X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka12 wrote:
    MIMI, zaciekawił mnie ten domek, ale niestety nie otwiera mi się link w telefonie, zobaczę jeszcze jutro na kompie. A zajmuje dużo miejsca?
    My najnowsze zabawki mamy z Świąt właśnie, też nie za wiele. Prawdę mówiąc ja sama jestem już znudzona tymi zabawkami 🤦‍♀️.
    Ale fajnie się bawi tą kostką edukacyjną, o której pisze Karollla i garnuszkiem na klocuszek. Czasem ma fazę na piłki z pierwszej maty, lubi książeczki (tak naprawdę dopiero od tygodnia sam z zaciekawieniem ogląda, przewraca kartki itd.). Bawi się też innymi drobiazgami, niestety szybko mu się nudzą. A rzeczy zakazane kuszą 😄. Do buzi chętnie pchałby wszystko. Włazi na swój bujak. Chętnie wdrapałby się na kanapę, ale póki co są z tego tylko nerwy.
    Wymiary: 93 x 25 x 42 (cm). Jak wpiszesz w wyszukiwarkę LITTLE TIKES Activity Garden INTERAKTYWNE CENTRUM to powinno Ci wyskoczyć.

Frufru, Anka12 lubią tę wiadomość

• szatanka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to kupiłam tę wielką kostkę. :) Ciekawe, co z tego będzie, bo moja królewna to jednak wciąż preferuje zabawę na plecach i potrafi na siebie narzucić wszystko - czy to kubeł klocków, czy ciężki garnek albo michę z praniem. Kostka pewnie skończy podobnie. 🤦‍♀️

A ze skarpetami to dobry patent, podrzucę zamiast kapci - może to ją zadowoli :D Bo jednak skarpety częściej prane niż kapcie. :D

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Buena88 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2021, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja codziennie bawi się takimi kubeczkami, dokładnie są to kubeczki do układania Lamaze. Są świetne, układam wieże a Ola od razu leci ja zburzyć,ale sama też bardzo chętnie po nie siega, wkłada jeden do drugiego albo stuka nimi o wszystko(najchętniej o podłogę, ale sąsiadów jeszcze nie było ;)), no i oczywiście najlepiej nadają się do gryzienia, tzn liże bardziej, bo zębów brak 😅 Są solidne, ranty mają bezpiecznie zaokrąglone to najważniejsze. A poza tym sama lubię się nimi bawić 😆
    Dodatkowo kapcie, leżaczek, książeczki, drewniane klocki, pilot, skarpetki, ubrania(zrzuca na podłogę i zaraz podnosi, i tak w kółko 🤷‍♀️), pieska z Fischer Price też bardzo lubi i kostkę edukacyjna.

PS: Szatanka fajowo, że wróciłaś :)

Ola, 14.05.2020r :)
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od dzisiaj!!! jak coś dla dzieci tylko wizyty w gabinecie nie teleporady .
    Alleluja bo.dla mnie to była jakaś porażka jak Leon miał angine i Oni udzielali teleporady po czym i tak za 3 dni wylądowałam z nim już w takim stanie,że tylko antybiotyk Go ratował 🤦‍♀️

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to już nie wiem czy inwestować w te zabawki bo wszystko jest na 5 minut 😂 MIMI ten domek tez mnie zainteresował 🤔

MIMI lubi tę wiadomość

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Anka12 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Wymiary: 93 x 25 x 42 (cm). Jak wpiszesz w wyszukiwarkę LITTLE TIKES Activity Garden INTERAKTYWNE CENTRUM to powinno Ci wyskoczyć.
    Dziękuję 🙂. Jest naprawdę super! To może być raj dla mojego Jaśka 😊. Myślę, że się skuszę. Najwyżej roczek będzie skromniejszy 🙂.

MIMI lubi tę wiadomość

• Anka12 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No to kupiłam tę wielką kostkę. :) Ciekawe, co z tego będzie, bo moja królewna to jednak wciąż preferuje zabawę na plecach i potrafi na siebie narzucić wszystko - czy to kubeł klocków, czy ciężki garnek albo michę z praniem. Kostka pewnie skończy podobnie. 🤦‍♀️
    Ta kostka jest dość ciężka, więc chyba nie da rady 😄. Ale po wyjęciu tych drucików z środka, mój Jasiek wywraca to pudło do góry nogami 🤦‍♀️

szatanka lubi tę wiadomość

• Catlady Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Dziewczyny od dzisiaj!!! jak coś dla dzieci tylko wizyty w gabinecie nie teleporady .
    Alleluja bo.dla mnie to była jakaś porażka jak Leon miał angine i Oni udzielali teleporady po czym i tak za 3 dni wylądowałam z nim już w takim stanie,że tylko antybiotyk Go ratował 🤦‍♀️
    Możesz coś więcej napisać?

