt nie mówi o trenowaniu ani tym bardziej tresowaniu dziecka. Dziewczyny same powiedziały, że siedzą z maluchami do nocy, bo im tak wygodniej, zarzucając mi, że nie słucham potrzeb dziecka. Kiedy ja cały czas powtarzam, że moje dziecko od początku wykazywało taki schemat snu i ja właśnie go słucham, bo wstaję z nim o 7.00 w wielkich bólach. A jak mu się zmieni, to będę się starała to naprawić, a jak się nie da to co, przecież jej nie przykuję kajdankami. Chodzi mi o to, żeby nie uczyć dziecka chodzenia późno spać, bo o to o wiele łatwiej niż o naukę właściwej higieny snu. Jak ze wszystkim. Dlatego mówię, że będę drążyć temat niespania, a nie machnę ręką i oleję. -
Oo Szatanka który sezon lecicie? My kończymy 3. Ja w ogóle lubię rodzinę królewską, ostatnio mąż był w delegacji i mama przyjechała do mnie na noc, zrobiłyśmy sobie taki babski wieczór i oglądałyśmy do 3:00 nad ranem dokumenty o rodzinie królewskiej - mama pracuje w UK więc też ją te tematy kręcą
Przed chwilą patrzyłam na miodownik ale jak zobaczyłam ile to roboty to nieeee. Muszę coś prostszego znaleźćBaby H.
Baby T.
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
28dpt - mamy ❤️ -
Szatanka myślę, że wraz z rozkręceniem się młodej w obrotach i przemieszczaniu będzie co raz to trudniej ze snem i niespanie dopiero tak naprawdę się zacznie ale życzę Ci, żeby Cię to ominęło skoro wcześniej tak dobrze spała bo pamiętam, że Lillianka całe noce Ci praktycznie przesypiała.
-
Catlady, my lecimy najnowszy. Ja nie wiem, czy lubię rodzinę królewską, oglądając ten serial cały czas powtarzam, że dziękuję Bogu, że się nie urodziłam w rodzinie królewskiej, ale interesuje mnie to, co się tam dzieje. Ostatnio też zaczęliśmy oglądać z mężem dokument o Dianie i przeleciało 40 minut, a miała być chwilka
Ajka, ja Ci mówię, nie od razu Kraków zbudowano
Karollla, tak wiem, jestem przygotowana na jeszcze niejeden kryzys. Ale to ma być właśnie kryzys, a nie reguła. Uważam, że nawyki spania wykształcają się właśnie teraz. Mojej znajomej córka ma 8 lat i do dzisiaj budzi się w nocy na jedzenie, bo mama ją tak nauczyła, a raczej nie oduczyła, bo generalnie ma wywalone.
Ja w ogóle myślę, że to, co się działo ostatnio było spowodowane tym, że się dziewczyna zaczęła obracać i zyskała właśnie zdolność przemieszczania się, bo ona teraz tymi obrotami w jedną i w drugą już też lata nam po całej macie i poza.
Ajka, to daj przepis jak to jakiś z netu. Ja robię ten: https://www.mojewypieki.com/przepis/miodownik
(teraz widzę, że tam jednak nie ma tony rumu, ale mniejsza, czuć go).Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2020, 23:46
-
To zupełnie cos innego - przepis mam od teściowej, nie wiem czy jest gdzieś w necie, wkleję a co tam bo mi na messengerze wysłała (mój mąz się zarzeka że cudowny torcik):
4szkl. mąki + przyprawa do piernika
80g masła
80g miodu - 5 łyżek
1 łyżeczka sody
2/3 szkl. cukru
2 jajka
1 łyżka śmietany
Masło+miód podgrzać razem i ostudzić
Dodać mąkę+przyprawa+soda oraz cukier, jajka i śmietanę
zagnieść ciasto i podzielić na 4 placki okrągłe (albo użyć tortownicy)
upiec (180 stopni - 15min każdy blat)
krem: 0,5l mleka + 4 łyżki kaszy mannej + 4 łyżki cukru
ugotować i wystudzić (uwaga gęste łatwo się przypala)
utrzeć z kostką masła + ewentualnie ze zmielonymi orzechami
Blaty poprzekładać, a na warstwę kremu na wierzchu wysypać posiekane orzechy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2020, 23:57
szatanka, PattisonBM, Anka12 lubią tę wiadomość
2020
2023 -
O, moje myśli zebrane w jeden artykuł:
Najważniejsze jest zrozumienie, że dzieci same nie przezwyciężą tego problemu – muszą mieć w tym wsparcie swoich rodziców. Niezbędne jest monitorowanie i budowanie schematów snu dziecka. Naukowcy są zgodni, że najlepsza pora na posłanie dziecka do snu – to między 19:30 a 20:30.
O ile to możliwe – współpracować powinna cała rodzina. Dziecku będzie łatwiej zrozumieć, że musi już odpocząć – jeśli takie same nawyki zauważy wśród swoich najbliższych.
Na koniec – niezwykle istotne jest uwolnienie się od rozpraszaczy w postaci wszelkiej elektroniki. Dziecko (a nawet dorosły) nie zrozumie, że to jego pora na sen, jeśli w okół włączone są telewizory czy laptopy.
