MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Catlady wrote:Hej ciążinki, wpadłam się przywitać, i mam nadzieję zagościć na długo
Kilka słów o mnie:
Po prawie 3 latach starań w końcu pojawiły się upragnione 2 kreskiproblemem u nas był głównie czynnik męski (brak ruchliwych plemników), w kwietniu zapadła decyzja o IVF, dwa transfery nieudane, trzeci okazał się szczęśliwy
Termin z OM wychodzi mi na 31.05 więc w sumie fuksem łapię się na ten wątekchyba, że z USG dr obliczy inaczej, pierwsza wizyta za około 2 tygodnie.
Przy IVF daty z usg nie mają znaczenia, bo wiesz dokładnie kiedy było poczęcie.2020
2023 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
mwm wrote:Catlady, dwu czy trzydniowy zarodek miałas podany? U nas tez był czynnik męski, ale niestety azoospermia, Wam nie dawali szans naturalnie?
U nas plemników było dużo, ale 0% ruchliwych, po suplementacji nic się nie poprawiało dlatego zapadła decyzja o IVF.Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
nick nieaktualnyCatlady wrote:Miałam podaną pięciodniową blastocystę.
U nas plemników było dużo, ale 0% ruchliwych, po suplementacji nic się nie poprawiało dlatego zapadła decyzja o IVF.Catlady lubi tę wiadomość
-
mwm wrote:Chyba maja znaczenie, przecież daty się przesuwają, bo dzieciaczki się różnie rozwijająJa mam na koniec kwietnia termin ale tu mi raźniej, bo tam już po prenatalnych
są różnice w rozwoju na późniejszych etapach ciąży na początku zarodki rozwijają sie mniej wiecej tak samo... dlatego dla szacowania wieku ciązy wazne jest wczesne usg przed 10 tygodniem... bo wtedy spr sie crl i przyporządkowuje do widełek (różnice w przypadku IVF to zwykle blad pomiaru, a duze opóźnienia to bardzo złe rokowanie)
W przypadku IVF nie ma potrzeby szacowania wiek jest znany... termin ustala sie w obu przypadkach dla ciąży 40 tygodniowej... tylko ze ciaża moze trwac trochę krócej i troche dłużej, ze wzgledu na tempo rozwoju na dalszych etapach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 18:28
2020
2023 -
nick nieaktualny
-
Późna to późniejsza o 1 dzień w ekstremalnym przypadku 2 dni... moze być po crio, ale takie zarodki zwykle nadganiają, jesli sa prawidłowe... 1 -2 dni to błąd pomiaru usg na tym etapie, więc znów usg jest mniej wiarygodnie niż data transferu i wiek zarodka. Mi lekarze w klinice powiedzieli przy mojej pierwszej ciązy ustalili termin według punkcji nie według usg... a miałam oba na tej samej wizycie.2020
2023 -
mwm wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was bierze leki na astmę? Ja doraźnie ventolin, podobno nie szkodzi dziecku, ale wiecie coś więcej może?
alergolog mówi zawsze dotleniona mama to dotlenione dziecko:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 18:44
-
Ajka wrote:Wszystko co dopochwowe wyłazi... ja tam uzywałam zawsze wkładek, takich oddychajacych, ale nie na cały dzien tylko dopuki wiekszosc nie wypłynela... najlepszy i najdroższy jest lutinus... i po IVF zawsze miałam rano i wieczorem po jednym i 1x2 lutenina podjezykowa w ciagu dnia...
na luteine zwyklą mam uczulenie (zresszta gorzej się wchłania i trzeba tego znacznie więcej brać) ... dobrym kompromisem cena/jakość jest utrogestan, ale trzeba w Czechach kupić...
Jestem przeciwko suplementacji progesteronu przy naturalnej ciaży, chyba że jest potwierdzona niedomoga lutealna... w przeciwnym wypadku to tylko przesuwa poronienie... na zachodzie w ogóle sie tego nie robi własnie z tego powodu.
