Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Provitamina, nie mialam, ale sluszna uwaga, jak bede na wizycie to poprosze o pobranie bo to rzeczywiście może byc to...
Co do covidu, każdy ma jakieś doświadczenia, u mnie różnica wśród znajomych miedzy chorowaniem przed a po szczepieniu byla kolosalna stąd moze mam takie przekonania jakie mam. Jak słyszę ze po szczepieniu mialo sie nie chorować to nie wiem czy sie śmiać czy płakać, bo kazdy kto ma jakąś podstawową wiedze wie, ze po szczepieniu jak najbardziej można zachorowac i to zadna anomalia. Marze o powrocie o rzeczywistości z przed covidu, marzę o tym zeby sie nie bać o moich bliskich i cieszyc sie każdym wyjściem z domu. Marze o tym, aby moja córka nie musiala czegoś takiego pamiętać.
Temat postaram sie pomijać, skoro az tak drażni, ale ciężko obiecać.
Asiulka87, Majetta, Kasjanna, Merci92 lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Dziewczyny ponoć pandemia się kończy 😂
Myślę, że tu nie ma gorszych, lepszych decyzji- każdy organizm jest inny. Róbmy jak czujemy. 😘
Też się cieszę, że poród w maju, bo teraz bym się bała testowania i ewentualnego rozdzielenia z dzieckiem 😖
Jeszcze 3 dni i idę na L4 🙈 Aaaaach !
A moja niunia tłucze się codziennie od 3.00 do ok 7.30 😂 Ogólnie bardzo często ją czuje i to jest cudowne uczucie - łatwiej będzie przetrwać do wizyty 🤫
Wgl porównywałam właśnie zdjęcie brzuszka z miesiąca prZed- jestem w szoku jak urósł 😇
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 17:42
Zosiek, Soleil, Olenkaa, Merci92 lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ja też jestem w szoku, jeszcze niedawno doszukiwałam się ciążowego brzucha, a teraz każdego dnia w lusterku zastanawiam się kiedy on wyszedł 😅
Czy zdarzają wam się bóle jak na okres? Mi sporadycznie razem z lekkim bólem pleców ale na szczęście znika bez leków, ale trochę stresujące mimo wszystkoAna.Ta, 5ylwian lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny na spokojnie nie denerwujemy się ani nie martwimy bo to dzidziom szkodzi 😉
Ana.Ta gratulacje 🎉🎊😄 Mi akurat zwolnienie dobrze zrobiło😉 Na początku było dziwnie i czułam się taka mało potrzebna ale teraz tak rozplanowuje sobie czas, że wykorzystuje go całkiem dobrze a nawet na kurs językowy się zapisałam ☺ A najlepsze jest to że dzięki temu już się tak nie denerwuje i nie stresuje. Nawet o zdrowie można lepiej dbać bo i na spacer ma sie czas i jogę można porobić, zdrowe jedzonko przygotowywać ☺Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Mi tez brzuszek wyskoczył i najchętniej wystawiałabym go spod kurtki żeby wszyscy widzieli hihi Dziewczyny czy któraś z Was decyduje się na poród w poznaniu na polnej lub w św.rodzinie? Zastanawiam się jaki szpital wybrać🤔Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙 -
Serengeti wrote:To zamiast dostawki czy dodatkowo? Fajnie wygląda.
Takie dotatkowo, mam łóżeczko dostawkę na kółkach po bratanku ale potrzebowałam jeszcze jakieś leżaczka, żeby dziecko na chwilkę odłożyć np podczas gotowawania w kuchni albo jak będę musiała iść pod prysznici chodził za mną babybjorn ale im dłużej oglądałam różne bujaczki tak się zecydowałam na coś wielofunkcyjnego
i też można zrobić z tego normalne krzesełko więc jak dziecko podrośnie to można wykorzystać do rozszerzania diety
a składa się w mig i można wrzucić do bagażnika i zabrać ze sobą
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Ja tylko ostatnie słowo w temacie kontrowersyjnym bo zgadzam się z Vende co do tego, że wydawałoby się, że każdy jest świadom, że szczepienie nie zatrzymuje zachorowania. Tak jak można zaszczepić dziecko przeciwko ospie a dziecko i tak ją złapie. I nagle szok bo ludzie się przekrzykują, że szczepienia są złe bo nie chornią przed zachorowaniem (nie jest to wiedza tajemna). A to, że w telewizji nawijają makaron na uszy to już nawet nie chce mi się wspominać.
