MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja kompleks witamin, pamiętam dobrze słowa swojego ś.p. ginekologa, który prowadził mi pierwsza ciążę, że w naszym klimacie suplementacja w pierwszym trymestrze przy prawidłowym odżywianiu jest zbędna
obecny natomiast mówi, że witaminki nie zaszkodzą. więc patrząc jak się szałowo odzywiam biore sobie jakieś apteczne witaminki i mam spokój ducha
sabanero lubi tę wiadomość
-
Endi1990 wrote:Ja kompleks witamin, pamiętam dobrze słowa swojego ś.p. ginekologa, który prowadził mi pierwsza ciążę, że w naszym klimacie suplementacja w pierwszym trymestrze przy prawidłowym odżywianiu jest zbędna
obecny natomiast mówi, że witaminki nie zaszkodzą. więc patrząc jak się szałowo odzywiam biore sobie jakieś apteczne witaminki i mam spokój ducha
bo ja wiem, ja w naszym klimacie bez suplementacji mam poziom wit d3 sporo poniżej normy...
A co z folianami... nie wierzę żeby mówił żeby tego nie suplementować.sabanero lubi tę wiadomość
2020
2023 -
nick nieaktualnyTo ja biorę cały kompleks witamin B, podobno razem lepiej działają, do tego cały ADEK. Z żelazem poczekam do pierwszych badań krwi, ale staram się jeść szpinak i kaszankę
o to jeszcze muszę o jodzie i dha poczytać. Oprócz tego biorę cynk, selen i dużo Wit. C.
Raczej słabo z diety wszystko co potrzebne wybrać, tym bardziej że coraz więcej syfu wszędzie. -
nick nieaktualnyAjka wrote:bo ja wiem, ja w naszym klimacie bez suplementacji mam poziom wit d3 sporo poniżej normy...
A co z folianami... nie wierzę żeby mówił żeby tego nie suplementować. -
nick nieaktualnyMonia89 wrote:A mi sie dzisiaj znowu zaczely plamienia...
Leze plackiem i sie martwie i smuce.
Zamiast sie cieszyc ciaza ja mam glowe pelna obaw ...Monia89 lubi tę wiadomość
-
sabanero wrote:No właśnie Wit. D to jeden z większych problemów teraz. Czytałam sporo ostatnio i chciałabym sobie zbadać poziom. W większości preparatów jest dawka 2000 jednostek. Ja biorę 5000-7000.
ostrożnie... nie bierz tyle, skoro nie sprawdzałaś... 2 tys wystarczy, max 4 tys mój brat dawką mniejszą niż 4 tys dojechał do granicy toksycznościWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:34
2020
2023 -
Ja brałam omegamed pregna i kompleks metylowanych witamin B-right (mam mutację MTHFR) oraz cholinę. Jak się dowidziałam, że jestem w ciąży, to zbadałam kwas folfiowy i wit. B12 i o ile wit. B była w środku normy, to kwas foliowy znowu lekko przekroczony. Dlatego na wizycie kazał mi lekarz wszystko odstawić i jeść zdrowo. On też uważa, że normalnie odżywiająca się kobieta wyciągnie wszystko z diety, a te witaminy nabijają tylko kieszenie koncernom farmaceutycznym. Ja się bałam o jod, bo nawet sól stosowałam niejodowaną, ale kazał mi się tym nie przejmować. To stary wyjdacz, więc ufam mu, gdyby to był jakiś młodzik, to pewnie bym się bała. Ale w 2. trymestrze i tak mam zamiar suplementować jakiś preparat z żelazem i dha, bez względu na to, co on powie.
Sabanero, poczytaj sobie, ale gdzieś mi się ostatnio rzuciło w oczy, że duże dawki wit. C w ciąży nie są wskazane. Tak samo zresztą jak A, o czym mam nadzieję, wiesz, więc ten ADEK też bym zweryfikowała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:39
Karolllla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAjka wrote:ostrożnie... nie bierz tyle, skoro nie sprawdzałaś... 2 tys wystarczy, max 4 tys
A skąd informacje na temat toksyczności? Zawsze brałam 6tys i nie czuję, by coś było nie tak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:37
-
Monia89 wrote:A mi sie dzisiaj znowu zaczely plamienia...
Leze plackiem i sie martwie i smuce.
Zamiast sie cieszyc ciaza ja mam glowe pelna obaw ... -
szatanka wrote:Ja brałam omegamed pregna i kompleks metylowanych witamin B-right (mam mutację MTHFR) oraz wit. D3 i cholinę. Jak się dowidziałam, że jestem w ciąży, to zbadałam kwas folfiowy i wit. B12 i o ile wit. B była w środku normy, to kwas foliowy znowu lekko przekroczony. Dlatego na wizycie kazał mi lekarz wszystko odstawić i jeść zdrowo. On też uważa, że normalnie odżywiająca się kobieta wyciągnie wszystko z diety, a te witaminy nabijają tylko kieszenie koncernom farmaceutycznym. Ja się bałam o jod, bo nawet sól stosowałam niejodowaną, ale kazał mi się tym nie przejmować. To stary wyjdacz, więc ufam mu, gdyby to był jakiś młodzik, to pewnie bym się bała. Ale w 2. trymestrze i tak mam zamiar suplementować jakiś preparat z żelazem i dha, bez względu na to, co on powie.
Sabanero, poczytaj sobie, ale gdzieś mi się ostatnio rzuciło w oczy, że duże dawki wit. C w ciąży nie są wskazane. Tak samo zresztą jak A, o czym mam nadzieję, wiesz, więc ten ADEK też bym zweryfikowała.
Twoje mutacje sa stosunkowo niegroźne obie heterozygotyczne...(metabolizm kwasu foliowego nie jest bardzo obniżony) skoro tyle czasu brałaś tyle wit... to Twój organizm może byc odpowiednio wszystkim wysycony...
2020
2023 -
Bona wrote:Miałaś USG ? Ja wczoraj po usg też miałam śluz zabarwiony na różowo/brązowo. Po usg akurat to często występuje
jak ktos ma tendencje do plamień... to byle czego je ma i tyle... widziałm tu mnustwo szczesliwych ciaz plamiących2020
2023