WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Spróbuję :) chociaż na tym etapie ciąży dziecko bardzo szybko przybiera na wadze. Ale poczekam te dwa tygodnie do kolejnej wizyty, zrobię w międzyczasie wszystkie niezbędne badania (fT4 też, zawsze robię przy tsh) i zobaczymy co będzie. Tymczasem pomału dochodzę do zdrowia. Jeszcze smarkam i kaszlę, ale jest duża poprawa. Po wczorajszej megahiperbiegunce nie ma śladu.

A moze ta choroba wszystkiemu winna i teraz maleństwo troche podgoni...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 16:25

2020 :)
    2023 :)
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz, dzidzia od samego początku była mała. Gdzieś tam w dolnych granicach. Moja gin twierdzi, że wzrastanie dziecka nijak się ma do tego, co i ile matka je.. o ile nie dochodzi do skrajnego zaniedbania. Na pewno sprawdzę tarczycę. Zupełnie o niej zapomniałam, tzn. zapomniałam spytać, czy to może mieć związek. Chociaż bez wyników to i tak można gdybać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Może w tym tkwi przyczyna? Nie mam super niskiego tsh, ostatnio było 2.8 i miałam zwiększoną dawkę euthyroxu. Koniecznie muszę o tym pamiętać. Kolejną wizytę u endo mam 23 marca dopiero.
    Nie sądzę by taki wynik mógł spowodować reakcje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 17:09

• Ajka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Nie sądzę by taki wynik mógł spowodować reakcje.

2,8 na pewno nie ale tarczyca potrafi płatac figle - wczęsniej było 2,8 to nie wiadomo ile jest teraz... lepiej sprawdzić... chcociaz jak mala była mała od początku pewnie nie w związku z tarczycą... może taka jej uroda i tyle...

2020 :)
    2023 :)
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn od urodzenia trzyma sie kurczowo 5 i 3 centyla... pozniej pojawily mu sie jądra kostnienia w bioderkach... ale rozwija sie prawidlowo. Na poczatku przeżywalam kazdy centymetr ale po 4 latach przyzwyczailam sie do tego ze jest malutki i teraz zauwazam ze nadgania ruwiesnikow. A co mi pielegniarki krwii napsuly od urodzenia przez jego przybieranie na wadze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 17:43

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sayuri daj znac czy tsh/ft3 i 4 i wartosc eutyroxu moze miec znaczenie i zwiazek z waga i wymiarami malucha. Tez sie boje ze moja za mala.

http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php

Znalazlam takie cos...tylko nie wiem czy np 27dc+4dc to wg tabeli 27 pelny tydz czy juz patrzec na 28tydz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 18:03

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może rzeczywiście taka jej uroda :) ja zawsze byłam niska i drobna, pomimo wysokiej wagi urodzeniowej. Ale lepiej mieć to pod kontrolą zwłaszcza, że dzisiejsza technologia daje taką możliwość.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak tarczyca lubi płatać figla. Mi w tej ciąży bardziej. 😕

Niby mówią żeby patrzeć na to jacy my byliśmy i porównac to do wagi swojej dzidzi.
    Ale z tym bywa różnie.

Moja Hania urodzona w 37+6 była większa niż ja w 41tc i mąż w 40tc. ☺️

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kolezanka drobna a dwoje dzieci giganci...teraz 4mc i prawie 9.5kg chlopczyk ma...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie i przy Twojej Małej Sayuri mój to kolos. Waży 1339 g.
    Sprawdzaliśmy przepływy, są ok. Jajka jeszcze nie zeszły do moszny ale podobno dzieje się to 28-32 tc.
    Sayuri anemia może powodować niedobór masy dziecka. Badałas ponownie hemoglobinę? Co do tarczycy to u mnie tsh ostatnio 2,68, ft3 słabo 20% a mimo wszystko Mały super przybiera.

PLPaulina, Ajka, Endi1990, Niki2803, sayuri lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyta 24 luty. Już się nie mogę doczekać, to będzie 26+5 TC. 😊 Jestem ciekawa ile waży w porównaniu do Hani, która w 28tc miała prawie 1.5kg. 😆

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    U mnie wizyta 24 luty. Już się nie mogę doczekać, to będzie 26+5 TC. 😊 Jestem ciekawa ile waży w porównaniu do Hani, która w 28tc miała prawie 1.5kg. 😆
    Ile ważyła Jak się urodziła? Teraz jest wysoka?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 18:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ja też po wizycie i przy Twojej Małej Sayuri mój to kolos. Waży 1339 g.
    Sprawdzaliśmy przepływy, są ok. Jajka jeszcze nie zeszły do moszny ale podobno dzieje się to 28-32 tc.
    Sayuri anemia może powodować niedobór masy dziecka. Badałas ponownie hemoglobinę? Co do tarczycy to u mnie tsh ostatnio 2,68, ft3 słabo 20% a mimo wszystko Mały super przybiera.
    Tak szybko sprawdzają jądra? Nam coś mówili o 37 tygodniu, strasznie się tego boje, bo mąż miał wnętrostwo i przez to zero plemników w nasieniu :(

• sayuri Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria też się dokopałam do takiej informacji. Nie badałam ponownie bo byłam chora, ale w tym tyg na pewno zbadam. Zastanawiam się też, czy choroba w 14 t.c. mogła mieć na to wpływ. Też gdzieś tak czytałam.