Wiem, że trochę męczę odwłok ale tak mnie denerwuje takie powierzchowne traktowanie tematów, nie tylko covidowego. I z jednej strony wiem, że trzeba się zdać na wiedzę lekarzy itp ale niestety jako rodzice musimy być mega czujni itp. Tak jak pediatra na bilansie "wmawia" mi, że dziecko ma alergię i zmiany skórne są moją winą bo penwie się "naczytałam internetów i jem co chcę a karmię piersią" 😅 powiedziałam, że dziękuję za diagnozę ale mam wizytę u dermatologa. Diagnoza skrajnie inna. Ale jakbym odpuściła to bym pewnie bym na diecie typu "chcleb i woda" wytrzymała z kilka tygodni i finalnie zakończyła karmienie piersią bo zmiany były hormonalne i nie miałam na nie wpływu.
Albo w pierwszej ciąży jak miałam plamienia (niewiadomego pochodzenia bo teoretycznie nic się nie działo) to łoooo matko co lekarz to inna opinia, od tego jak to muszę przyjmować duphaston, poprzez proszę go odstawić powikłania mogą być okropne, a co taka mała/duża dawka (zależnie od lekarza). Jobla można dostać.
Tak samo z pediatrami, są tacy co przepisują anybiotyki od razu i mają pacjenta z głowy jak i tacy co wolą mniej brutalnie i nieco dłużej poleczyć małego pacjenta.
Słowem trzeba zawsze patrzeć na swoją sytuację i stale się dokształcać w ważnych dla nas tematach. I jestem tak cholernie zmęczona już całą pandemią i tym co jest w tv i w polityce bleeeKasjanna, Asiulka87 lubią tę wiadomość
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Chyba już wszyscy jesteśmy zmęczeni tym tematem. Dla mnie szczepionka dała może złudna, ale jednak nadzieję że będzie jak dawniej. Na ten moment wśród najbliższych mam poszczepionych wszystkich, od pradziadków po syna i na moment trochę mi głowa odpoczela, ale chyba wszystko znowu wraca, a hormony dodają swoje. Dziś jeszcze w pracy koleżanka rzuciła temat że może warto żebym popracowała dłużej żeby nie stracić bonusa, który nam przysługuje. Jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam i nie powiem, kasa się przyda, ale na samą myśl mi ciężko...
Dziewczyny, powiedzcie coś więcej o tym twardnieniu brzucha, jakie to jest uczucie? Bo ostatni mam takie dziwne uczucie ciężkości. Czy cały brzuch wam twardnieje? Tylko podbrzusze? Całe? Czy to boli?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 19:52
29.04 - moja kochana córeczka -
Co do tematu szczepień, bo ktoś użył jako przykładu szczepienie przeciw ospie... Byłam zaszczepiona jako osoba dorosła i nawet jak przebywałam z dziećmi chorymi na ospe to ja się nie zaraziłam. Poza tym szczepienie przeciwko różyczce. Przecież to szczepienie jest obowiązkowe dla kobiet, żeby nie było ryzyka że się zaraża różyczka np. podczas ciąży.
Co do szczepienie przeciw covid nie będę się wypowiadać. 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 19:52
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Ja już się nie będę wypowiadać, bo widzę, że niektórzy mają problem z kulturalną wypowiedzią, bez obrażania drugiej osoby... jednak uważam, że nie ma co porównywać tej szczepionki do innych, bo inne mają skuteczność ponad 90%, a ta dużo mniej...
