X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam my dziś dojechalismy 7 godzin jazdy z 2 więc było ciekawie. Brzuch u mnie spory ale jak czytam mamgadzety to i ona chudzinka w 4 ciąży to już w 11 tygodniu miała spory szczególnie wieczorami. Ja chciałam jechać w ciążowych spodniach nawet ale okazało się że przez 3 lata w szafie kot zrobił sobie na nich spanie bez prania nie da rady 🙈
    Po powrocie zacznę nosić pewnie pomału ciążowe 😉 zresztą pewnie niebawem i rodzina zauważy

megimeg lubi tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziękuję za taki odzew w sprawie USG prenatalnego! Po namyśle, umówię się dodatkowo wcześniej do ginekologa z Medicover (pakiet z pracy).

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, obciążenie robię, bo na czczo miałam glukozę ponad normę.

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruised wrote:
    Tak, obciążenie robię, bo na czczo miałam glukozę ponad normę.

Poczytaj koniecznie jak przygotować się do tego badania wcześniej 😊 Ja nie miałam tej wiedzy w pierwszej ciąży i skończyłam z cukrzycą ciążową i nikomu tego nie życzę ☹️

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam glukoze na granicy więc pewnie też będę robić obciążenie. Ala_Ala a to trzeba się jakoś przygotować specjalnie?

qdkki09kzl1i271j.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_Ala wrote:
    Poczytaj koniecznie jak przygotować się do tego badania wcześniej 😊 Ja nie miałam tej wiedzy w pierwszej ciąży i skończyłam z cukrzycą ciążową i nikomu tego nie życzę ☹️
    Jeszcze zapytam o tą cukrzycę ciążowa...źle wspominasz dietę czy insulinę? Bo ja to się kłócia boję..

qdkki09kzl1i271j.png
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed badaniem należy nie jeść około 12 godzin, dzień przed badaniem, w godzinach popoludniowych warto odpuścić sobie owoce/słodycze/białe pieczywo i oczywiście słodkie napoje typu soki i inne np gazowane.

Ja bardzo źle wspominam swoj czas z cukrzycą, choć byłam tylko na diecie. Kosztowało mnie to dużo stresu, kłucia palców do pomiarów, wizyty u dietetyka (który pokazywał mi sztuczne owoce o masie 100gr i twierdził że większych na raz nie można jeść...) co dwa tygodnie z rozpiską jadłospisu i wynikami pomiarów wizyty u diabetologa. Mogłam jeść tylko jeden jedyny rodzaj chleba, każdy inny kupiony w dziesiątkach piekarni podnosił mi cukier, choćby to było tylko pol kromki... U nas dodatkowo w mieście nie każdy szpital chce przyjąć kobietę do porodu z cukrzycą, więc do końca byłam w stresie. Co nie zmienia faktu, że w ciąży na zdrowej diecie przytyłam 11 kg, w pierwszym dniu w domu po porodzie ważyłam już -10 kg. Ale był to naprawdę efekt wyrzeczeń i czasami wylanych łez w poduszkę.

Plus jedzenie z zegarkiem w ręku co 3 godziny i godzinę po jedzeniu mierzenie cukru...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 23:12

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodatkowo, moja koleżanka miała wynik na granicy a i tak musiała być na diecie, ponieważ przy watpliwościach wyniku nikt nie kieruje na drugie obciążenie glukozą z powodów zdrowotnych i dużego obciążenia dla organizmu. Urodziła dziecko o bardzo małej masie co kłóciło się z teorią że dzieci cukrzycowe są duze. Jej mała urodzona o czasie ważyła ledwo 2 kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 23:10

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci za pełną odpowiedź. Ciekawa jestem co w sytuacji gdy krzywa cukrowa wyjdzie dobrze. Trudno, dla dobra dzidzi trzeba będzie się wyrzekac i patrzeć na to z perspektywy wagowej😁 Trzeba znaleźć pozytywną stronę, choć ja w pierwszej ciąży bez cukrzycy przytylam 12 kg więc po porodzie też 10 miałam po 2 tygodniach na minusie. Zobaczymy jak to będzie... Diabetolog prywatnie co 2 tygodnie to też kasy ile...A ciekawe czy na NFZ można się w ciąży jakoś szybko dostać.

