X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Spróbuję :) chociaż na tym etapie ciąży dziecko bardzo szybko przybiera na wadze. Ale poczekam te dwa tygodnie do kolejnej wizyty, zrobię w międzyczasie wszystkie niezbędne badania (fT4 też, zawsze robię przy tsh) i zobaczymy co będzie. Tymczasem pomału dochodzę do zdrowia. Jeszcze smarkam i kaszlę, ale jest duża poprawa. Po wczorajszej megahiperbiegunce nie ma śladu.

A moze ta choroba wszystkiemu winna i teraz maleństwo troche podgoni...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 16:25

2020 :)
    2023 :)
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz, dzidzia od samego początku była mała. Gdzieś tam w dolnych granicach. Moja gin twierdzi, że wzrastanie dziecka nijak się ma do tego, co i ile matka je.. o ile nie dochodzi do skrajnego zaniedbania. Na pewno sprawdzę tarczycę. Zupełnie o niej zapomniałam, tzn. zapomniałam spytać, czy to może mieć związek. Chociaż bez wyników to i tak można gdybać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Może w tym tkwi przyczyna? Nie mam super niskiego tsh, ostatnio było 2.8 i miałam zwiększoną dawkę euthyroxu. Koniecznie muszę o tym pamiętać. Kolejną wizytę u endo mam 23 marca dopiero.
    Nie sądzę by taki wynik mógł spowodować reakcje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 17:09

• Ajka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Nie sądzę by taki wynik mógł spowodować reakcje.

2,8 na pewno nie ale tarczyca potrafi płatac figle - wczęsniej było 2,8 to nie wiadomo ile jest teraz... lepiej sprawdzić... chcociaz jak mala była mała od początku pewnie nie w związku z tarczycą... może taka jej uroda i tyle...

2020 :)
    2023 :)
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn od urodzenia trzyma sie kurczowo 5 i 3 centyla... pozniej pojawily mu sie jądra kostnienia w bioderkach... ale rozwija sie prawidlowo. Na poczatku przeżywalam kazdy centymetr ale po 4 latach przyzwyczailam sie do tego ze jest malutki i teraz zauwazam ze nadgania ruwiesnikow. A co mi pielegniarki krwii napsuly od urodzenia przez jego przybieranie na wadze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 17:43

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sayuri daj znac czy tsh/ft3 i 4 i wartosc eutyroxu moze miec znaczenie i zwiazek z waga i wymiarami malucha. Tez sie boje ze moja za mala.

http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php

Znalazlam takie cos...tylko nie wiem czy np 27dc+4dc to wg tabeli 27 pelny tydz czy juz patrzec na 28tydz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 18:03

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może rzeczywiście taka jej uroda :) ja zawsze byłam niska i drobna, pomimo wysokiej wagi urodzeniowej. Ale lepiej mieć to pod kontrolą zwłaszcza, że dzisiejsza technologia daje taką możliwość.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak tarczyca lubi płatać figla. Mi w tej ciąży bardziej. 😕

Niby mówią żeby patrzeć na to jacy my byliśmy i porównac to do wagi swojej dzidzi.
    Ale z tym bywa różnie.

Moja Hania urodzona w 37+6 była większa niż ja w 41tc i mąż w 40tc. ☺️

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kolezanka drobna a dwoje dzieci giganci...teraz 4mc i prawie 9.5kg chlopczyk ma...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie i przy Twojej Małej Sayuri mój to kolos. Waży 1339 g.
    Sprawdzaliśmy przepływy, są ok. Jajka jeszcze nie zeszły do moszny ale podobno dzieje się to 28-32 tc.
    Sayuri anemia może powodować niedobór masy dziecka. Badałas ponownie hemoglobinę? Co do tarczycy to u mnie tsh ostatnio 2,68, ft3 słabo 20% a mimo wszystko Mały super przybiera.

PLPaulina, Ajka, Endi1990, Niki2803, sayuri lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyta 24 luty. Już się nie mogę doczekać, to będzie 26+5 TC. 😊 Jestem ciekawa ile waży w porównaniu do Hani, która w 28tc miała prawie 1.5kg. 😆

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    U mnie wizyta 24 luty. Już się nie mogę doczekać, to będzie 26+5 TC. 😊 Jestem ciekawa ile waży w porównaniu do Hani, która w 28tc miała prawie 1.5kg. 😆
    Ile ważyła Jak się urodziła? Teraz jest wysoka?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 18:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ja też po wizycie i przy Twojej Małej Sayuri mój to kolos. Waży 1339 g.
    Sprawdzaliśmy przepływy, są ok. Jajka jeszcze nie zeszły do moszny ale podobno dzieje się to 28-32 tc.
    Sayuri anemia może powodować niedobór masy dziecka. Badałas ponownie hemoglobinę? Co do tarczycy to u mnie tsh ostatnio 2,68, ft3 słabo 20% a mimo wszystko Mały super przybiera.
    Tak szybko sprawdzają jądra? Nam coś mówili o 37 tygodniu, strasznie się tego boje, bo mąż miał wnętrostwo i przez to zero plemników w nasieniu :(

• sayuri Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria też się dokopałam do takiej informacji. Nie badałam ponownie bo byłam chora, ale w tym tyg na pewno zbadam. Zastanawiam się też, czy choroba w 14 t.c. mogła mieć na to wpływ. Też gdzieś tak czytałam.