Kasjanna u mnie twardnienie to spinanie podbrzusza, jest takie nieswoje. Ciągnie tak jakby w dół i jest spięte.
Co do lekarzy to racja trzeba ostrożnie. U nas pierwsza pediatra antybiotyk co chwilę, a inna wyciągała nas z choróbsk samymi inhalacjami.
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Kasjanna Nie wiem czy Ci pomogę ale ja też mam uczucie ciężkości brzucha i takiego napiecia ale po calosci. Nie boli. Miałam problem z rozpoznaniem czy to jest twardnienia czy nie i w sumie dalej nie wiem ale rozmawiałam z lekarzem i stwierdziliśmy że to raczej przez moje zaparcia i wzdęcia. Powiedział też że koniecznie trzeba sprawdzić szyjke macicy no i wyszła ze 4,5 (dodał że jest w porzadku, twarda, długa i zamknięta). Nic mi nie przepisał na to bo też nie nalegalam. Ale tu dziewczyny się wypowiadały o jakimś braniu magnezu przy twardnieniu brzucha ☺
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 20:47
-
Kasjanna ja czasem czuje od pępka w dół że robi mi się macica twarda jak kamień. Ale jak zmienię pozycje to mija. I to tak raz na 2-3 dni mi się zdarza.
Edit i to mnie nie boli tylko takie napięcie wtedy czuje, nie jest to przyjemne ale bezbolesneWiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 20:56
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Ja czuje twardnienie brzucha jak mi się napina skóra po bokach i to czasem takie wrażenie jakby skóra miała zaraz pęknąć. A jak się napina po bokach to automatycznie brzuch mi się trochę podnosi do góry. Do niedawna pomagał sam magznez i położenie się na chwilkę. USG i szyjka wyszły ok. Teraz sporadycznie dorzucam nospe.07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
nick nieaktualnyDziewczyny mam nadzieję, że nie doleje oliwy do ognia. Sama nie sledze co się dzieje u was w Polsce, więc nie dziwię się, że może ktoś nie wiedzieć jak jest za granicą.
U nas w Irlandii 95% osób zaszczepionych, a dalej nieszczepieni są obwiniani. Były certyfikaty wymagane aby pójść do kina/restauracji. Ja mam mieszane uczucia co do szczepienia, czasem chce, czasem nie.
Sama pisałam niedawno, że u nas pełno zachorowań, ale dziewczyny to był omikron i dzięki temu w sobotę oficjalnie wszystkie restrykcje poza maskami zostały zniesione.
Omikron jest przechodzony jak zwykle przeziębienie i niektórzy przejdą trochę gorzej, a inni tylko katar. Ilość ludzi w szpitalach była mała, a pozytywnych testów było ponad milion w ciągu 2 tyg, a to olbrzymią ilość jak na tak mały kraj. Zbliżamy się powoli do końca pandemi.
Ja nigdy nie oceniałam negatywnie ludzi, którzy się szczepili, a niejednokrotnie Sama doświadczyłam dyskryminacji w związku z brakiem szczepienia.
Nie twierdzę, że one nie działają, ale mimo wszystko się choruje i roznosi dalej będąc szczepionym, dlatego boli mnie nagonka na tych którzy się poprostu obawiają.
Głowy do góry będzie trochę lepiej. Również chciałabym aby mój syn nie musiał się wychowywać w takich czasach i jeżeli dalej po porodzie będzie jak będzie to będę się szczepić, ale nie do końca dlatego, że wierzę w łagodniejszy przebieg choroby, ale chce normalnie żyć.
Rozumiem wasze obawy, bo sama trzęsłam tyłkiem 2 tyg temu, ale omikron jest dosyć łagodny tylko szybko się roznosi i powoli wypiera starego covida.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 21:46
Merci92, Soleil, Zosiek, Malinka2021 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do twardnienia brzucha u mnie najgorzej jest po jedzeniu. Powiem wprost jak się obezre jak swinka to wtedy czuje ciągnięcie całej skóry 😂😂😂 mam wrażenie, że mi zaraz pęknie. No i twardnieje tez jak się trochę przemęczę, coś podzwigam czy jakieś inne formy większego wysiłku.
