X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Dzis na szkole rodzenia mielismy masaz kregoslupa i kontrole bezdechu do parcia.
    Za tydzien mamy nadal cwiczyc oddychanie.

Fajną masz tę szkołę, dużo zajęć praktycznych, widzę. U mnie się polepszyło, ale wciąż sama teoria. W godzinę za wiele nie da się tematu zgłębić, a co dopiero poćwiczyć z całą grupą.

Jeffcia, nastraszyłaś mnie tymi ruchami. Ja w sumie nie liczę, bo mój doktorek powiedział, że ma być 50 ruchów w ciągu dnia i nie może być przerwy powyżej 12 godzin pomiędzy ruchami, a takie kryteria na pewno spełniam. Ale np. wczoraj znowu pokłóciłam się z mężem i dzisiaj słabiej odczuwam ruchy. Tzn. nie jest tak, że nie czuję, ale na pewno słabiej i mniej. W sumie nie liczyłam, ale trochę się stresuję, że tak się dzieje po tym, jak się mocniej zdenerwuję. I to pewnie ma związek z tym, że skacze mi ciśnienie i jest gorszy przepływ przez pępowinę. :/ Ciekawe, czym to grozi...

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Ja liczę, mimo że młody dużo się rusza. Mi gin powiedział że liczą się wszelkie ruchy, puknięcia i kopnięcia. I jak chcesz liczyć, a tu 2 godz cisza, to jechać do szpitala. Doliczyć do 10.
    Zainstalowałam jakaś aplikację na tel i sprawdzam wieczorem, czasem rano jak już nie mogę spać...

Ale to tez tak nie jest ze jak 2h cisza to szpital. Mój wczesniej ruszał się nieregularnie czasami o 14 a teraz ewidentnie dwie pory rano i wieczór. W ciągu dnia cisza i to dłużej niż dwie h. Czasami pol dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2020, 23:46

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś odebrałam wyniki krwi na jutrzejsza wizytę i zaniepokoiły mnie bo pierwszy raz odbiegają i tyle na raz :/

Erytrocyty i hematokryt poniżej normy, ferrytyna dolna granica - początek anemii?
    Inr dolna granica, aptt poniżej normy i d dimery powyżej bo wyszły 800 - za niska dawka Clexane?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2020, 23:52

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja to trochę się podłamałam... ta cukrzyca ciazowa i do tego szyjka 2,5cm czyli minimum gin mówi żeby się nie martwić no ale miałam dłuższą ostatnio :/ i jak tu się nie martwić może tak powiedziała bo info o cukrzycy i szyjce na raz to za duzo 🥺wiecie jak to jest już sobie wkrecam pewnie :/

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Ale to tez tak nie jest ze jak 2h cisza to szpital. Mój wczesniej ruszał się nieregularnie czasami o 14 a teraz ewidentnie dwie pory rano i wieczór. W ciągu dnia cisza i to dłużej niż dwie h. Czasami pol dnia.

No właśnie, mój lekarz napomnial mnie, ze mam sie nie martwić takimi przerwami, bo dziecko przecież też śpi i dopiero przerwa 12h ma mnie zaniepokoić (choć mnie oczywiście niepokoilaby i tak wcześniej).

lilly. lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka my szkole mamy tak ze jednego dnia cwiczenia a nastepnego wyklad. Dzis ma byc o kapaniu malucha i pielegnacji a za tydzien o laktacji i karmieniu.

Pani polozna-fizjoterapeuta ma dac nam na ostatnich zajeciach materialy do ceiczen,to wrzuce na forum.

Ajka, szatanka, Jeheria lubią tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    29.06.2019 🤵👰
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Myślę, że już każda zna swoje dziecko i wie, kiedy się powinna niepokoić.
    Szczerze, wolę 10x jechać do szpitala po tych 2 godz, niż pojechać za późno...

PattisonBM lubi tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2020, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Ja dziś odebrałam wyniki krwi na jutrzejsza wizytę i zaniepokoiły mnie bo pierwszy raz odbiegają i tyle na raz :/

Erytrocyty i hematokryt poniżej normy, ferrytyna dolna granica - początek anemii?
    Inr dolna granica, aptt poniżej normy i d dimery powyżej bo wyszły 800 - za niska dawka Clexane?
    To 3 trymestr i ddimery prawie zawsze są podwyższone. Ja w 1 ciąży w 27 tygodniu pomimo clexane miałam 1300 i lekarz mówił, że luzik i nie ma co się przejmować.

lilly., Jeheria lubią tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi wyszły z kolei z moczu wyszły liczne kryształki - fosforany nieswoiste + leukocyty(ale w normie)+ erytrocyty(tez w normie) + bakterie bardzo liczne i zastanawaim sie czy cos sie tam nie dzieje... chociaż po objawach to raczej bardzo źle nie jest...hmmm ale coś moze być...

2020 :)
    2023 :)
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę ten 3 trymestr to widzę taki niespokojny czas... Bo u dużej części cos już się nie zgadza itp. Dolegliwosci złe wyniki diagnozy. Oby wszystko było dobrze i w maju będziemy tulić swoje maluchy...