Ajka a czemu tylko przy naturalnej?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Takmala wrote:Cos w tym może być ja miałam dość silne bóle brzucha przy pierwszej ciąży i wiadomo panika i poszłam do gin ta dała mi dupka i brałam go na przełomie 5-6 tc całkiem możliwe ze to przez niego/dzięki niemu ciąża się utrzymała i rozwijała mimo poważnej wady genetycznej. I obumarła w okolicach 8tc a w 9tc musiałam mieć zabieg łyżeczkowania bo mój organizm sam sobie już nie poradził na tym etapie...
A wcześniej rozwijała sie prawidłowo wg usg?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
lilly. wrote:Ajka a czemu tylko przy naturalnej?
Bo IVF albo nie ma ciałka żółtego, które mogłoby produkować progesteron (Trzeba więc dostarczyc sztuczny) albo ciałka żółte bedą nie wydolne po stymulacji punkcji i beda produkowac za mało progesteronu... na cyklu stymulowanym tez powinno sie suplementować bo wtedy po lekach od stymulacji ciałko żółte tez moze byc niewydolene2020
2023 -
Ajka wrote:Bo IVF albo nie ma ciałka żółtego, które mogłoby produkować progesteron (Trzeba więc dostarczyc sztuczny) albo ciałka żółte bedą nie wydolne po stymulacji punkcji i beda produkowac za mało progesteronu... na cyklu stymulowanym tez powinno sie suplementować bo wtedy po lekach od stymulacji ciałko żółte tez moze byc niewydolene
Rozumiem, dziekuje za wyjaśnienie3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Ja np już 5 dni przed transferem przyjmowałam 3x1 dopochwowo ultrogestan.
Aktualnie 11dpt i pewnie będę go przyjmować do końca trymestru.. dodam, ze transfer na cyklu naturalnymWiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 19:11
-
nick nieaktualny
-
lilly. wrote:
A wcześniej rozwijała sie prawidłowo wg usg?
Pęcherzyk ciążowy i żółtkowy były ok w dobrym czasie gorzej się zaczęło dziać jak poszłam na wizytę zobaczyć zarodek. 6tc2 gdzie wiedziałam kiedy była owu i implantacja była tez szybko a zarodka nie widać. Teraz tabletek nie będę brać na wszelki wypadek jak to miao miejsce w poprzedniej ciąży ( a brałam bo bardzo bolał mnie brzuch bez badania progesteronu). Lek w żaden sposób nie wpłynął na zarodek bo to była ciąża z tych co nie maja szans. Ale zastanawiam się czy poroniła bym szybciej i uniknęła łyżeczkowania. Ale tego już się nie dowiem było minęło już tego nie zmienię i nie sprawdzę wiec teraz żyje obecna ciąża 🙈
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Takmala wrote:Pęcherzyk ciążowy i żółtkowy były ok w dobrym czasie gorzej się zaczęło dziać jak poszłam na wizytę zobaczyć zarodek. 6tc2 gdzie wiedziałam kiedy była owu i implantacja była tez szybko a zarodka nie widać. Teraz tabletek nie będę brać na wszelki wypadek jak to miao miejsce w poprzedniej ciąży ( a brałam bo bardzo bolał mnie brzuch bez badania progesteronu). Lek w żaden sposób nie wpłynął na zarodek bo to była ciąża z tych co nie maja szans. Ale zastanawiam się czy poroniła bym szybciej i uniknęła łyżeczkowania. Ale tego już się nie dowiem było minęło już tego nie zmienię i nie sprawdzę wiec teraz żyje obecna ciąża 🙈
Takmala ja miałam podobnie, u mnie tez była mutacja. Pecherzyki ok a potem zarodek był ale tydzien młodszy a wiedziałam kiedy była owu. Lekarze mowili ze mieliśmy pecha.
Teraz bedzie dobrze, trzymam za nas wszystkie kciukiprzecież po poronieniach w koncu sie tez udaje
Karolllla lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp