Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak dziewczyny jest Nas więcej, ale powiem Wam, że te + 10 kg nie robią na mnie wrażenia. W głowie mam już + 16kg bo co wizytę rosnę +2kg 😂 ja słodyczy sobie też nie odmawiam, nie napycham się ale na smak uwielbiam. Jak organizm się domaga to co zrobić😇
A wy pijecie kawe? Bo ja w pracy raz na tydzień piłam „mleko z kAwą”, bo kAwy w tym może 20 ml było. Ale jak jestem w domu zupełnie mi tego nie brakuje i jak pije to kakao.
Okej. Czyli chyba poprostu coraz ciężej już będzie. Trzeba leżeć póki tylko można. Ja chodzenie ograniczam do sprzątania, chodzenia na budowę zajrzeć co i jak ale mam 300 m i jakichś drobnych zakupów przy okazji. Ale co jak co o spacerach mogę tylko pomarzyć 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 14:49
Leksa lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
5ylwian wrote:Ja się dzisiaj wazylam to tak jak najwięcej straciłam -9kg, tak teraz mam już tylko -6,8kg. Poszło do gory, ale grunt,że niewiele na razie
Waga na minusie? Ale to dobrze że teraz rośnie, chyba lepiej dla dzieciątka. 😘
Zosiek tych kocyków myślę że awaryjnie warto mieć 3-4, najlepiej różnej grubości:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 14:52
Zosiek, 5ylwian lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
nick nieaktualnyProvitamina słyszałam, że fizjoterapeutka z tym pomagają, ewentualnie jakas maść, ale nie powiem Ci jaka, bo nie miałam tego problemu.
U mnie jest mniej więcej +10kg na ten moment, ale faktycznie się nie pilnuje. Bardzo mnie na słodkie ciągnie. Co noc wstaje i coś tam podjem. Teraz trochę lepiej z jedzeniem, bo przywrócili mi regularne godziny pracy, ale No lody i słodycze to mój hit, a i jeszcze przysmak Świętokrzyski smażony na głębokim oleju.
Kocykow mam narazie 4. Każdy inny, narazie więcej nie kupuje, ale znajoma mi mówiła, że jej zawsze malo było, bo to się ubrudził, gdzieś się ulało dziecku. Z tym, że jej bobas zimowy jest, więc też częściej tych kocykow używała niż my na lato będziemy.
Ana.ta ja kawy nie pije, ale w sumie ja nigdy nie piłam, bo mi nie smakuje. Stara herbaciara jestem to pije tak 1 może 2 dziennie.
Przed ciaza piłam dużo redbuli i nie mogłam tego rzucić, więc teraz się cieszę, że w ciąży jestem więc się nie truje, ale nie powiem tęsknię czasem za tym smakiem 😁 szkoda, że rzucenie czipsow I słodyczy nie poszło mi tak łatwo, a właściwie nie poszło w ogóleAna.Ta, Zosiek, Leksa lubią tę wiadomość
-
Mi najbardziej brzuch twardnieje od sprzatania. Nawet bardziej niż od chodzenia na spacery. Wtedy tak ciągnie od dołu. Wczoraj rozmawiałam z ginem i jak zwykle powiedział że to normalne objawy ciąży ☺ I jak bardzo doskwiera to mam nospe brac. Chciałam magnez ale on to przemilczał. Jakiś taki jest anty witaminowy ten mój lekarz 😃
Ja kupiłam 3 koce a 4 dostałam w zestawie z kokonem w dobrej cenie ☺ Każdy jest inny z innych materiałow i splotów ale raczej kupowałam bambusowe lub bawełniano-bambusiwe. I kupiłam taki jeden fajny otulacz ze smyka w arbuzy z grzechotka można go używać na codzień lub w gorące dni też jako kocyk czy osłonę przed słońcem 🙃
Raz na jakiś czas pije mleko kawowe. Podobno jedna dziennie można pić ja lubię takie pić w weekend ☺
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 15:09
Ana.Ta, Zosiek, Leksa lubią tę wiadomość
-
Kawę to już przy staraniach mocno ograniczyłam, a w ciąży w ogóle nie piję. Raz, że mnie od niej odrzucilona początku, dwa nie brakuje mi jej na razie 🙂
U mnie waga +6,5, teraz mam 58,5kg.
