MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
sayuri wrote:Po wizycie. No niestety znowu niedobre wieści. Julcia jest za mała
waży niecały kilogram i mieści się w 11 percentylu. Ostatnio była na 14
ale przepływy i wody w normie. Kolejna wizyta już za dwa tyg, żeby zobaczyć, czy rośnie. Bo jeśli słabo to szpital mnie czeka. Na dwa tygodnie.
badanie bywa nie dokładne wystarczy sie zdziebko przesunąc kursor na monitorze i skaczą centyle ja mialam w 19 tygodniu 89 centyl, w 25 50, a w 28 znów 90 - i lekarz mi wtedy powiedział że to pi razy oko jest... u Ciebie mała moze nadal byc w tym 14 percentylu... trzymam kciuki za kolejne badania
2020
2023 -
nick nieaktualnyTo u mnie moskitiery zdają egzamin. Wiadomo, że przy wychodzącym zwierzaku to czasami ciężko by nic nie wleciało. A mam moskitierę przesuwną. Więc cała się otwiera więc jest to spory wlot dla tego całego badziewia.
Wieczorami zamykam drzwi u córki. I to zdaję egzamin najbardziej.. ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 13:40
Mimi1987 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFrufru wrote:Mnie czeka moskitiera i inne takie wynalazki gdy będziemy u rodziców bo mieszkają nad jeziorem bezpośrednio i komary latem to norma...
Zastanawiam się kiedy można się z takim maleństwem wybrać w 2 godz podróż...
Chociaż swoją pierwszą miała że szpitala do domu. ☺️ -
Mysza1986 wrote:Na mojej szkole rodzenia położne ( takie nieco starszej daty) mówią że nowych nie trzeba na 90, tylko te poszpitalne warto. Płyn do płukania to moim zdaniem zbędny detergent. Do kąpieli polecają dodać dosłownie 1 kropelkę jakiegoś właśnie naturalnego olejka lub oliwki i tyle. Ponoć to normalne że dziecku na początku skóra nieco się łuszczy. Do pupy polecają bepanten derm ale też nie trzeba po każdej pieluszce. a Sudo krem to jak już są jakies grubsze opdaprzenia
Mojemu synowi, jeszcze w szpitalu w 1 czy 2 dobie skóra ze stopek i dłoni schodziła, to normalne. Ma cztery lata i poza tym chwilowym faktem ze szpitala nigdy w życiu uczulenia, pryszczyków czy potówek nie miał. Kąpałam go 1-2 razy w tygodniu w okresie niemowlęcym w łyżce mąki ziemniaczanej na wanienkę i kropelce Płynu Anthyllis, teraz hipp. Jako noworodek spał w krótkim body, nigdy nie bul przegrzewaniu jak miał kilka dni czy tygodni a urodził się w styczniu jeździł w gołymi rączkami na spacerze, czapeczki nie używaliśmy przy temperaturze wiosennej czy letniej a w domu 20-21 stopni max.Carla -
sayuri wrote:Trochę krótki ten program, w jego skład wchodzi przecież plukanie i wirowanie.. ja wstawiałam na 2h40m każdą partię.
Też uważam, że żelazko dobije to, czego ewentualnie pranie nie zniszczy.
Sayuri, ja dałam program 1:20, ale do tego 2 dodatkowe płukania po 26 minut, więc w sumie było długo
Sayuri, może Julka odbije szybko, zadbaj o właściwą dietę, dużo białka i warzyw. Nie jedz chińskich zupekA jak tam Twoja hemoglobina i żelazo? Poprawiło się coś, czy nie oznaczałaś?
Endi, też tak mam, brzydzę się wziąć coś do buzi nawet po własnym mężu, ba! jak poleży trochę, to i po sobie samej, bo mam wizję, co tam się namnożyło! Dla mnie jednym z gorszych wspomnień dzieciństwa jest jak babcia brała chusteczkę i śliniła, żeby zetrzeć mi coś z buzi, ohyda!
Przekonałyście mnie, następną partię - tę ciemniejszą - piorę w niższej temperaturze. Żelazko powinno dokończyć dzieła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 14:11
-
PLPaulina wrote:My podróże zaliczaliśmy już po okresie noworodkowym. ☺️
Chociaż swoją pierwszą miała że szpitala do domu. ☺️
No to wtedy tak... Tylko chciałabym wcześniej do rodziców pojechać z dzieckiem
😂Mimi1987 lubi tę wiadomość
-
Frufru wrote:No to wtedy tak... Tylko chciałabym wcześniej do rodziców pojechać z dzieckiem
😂
Ja już po tygodniu byłam 200 km od domu z synem. Robiliśmy przerwy w sumie chyba 2 na karmienie i na to żeby wyjąć z fotelika.
Rodziłam 21.10Frufru lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Ajka wrote:badanie bywa nie dokładne wystarczy sie zdziebko przesunąc kursor na monitorze i skaczą centyle ja mialam w 19 tygodniu 89 centyl, w 25 50, a w 28 znów 90 - i lekarz mi wtedy powiedział że to pi razy oko jest... u Ciebie mała moze nadal byc w tym 14 percentylu... trzymam kciuki za kolejne badania
Moja gin nigdy nie poprzestaje na jednokrotnym pomiarze w czasie badania. Dzisiaj trzy razy mierzyła. No nie chce wyjść inaczej. O tym, że Julia jest malutka wiedzieliśmy dawno, ale jako tako trzymała się w siatce. Dzisiejszy wynik już poważnie zaniepokoił lekarkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 14:10
Kakarli lubi tę wiadomość
-
sayuri wrote:Moja gin nigdy nie poprzestaje na jednokrotnym pomiarze w czasie badania. Dzisiaj trzy razy mierzyła. No nie chce wyjść inaczej. O tym, że Julia jest malutka wiedzieliśmy dawno, ale jako tako trzymała się w siatce. Dzisiejszy wynik już poważnie zaniepokoił lekarkę.
A czy sprzęt nie robi też różnicy? Przy usg genetycznym mały miał 100 gramów różnicy w przeciągu jednego dnia. Co dopiero starsze okazy. Nie chce zmniejszać lekarze, ale może tak u Was po prostu będzie, że dzidzia będzie mała. Jak to wygląda u Was ? Jesteście wysocy? Niscy? -
nick nieaktualnySayuri, nie martw się, dużo maluszków teraz rodzi się z niewielka masa urodzeniowa, a są zdrowe. Możesz powiedzieć ile g wazy dokładnie?
Dziewczyny, odnośnie takich ucisków i duszności, możecie coś poradzić, jakieś pozycje do siedzenia i spania? Czuje się fatalnie, niby się ruszam, ale czuje jakbym miała 80 lat.. -
Ja jestem niska, mój mąż wysoki. Oboje urodziliśmy się duzi. Moja gin też mówi, że moze być tak, że nie przełożyło się to genetycznie na dziecko. Dlatego kontrola za dwa tyg żeby zobaczyć, czy masa przyrasta.
Usg mam zawsze robione na tym samym sprzęcie, nawet połówkowe.
Co do wagi, to mam wpisane że waży 1000g, plus minus 146g. A usłyszałam, że ten kilogram to taki naciągany jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 14:23
-
sayuri wrote:Ja jestem niska, mój mąż wysoki. Oboje urodziliśmy się duzi. Moja gin też mówi, że moze być tak, że nie przełożyło się to genetycznie na dziecko. Dlatego kontrola za dwa tyg żeby zobaczyć, czy masa przyrasta.
Usg mam zawsze robione na tym samym sprzęcie, nawet połówkowe.
Co do wagi, to mam wpisane że waży 1000g, plus minus 146g. A usłyszałam, że ten kilogram to taki naciągany jest.
oby to jednak była genetyka tzn mały dzieć, a masz poszczególne wymiary:
tutaj mozna sobie sprawdzic percentyle dla każdego z wymiarów:
https://fetalmedicine.org/research/assess/growthPattisonBM lubi tę wiadomość
2020
2023 -
nick nieaktualny
-
Ajka dzięki, skorzystałam z tej strony. Obwód główki 32 percentyl, obwód brzuszka 22 percentyl, długość kości udowej 8 percentyl, wagowo 4 percentyl...
I tak nic nie zrobię. Pytałam o to gin, powiedziała, że nie mam wpływu kompletnie na to. A jeść lubię.
Mwm z cukrem problemów nie mam, ale z tarczycą tak. Niedoczynność, autoimmunologiczne zapalenie. Ostatnio wyników nie robiłam z uwagi na chorobę, pojadę w tym tyg bo w końcu OGTT muszę zrobić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 15:31
-
nick nieaktualny
-
sayuri wrote:Może w tym tkwi przyczyna? Nie mam super niskiego tsh, ostatnio było 2.8 i miałam zwiększoną dawkę euthyroxu. Koniecznie muszę o tym pamiętać. Kolejną wizytę u endo mam 23 marca dopiero.
Sayuri, moja endo mówi, że samo TSH to nie jest żaden wskaźnik, zwłaszcza w ciąży. Powinno się patrzeć przede wszystkim na FT3 i FT4. Jak może pamiętasz, moja dziewczynka też była w grudniu zaskakująco mała, ale jakoś wtedy właśnie (20 grudnia miałam wizytę), z powodu tych dwóch hormonów w dolnej granicy normy (gdzie TSH wynosiło 0,8, czyli niziutko) zwiększyła mi euthyrox do 50 mg i na ostatniej wizycie w połowie stycznia było już ładnie, w górnej granicy normy. Wtedy też moje dziecko, po zaledwie 3 tygodniach, okazało się być wielkoludem. Może to faktycznie tutaj leży problem u Ciebie? -
szatanka wrote:Sayuri, moja endo mówi, że samo TSH to nie jest żaden wskaźnik, zwłaszcza w ciąży. Powinno się patrzeć przede wszystkim na FT3 i FT4. Jak może pamiętasz, moja dziewczynka też była w grudniu zaskakująco mała, ale jakoś wtedy właśnie (20 grudnia miałam wizytę), z powodu tych dwóch hormonów w dolnej granicy normy (gdzie TSH wynosiło 0,8, czyli niziutko) zwiększyła mi euthyrox do 50 mg i na ostatniej wizycie w połowie stycznia było już ładnie, w górnej granicy normy. Wtedy też moje dziecko, po zaledwie 3 tygodniach, okazało się być wielkoludem. Może to faktycznie tutaj leży problem u Ciebie?
Sayuri Sprawdź na wszelki wypadek bo niedoczynność może tez powodować anemię...2020
2023 -
Spróbuję
chociaż na tym etapie ciąży dziecko bardzo szybko przybiera na wadze. Ale poczekam te dwa tygodnie do kolejnej wizyty, zrobię w międzyczasie wszystkie niezbędne badania (fT4 też, zawsze robię przy tsh) i zobaczymy co będzie. Tymczasem pomału dochodzę do zdrowia. Jeszcze smarkam i kaszlę, ale jest duża poprawa. Po wczorajszej megahiperbiegunce nie ma śladu.