MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Squirrel, a te niedrapki też szpital wymaga?
Ja nigdy tego nie używałam, bo chciałam, żeby dziecko normalnie mogło mnie dotknąć rączkami i poczuć. Sąsiadka z sali założyła synkowi to położna sugerowała, że to niepotrzebne. Oczywiście nie neguję Twojego wyboru, tak z ciekawości pytam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 12:18
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Ja zakładałam na samym początku, bo u mnie się córka strasznie drapała i wyglądała jak po wojnie 🙂 potem jak wyszliśmy do domu i odwazyliśmy się wreszcie obciąć te małe paznokietki to już nie używaliśmy. Kupiłam je teraz w komplecie, bo to ubranko z niedrapkami to był komplet. Poza tym takie niedrapki to koszuką z 5 zł więc chyba mimo wszysyko warto mieć. Najwyżej nie użyjecie 🙂 lepsze to niż zadrapania do krwi. U mnie nikt się nie czepiał o to, a na stronie szpitala jest wymienione w rzeczach dla dziecka które zabrać - ubranka 6 zmian w tym zasugerowane kaftaniki i śpiochy, pamersy 1-2 paczki, czapeczka, skarpetki, niedrapki, chusteczki nawilzane 2 opak, pieluchy tetrowe 5 sztuk, rozek i kocyk. Oprócz tego wymienione też co zabrać dla siebie więc pewnie co szpital to obyczaj. W rzeczach dla kobiety jest wymieniony biustonosz do karmienia i ja poprzednio miałam to np mnie położne mówiły że to nie potrzebne i żebym zdjęła ale ja nie zdjęłam bo miałam twk wrażliwe piersi od karmienia że dotyk piżamy to był jakby mnie ktoś papierem ściernym pocierał.. 🙈 musiałam mieć na sobie ten stanik.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 12:51
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Ja myślę, że we wszystkich zaleceniach trzeba znaleźć złoty środek i tak będzie ze wszystkim potem, nie tylko z niedrapkami ale i z zakładaniem czapeczki po porodzie i później, otulaniem dziecka np. rożkami (też są różne teorie w tym temacie), zabawkami grającymi itd.. 🙂Często jest jednak tak, że zalecenia zaleceniami a życie życiem, a zalecenia mają to do siebe, że lubią się zmieniać, jak np. kąpanie w szpitalu. Pamiętam też np. że dziecka po cc nie powinno się dokarmiać mm do powrotu mamy z sali pooperacyjnej jeśli chce kp, a u mnie w szpitalu jak wróciłam dziecko już było dokarmione..
Ja bym chyba poszła w marcu na tę szkołę rodzenia. Lepiej być na świeżo przed porodem. U mnie też chyba szkoła rodzenia była po 30 tyg. Pytali napewno przed zapisem o tydzień ciąży i osoby z młodszą ciążą były zapisywane na późniejszy termin. Poza tym życzę wam żeby na waszych szkołach rodzenia mówili o aktualnej wiedzy, bo u mnie było z tym różnie i często były jakieś dziwne wymiany zdań pomiędzy prowadzącą a dziewczynami, które podawały inne informacje niż prowadząca, np. w zakresie tego co mama karmiąca może jeść. Głowny Doradca laktacyjny w szpitalu którym rodziłam i będę teraz rodzić przekazywa wiedzę naszych babć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 14:44
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Monikakap wrote:Witajcie proszę pomóżcie czy taki kolor wózka pasuje dla dziewczynki?
https://naforum.zapodaj.net/88456de2ad07.jpg.htmlMonikakap lubi tę wiadomość
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Jak dla mnie też może być dla chłopca i dziewczynki, ale skojarzenia większości osób postronnych są pewnie nadal takie, że niebieski to dla chłopca. My np. Mamy wózek grafitowy, jasno szary i beżowa skórka na pałąku i rączce do wózka i mąż twierdzi, że to jest wózek dziewczęcy 🙈 jak dla mnie takie kolory są neutralne i pasują zarówno dla chłopca i dla dziewczynki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 14:48
Monikakap lubi tę wiadomość
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Squirrel, zgadzam się z Twoim zdaniem dot. zaleceń. Warto je znać i wiedzieć skąd się biorą, ale trzeba też podejść do tego wszystkiego z rozsądkiem. Ja odnośnie niedrapek nie wiedziałam jakie są zalecenia, ale po prostu pomyślałam, że gdybym była takim bobasem, który ledwo wyszedł na świat i mało co widzi to nie chciałabym dotykać mamy przez rękawiczki 😉. A że z drapaniem nie było problemu to zdało egzamin takie podejście. Dopiero później przeczytałam że w ogóle są odradzane, chociaż na czas pobytu w szpitalu dopuszczalne.