Też się zastanawiam jak do snu odkrywać, czy nie okrywac. Faktycznie może ten śpiworek na ramionka to będzie dobre rozwiązanie 🙂 w TK Maxx jakiś miesiąc temu widziałam mega przecenione chyba ze 120 na 30 zł, ale nie wzięłam bo nie wiedziałam czy to potrzebne 😆 teraz żałuję 🙂
Na hemoroidy niestety nic nie polecę, ale może teleporada u lekarza rodzinnego?
Na fb jest taka strona 'Ciąża - pytania i odpowiedzi', często tam dziewczyny dają jakieś złote rady, z pewnością któraś miała do czynienia z hemoroidami.Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Ana.Ta wrote:Waga na minusie? Ale to dobrze że teraz rośnie, chyba lepiej dla dzieciątka. 😘
Zosiek tych kocyków myślę że awaryjnie warto mieć 3-4, najlepiej różnej grubości:)Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Dzięki dziewczyny. Ja miałam dla córki 2, jeden cienki, drugi gruby i to było zdecydowanie za mało 🤦 teraz mam 3, każdy inny, zastanawiałam się czy to będzie ok, oprócz tego wzięłam takie 2 duże muślinowe pieluchy/otulacze 120x120, na upały będą w sam raz. Racja, dziecko zwłaszcza ulewajace bardzo brudzi. 😁
U mnie taka kawa z 1 łyżeczki wpada czasami, bo mam bardzo niskie ciśnienie. Dla smaka czasem zbożową pije.🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 15:26
Merci92, Megsi, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Ja kawy nie pije w ogóle, przed ciąża tez nie piłam, a jak wypiłam to święto było
na chwile obecna jak mąż pije kawe to wychodzę, bo jej zapach mnie odrzuca.
Za to zawsze lubiłam herbatę z cukrem, a teraz pije gorzkaale do słodyczy tez mnie ciągnie 😋 i frytki 🥰 mogłabym je jeść codziennie 😊
Merci92, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Byłam w aptece i dostałam maść więc odrazu zastosowałam, do tego zimne okłady i wieczorem obłożę się rumiankiem 😜
Pani w aptece bardzo empatyczny, patrzyła na mnie z taką wyrozumiałością, jak by sama właśnie w tej chwili miała hemoroida. W ciąży to bardzo częsta przypadłość... Niestety.
Do spania dla dziecka kupiłam taki cienki rożek z firmy Muminky. Na początek wystarczy, potem będę myśleć co dalej 😉 też myślałam o kokonie ale zrezygnowałam. Czym mniej tym lepiej dla niemowlaka.
U mnie przybyło +8 kg i liczę się z tym że będzie coraz więcej przybywać. Nie będę się tym póki co przejmować, najważniejsze że waga przyrasta zgodnie z normą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 16:08
Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
U mnie dziś 26+0 i waga pokazuje 8,5 na plusie 🤭 trochę mnie to katowało na początku bo jem praktycznie jak przed ciąża, mam sporo ruchu itp. a tu taka waga jak nigdy 😳 No ale młodzian rozwija się prawidłowo (ma juz 822g 💪) wiec nie ma się co martwić, zrzucimy po porodzie 😊
Ja mam póki co jeden kocyk, zakupiony dziś w pepco (po waszych postach poszłam specjalnie żeby go kupić🙈). Planuje dokupić więcej ale wstrzymam się jeszcze bo rodzinka chce pomału robić prezenty dla dzidziusia wiec myśle ze to będzie dobry pomysł żeby podsunąć im już gotowe pomysły np taki bambusowy kocyk 😉
Do tej pory nie doświadczyłam hemoroidów ale od dziś biorę żelazo, które mi ginekolog zapisał i teraz zaczynam się stresować Ze po jego stosowaniu tez mnie to czeka 😬Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 16:49
Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Oglądałam te kocyki z pepco, wg mnie troszkę są szorstkie w dotyku. Sprawdzałam z bambusowymi z wyższej półki i nie ma dziewczyny porównania. Nawet mój mąż się nim okrył w zachwycie. Porównajcie sobie jak będziecie miały okazję.