Chociaż dla mnie najważniejsze jest to, że mała jest zdrowa. Przepływy w normie, ilość wód też. Przeraża mnie tylko z lekka to, że hipotrofki mogą obumrzeć po 36 t.c. i często trzeba zakończyć szybciej ciążę. Ale widzę, że moja gin jest bardzo dokładna, sumienna i nie zostawi mnie samej z tym problemem. Dziś na wizycie wyjaśniła mi już sposób dalszego postępowania, w przypadku dalszego zahamowania wzrostu. Ale na razie przede mną badania krwi i kolejne usg.

Dziękuję dziewczyny za wszystkie słowa pocieszenia. No nie jest ta ciąża dla mnie łaskawa. Ciągle coś. Ale wierzę, że będzie dobrze i urodzę zdrową Julcię. A że będzie malutka? No cóż, to moja inwestycja w rozmiar 50 okaże się trafiona :)

'owocova, Jeheria, PattisonBM, Niki2803 lubią tę wiadomość

• Kakarli Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sayuri właśnie sprawdziłam, że w pierwszej ciąży Łucja na tym samym etapie również miała 1 kg. Przyszła na świat w 38 tygodniu z wagą 3200 gramów. Teraz Leon też ma około kilograma, więc i pewnie waga końcowa będzie podobna. Obecnie Łucja ma 90 centyl wzrostu i wagi. Mój mąż ma 195 cm wzrostu A ja 170 cm. A dzieciaki w brzuchu małe.

Ponownie nie chcę umniejszać twojemu lekarzowi, ale mój ginekolog w pierwszej ciąży był podobny. Opowiadał o każdej możliwej ewentualności, robił wiele rzeczy na zapas, zapobiegawczo stosował zastrzyki z heparyny, luteinę i duphaston. Dla mnie pierwsza ciąża przez niego była straszna. Ciągle się bałam, bo wiedziałam za dużo. Teraz moją ciążę prowadzi człowiek, który jest oazą spokoju i który nic nie robi na zapas. Mam idealne wyniki i zupełnie inne nastawienie. Może po prostu powinnas zasiegnąć drugiej opinii.

Mimi1987 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ile ważyła Jak się urodziła? Teraz jest wysoka?
    W 37+6 urodziła się z wagą 3370g.
    😊

Oj tak jest wysoka ale też szczuplutka.

Jeheria lubi tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Tak szybko sprawdzają jądra? Nam coś mówili o 37 tygodniu, strasznie się tego boje, bo mąż miał wnętrostwo i przez to zero plemników w nasieniu :(
    Tak mi ginekolog mówił dziś na wizycie ale czytałam na necie kiedyś że oby do końca ciąży zeszły, a nawet do 3 miesięcy życia.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Jeheria też się dokopałam do takiej informacji. Nie badałam ponownie bo byłam chora, ale w tym tyg na pewno zbadam. Zastanawiam się też, czy choroba w 14 t.c. mogła mieć na to wpływ. Też gdzieś tak czytałam.

Chociaż dla mnie najważniejsze jest to, że mała jest zdrowa. Przepływy w normie, ilość wód też. Przeraża mnie tylko z lekka to, że hipotrofki mogą obumrzeć po 36 t.c. i często trzeba zakończyć szybciej ciążę. Ale widzę, że moja gin jest bardzo dokładna, sumienna i nie zostawi mnie samej z tym problemem. Dziś na wizycie wyjaśniła mi już sposób dalszego postępowania, w przypadku dalszego zahamowania wzrostu. Ale na razie przede mną badania krwi i kolejne usg.

Dziękuję dziewczyny za wszystkie słowa pocieszenia. No nie jest ta ciąża dla mnie łaskawa. Ciągle coś. Ale wierzę, że będzie dobrze i urodzę zdrową Julcię. A że będzie malutka? No cóż, to moja inwestycja w rozmiar 50 okaże się trafiona :)
    Bardzo dobrze że zaleciła szybszą kontrolę, lepiej sprawdzić niż przeoczyć. Ile tu historii czytałam na off jak szybko wykryto hipotrofie to dzieci rodziły się z wagą 2kg na spokojnie. Objawami były przede wszystkim słabe przepływy i mała ilość wód, wtedy do końca ciąży na patologii dziewczyny leżały. Wszystko dobrze się kończyło.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Tu znalazłam taką informację:
    http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2411

Zazwyczaj schodzą 30-32 tc.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 545 546 547 548 549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