MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Byliśmy dzisiaj oglądać wózki. Zastanawiam się mocno między Espiro Next a Anex m type. Chciałam jeszcze Muuvo quick 2.0 zobaczyć, ale nie mieli.
Ten Anex m type mnie strasznie kusi. Możliwe, że w czwartek pojedziemy zamówić z odbiorem pod koniec kwietnia. Od razu weźmiemy fotelik Avionaut Pixel i może bazę isofix. Zastanawiam się tylko bo w Anexie spacerówka wygląda na lekką, nie ma wielkiej budki i boki też nie wydają się bardzo zabudowane. Przynajmniej w porównaniu do tego Espiro Next. Przypuszczam, że jesienią i zimą trzeba dziecko cieplej ubierać do takiego wózka. Z kolei przy bardziej zabudowanych bokach szybciej przestaje się mieścić. Oba rozwiązania mają plusy i minusy... Liczę, że jeśli rzeczywiście wezmę tego Anexa to będę długo korzystać ze spacerówki. Nie tylko w mieście po chodnikach, bo planujemy też wyjazdy do domku nad jeziorem, gdzie sporo chodzimy po lasach. Dlatego warunek konieczny dla mnie to dobra amortyzacja.36 lat
28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
26.04.2021 3070g, 52cm -
squirrel wrote:U mnie to nie znaczyło nic. Lekarz powiedział, że skoro leukocyty w normie to jest ok.
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
mother84 wrote:Ja miałam podobnie. Gin mówiła, że to normalne w ciąży.
Też miałam leukocyty, ba własną rękę zrobiłam posiew ale nic nie wyhodowano. Lekarz jakoś się nie skupiał nad tym, powiedział że w ciąży może tak być, i faktycznie przy następnych już nie były obecne.
Moje wyniki to jeszcze większa drama... marna hemoglobina z poziomu 10, dalej spadła na... 9 tragedia 🙁
Ja miałam jeden komplet niedrapek, nie używałam. Odradzają nam na szkole rodzenia. Paznokcie obcięłam od razu po powrocie ze szpitala na następny dzień.Luty 2015 - 👧❤️
Maj 2021 - 👧❤️
-
Ja się zgłosiłam do szkoły rodzenia i odpisali, że grupa dla mnie będzie ruszała na przełomie stycznia i lutego. Myślę, że to też zależy od ilości chętnych ile się nazbiera.
Przełożyłam dzisiaj badania połówkowe (miałam mieć dziś) na 19.01, bo do 17.01 mam kwarantannę. Późno, ale cóż... o dziwo jestem dobrej myśli 😊Także coś mi się wydaje, że zamknę tym terminem naszą grupę 😉
Widzę, że piszecie o dodatkowych testach już po porodzie. Napiszecie proszę coś więcej? Co jest w standardzie a o co musimy zatroszczyć się sami? -
Emimi ja z dodatkowych testów rozważam właśnie ten na sma generalnie jest test przesiewowy pobierany w szpitalu wykrywa on coś koło 20 wad metabolicznych ale nie ma w tym sma. A właśnie sma jest kluczowe aby wykryć i podać lek jak najszybciej wtedy jest bardzo duża szansa iż dziecko będzie się rozwijać prawie normalnie. Ja ostatnio ciągle wodze zbiórki na leczenie dziecka z sma a lek w Polsce w początkowej fazie jest refundowany później leczenie to koszy 9 milionów i może byc podany do konkretnej wagi dziecka więc walka z czasem. Więc ja chyba zamówię to badanie bo to cena 150 zł i fakt że jest refundowany u nas lek który szybko podany działa mnie jakoś do tego przekonuje. Ale dodam, że poprzednie porody nie badałam ale też nie było refundacji a ja nie miałam pojęcia o tej chorobie tyle co mam teraz.