Kisielek - żelazo niestety powoduje zaparcia i to jest ten minus. Ja też mam skłonność do hemoroidków, więc u Ciebie może być inaczej 🙂 oby Cie to ominęło 😉
👫 OBOJE 35+
Drożność jajowodów ✅
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
-
nick nieaktualnyProvitamina współczuję Ci tak samo jak ta Pani w aptece:) Ja miałam raz hemoroida po ciąży i wiem jak to potrafi rozstroić nerwowo, nie można myśleć o niczym innym, tak niekomfortowo się czułam. Maść z apteki z załatwiła sprawę i czopki też miałam.
Ja jedną kawę dziennie pije, to nasz rytuał z mężem, chociaż w mojej więcej mleka niż kawy.
Pocieszyłyście mnie z tą wagą. Ja mam +9kg. Czuję się jak mały słonik. W pierwszej ciąży na tym etapie miałam 2-3 kg mniej.
Odnośnie główki, to moja córka też miała spłaszczoną. U nas to było spowodowane tym, że zasypiała tylko na plecach, a kładziona na brzuszku czy boku darła się jak opętana. Żeby zaoszczędzić sobie nerwów nie naciskałam. Teraz muszę bardziej przypilnować tematu. Z tym noszeniem na jedną stronę też miałam problem. Jestem praworęczna i bezpieczniej się czułam nosząc ją i karmiąc cały czas w tej samej ręce. Potem się robią z tego asymetrie, dopiero rehabilitantka nas uświadomiła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 17:04
Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Jak mi się chce SŁODKIEGO! Nie pojęte😭 jakies naleśniczki, racuchy z jabłkami albo chocisz batoniki jakis🥺
A tu na obiad byl ryz (pierwszy raz zrobilam ciemny,razowy) z indykiem,marchewka i brokulem...ok zjadliwe to było ale teraz czas na coś niezdrowego😟ehhh
Ja mam poki co +7 kg, tez tego nie widze a jednak jest🙂
Co do kocyków to mam 3 - dwa cieńsze i jeden grubszy🙂
Hemoroidów na szcsescie nigdy nie miałam i obym nie miala🤭
A kawoszem to ja jestem strasznym! Przed ciążą piłam 3 dziennie. Na początku ciąży, przez pierwsze 3 miesiace przestałam pić calkiem ale teraz nawyk wrocil i 1 dziennie muszę wypic🙂dokladnie to coś takiego jak codzienny rytuał 🙂Klara_1985, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
To są jaja po prostu...zjadłam o 16.30 ten mega zdrowy ciemny Ryż z indykiem i warzywami ,teraz po godzinie jak zawsze mierzyłam cukier i pierwszy raz od tych 3 dni wyszedł mi za wysoki!😟ma być do 140 a ja mam 142 ! Nie wiem przez co? Dużo zjadłam bo byłam wczesniej mega głodna i po tym ryżu zjadłam jeszcze jabłko...ehh ale jak już diabetolog na kontroli zobaczy ze jest jednak wynik za wysoki to może dalej mi kazać mierzyć ten cukier ciagle...Teraz to sie załamałam 😔
-
Asiulka87 spokojnie, to dopiero początek. Musisz zobaczyć co Ci służy a co nie. Dobrze pojadłaś sobie tego obiadu? Może jabłko podniosło glukozę. Sama musisz posprawdzać co jest w twoim przypadku ok a co nie.
Klara_1985 mały hemoroid a wykańcza psychicznie. Ale liczę że się szybko schowa ten mój "kolega". Jeszcze go dziś potraktuje ciepła i zimna woda na zmianę w końcu wymięknie 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 17:48
Klara_1985, Ana.Ta lubią tę wiadomość
👫 OBOJE 35+
Drożność jajowodów ✅
Sierpień 2021r. IN VITRO
-
nick nieaktualnyLeksa mnie w ogóle kilka rzeczy niepoiło u córki. Podejrzewałam podwyższone napięcie mięśniowe. Dostałam skierowanie od pediatry na rehabilitację.
