X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😉

Ja dzisiaj już po wizycie. U mnie też młoda na dole buszuje i uciska, brzuch nieraz boli. Trochę mnie to stresowało bo w tamtym tygodniu czułam ją bliżej pępka, a teraz nad jajnikami i pęcherzem. Szyjka u mnie jest ok, moja nie podaje długości, mówiła tylko, że długa i sztywna. Po prostu misia siedzi tam pupą na dole, "przytula się" dlatego mam takie dziwne czucie. Dostałam tabletki na tętno, bo za wysokie jest i tak patrzę na nie z niechęcią bo pisze jak byk, że mogą szkodliwie działać na płód. 🤦 Nie wiem co zrobię. Chyba przejdę się jeszcze do kardiologa.
    Jeśli chodzi jeszcze o badanie szyjki to mi bada na każdej wizycie, co 3/4 tygodnie.

Merci ja kupię leki typu witamina D, paracetamol, woda morska do noska w kwietniu przed porodem jeszcze, żeby później nie myśleć o tym. Polecam też mieć w domu termofor z pestkami wiśni do położenia na brzuszek. 😉

Trzymam kciuki za inne wizyty dzisiaj. 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 12:38

Merci92, Malinka2021, Soleil, Leksa, Motyl12 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjkę mam badaną na każdej wizycie, zarówno na fotelu jak i przez USG dlatego widziałam, że ostatnio wydłużyła się trochę :)

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam ostatnio zakupy w aptece internetowej Gemini, wydaje mi się że dość tanio tam jest 🙂 też zakupiłam rzeczy dla siebie po porodzie, smoczki, butelkę, oliwkę, żel do kąpieli (naczytałam się że sama woda wystarczy do kąpania, ale te kosmetyki tak cudownie pachną 😍), maść na brodawki, krem pod pieluszke, nożyczki do paznokci z zaokrąglonym czubkiem i już nie pamiętam co jeszcze 😅Przeciwbólowych dla Maluszka jeszcze nie brałam, ale czytałam że warto kupić. No oczywiście termofor z pestek wiśni też warto mieć 🙂

Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wrote:
    Hej 😉

Ja dzisiaj już po wizycie. U mnie też młoda na dole buszuje i uciska, brzuch nieraz boli. Trochę mnie to stresowało bo w tamtym tygodniu czułam ją bliżej pępka, a teraz nad jajnikami i pęcherzem. Szyjka u mnie jest ok, moja nie podaje długości, mówiła tylko, że długa i sztywna. Po prostu misia siedzi tam pupą na dole, "przytula się" dlatego mam takie dziwne czucie. Dostałam tabletki na tętno, bo za wysokie jest i tak patrzę na nie z niechęcią bo pisze jak byk, że mogą szkodliwie działać na płód. 🤦 Nie wiem co zrobię. Chyba przejdę się jeszcze do kardiologa.
    Jeśli chodzi jeszcze o badanie szyjki to mi bada na każdej wizycie, co 3/4 tygodnie.

Merci ja kupię leki typu witamina D, paracetamol, woda morska do noska w kwietniu przed porodem jeszcze, żeby później nie myśleć o tym. Polecam też mieć w domu termofor z pestkami wiśni do położenia na brzuszek. 😉

Dobrze ze Ci nie podaje wymiaru ciociaż Ciebie nie stresuje jak nas😅 nie siedzisz i nie analizujesz dzięki temu. U mnie dzidzi też nisko i dużo ruchów sprawia mi ból. Ale chyba już przyzwyczaiłam się do tego, że tak ma być..
    A te leki na tętno to nie ma żartów. Myślę że więcej korzyści przyniesie jak szkód ale wiadomo jak masz jak porozmawiaj i z kardiologiem
    A czy taki termoforek z pestek wiśni podgrzewać można w piekarniku? Nie mam mikrofali, jedynie grzejnik by został. A wiem, że i mi mama taki kupiła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 13:53

• Leksa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wrote:
    Hej 😉

Jakie leki dostalas na tętno ?

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil można w piekarniku 🙂 ja go nawet na bóle okresowe używałam 🤦 masz rację, nie analizuje przez to 😁 jak mówi, że ok to jestem spokojna. Właśnie pewnie mniejsze zło te leki, bo kiepsko się czuje jak tak skacze, serce mi świruje i nie wiem jak to na malucha wpływa, ale gdzieś tam strach mam.

Leksa metocard, brała któraś z Was to w ciąży?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 14:12

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny musimy być silne- życzę wytrwałości leżącym i całej reszcie z innymi przypadłościami 💛

Ja też po wizycie- następna 07.03. Średnio zadowolona, bo znowu podrożało, wizyta jakaś taka krótka. Szyjka nie zmierzona (powiedziała że nie mierzymy na każdej). I znów podejrzenie infekcji pochwy. Zgłosilam upławy i faktycznie przy badaniu na fotelu się to potwierdziło. Znów biocenoza a do tego czasu mam już na kilka dni inny antybiotyk :-/

O i tak jest jak wyniki dobre to znów inne rzeczy. Ale ważne że córcia waży już 880g, nie zobaczyłam jej za dużo bo wypięła się dupeczką 🙈 z serduszkiem wszystko ok. Moja budowa macicy też. No nic. Rośniemy dalej😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 16:10

Motyl12, Zosiek, Soleil, Malinka2021, Merci92, Leksa, Asiulka87 lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale pojechałam po badaniach po kocyk bawełniany z pepco, z takimi maleńkimi dziurkami, któraś z was o nim pisała i faktycznie może się przydać w lecie:) cena 15 zl. Odebrałam paczkę z Vinted z cudną sztruksową sukieneczką dla małej i gratis dostałam opaskę i bluzeczkę. Taki miłyy akcent dnia. 🥰

Motyl12, Zosiek, Malinka2021, Merci92, Megsi, Leksa lubią tę wiadomość

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie, z maluszkiem wszystko ok, leży już główką w dół i dlatego kopie po żebrach. Jednak też ciut szyjka się skróciła, zeszła poniżej 3 (nie wiem ile dokładnie). Póki co dr nie kazał leżeć plackiem, muszę przyjść na kontrole za 2tyg

Zosiek, Soleil, Malinka2021, Merci92, Megsi, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja po wizycie. Szyjka się nie skróciła, ale lekarka jednak zaleca leżenie. Tzn powiedziała że mogę wstac np zrobić herbatę, ale mam też doprowadzić do sytuacji żebym nie miała tych napięć zupełnie. A dziś np zjadłam obiad na siedząco przy stole, trwało to może 5 min i brzuch twardy. Co jednak by sugerowało w miarę ciągle leżenie. Mówi że dziecko wpycha się w kanał rodny główka i to jest duże obciążenie, i raczej już stamtąd nie wyjdzie. Sama już nie wiem co mam myśleć...

Soleil, Merci92, Leksa, Zosiek, Motyl12 lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    To ja po wizycie. Szyjka się nie skróciła, ale lekarka jednak zaleca leżenie. Tzn powiedziała że mogę wstac np zrobić herbatę, ale mam też doprowadzić do sytuacji żebym nie miała tych napięć zupełnie. A dziś np zjadłam obiad na siedząco przy stole, trwało to może 5 min i brzuch twardy. Co jednak by sugerowało w miarę ciągle leżenie. Mówi że dziecko wpycha się w kanał rodny główka i to jest duże obciążenie, i raczej już stamtąd nie wyjdzie. Sama już nie wiem co mam myśleć...

Musisz siebie obserwować. Ja miałam dużo tych twardnien to przystopowałam. Liczyłam napinanie brzucha, tyle ich było. Teraz dalej są praktycznie przy każdej zmianie pozycji, ale jest ich zdecydowanie mniej - internety piszą, że to jest całkowicie normalne zjawisko na tym etapie, tak samo jak skurcze Braxtona, ja panikowałam dopiero jak było ich więcej jak 10 dziennie, teraz nie liczę bo są sporadycznie i myślę że to większą zasługa magnezu niż Utrogestanu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 17:06

• Vende Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta waga małej zacna :D. Z tymi infekcjami to masakra, sle co zrobić trzeba to przetrwać.
    Motyl12, dobrze ze wizyta za dwa tygodnie, skontroluje i będziesz wiedziała co i jak.
    Kasjanna, grunt, ze się nie skraca. Chociaż patrzac po dziewczynach dziwne ze przy tej wartosci kazali Ci leżeć... Widac wszystko zależy od lekarza, albo moze od tego jak szybko sie skraca? Niemam pojecia :) wazne ze jest stabilnie.

Motyl12 lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie internety jedno, a lekarka drugie. Ale z drugiej strony to ona mnie widzi. Za tydzień mam prenatalne u innego lekarza, to wypytam czy ma podobne podejście.

Malinka2021 lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    No właśnie internety jedno, a lekarka drugie. Ale z drugiej strony to ona mnie widzi. Za tydzień mam prenatalne u innego lekarza, to wypytam czy ma podobne podejście.

Dokładnie :)
    Ja pewnie bym się stosowała do zaleceń, gdybym miała opinie tylko jednego, swojego lekarza. Super ze będziesz miała okazję jeszcze porozmawiać z innym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 17:52

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, dobrze że możesz za chwilę skonsultować to z innym lekarzem. Ja cały czas mam twardnienia brzucha i też zwłaszcza przy zmianach pozycji i gdy stoję lub chodzę. Mam utrogestan i aspargin przepisany. Najlepiej hest gdy leżę🦥;)

Soleil lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta waga malutkiej super, dobrze, ze tak ładnie rośnie 😊

Motyl 12 i Kasjanna dobrze, ze z maluszkami jest wszystko ok i z szyjkami również. Motyl 12 mam nadzieje, ze szyjka Ci się bardziej nie skróci i dobrze dotrwa do terminu :)

Motyl12, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wam powiem dziewczyny, ze wczoraj i dziś przeglądałam ubranka po synusiu i nawet niektóre będą się nadawać. Wczoraj już zrobiłam pierwsze pranie tych rzeczy po nim i cześć nowych, a dziś je prasowałam i układałam do szafy. Tyle radości mi to sprawiło 😍 teraz kolejne ubranka się piorą i jutro będzie znowu prasowanie. Jeszcze trzy prania mi zostały w tym są rzeczy po nim i nowe. Dziś jeszcze zamówiłam kilka ubrań z 5 10 15 i ze smyka. Jeszcze w sobotę dostanę od kuzynki ubrania po jej córci i jak ogarnę się z tym co mam to wtedy zrobie sobie listę co z ubrań jeszcze zostało do kupienia, a potem skupie się na pozostałych rzeczach. Już dziś mężowi wymieniam to jeszcze musimy kupić i powiem Wam, ze trochę tego jeszcze jest.

Malinka2021, Soleil, Kasjanna, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa właśnie ja mam jeśli chodzi o ciuchy stworzonà taką listę bo już trochę dostałam i mega ułatwilo mi to dalsze plany. Na razie wg 3 rozmiarów 56,62 i 68- ale chyba na początek wytarczy, bo nie wiadomo w jakiej porze roku mała wejdzie w 74. 🙉
    Wyszło na to że mam same bodziaki, śpiochy, półśpiochy i kilka spodni/getrów, duużo czepeczsek i skarpet. O i parę takich megaa słodkich bucików. Więc teraz wkraczam ja - zostało mi wybieranie sukieneczek, czy jakichś sweterków/ bluz na „wierzch” . Ale to zadanie akurat Mi się podoba:)

Bardziej przeraża mnie reszta😬 ale trzeba się powoli „wgryźć „ w temat. Mój mąż miał fajną minę jak powiedziałam dziś że do 32 tyg chce mieć wszytko gotowe w razie „w” - nie wiem czy to nie za szybko ale bedzie mi lżej psychicznie jak będe „przygotowana”.

Jeszcze jak do tego dochodzą inne bieżące rzeczy to naprawdę nudy nie ma... dni dla mnie za krótkie 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 22:53

Leksa lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:

Ooo to dobrze się złozyło i że już za tydzień. Mam nadzieje że lekarz Cię uspokoi ✊ Ja też się cieszę że 3 prenetalne mam u innego lekarza. Czasem fajnie mieć porównanie..

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ale mi te dni lecą ostatnio. Niby już od ponad 3 tygodni oficjalnie nie pracuje ale jednak z domu ogarniam dużo rzeczy😏między czasie gotuje, sprzątam, coś doczytuje dla dziecka i tak ten czas ucieka jak szalony🙉 obawiam się że teraz będzie nam już to tak leciało heh pojoc najbardziej się dłużą już ostatnie dni przed porodem a nie daj Boze jak się poród opóźnia to ponoc jeszcze bardziej się ciągnie 🙂
    Ehhh obysmy tylko jak najmniej tych niefajnych ciążowych przypadłości mialy🙂choć mysle ze każda musi COS mieć heh zeby zbyt łatwo nie bylo🙂
    Ja mam 2 pelne dni mierzenia po 6 x dziennie tego cukru...ani razu nie przekroczyłam normy😋w sumie jem podobnie jak jadłam tylko trzymam się godzin posiłków i zmniejszyłam porcje bo nie dałabym rady jedząc moje wcześniejsze porcje jesc ich 6 w ciągu dnia a taki jest nakaz😅 mam nadzieję że po tym tygodniu jak pojde do diabetologa to kobitka zmieni zdanie I nie każe mi już tego cukru ciagle sprawdzac bo wydaje mi się ze od wczoraj to ja ciągle albo jem albo mierze cukier😛
    Musze się na jakiś spacer w ko cukru wybrac bo ostatni mialam w niedziele 😏
    Dobrej nocy dziewczyny, spijcie spokojnie😉

Ana.Ta, Motyl12 lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