X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pewnie już był gdzieś wcześniej ten temat, ale co suplementujecie? Skupiacie się na jakichś konkretnych składnikach, czy bierzecie jakiś kompleks witamin?

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kompleks witamin, pamiętam dobrze słowa swojego ś.p. ginekologa, który prowadził mi pierwsza ciążę, że w naszym klimacie suplementacja w pierwszym trymestrze przy prawidłowym odżywianiu jest zbędna ;) obecny natomiast mówi, że witaminki nie zaszkodzą. więc patrząc jak się szałowo odzywiam biore sobie jakieś apteczne witaminki i mam spokój ducha ;)

sabanero lubi tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też Zażywam kompleks witamin dla kobiet w ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:01

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Pregna plus, w składzie ma kwas foliowy Wit d, jod żelazo i dha

sabanero, PattisonBM lubią tę wiadomość

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    Ja kompleks witamin, pamiętam dobrze słowa swojego ś.p. ginekologa, który prowadził mi pierwsza ciążę, że w naszym klimacie suplementacja w pierwszym trymestrze przy prawidłowym odżywianiu jest zbędna ;) obecny natomiast mówi, że witaminki nie zaszkodzą. więc patrząc jak się szałowo odzywiam biore sobie jakieś apteczne witaminki i mam spokój ducha ;)

bo ja wiem, ja w naszym klimacie bez suplementacji mam poziom wit d3 sporo poniżej normy...

A co z folianami... nie wierzę żeby mówił żeby tego nie suplementować.

2020 :)
    2023 :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prenatal uno (ma metafolin, metylokobalamine i choline) a dla mnie wit z grupy b najwazniejsze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:17

Jeheria, sabanero, PattisonBM lubią tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę prenatal uno

Ajka, sabanero, PLPaulina lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja biorę cały kompleks witamin B, podobno razem lepiej działają, do tego cały ADEK. Z żelazem poczekam do pierwszych badań krwi, ale staram się jeść szpinak i kaszankę ;-) o to jeszcze muszę o jodzie i dha poczytać. Oprócz tego biorę cynk, selen i dużo Wit. C.
    Raczej słabo z diety wszystko co potrzebne wybrać, tym bardziej że coraz więcej syfu wszędzie.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/

sabanero, Rafka, PLPaulina lubią tę wiadomość

• Monia89 Debiutantka

Wysłany: 2 października 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi sie dzisiaj znowu zaczely plamienia...
    Leze plackiem i sie martwie i smuce.
    Zamiast sie cieszyc ciaza ja mam glowe pelna obaw ...

f2w3gzu31700enpn.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o kciuki, jadę na wizytę. Za 20 minut powinnam być w gabinecie. Mam nadzieję że zdążę bo są korki :/

sabanero, szatanka, Natikka123 lubią tę wiadomość

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    bo ja wiem, ja w naszym klimacie bez suplementacji mam poziom wit d3 sporo poniżej normy...

A co z folianami... nie wierzę żeby mówił żeby tego nie suplementować.
    No właśnie Wit. D to jeden z większych problemów teraz. Czytałam sporo ostatnio i chciałabym sobie zbadać poziom. W większości preparatów jest dawka 2000 jednostek. Ja biorę 5000-7000.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia89 wrote:
    Może po wizycie lekarz coś zadrapał? Przecież wczoraj wszystko było w porządku. Polez, odpocznij i odmóżdż się ;-)

Monia89 lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanero wrote:
    No właśnie Wit. D to jeden z większych problemów teraz. Czytałam sporo ostatnio i chciałabym sobie zbadać poziom. W większości preparatów jest dawka 2000 jednostek. Ja biorę 5000-7000.

ostrożnie... nie bierz tyle, skoro nie sprawdzałaś... 2 tys wystarczy, max 4 tys mój brat dawką mniejszą niż 4 tys dojechał do granicy toksyczności

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:34

• szatanka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam omegamed pregna i kompleks metylowanych witamin B-right (mam mutację MTHFR) oraz cholinę. Jak się dowidziałam, że jestem w ciąży, to zbadałam kwas folfiowy i wit. B12 i o ile wit. B była w środku normy, to kwas foliowy znowu lekko przekroczony. Dlatego na wizycie kazał mi lekarz wszystko odstawić i jeść zdrowo. On też uważa, że normalnie odżywiająca się kobieta wyciągnie wszystko z diety, a te witaminy nabijają tylko kieszenie koncernom farmaceutycznym. Ja się bałam o jod, bo nawet sól stosowałam niejodowaną, ale kazał mi się tym nie przejmować. To stary wyjdacz, więc ufam mu, gdyby to był jakiś młodzik, to pewnie bym się bała. Ale w 2. trymestrze i tak mam zamiar suplementować jakiś preparat z żelazem i dha, bez względu na to, co on powie.

Sabanero, poczytaj sobie, ale gdzieś mi się ostatnio rzuciło w oczy, że duże dawki wit. C w ciąży nie są wskazane. Tak samo zresztą jak A, o czym mam nadzieję, wiesz, więc ten ADEK też bym zweryfikowała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:39

Karolllla lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/

Ove trzymam kciuki. U mnie u poprzedniej gin zawsze czekałam ok. 40 min bo zawsze dosłownie było opóźnienie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    ostrożnie... nie bierz tyle, skoro nie sprawdzałaś... 2 tys wystarczy, max 4 tys
    Ja nie opieram się na ogólnych zaleceniach. Tego się raczej nie przedawkuje.
    A skąd informacje na temat toksyczności? Zawsze brałam 6tys i nie czuję, by coś było nie tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:37

• Bona Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia89 wrote:
    Miałaś USG ? Ja wczoraj po usg też miałam śluz zabarwiony na różowo/brązowo. Po usg akurat to często występuje

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ja brałam omegamed pregna i kompleks metylowanych witamin B-right (mam mutację MTHFR) oraz wit. D3 i cholinę. Jak się dowidziałam, że jestem w ciąży, to zbadałam kwas folfiowy i wit. B12 i o ile wit. B była w środku normy, to kwas foliowy znowu lekko przekroczony. Dlatego na wizycie kazał mi lekarz wszystko odstawić i jeść zdrowo. On też uważa, że normalnie odżywiająca się kobieta wyciągnie wszystko z diety, a te witaminy nabijają tylko kieszenie koncernom farmaceutycznym. Ja się bałam o jod, bo nawet sól stosowałam niejodowaną, ale kazał mi się tym nie przejmować. To stary wyjdacz, więc ufam mu, gdyby to był jakiś młodzik, to pewnie bym się bała. Ale w 2. trymestrze i tak mam zamiar suplementować jakiś preparat z żelazem i dha, bez względu na to, co on powie.

Sabanero, poczytaj sobie, ale gdzieś mi się ostatnio rzuciło w oczy, że duże dawki wit. C w ciąży nie są wskazane. Tak samo zresztą jak A, o czym mam nadzieję, wiesz, więc ten ADEK też bym zweryfikowała.

Twoje mutacje sa stosunkowo niegroźne obie heterozygotyczne...(metabolizm kwasu foliowego nie jest bardzo obniżony) skoro tyle czasu brałaś tyle wit... to Twój organizm może byc odpowiednio wszystkim wysycony...

• Ajka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Miałaś USG ? Ja wczoraj po usg też miałam śluz zabarwiony na różowo/brązowo. Po usg akurat to często występuje

jak ktos ma tendencje do plamień... to byle czego je ma i tyle... widziałm tu mnustwo szczesliwych ciaz plamiących

‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