Moja znajoma wrzucała zdjęcia swojego dziecka w niedrapkach na FB do jakiegoś 4 miesiąca życia i to mnie np. mocno zastanawiało.
Jadę na USG połówkowe 🙂. Mam nadzieję, że u malucha wszystko ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 15:42
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Ja zapisywałam się do szkoły rodzenia jakoś w październiku. Zajęcia organizacyjne zaczynają się 12 stycznia, i na początku będą co 2 tygodnie.
Ja też nie jestem przekonana do tych niedrapek. Będę miała jeden komplet tak na wszelki wypadek ale liczę, że jednak nie będą potrzebne.05.05.2021 TP chłopiec Piotruś ♥
28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
-
Bratowa była dzisiaj u mojego ginekologa na USG i będzie jednak chłopak haha 4 w rodzinie 🤣
malami.91 lubi tę wiadomość
-
Skowronek wrote:Podeślesz link gdzie kupiłaś to łóżeczko?
Ja też robiłam dzisiaj badanie moczu. Nieliczne fosforany bezpostaciowe, dość liczne bakterie, dość liczne nablonki płaskie, nieliczny śluz. Nie mam pojęcia co to znaczy ale wizytę mam w poniedziałek. Pewnie w czwartek pojadę oddać próbkę na posiew żeby mieć wyniki na poniedziałek.Skowronek lubi tę wiadomość
-
malami.91 wrote:Squirrel, zgadzam się z Twoim zdaniem dot. zaleceń. Warto je znać i wiedzieć skąd się biorą, ale trzeba też podejść do tego wszystkiego z rozsądkiem. Ja odnośnie niedrapek nie wiedziałam jakie są zalecenia, ale po prostu pomyślałam, że gdybym była takim bobasem, który ledwo wyszedł na świat i mało co widzi to nie chciałabym dotykać mamy przez rękawiczki 😉. A że z drapaniem nie było problemu to zdało egzamin takie podejście. Dopiero później przeczytałam że w ogóle są odradzane, chociaż na czas pobytu w szpitalu dopuszczalne.
Moja znajoma wrzucała zdjęcia swojego dziecka w niedrapkach na FB do jakiegoś 4 miesiąca życia i to mnie np. mocno zastanawiało.
Jadę na USG połówkowe 🙂. Mam nadzieję, że u malucha wszystko ok.
Nie no myślę, że używanie niedrapek do 4 miesiąca to trochę przesada, bo później wystarczy po prostu obciąć paznokcie 🙂 myślę tylko że cena jest tak niewielka że jeden komplet warto mieć, bo może jedne dzieci się nie drapią albo rodzą się z krótkimi paznokciami, ale moja urodziła się z igiełkami. Dla mnie lepszym wyborem było założenie jej tych rękawiczek przez pobyt w szpitalu i to też nie miała ich na sobie cały czas niż żeby miała zadrapania do krwi, a tak się potrafiła zadrapać jak jej spadły. Gdybym nie miała ich wcale to nie wiem jakby wyglądała. Ostatecznie każda zdecyduje sama jak urodzi 🙂
Kciuki za wizytę !Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 17:11
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Niestety Nifty nawet pro nie wykrywa sma tylko WES ja go nie robiłam czy mam ten gen ale planuje wykupić i do szpitala zabrać płytkę aby jak będą z pięty pobierać to niech pobiorą na sma też przesiewowy liczyłam że będzie w standardzie no ale odrzucili wniosek.
Co do niedrapek ja nie używałam i na szczęście nigdy się nie podrapało u mnie dziecko chociaż do szpitala miałam spakowane w razie co. Po 2 tygodniach już obcinalam paznokcie normalnie więc szybko niedrapki były zapomniane ja ogólnie jestem zwolenniczką w domu gołych stóp i rączek o ile warunki sprzyjajaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 17:11
-
mała_ruda wrote:https://allegro.pl/oferta/lionelo-lozeczko-turystyczne-flower-akcesoria-grey-9683008444?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Ja też robiłam dzisiaj badanie moczu. Nieliczne fosforany bezpostaciowe, dość liczne bakterie, dość liczne nablonki płaskie, nieliczny śluz. Nie mam pojęcia co to znaczy ale wizytę mam w poniedziałek. Pewnie w czwartek pojadę oddać próbkę na posiew żeby mieć wyniki na poniedziałek.
U mnie to nie znaczyło nic. Lekarz powiedział, że skoro leukocyty w normie to jest ok.mała_ruda lubi tę wiadomość
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021