qdkki09kzl1i271j.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczymy jak to będzie. Moja kuzynka też była na granicy właśnie ale i tak diabetolog ja objął. Jej córka urodziła się też normalna, mniejsza od mojego synka.

qdkki09kzl1i271j.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_Ala a Twoja córcia jaka się urodziła? Po porodzie zabierają Ci wtedy dziecko na inny oddział? Bo kojarzę że ze mną leżała w sali poporodowej dziewczyna, której dziecko leżało na oddziale neonatologicznym.

qdkki09kzl1i271j.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też minimalnie przekroczyłam normę glukozy i mam zaleconą tylko dietę. Z tego powodu, że nie jestem w stanie jej zbyt przestrzegać bo ciągle mnie mdli i wymiotuje to mierze sobie cukier godzinę po posiłkach co jakiś czas (szczególnie jeśli zjem coś niedozwolonego) i zawsze wychodził mi poniżej 120. Problem miałam tylko rano kilka razy (powyżej 90 mniej niż 100) chociaż ostatnio już jest ok. Nie wiem czy od moich wymiotów i żywienia się tylko bułkami z masłem mógł mi się ten cukier na czczo tak podnieść. No i po ciężkim dniu z wymiotami jak nie zjem nic na noc to mam ketony w moczu. Trochę się boję badania OOGT.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala139 wrote:
    Dziękuję Ci za pełną odpowiedź. Ciekawa jestem co w sytuacji gdy krzywa cukrowa wyjdzie dobrze. Trudno, dla dobra dzidzi trzeba będzie się wyrzekac i patrzeć na to z perspektywy wagowej😁 Trzeba znaleźć pozytywną stronę, choć ja w pierwszej ciąży bez cukrzycy przytylam 12 kg więc po porodzie też 10 miałam po 2 tygodniach na minusie. Zobaczymy jak to będzie... Diabetolog prywatnie co 2 tygodnie to też kasy ile...A ciekawe czy na NFZ można się w ciąży jakoś szybko dostać.[/QUOTE

Dostaje się skierowanie pilne na NFZ do diabetologa. Muszą umówić kobietę w ciąży w ciągu 7 dni. Moja córka ważyła 3960, urodziłam SN i wszystko było jak z normalnym porodem, miałam ją od razu dla siebie w sali. Dodatkowo tylko mierzą dziecku poziom cukru jeśli matka miała cukrzycę. I po 6 tygodniach od porodu trzeba zrobić sobie obciążenie glukozą i sprawdzić czy cukrzyca była tylko ciążowa czy zostaje na dłużej... 😉

Kala139 lubi tę wiadomość

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z doświadczenia przesiadywania w poczekalni u diabetologa jestem w stanie naprawdę stwierdzić że połowa chorych na cukrzycę ciążową kobiet oszukuje wyniki. Jedzą co chcą, ne mierzą i wpisują idealne wyniki w tabelę dla lekarza. Takich historii to masę można się było nasłuchać. Ale to tak zawsze jest ze szczęściem, że ktoś oszukuje i urodzi zdrowe dziecko a Ty całą ciąże się martwisz i masz mega wyrzuty sumienia, że zaszkodziło się dziecku bo zjadłaś dwa cukierki.

Nie martwcie się dziewczyny na zapas, po prostu trzeba być świadomym badania ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 08:33

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala139 dobrze kojarzysz :) co prawda miałam taki zamiar do niego się zapisać, ale że udało mi się dostać na NFZ do Citomedu to sobie odpusciłam prywatne wizyty. Zawsze to "parę" groszy w kieszeni.