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ciekawości, byłyście na bilansie na 9 mcy?
    U nas nie robili, więc nas ominęło. Dopiero na rok, jak na szczepienie pójdziemy.

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka12 wrote:
    Ta kostka jest dość ciężka, więc chyba nie da rady 😄. Ale po wyjęciu tych drucików z środka, mój Jasiek wywraca to pudło do góry nogami 🤦‍♀️

No zobaczymy. Przysięgam, że jej nic nie jest straszne i już nie raz jej życie ratowałam.

Catlady, chodzi o dzisiejsze postanowienie rządu, że dzieciom i seniorom nie wolno serwować teleporady tylko musi się odbyć normalna wizyta. Choć ja nie wiem, czy to na pewno super. Nasza wizyta w przychodni po trzydniówce jest jedną z dwóch opcji, że złapaliśmy Covid. ;) Dalej wciąż obstawiam, że to teść przytargał z pracy, bo ja byłam w tej przychodni zamaskowana, ale jakoś nie słychać o ognisku zakażeń u teścia w pracy, a gdy ja wychodziłam z gabinetu, gdy byliśmy drugi raz i już byłam zakażona, to zaraz po mnie wchodziła babka z dzieckiem. Nikt nawet nie przewietrzył pomieszczenia. Możliwe, że to samo miało miejsce, gdy byłyśmy w przychodni pierwszy raz.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W uk bilans będzie przez telefon pojutrze 😖 porażka, odkąd Pola się urodziła to tutaj nikt jej nie widział bo COVID. Dobrze ze poszliśmy prywatnie w PL do lekarzy dla świetego spokoju.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę nie wiedziałam że jest jakiś bilans teraz. Myślałam że dopiero na roczek. Ale to sama powinnam się o to dopominać?

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nic nie wiem o bilansie także spoko ;) Nawet nie wiem kiedy kolejne szczepienia, muszę sprawdzić 🙄

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie by był na 9 miesiąc, ale przez covid nie ma. Teraz nast na rok będzie, bo i tak na szczepienie idziemy, więc chociaż ten się odbędzie.

Kolejny dzień z mamozą, aaaa. Oszaleję. Nie mogę iść z pokoju do kuchni kilku kroków, żeby nie leciał z rykiem za mną na czworakach...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Szatanka, fajnie że wróciłaś!
    Współczuję tych wszystkich chorób, dopadło Was prawdziwe combo :( myślę, że przez te choroby Lilka przechodzi teraz taki regres. Mam nadzieję, że jak wyzdrowieje to wszystko wróci do normy! Zdrówka!

U nas też szpital, moja mama wróciła z UK, i mimo że przed wylotem robiła wymaz i był negatywny to po krótkim spotkaniu z nią po przylocie (bez bliższego kontaktu) nagle poczułam się źle, katar kaszel i osłabienie, na szczęście bez gorączki. Dwa dni po mnie moja mama też zachorowała, i tak samo mój mąż i Tadziu. Nie wiemy czy to covid czy jakieś inne dziadostwo, w sumie nie zrobiliśmy wymazu. Czujemy się już lepiej, ja jeszcze wczoraj miałam taki epizod że nie mogłam wstać z łóżka, miałam straszne zawroty głowy, myślałam że umieram. Moja mama przyszła na 2h do Tadzia (mieszkamy 500m od siebie) a ja się jeszcze przespałam i jak wstałam o 10:00 to już było lepiej. Dzisiaj czujemy się już wszyscy dobrze, trochę zasmarkani jesteśmy ale poza tym ok.