Emimi lubi tę wiadomość
-
Emmi to razem miałyśmy mieć dziś, ale mamy przełożone na 19 stycznia 😁 u mnie lekarz jest na kwarantannie ✌️
Emimi, squirrel lubią tę wiadomość
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
29.09.2020 ♥️ -
AJrin wrote:Emimi ja z dodatkowych testów rozważam właśnie ten na sma generalnie jest test przesiewowy pobierany w szpitalu wykrywa on coś koło 20 wad metabolicznych ale nie ma w tym sma.
I ten test robią maluszkowi z automatu? Wszystkim za koleją tak?
-
Ktoregoś dnia po porodzie jeszcze w szpitalu nakłuwają stópkę dziecka i pobierają krew w kierunku określonych chorób - rzadkich ale ciężkich, np. mukowiscydoza, fenyloketonuria. W internecie można poczytać jakie to choroby dokładnie. Ogólnie jest tak, że jeśli się nie odezwą w ciągu chyba 2 miesięcy to dziecko jest zdrowe. Robią to każdemu dziecku po wyrażeniu zgody przez matkę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 23:29
Emimi lubi tę wiadomość
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Bardzo ładny pistacjowy wózek. Moim zdaniem pasuje dla dziewczynki i dla chłopca.
Monikakap wrote:Witajcie proszę pomóżcie czy taki kolor wózka pasuje dla dziewczynki?
https://naforum.zapodaj.net/88456de2ad07.jpg.html -
niebieska wrote:Czy którejś z Was leci krew z nosa? Ja już mam tak półtora tygodnia, utrudnia mi to spanie, cały czas mam zatkany nos. Kontaktowałam się z lekarzem, ale powiedział, że to normalne.
cb [*] - grudzień 2019
29.09.2020 ♥️ -
niebieska może jak masz w domu nawilżacz powietrza to zacznij używac.Mi zawsze nad ranem tak się działo i wkoncu włączyłam mój nawilżacz powietrza i już jest lepiej.
W ciąży naczynia są bardziej ukrwione a jeszcze dodatkowo grzanie w domu niepomaga gdy śluzówka się wysusza.
U mnie już zaczęły się skurcze. Twardnienia brzucha i to codziennie już też mam ale jak boli to nawet nospa niepomaga. Jestem ciekawa co na wizycie 15stycznia mi gin powie. Z córką też miałam ale zaczęły się gdzieś od 24tc a teraz skurcze już odczuwam codziennie bądź co drugi dzień☹️
Co do ubranek to ja muszę zobaczyć po córce co mam bo jak dobrze pamiętam moja ubierałam w roz 44 i mam sporo neutralnych bo maz kupowal co było na stanie.
Gratuluje udanych wizyt i powodzenia dla wizytujących 😘 -
Mi z nosa krew nie leci, ale tak samo mam cały czas przytkany i jak dmucham to zawsze jakieś skrzepy krwi się pojawiają.
A dziąsła też mi krwawią i polecam płyn do płukania jamy ustnej Corsodyl. Mi bardzo pomaga. Przed świętami obawiałam się, że robi mi się aż stan zapalny przy jednym zębie. Po dwóch płukaniach przeszło. -
Mi też leci krew z nosa i to dość mocno czasami. W pierwszej ciąży też mi leciała ale chyba nie tak często. Wydaje mi się, że teraz leci częściej przez to że biorę polocard codziennie. Nos też mam zatkany chyba od początku ciąży, a kataru nie mam. Ale też czytałam że to normalne. Nawilżacz mamy i chodzi cały dzień.🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Odkąd zaczelam 2 trym codziennie jak czyszczę nos to chusteczki są zakrwawione. Krew nie leci ciurkiem ale jest jej trochę, cały czas śluzówka jest popękana i do tego strasznie pękają mi usta, smarowanie nic nie daje. Byłam u laryngologa i dostałam coś do płukania, nawilżania i jeszcze maść witaminową do nosa.
U mnie chyba też brzuch twardnieje, tzn tak mi się wydaje bo nie wiem do końca jak to rozpoznać. Robi się taki napięty, ciężki i ciągnie, tak jakbym miała piłkę w brzuchu, i tak nawet kilka razy w ciągu dnia, jak się położę to po chwili wraca do normy. Trzeba się tym przejmować?
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