Mi przy badaniach I trymestru wyszła glukoza na czczo 92. Na wizycie u gina, lekarz wypisał mi skierowanie na ten test obciążenia glukozą. Poszłam na to troche z zaskoczenia, bo z dnia na dzień ciocia mi zaproponowała, że mi zrobi, więc nie byłam zupełnie przygotowana do badania. Nawet nie pomyslałam, że trzeba się przygotowywać. Z drugiej strony takie przygotowanie troche zaburza wynik. No bo to jednak jakieś odstępstwo od tego jak się je czy co się pije zazwyczaj. No i konsekwencja tego była taka, że wyniki wyszły mi straszne. Pewnie gin wyślę mnie do diabetologa...

Ala_Ala lubi tę wiadomość

05.05.2021 TP chłopiec Piotruś ♥
    28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowronek wrote:
    Kala139 dobrze kojarzysz :) co prawda miałam taki zamiar do niego się zapisać, ale że udało mi się dostać na NFZ do Citomedu to sobie odpusciłam prywatne wizyty. Zawsze to "parę" groszy w kieszeni.

Mi przy badaniach I trymestru wyszła glukoza na czczo 92. Na wizycie u gina, lekarz wypisał mi skierowanie na ten test obciążenia glukozą. Poszłam na to troche z zaskoczenia, bo z dnia na dzień ciocia mi zaproponowała, że mi zrobi, więc nie byłam zupełnie przygotowana do badania. Nawet nie pomyslałam, że trzeba się przygotowywać. Z drugiej strony takie przygotowanie troche zaburza wynik. No bo to jednak jakieś odstępstwo od tego jak się je czy co się pije zazwyczaj. No i konsekwencja tego była taka, że wyniki wyszły mi straszne. Pewnie gin wyślę mnie do diabetologa...

Takie przygotowanie ma znaczenie tylko dla osób, którym wynik mógłby wyjść na granicy i zostaną objęte dietą lub insuliną i nikt im badania już nie powtórzy. Bo jesli będziesz miała sklonnosci do cukrzycy to przy tej dawcę cukru z obciążenia zawsze wynik wyjdzie nieprawidłowy. Trzymam kciuki, żeby był prawidłowy 😊

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_Ala wrote:
    Takie przygotowanie ma znaczenie tylko dla osób, którym wynik mógłby wyjść na granicy i zostaną objęte dietą lub insuliną i nikt im badania już nie powtórzy. Bo jesli będziesz miała sklonnosci do cukrzycy to przy tej dawcę cukru z obciążenia zawsze wynik wyjdzie nieprawidłowy. Trzymam kciuki, żeby był prawidłowy 😊
    No tak, wiadomo. Jak ktoś ma za wysoki cukier i jest podatny to żadne przygotowanie nie pomoże. Ja mam troche genetycznie predyspozycje do cukrzycy. Mój ojciec ma i jego matka też miała.
    Wyniki dostałam praktycznie od razu. Miałam na czczo 97, po godzinie 109, a po dwóch 103 :(

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odzew:) Ala_Ala trochę mnie uspokoilas, co ma być to będzie. Ja obciążona rodzinnie nie jestem ale jednak cukier na czczo mi wyszedł 99. Fakt, że tydzień przed badaniem ciągle miałam ochotę na same węglowodany. Kanapki, bułki itd.,nie mogę,am patrzeć na nabiał w ogóle. Teraz jest już lepiej. W razie czego będziemy się tu wspierać.
    Skowronku miałam pytanie odnośnie testu pappa, czy skierował Cię dr Koch ale już nieaktualne w takim razie. Wiadomo, że jak się przygotujemy do badania to trochę oszukujemy a to dla dobra dziecka. Jednak mi nawet w poprzedniej ciąży położna mówiła żebym dzień przed badaniem nie jadła wieczorem słodkiego i tłustego.

Ala_Ala lubi tę wiadomość

qdkki09kzl1i271j.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie zaliczyłam dzisiaj pierwszego 🤮. Głupia się cieszę bo widzę, że objawy nie minęły🤣

qdkki09kzl1i271j.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie na test normalnie dostałam skierowanie od Sochy w Citomedzie. Ale to ze względu na tarczyce. Bo sama endokrynolog mi wypisała takie zaświadczenie. Bo tak to pewnie bym nie miała robionych bo nie ma innego powodu (chyba)

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
‹‹ 125 126 127 128 129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