Co do rozszerzania diety - byliśmy u trzeciego specjalisty, który potwierdził pierwszą diagnozę czyli brak ruchów języka na boki. Jestem zachwycona tą trzecią wizytą z kilku powodów - przed samą wizytą musiałam wysłać skan dokładnego wywiadu logopedycznego (4 strony a4), a oprócz tego filmy na których Tadziu śpi, bawi się, je papki, je kawałki, pije z bboxa, pije z doidy a także film na którym jest przedstawione w jakiej konfiguracji siedzimy przy stole, jak jest ustawione krzesełko (chyba chciała babeczka sprawdzić czy jemu razem posiłki), gdzie dokładnie widać krzesełko. Aa i jeszcze musiałam nagrać film na którym jest pokazana pozycja spoczynkowa języka (w trakcie snu). Więc jak przyjechaliśmy na wizytę to neurologopedka wiedziała już wszystko o naszej sytuacji, dopytała tylko o kilka rzeczy do wywiadu. Fajnie, bo Tadziu nie zdążył się zdenerwować czy znudzić na tej wizycie. Byłam w szoku że dał sobie pogrzebać w buzi, lekarka zresztą też, mówiła że rzadko kiedy 8 miesięczne niemowlę jest tak fajnie współpracujące na pierwszej wizycie. No ale do meritum - stwierdziła problem z tym językiem, pokazała nam jak ćwiczyć i powiedziała, że jeśli ćwiczenia będą robione regularnie to po 2 tygodniach Tadziu zacznie jeść.
    I teraz UWAGA, wizyta była w czwartek, tego dnia zaczęliśmy ćwiczyć a od poniedziałku Tadziu zaczął jeść 😮 szok totalny. Język nagle zaczął tańczyć w buzi, memla sobie i przełyka, nie ma już tego plucia co na początku. Wiadomo że jeszcze nie z wszystkim sobie radzi no i nie wszystko mu smakuje :) ale naprawde mamy postępy. Wysłałam ostatnio film neurologopedce jak Tadziu jadł obiad i mówiła, że jest zachwycona postępami. Ale oczywiście mamy nadal ćwiczyć, jezyk preferuje ruchy w prawo więc nad lewą stroną musimy szczególnie popracować. No ale i tak - kamień z serca.

Co do rozwoju ruchowego - Tadziu jeszcze sam nie siedzi, i nie czworakuje. Od dłuższego czasu wchodzi na czworaki i przesuwa się tak do tyłu, ale coś nie może ruszyć do przodu. Próbuje siadać, z czworaków ale to jeszcze nie jest siad.

Noce są średnie, ale chyba nie mam co narzekać jak czytam jak to Szatanka u Was wygląda :( u nas jest dużo pobudek ale jak przystawię do piersi to 10 min i gościa nie ma. Więc mamy pobudki co godzinę ale jak przytulę do cycka to śpi dalej. Wiadomo, pospało by się dłużej ciągiem ale jak się nie ma co się lubi... :)

Karola, widzę że czytasz jakąś książkę o złości i trudnych emocjach. Przyznam szczerze że ja mam czasami naprawdę duży problem z opanowaniem swoich trudnych emocji :( pracuję nad tym. Czytam rewelacyjnego ebooka Zuzy Skrzyńskiej „Złość i trudne emocje w macierzyństwie. Jak sobie z nimi radzić?” - laski, ten ebook to złoto! Naprawdę. Polecam z całego serca. Przeczytałam dopiero połowę, ale jest petarda. Odnajduję tam siebie, i myślę że po przeczytaniu będę inaczej patrzec na trudne emocje, lepiej sobie z nimi radzić. Już teraz widzę w swoim myśleniu i zachowaniu poprawę.

Jakby któraś była zainteresowana to podsyłam link

https://sklep.zuzaskrzynska.com/produkt/ebook-zlosc-trudne-emocje/

Catlady dziękuje za rekomendacje właśnie się zastanawiałam czy kupić :)
    A gdzie macie takiego rewelacyjnego logopedę?
    Ja byłam u mega polecanej babki w Poznaniu ale absolutnie nie było niczego co u Was.

Catlady lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Oli tylko z bboxa bo doidy zapominam dawać.

Mój pije z bboxa ale nawet połowy dziennie nie wypije. wasze wszystkie tak dużo piją?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój to tak 250 ml dziennie mniej wiecej

f2wl4z179qh7gg9w.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Mój pije z bboxa ale nawet połowy dziennie nie wypije. wasze wszystkie tak dużo piją?

Moja nie wiele więcej... Zwykle tak do 150ml

kinga1185 lubi tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.instagram.com/p/CL4NdTOqJtB/?igshid=1a8lkiwxwd1wh

O takie coś namierzylam, może Was zainteresuje.

2020 :)
    2023 :)
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez tak koło 150ml i jeszcze troche z tego wylewa na siebie, w sensie wypluwa bo kocha się oblewać wodą...

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
‹‹ 1401 1402 1403 1404 1405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