MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi na początku skakało po wszystkim co było z cukrem, białe pszenne pieczywo, zwykle makarony, mleko, świeżo gotowane ziemniaki. Teraz w zasadzie mogę jeść wszystko... Ale na początku kupowałam odpowiedni chleb, makarony pełnoziarniste, więcej warzyw i owoców, mniej smażonego, ziemniaki zawsze wczorajsze... Musisz sprawdzić na sobie.
Miałam nawet tak, że zwykła zieleninowa sałatka mi wybiła cukier, a rafaello nie... Po pączku teraz miałam 130.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 21:00
Takmala lubi tę wiadomość
-
Frufru czyli w zasadzie to jakoś specjalnie nie liczysz kalorii i węglowodanów skoro wyniki ok? I jesz normalnie z uwzględnieniem indywidualnych podnosicieli cukrów? Mam nadzieje ze ja tak będę mogła bo nie kumam tych tabelek z wymiennikami ja to nawet nie wiem co ma dużo węglowodanów i czym się różnią 🤷♀️🙈 się czuje taka głupia czytając to wszystko
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
nick nieaktualnyTakmala wrote:Dziewczyny co macie cukrzyce ciążowa jecie wszystko i sprawdzacie jak reagujecie po godzinie czy dieta ścisla? Mam mam glukometr od dzisiaj robiła 2 pomiary 1h po posiłku oba posiłki z tego co miałam bo za grosz nie ogarniam tych wymienników...
Jadłam smażony kurczak do tego ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej pomiar 133 myślałam że przekroczy bo to średnio smażone ziemniaki itp... kolejny pomiar serek homogenizowanym brzoskwiniowy jakiś tam i pomiar po 1h 99 też myślałam że będzie więcej. Po czym wy macie złe wyniki?
Ja mam dietę mieszaną ze względu na IO. 😊
Edit. To nie węglowodany są priorytetem.
A indeks glikemiczny.
Mi np szkodzi ciemne pieczywo. Zawsze mam po tym taki cukier, że hoho.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 21:24
-
Takmala wrote:Dziewczyny co macie cukrzyce ciążowa jecie wszystko i sprawdzacie jak reagujecie po godzinie czy dieta ścisla? Mam mam glukometr od dzisiaj robiła 2 pomiary 1h po posiłku oba posiłki z tego co miałam bo za grosz nie ogarniam tych wymienników...
Jadłam smażony kurczak do tego ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej pomiar 133 myślałam że przekroczy bo to średnio smażone ziemniaki itp... kolejny pomiar serek homogenizowanym brzoskwiniowy jakiś tam i pomiar po 1h 99 też myślałam że będzie więcej. Po czym wy macie złe wyniki?Takmala lubi tę wiadomość
-
Pocieszyłyscie mnie trochę. Dziękuję 😊 będę kontrolować i mam nadzieje Ze nadal będą ok wyniki.
Frufru lubi tę wiadomość
Lat 36
Hashimoto
Frufru wrote:Podnoszenie się czy czegoś z podłogi?
Przepraszam to byl komentarz z zajec na szkole rodzenia...podnoszenie dziecka...Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
29.06.2019 🤵👰 -
Kalorii wcale nie liczyłam. Po posiłku u mnie zawsze spoko, najgorzej było naczczo, ale też z tego względu, że piłam dużo soków i mleko na noc.
Tak jak pisałam, na początku bardziej się pilnowałam i sprawdzałam co i jak. Po kilku dniach sama zobaczysz, co Ci szkodzi, a co służy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 21:38
PattisonBM, Takmala lubią tę wiadomość
-
Ja staram się trzymać dietę, ale nie liczę kalorii. Staram się tylko mniej wiecej odpowiedni ilość wymiennikow zjesc plus kolacje przed snem, żeby nie było ketonów w moczu. Wymienniki biore z tabelki, ale nie ważę dokładnie jedzenia, raczej większość na oko. Gdyby cukry się pogorszyły to pewnie zacznę dokładniej się przyglądać diecie🙂
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Takmala wrote:Dziewczyny co macie cukrzyce ciążowa jecie wszystko i sprawdzacie jak reagujecie po godzinie czy dieta ścisla? Mam mam glukometr od dzisiaj robiła 2 pomiary 1h po posiłku oba posiłki z tego co miałam bo za grosz nie ogarniam tych wymienników...
Jadłam smażony kurczak do tego ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej pomiar 133 myślałam że przekroczy bo to średnio smażone ziemniaki itp... kolejny pomiar serek homogenizowanym brzoskwiniowy jakiś tam i pomiar po 1h 99 też myślałam że będzie więcej. Po czym wy macie złe wyniki? -
PLPaulina wrote:Zawsze trzeba wypośrodkować dietę z obserwacjami i wyciągać wnioski.
Ja mam dietę mieszaną ze względu na IO. 😊
Edit. To nie węglowodany są priorytetem.
A indeks glikemiczny.