W przyszłości twoje dzieci podziękują Ci za włożony wysiłek w ich higienie snu – dobrymi stopniami i psychicznym zdrowiem.
https://krokdozdrowia.com/pozne-zasypianie-dziecka-4-konsekwencje/Catlady, Buena88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyszatanka wrote:Ajka, ja uwielbiam miodownik, ale w tym roku odpuściłam, bo to 7 wypiekanych osobno blatów w moim przepisie i tona rumu... Za rok
Catlady, my też The Crown
Lilly, nikt nie mówi o trenowaniu ani tym bardziej tresowaniu dziecka. Dziewczyny same powiedziały, że siedzą z maluchami do nocy, bo im tak wygodniej, zarzucając mi, że nie słucham potrzeb dziecka. Kiedy ja cały czas powtarzam, że moje dziecko od początku wykazywało taki schemat snu i ja właśnie go słucham, bo wstaję z nim o 7.00 w wielkich bólach. A jak mu się zmieni, to będę się starała to naprawić, a jak się nie da to co, przecież jej nie przykuję kajdankami. Chodzi mi o to, żeby nie uczyć dziecka chodzenia późno spać, bo o to o wiele łatwiej niż o naukę właściwej higieny snu. Jak ze wszystkim. Dlatego mówię, że będę drążyć temat niespania, a nie machnę ręką i oleję. -
nick nieaktualnyszatanka wrote:O, moje myśli zebrane w jeden artykuł:
Najważniejsze jest zrozumienie, że dzieci same nie przezwyciężą tego problemu – muszą mieć w tym wsparcie swoich rodziców. Niezbędne jest monitorowanie i budowanie schematów snu dziecka. Naukowcy są zgodni, że najlepsza pora na posłanie dziecka do snu – to między 19:30 a 20:30.
O ile to możliwe – współpracować powinna cała rodzina. Dziecku będzie łatwiej zrozumieć, że musi już odpocząć – jeśli takie same nawyki zauważy wśród swoich najbliższych.
Na koniec – niezwykle istotne jest uwolnienie się od rozpraszaczy w postaci wszelkiej elektroniki. Dziecko (a nawet dorosły) nie zrozumie, że to jego pora na sen, jeśli w okół włączone są telewizory czy laptopy.
W przyszłości twoje dzieci podziękują Ci za włożony wysiłek w ich higienie snu – dobrymi stopniami i psychicznym zdrowiem.
https://krokdozdrowia.com/pozne-zasypianie-dziecka-4-konsekwencje/
Tak było w przypadku mojej starszej. Dążenie by jsk najdłużej utrzymać drzemke w ciągu dnia skutkuje tym że musi chodzić spać później.🙂
Życie nie jest tak proste jsk przemyślenia naukowców. Na studiach wydawało mi się, że wszystkie rozumy zjadłam.. Ze przecież to proste a wychowanie dziecka i te wszystkie schematy to pikuś. Ja rządzę i suuuper.
Macierzyństwo sprowadziło mnie na ziemię, totalnie.🙂
Jeśli Lilka ma problem ze snem to najwidoczniej schemat który macie jej nie odpowiada. Sztuką jest teraz zrozumieć czego ona chce.
I odpuść to co mówią naukowcy, bo oni też twierdzą, że późne macierzyństwo jest złe dla psychiki dziecka.
I że dzieci też nie powinny za wcześnie wstawać rano, a w zlobku to kto siedzi? 🙂
Nie zawsze każde dziecko wpisuje się w schematy. Każda rodzina żyje inaczej, pracuje inaczej.
Jeśli coś jest nie tak to trzeba znaleźć przyczynę. Jeśli rodzinie zależy na śnie o 20. To kabinowac Trzeba z drzemkami i tyle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 00:29
-
szatanka wrote:O, moje myśli zebrane w jeden artykuł:
https://krokdozdrowia.com/pozne-zasypianie-dziecka-4-konsekwencje/
Może i słuszne, ale dla mnie 19:00 to jednak zdecydowanie za wczesnie... normalnie moj mąż o tej porze wraca z pracy dopiero... także to by oznaczało, że moje dziecko w ogole by taty nie widywało... bo rano mąz wstaje i się zmywa w ciągu 45 min... a tak jak chodzi spać o 21 to jeszcze ponad 2h z tatą, a ja moge na przykład w tym czasie odpocząc. No i jeszcze jedno Weronika w nocy śpi 9h z reguły, czasem 10h to rozpoczynała by dzien o 4-5 rano zdziebko za wcześnie...
Tylko cholera o tej 21 już spac nie chodzi ... no ale dziś poszła spać 0 21:45 i zobaczymy co będzie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 00:58
2020
2023 -
No właśnie moja córka nie ma problemu ze snem tylko miewa, i tu jest pies pogrzebany. Na pewno chodzi o liczbę i długość drzemek + odstęp od ostatniej przed snem, wydłużył jej się czas czuwania, do tego emocje związane ze zmianami w życiu i klopot gotoqy. Moglabym teraz przystać na jej "propozycję" i siedzieć z nią do późnej nocy utrwalając ten wzorzec albo spróbować pomóc jej odzyskać balans. Wybieram to drugie.
A argument o późnym powrocie z pracy rozumiem. Jak mówiłam - my mamy inną sytuację, mąż mógłby kończyć pracę nawet o 15, gdyby chciał. -
Paulina, ale w takim razie idąc Twoim tokiem myślenia, możnaby obalić kazdą teorię naukowców 🧐
Szatanka, a może to późne zasypianie zbiega się ze skokami rozwojowymi?Baby H.
Baby T.
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
28dpt - mamy ❤️ -
nick nieaktualnylilly. wrote:Podeslesz linka do tego co polecasz?
Kupiłam wczoraj wieczorem to. 👍
Nosidła są ogólnie dla dzieci już siedzących nawet te z tymi pozytywnymi opiniami fizjo.
My już musimy się przenieść na nosidło bo mi Natalka już nie tylko śpi w chuście. I robi takie luzy ze mnie to wkurza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 08:25
lilly. lubi tę wiadomość