MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
"Złóż stosowne dokumenty i odbierz świadczenia pieniężne przysługujące rodzicom z tytułu urodzenia dziecka:
1.jednorazową zapomogę (tzw. becikowe),
2.jednorazową zapomogę od władz lokalnych (tzw. becikowe samorządowe),
3.jednorazowy dodatek dla uprawnionych do zasiłku rodzinnego."
Mała_ruda, masz na myśli punkt 2? Jeśli tak to czytam, że to zależy od gminy/miasta czy dają czy nie, nie jest to standard.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2021, 20:55
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
No chyba chodzi o punkt 2. Może i zależy od gminy ale nie wiedziałam, że takie coś istnieje. Dlatego warto zapytać w gminie. Poprzednio nie wskładałam bo nie miałam pojęcia. A becikowe też nam się nie należy. Jeżeli dają to złożę wniosek zawsze to tysiak do przodu.
malami.91 lubi tę wiadomość
-
Mi to dziś tak słabo, tak jak ostatnie dwa dni miałam powera jak nigdy, tak dziś na serio brak mi sił na wszystko. Jeszcze zgaga mnie dopadła.
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Mała_ruda, no jasne, sama się zorientuję jak to jest u mnie 🙂.
Eh, mój brzuch co chwilę twardy jak skała, mała się wierci, że szok. Kłucie w szyjce coraz mocniejsze. Jutro wizyta, ciekawe co tam słychać. Gdzieś wewnętrznie czuję, że do porodu jeszcze trochę czasu...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2021, 21:18
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Ja byłam dziś i tydzień temu miałam sprawdzane przepływy i łożysko. I np dziś już łożysko w II/III stopniu.
Kala139 wrote:Ja już po wizycie, narazie nic się nie zapowiada. Mały waży 2838g więc jak na 36 i 6 nie jest za duży. Ogólnie szedł cały czas po 50 centylu a teraz tak jakby był jeszcze niżej. Lekarz nie sprawdził przepływów ani łożyska i tak się zaczęłam zastanawiać czy nie powinien. A Wy macie albo miałyście za każdym razem sprawdzane przepływy? Kolejna wizytę mam dopiero 21 maja😱Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2021, 21:25
-
Emimo, kiedyś z becikowym tak było, że tysiak dla każdego a drugi w zależności od dochodu, ale to się pozmieniało i jest ten próg 1922 netto/os. Rodziłam w styczniu 2019 i już było po nowemu, więc nie dostaliśmy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2021, 21:29
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
mała_ruda wrote:Dobrze mieć koleżankę pracującą w gopsie. Wiedziałyście, że można dostać 1000 zł za urodzenie dziecka? Bo becikowe jest zależne od dochodów a ten tysiąc jest niezależny.
Ciekawe gdzie dają. Teraz wszystkie gminy po koronie takie biedne, że tylko oszczędzają...Luty 2015 - 👧❤️
Maj 2021 - 👧❤️
-
Pierwszy dziś mocny skurcz.. Na tyle bolesny że musiałam zmienić pozycje. Trochę się wysttaszylam bo torba jeszcze nie spakowana 😮 chyba czas jutro na ogarnięcie wszystkiego 😂 czy któraś się już rozpakowała bez planowego porodu przez sn lub cc ale w wyniku samoczynnej akcji, a termin miała ok 20 maja?28.V '15 - godz. 20:15
Natalia
-
Uwaga drastiko opis 😅 u mnie chyba coś się będzie działo. Wstałam zalana rozciagliwym, galaretowatym, przezroczystym śluzem. Ale na 100 to nie był czop bo za miękkie było. Od wczoraj bolą mnie plecy, nie jakoś tragicznie ale wcześniej w ogóle nie bolały.
Może teraz się uda nie przenosić 🤔
Wczoraj pogoniłam męża żeby zniósł wozek i łupine ze strychu. Nawet nie wiedziałam, że aż tyle elementów można odpiąć. Właśnie robi się pranie.
ChillaTeqilla ja z usg termin mam na 15 ale wszystko już spakowane od.1.5 mca. Pakuj się dziewczyno!
-
A właśnie mąż jeszcze zapomniałam u mnie też jest 1500 z ubezpieczenie i chyba 500 jeśli szpital dłużej niż 5 dni. Ja dostaję w pracy jeszcze giga pakę dla dziecka a mąż 500 euro więc sumarycznie robi się kwotą. Śmiejemy się bomzawsze ja przeznaczamy na chrzciny a kasę że chrzcin otwieramy konto i wpłacamy dziecku na konto a z nich kupujemy obligacje państwowe na 10 lat.