Mi np szkodzi ciemne pieczywo. Zawsze mam po tym taki cukier, że hoho.
A to pieczywo to prawdziwe, ciemne razowe, czy taki oszukaniec, czyli jasna mąka, która już sama w sobie ma wysoki indeks, zabarwiona słodem, który jeśli pamiętam ma indeks około 100, czyli prawie maks? Bo to tu może być pies pochowany.
Ja po wizycie. Oczywiście dziecka nie widziałam, ale wszystko ponoć jest w porządku. Doktorek powiedział, że zbieram wodę, bo ciało przygotowuje się do porodu i trudno, taki mój urok. Ale lekko przymarudził, że znowu tyle przybrałam, bo u niego na wadze mam już 10,5 kg (w domu rano było 9,5).
Potem miałam szkołę rodzenia i zajęcia o laktacji. Czekając na wizytę u doktorka przeczytałam sobie artykuł o karmieniu piersią i powiem Wam, że dowiedziałam się z niego mniej więcej tyle, co na tym spotkaniu. Godzina to zdecydowanie za mało, żeby temat omówić, a co dopiero zgłębić. Został tylko muśnięty, więc i tak pewnie będę chciała się spotkać z jakąś konsultantką. Jedyne co, to dowiedziałam, się, że będą jakieś dodatkowe spotkania praktyczne z oddychania, więc może jednak coś konkretnego z tej szkoły rodzenia wyniosę.
Dziewczyny, zdarza się Wam że jak leżycie na plecach, to kręci się Wam w głowie, czyli pojawia się ten ucisk na żyłę główną? Czy to jeszcze za wcześnie? Bo ja tak mam właśnie drugi raz w ciągu kliku dni i nie wiem, co o tym myśleć. W ogóle, ciężko mi znaleźć jakąś wygodną pozycję do leżenia/siedzenia ostatnio. -
Ja dzisiaj leżałam popołudniu na plecach dobrą godzinę, może nawet więcej, bo przysnęłam, i coś musi w tym być bo u mnie z kolei taki ból bioder i nóg, że ustać nie mogłam. Takie słabe nogi się zrobiły, że bałam się iść. Dopiero po jakimś czasie od zmiany pozycji mi przeszło.
Diabetologa mam 3 marca, pewnie też dostanę glukometr. Ale wzdrygam się na myśl, że kilka razy dziennie będę musiała kłuć się w palce... -
sayuri wrote:Diabetologa mam 3 marca, pewnie też dostanę glukometr. Ale wzdrygam się na myśl, że kilka razy dziennie będę musiała kłuć się w palce...
sayuri lubi tę wiadomość
Lat 36
Hashimoto
Ja tez już po badaniach 3 trymestru
wszystko dobrze, lekarz mówi ze te wyniki krwi to dieta spróbować trochę podciągnąć a ta krzepliwość ze w ciąży to normalne wyniki i możemy ewentualnie sprawdzić anty xa jeszcze raz. Maluch waży 1400 I wszystkie pomiary w normie ❤️
Tylko cały czas przypomina o tej szczepionce na krztusiec. Szczepilyscie się? Czy lekarze Was namawiają?Kira91, Mysza1986, Endi1990, Jeheria, lipcowka86 lubią tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
nick nieaktualny
-
lilly. wrote:Tylko cały czas przypomina o tej szczepionce na krztusiec. Szczepilyscie się? Czy lekarze Was namawiają?
Moja nic o szczepieniach nie mowi ale na szkole rodzenia zalecaja sie szczepic,ze tez te przeciwciala dotra do dziecka i ono tez sie zaszczepi. To samo mowila o karmieniu z goraczka jak my mamy zeby karmic i uodparniac malca.Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
29.06.2019 🤵👰 -
lilly. wrote:Ja tez już po badaniach 3 trymestru
wszystko dobrze, lekarz mówi ze te wyniki krwi to dieta spróbować trochę podciągnąć a ta krzepliwość ze w ciąży to normalne wyniki i możemy ewentualnie sprawdzić anty xa jeszcze raz. Maluch waży 1400 I wszystkie pomiary w normie ❤️
Tylko cały czas przypomina o tej szczepionce na krztusiec. Szczepilyscie się? Czy lekarze Was namawiają?
Ja się w ciąży na nic nie szczepię, ani mój lekarz nie poleca.lilly., lipcowka86 lubią tę wiadomość
-
Leżenie na plecach u mnie powoduje problem z oddychaniem, więc nie wiem czy to to...
O szczepieniu lekarz nic nie mówił, jak nie zapomnę to zapytam na nast wizycie.
Co do kłucia się, glukometr to luz. Pierwsze razy to lekki strach, potem rutyna. Kłuj lekko z boku palca, omijaj kciuk i częściej tą rękę którą rzadziej używasz
Mnie wciąż przerażają zastrzyki w brzuch. Na początku jakoś znosiłam, teraz myślę, że w dziecko trafimyMysza1986 lubi tę wiadomość