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto

• Takmala Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ma którąś z was taka krótka szyjke? 2,5cm to mało prawda? 4 tygodnie temu miałam 3,5 :/ i teraz nie wiem co robić... stwierdzono cukrzyce więc powinnam się ruszać dużo Ale przy krótkiej szyjce to mówią że leżeć i pachnieć i bądź tu madry

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto

• Jeffcia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Fajną masz tę szkołę, dużo zajęć praktycznych, widzę. U mnie się polepszyło, ale wciąż sama teoria. W godzinę za wiele nie da się tematu zgłębić, a co dopiero poćwiczyć z całą grupą.

Jeffcia, nastraszyłaś mnie tymi ruchami. Ja w sumie nie liczę, bo mój doktorek powiedział, że ma być 50 ruchów w ciągu dnia i nie może być przerwy powyżej 12 godzin pomiędzy ruchami, a takie kryteria na pewno spełniam. Ale np. wczoraj znowu pokłóciłam się z mężem i dzisiaj słabiej odczuwam ruchy. Tzn. nie jest tak, że nie czuję, ale na pewno słabiej i mniej. W sumie nie liczyłam, ale trochę się stresuję, że tak się dzieje po tym, jak się mocniej zdenerwuję. I to pewnie ma związek z tym, że skacze mi ciśnienie i jest gorszy przepływ przez pępowinę. :/ Ciekawe, czym to grozi...
    Na pewno maluchy czują nasze zdenerwowanie i dlatego pewnie lekarze karza nam się nie stresować... Ale to się tylko tak łatwo mówi... Przypomniało mi się że położna mówiła że jak dziecko się mniej rusza to mogą być przepływy mniejsze, bo dziecko instynktownie wie że musi się oszczędzać. I pod koniec ciąży jest chyba najbardziej nerwowo... Bo jak dziecko się nagle mocno rusza i nagle nic kompletniee i nic nie pomaga to wtedy na pewno szybko do szpitala. Ważne żeby chyba na początku nie panikowac... A dla swojej spokojnosci można podejść do przychodni do położnej jakiejś środowiskowej i poprosić o kontrolę ktg ltp.
    Ja mam trochę takie przeczulenie bo znam z bliższego otoczenia przypadek nieprzyjemny i wolę dmuchać i liczyć te ruchy. Ale nie będę wam opowiadać... Bo to nie o to chodzi żeby straszyć... Miejmy rękę na pulsie, mamy instynkty już macierzyńskie i ufajmy swoim przeczuciom🤗

Frufru lubi tę wiadomość

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Myślę, że już każda zna swoje dziecko i wie, kiedy się powinna niepokoić.
    Szczerze, wolę 10x jechać do szpitala po tych 2 godz, niż pojechać za późno...

Ale Twoje naprawdę tak wierzga cały dzień? :)

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Moja tak. Już kiedyś Wam mówiłam że ja odnoszę wrażenie, że ona nie śpi.

Moja córcia też tak szalała w brzuchu i np pobudka w nocy o 2 z wielką energią do zabawy to u niej norma.
    Cały dzień jest jak nakręcona.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja stopniowo przestała tak szaleć po 30 tygodniu... powoli było coraz spokojniej - ale żeby nie było nadal jest sporo, tylko te ruchy już trochę inne też...

w kazdym razie miedzy 25-29 u mnie był ciągły młynek w brzuchu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 10:03

2020 :)
    2023 :)
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No moja też o 2 skacze sobie ale przerwy 2h to raczej u niej standard A i tak dużo się rusza tak mi się wydaje

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie często przerwy po kilka godzin, wiec 2 godziny dla mnie nie mogłyby byc wyznacznikiem, bo codziennie musiałabym IP odwiedzać. Wiec to chyba indywidualnie, jeśli czujemy ze faktycznie w stałych godzinach nie ma ruchów i słodycze nie budzą dziecka, to wtedy warto to skontrolować.

Takmala, Frufru, PattisonBM lubią tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, każde dziecko ma swoją indywidualną aktywność. I wszystko co odbiega od tej normy powinno nas niepokoić.

Ajka, Frufru, Takmala, PattisonBM lubią tę wiadomość

• Frufru Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Tak, na prawdę. Jak jestem w ruchu to rzadko, ale też się zdarza, ale wystarczy, że się położę czy usiądę i siedzę spokojnie, to zaraz się rusza. Ma swoje stałe pory, gdy jest aż nadaktywne.

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez ma stale pory, np. Teraz czuję jak dokazuje i zawsze pod wieczór kolo 23-24. A w dzien to różnie.

Kurdę, dzisiaj mam wizyte po 2 tygodniach i znowu 1,5 kg na plusie. Będzie zjebka, ale ja sie wcale nie objadam. Fakt, że jem rzeczy typu paczki czy ciastka, ale na pewno z tym nie przeginam, mam wrażenie, że to głównie woda u mnie. Kostki mam od rana jak balony...

Pati, wrzuć te ćwiczenia, chetnie się zapoznam. Ja pojde chyba jeszcze prywatnie do fizjo, zeby mnie nauczyła tego wszystkiego, co trzeba przy porodzie, żeby poszedl gladko.

klz9bd3m9oljt4xc.png

‹‹ 588 589 590 591 592 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