Chociaż dla mnie najważniejsze jest to, że mała jest zdrowa. Przepływy w normie, ilość wód też. Przeraża mnie tylko z lekka to, że hipotrofki mogą obumrzeć po 36 t.c. i często trzeba zakończyć szybciej ciążę. Ale widzę, że moja gin jest bardzo dokładna, sumienna i nie zostawi mnie samej z tym problemem. Dziś na wizycie wyjaśniła mi już sposób dalszego postępowania, w przypadku dalszego zahamowania wzrostu. Ale na razie przede mną badania krwi i kolejne usg.

Dziękuję dziewczyny za wszystkie słowa pocieszenia. No nie jest ta ciąża dla mnie łaskawa. Ciągle coś. Ale wierzę, że będzie dobrze i urodzę zdrową Julcię. A że będzie malutka? No cóż, to moja inwestycja w rozmiar 50 okaże się trafiona :)

'owocova, Jeheria, PattisonBM, Niki2803 lubią tę wiadomość

• Kakarli Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sayuri właśnie sprawdziłam, że w pierwszej ciąży Łucja na tym samym etapie również miała 1 kg. Przyszła na świat w 38 tygodniu z wagą 3200 gramów. Teraz Leon też ma około kilograma, więc i pewnie waga końcowa będzie podobna. Obecnie Łucja ma 90 centyl wzrostu i wagi. Mój mąż ma 195 cm wzrostu A ja 170 cm. A dzieciaki w brzuchu małe.

Ponownie nie chcę umniejszać twojemu lekarzowi, ale mój ginekolog w pierwszej ciąży był podobny. Opowiadał o każdej możliwej ewentualności, robił wiele rzeczy na zapas, zapobiegawczo stosował zastrzyki z heparyny, luteinę i duphaston. Dla mnie pierwsza ciąża przez niego była straszna. Ciągle się bałam, bo wiedziałam za dużo. Teraz moją ciążę prowadzi człowiek, który jest oazą spokoju i który nic nie robi na zapas. Mam idealne wyniki i zupełnie inne nastawienie. Może po prostu powinnas zasiegnąć drugiej opinii.

Mimi1987 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ile ważyła Jak się urodziła? Teraz jest wysoka?
    W 37+6 urodziła się z wagą 3370g.
    😊

Oj tak jest wysoka ale też szczuplutka.

Jeheria lubi tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Tak szybko sprawdzają jądra? Nam coś mówili o 37 tygodniu, strasznie się tego boje, bo mąż miał wnętrostwo i przez to zero plemników w nasieniu :(
    Tak mi ginekolog mówił dziś na wizycie ale czytałam na necie kiedyś że oby do końca ciąży zeszły, a nawet do 3 miesięcy życia.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Jeheria też się dokopałam do takiej informacji. Nie badałam ponownie bo byłam chora, ale w tym tyg na pewno zbadam. Zastanawiam się też, czy choroba w 14 t.c. mogła mieć na to wpływ. Też gdzieś tak czytałam.

Chociaż dla mnie najważniejsze jest to, że mała jest zdrowa. Przepływy w normie, ilość wód też. Przeraża mnie tylko z lekka to, że hipotrofki mogą obumrzeć po 36 t.c. i często trzeba zakończyć szybciej ciążę. Ale widzę, że moja gin jest bardzo dokładna, sumienna i nie zostawi mnie samej z tym problemem. Dziś na wizycie wyjaśniła mi już sposób dalszego postępowania, w przypadku dalszego zahamowania wzrostu. Ale na razie przede mną badania krwi i kolejne usg.

Dziękuję dziewczyny za wszystkie słowa pocieszenia. No nie jest ta ciąża dla mnie łaskawa. Ciągle coś. Ale wierzę, że będzie dobrze i urodzę zdrową Julcię. A że będzie malutka? No cóż, to moja inwestycja w rozmiar 50 okaże się trafiona :)
    Bardzo dobrze że zaleciła szybszą kontrolę, lepiej sprawdzić niż przeoczyć. Ile tu historii czytałam na off jak szybko wykryto hipotrofie to dzieci rodziły się z wagą 2kg na spokojnie. Objawami były przede wszystkim słabe przepływy i mała ilość wód, wtedy do końca ciąży na patologii dziewczyny leżały. Wszystko dobrze się kończyło.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Tu znalazłam taką informację:
    http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2411

Zazwyczaj schodzą 30-32 tc.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 545 546 547 548 549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