Mnie dzisiaj strasznie wkurzyli kurierzy.
Kilka z was pisało o bieliźnie z hm wiec zamówiłam i dzisiaj przyszla, ale schodzę na dol rano a tam awizo ale na nim informacja, że paczka pod wycieraczka. Nikt nie zadzwonił do drzwi tylko zostawili.
Jakieś 2h później dzwoni dzwonek, a tam drugi kurier, a ja akurat w salonie byłam wiec od razu wstałam i idę otworzyć.
Otwieram a on już na dole schodów nawet się nie odwrócił na mnie tylko machnął ręką mówiąc dzięki i, że paczka pod ścianą leży.
Oboje jesteśmy z mężem w domu, a oni i tak paczki zostawiają gdzie chcą 🤨 -
Megsi widzę, że nie tylko ja mam podobne doświadczenia z kurierami ☺ Czasami paczki naprawdę są drogie i może po prostu ktoś sobie ja zwedzić 😉 Staram się jak najczęściej brać za pobraniem ale tu też okazuje się że niby można płacić karta więc nie przygotowuje gotówki a kurier niestety prosi o kasę bo nie ma terminala i to jeszcze trzeba mieć wyliczoną co do grosza 😄 Jak nie masz to nie dostajesz paczki i klops ☺
-
nick nieaktualnyStraszne to jest. Akurat tutaj obie paczki nie były super drogie ani nic, ale jestem w domu. Dzwonek jest i to super głośny, nie ma szans, żeby nas nie obudził jak coś, to oni zamiast zadzwonić to zostawia pod drzwiami. Przecież i tak już pod tymi drzwiami jest to co im szkodzi.
Dobrze, ze majtki zostawili pod ścianą, a nie wózek 😅Merci92 lubi tę wiadomość
-
Dlatego ja się ciesze, ze pod nosem mam paczkomat i jeśli tylko mogę to zamawiam do paczkomatu
chociaż teraz mam sytuacje, że ten bujaczek zamówiłam do paczkomatu a dzisiaj dostałam maila, ze bezie kurier. Przyszedł, potwierdził dane, zostawił paczkę m. Zaraz dostałam maila z firmy kurierskiej, ze potwierdzają dostarczenie paczki... a w inposcie informacja, że paczka w przygotowaniu....🤷🏼♀️
Megsi lubi tę wiadomość
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Olenkaa, to ja mam coś jak ty właśnie. U lekarza byłam w zeszłym tygodniu i szyjka i wszystko ok, zakładam że się to nie zmieniło nagle, ale te twardnienia pojawiły się już po wizycie, tak kilka razy dziennie nawet, po kilka minut. Na pewno nie jest to związane z jedzeniem, z wysiłkiem raczej też nie. Nie umiem tego z niczym powiązać, ale może jeszcze poobserwuje...29.04 - moja kochana córeczka
-
Megsi wrote:Straszne to jest. Akurat tutaj obie paczki nie były super drogie ani nic, ale jestem w domu. Dzwonek jest i to super głośny, nie ma szans, żeby nas nie obudził jak coś, to oni zamiast zadzwonić to zostawia pod drzwiami. Przecież i tak już pod tymi drzwiami jest to co im szkodzi.
Dobrze, ze majtki zostawili pod ścianą, a nie wózek 😅
I tak masz lepiej ode mnie! Nie dość, że zanim zejdę na dół listonosza już nie ma, to zostawia moją paczkę i wszystkich sąsiadów, jeszcze żeby mi odpalił $ to bym do każdego zapukała i wręczyła. Nie raz było tak, że wracałam z pracy a na klatce leżała moja paczka. W kamienicy 4 rodziny, których nie znałam, wtedy był lekki nerwik 😅 ale z czasem idzie się przyzwyczaić, póki co nic nie zginęłoMerci92 lubi tę wiadomość