Okazało się, że część tych rzeczy było potęgowanych przez zle noszenie, podnoszenie, przewijanie, drobne codziennie wykonywane czynności okazały się bardzo wazne.
Zaleciła obustronne noszenie, częste odwracanie na brzuszek, kładzenie na boku. Pytałam też o poduszkę, o której piszesz, ale wtedy jednoznacznie mi jej nie poleciła, więc nie kupowałam. Główka dziecka jest plastyczna, często wszytko wraca do normy, ja dalej zauważam minimalne spłaszczenie. Może dlatego że o tym wiem. Raczej się nie rzuca w oczy.
Niby o tym wszystkim słyszałam na szkole rodzenia, ale dopiero jak nam rehabilitantka pokazała na naszym dziecku, nie na lalce, to łatwiej było wdrożyć. Polecam każdemu taką wizytę, jeśli cokolwiek będzie Was niepokoić.Leksa lubi tę wiadomość
-
Ja jestem +4.5 kg, liczyłam że wzrośnie jak się przestanę ruszać, bo jem normalnie, ale o dziwo jeszcze nie.
Z kocykami bym nie przesadzała, latem pewnie jeśli już będziemy okrywać to głównie pieluszka tetrowa. Poza tym mam wrażenie że kocyk to taki najprostszy prezent jak ktoś będzie nas odwiedzał.
Z tą płaska główka u mojego syna, to właśnie też kazali kłaść spać na różne strony, ale on i tak się odwracał jak mu wygodnie, lekarz tylko zwiększał dawke witaminy D, ale nic to nie dało i do dziś można wyczuć ze ta główka nie jest równa, ale pod włosami nie widać. Zdecydowanie będę tego pilnować, i tego żeby dziecko uczyć odwracania, mój syn był hiper leniwy. Na brzuszku nie lubił leżeć, więc odwracał się od razu, a na brzuch nigdy, nie czołgał się, nic nie było go w stanie skłonić do ruchu, po prostu gruba leniwa kulka
Provitamina, wiem że hemoroidy się mrozi i jest to bezpieczne w ciąży, nie zawiera leku żadnego. Coś takiego też się kupuje w aptece, ale jak dostałaś masc to pewnie też pomoże, powodzenia29.04 - moja kochana córeczka -
U mnie póki co +8kg. Mnie akurat boli każdy kilogram, bo i tak startowałam z wysoką jak na mnie wagą. Tak czy inaczej jem zdrowo i normalnie, malo slodyczy itp, ale pewnie po prostu za duzo.
Tak czy inaczej słyszałam na szkole rodzenia, ze takie 13kg mniej wiecej do konca ciazy to fizjologia i szybko spada, wiec moze za duzego nadmiaru to nie zostawi.
Ja piję kawę, jedna dziennie ale raczej taka słabszą. Na początku ciąży mnie odrzucała ale tak od 4 miesiąca znowu zaczęła mi smakować, a ze mam zwykle niskie ciśnienie to sobie tego nie odmawiam (oczywiście oprócz wizyt u lekarza, wtedy zawsze mam wysokie, to pewnie syndrom białego fartucha).
Ja zrobiłam dzisiaj pierwsze wyprawkowe zakupy. Kupilam troche ciuszkow, poki co tylko rozmiar 56cm, rożek, taki specjalny kocyk do fotelika i troche pieluszek tetrowych i muślinowych. Dla siebie dwie koszule rozpinane po całości, na napy. Jak przyjdą fajne to polecę. Stwierdzilam, ze to juz musze zamówić bo szczerze w domu spie glownie w koszulce męża bo w swoje sie nie mieszcze, więc nawet gdybym musiala isc do szpitala to nic nie mam, co by sie nadawało.
Malinka2021, Merci92, Leksa, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja