Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Vende kurcze przykro, że tak się potoczyło, ale grunt to się stosować do zaleceń. Będzie dobrze. Masz teraz po prostu przymusową możliwość szukania wyprawki. Na pewno nie będziesz się nudzić 😘
A z tym niskim cukrem to nie wiedziałam że tak może być. Ale to wszystko przewrotne. 🤷♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2022, 22:36
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Vende, ja mam 3.5 i leków nie dostałam (chociaż lekarka zastanawiała się nad luteina), więc chyba to moje leżenie takie profilaktyczne (tak się pocieszam), ale właśnie problem w tym że półtora tygodnia wcześniej miałam wizytę i szyjka była dużo dluzsza, ale nie wiem o ile, może dopytam jutro.29.04 - moja kochana córeczka
-
Ana.ta powodzonka na wizycie-obyśmy miały same dobre nowiny;)
Vende-odpoczywaj dużo i mam nadzieje, że wszystko będzie ok💪
Dziewczyny, szczepionkę na krztusiec robicie na nfz czy moze szcz boostrix(blonica,tężec,krztusiec) prywatnie?w lux med chcą prawie 300zł, gdzie sama szczepionka kosztuje 100zł i myślę by dr dal mi recepte, wykupię szczepionke i gdzieś w labo musieliby mi ją podać🤔Ana.Ta lubi tę wiadomość
Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙 -
Kisielek, musze sprawdzić dokładnie, ale mialam na tej dolnej granicy labolatoryjnej (nie poniżej). Oczywiście to nic w porównaniu z cukrzycą, a ja i tsk jadłam regularnie, bo nawet przed ciążą bylam do tego przyzwyczajona.
Ana.ta, tak wezme sie w koncu za wyprawkę, bo odwlekałam to ciągle na później a tu sie okazuje, ze mogłabym nie zdążyć. Chyba zacznę od rzeczy dla siebie do szpitala, bo jak jednak będę musiała isc do tego szpitala za 3 tygodnie to nawet nie mam reprezentującej koszuli ktora zakryje tyłek, bo poki co nic nie kupowałam
. Musze kupic od razu takie zeby byly do porodu.
Kasjanna, 3,5cm to spora wartosc, skoro nie dala jeszcze luteiny to naprawde profilaktyka z lezeniem. Jak sie stosowałaś to wierzę, ze będzie wszystko dobrze. Ja teraz żałuje, ze nie poszłam jak tylko pojawiły sie upławy te 2 tygodnie temu, bo podobno infekcja tez mogła to przyśpieszyć.
Motyl12, ja jeszcze nie wiem, z tego wszystkiego nie dopytalam lekarki, musze o tym pamiętać na następnej wizycie.
Wczoraj się trzymałam, a dzisiaj mi psychika siadła. Wiem, ze wszystko dla dobra tej Kruszynki, ale ja mam alergie na siedzenie w domu. Nie wiem jak bardzo mam to interpretowac 'leżąco'. Wczoraj wszyscy sie na mnie darli jak schodziłam z kanapy (my z mężem mieszkamy nsa górze, a moi rodzice na dole, z wygody żywimy sie razem, bo tak jest taniej, to nawet dostałam zjebki, ze schodze po schodach po serek, bo mogl mi ktos przynieść). Wiem, ze mam nie robić teraz porządków życia w domu, ale chyba mogę normalnie funkcjonować? Czy juz naprawde zostaje netflix i książka? Kiedys miałam operacje kolana, poważna, po musialam lezec w lozku 6 tygodni, z wstawaniem tylko do toalety o kulach. To byl koszmar...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 05:17
Ana.Ta lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende , u mamyginekolog czytałam artykuł nt szyjki, jeszcze jak nie była taką influencerka pisała na prawdę wartościowe artykuły. I z tego wynika, że powinnaś prowadzić księżniczkowy tryb życia
możesz coś porobić, się pokręcić, coś ugotować, ale większość czasu odpoczywać. Leżenie plackiem bez ruchu wychodzi często gorzej, ale są przypadki, że trzeba i wtedy nic nie poradzisz. Ale to chyba jeszcze nie ten przypadek
Zobaczysz że przyzwyczaisz się do nowego trybu, a może tak musiało być, bo inaczej byś nie zwolniła a czas najwyższy! 😊 Buziaki i powodzenia,
a to ten artykuł, myślę że warto przeczytać, wydaje się być wartościowy
mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/lezenie-odpoczywanie-oto-pytanie/
Dziewczyny kciuki za dzisiejsze wizytowanie 💕
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 06:41
Vende, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Dziękuję za link, przeczytałam i sie z tym zgadzam jak najbardziej
. Musze sje trochę pilnować z tym leżeniem, ale nie zamierzam az tak przesadzać bo zwariuje.
Również trzymsm kciuki za wszystkie wizyty!i czekam na relacje, w koncu wreszcie będę na bieżąco, skoro mam tyle czasu
.
Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyDziewczyny z tym leżeniem jedt różnie. Z własnego doświadczenia. Miałam leżec i nic nie robić od 32 tygodnia w pierwszej ciąży. No ale wiadomo coś tam się wstanie, mąż pracował (normalne) i zachciało mi się naleśników. A tam przecież zrobię ciasto a to tylko do przewracania wstanę i tyle. Usmażyłam 4 naleśniki i wody odeszły i 36 tygodniu urodziłam. Cura leżała w inkubatorze tydzień czasu jeszcze. Także może jednak czasami nie warto ryzykować.
-
Vende, a lekarz powiedział ci leżeć czy się oszczędzać? Rozmawiałam ostatnio z kuzynka która co prawda nie jest lekarzem, ale ma zawód medyczny, pracuje w gabinecie ginekologicznym i w obu ciążach miała szyjkę 2.5 i leciała na lekach i mówi że całkowicie leżeć się nie powinno, że oni tak pacjentkom nie zalecają. Żeby zmieniać pozycje, dobrze posiedzieć na piłce, itd. Mówi że gorsza jest pozycja np. półsiedzącą z laptopem.
Natomiast ja faktycznie głównie leże. Oczywiście podejde do lodówki jak coś chce czy do łazienki, ale na tym się kończy. Lekarka mnie nastraszyła, w zaleceniach mam leżeć, a do tego wyszłam z założenia że to tylko tydzień, a później dopytam, na tamtej wizycie byłam raczej w szoku. Do tego faktycznie jak wstaje na dłużej czuje ze ten brzuch jest inny, tylko nie wiem czy to źle. Normalnie by mnie to nie niepokoiło, ale teraz o wszystkim myślę.
A ty masz jakąś kontrolna wizytę w miarę szybko?
Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Póki co powiedziała, że mam przestać pracować, nie chodzić na spacery, nie chodzic na zakupy, nie sprzątać. Ale ze np obiad moge ugotowac i jeśli mam laptopa z pracy to moge trochę popracować w ciągu dnia, ale nie przesadzać. Ogólnie do 1 marca zaleca jak najwięcej odpoczywać, a potem podejmiemy decyzję co dalej, czy szpital i szew czy zostaje jak jest, czy widac poprawe i zostanę juz na L4, ale bede mogla wychodzic
. Takze u mnie do wizyty 2,5tyg, antybiotyk mam na tydzien, stwierdziła ze musimy dac lekom działać. Chyba, ze cos sie będzie dzialo to mam przyjść wczesniej na wizyte. Ale ogolnie podobno po tygodniu mam poczuć różnice, wytłumaczyła ze właśnie to ciśnienie na pęcherz nie jest normalne u mnie, powinno minąć, tak samo brzuch powinien stac sie troche miękkszy i upławy mają sie zmniejszyć. Zobaczymy.
o ktorej masz wizyte?
Kasjanna moja szyjka od początku jak zaczęli ją mierzyć (16tydz) skróciła się z 4.2 na 3.5 biorąc Utrogestan. Moja doktor prowadząca nie pisnęła słowem o leżeniu. Jedynie na napinanie brzucha powiedziała, że mogę ratować się nospa i brać Utrogestan 2razy dziennie. Przez te napinania byłam ze dwa razy na dwóch różnych sorach żeby sprawdzać szyjkę i powiem Wam, że jedyne zalecenia to nie dźwigać ciężkich rzeczy, a zwolnienie proponowano na dzień przyjazdu do szpitala 😅 receptę dostałam na Magnez z jakimiś innymi składnikami. staram się funkcjonować na tyle ile mi brzuch pozwala bo też widzę różnicę jaki jest twardy jak chodzę a jak leżę, ale pozwalam sobie na wyjazd na małe zakupy i chodzenie po domu. Jak czuje ze limit wyczerpany to po prostu się kładę. Widzę poprawę z napinaniem brzucha od momentu jak już regularnie piję magnez
Powiem Wam, że tez wolałabym nie mieć takich problemów jak widzę że są dziewczyny, które pracują do końca ciąży i nic im się nie dzieje to jest mi po prostu przykro, ale skoro już mam jak mam to staram się cieszyć ciążą każdego dnia, szukając sobie zajęcia w domu, nadrabiam kursy szkoły rodzenia online, od miesiąca nie włączyłam Netflixa, tak dzień zaczął szybko uciekać na tej kanapie 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 08:57
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Soleil, tak, podobno magnez jest bardzo ważny, ja biore caly czas, od dwóch miesięcy mniej więcej ten daymag i ma tak zostać, lekarka to pochwaliła i podobno to i tak ratowało sytuację (az sie boje co gdybym go nie brała).
Ech, tez mam trochę zazdrości, na początku wymiotowałam jak cholera, dopiero ostatni miesiąc był taki, ze mogłam wszystko i cieszyłam sie tym, a wczoraj takie rewelacje. No cóż, ciesze sie tak czy inaczej, ze z małą jest wszystko w porządku, to jest najważniejsze. A reszte przetrwamy. Moze porody będą chociaż lekkie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 09:05
Soleil, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Ja na ostatniej wizycie nie miałam mierzonej szyjki bo byłam na wizycie u innego lekarza, ale za tydzień się dowiem co się dzieje u mnie. Też cały czas się stresuję co z tą szyjką. Wypytałam koleżanki o ich wcześniejsze ciążę i ze dwie trafiły się takie, który twardy brzuch miały w 2 trymestrze do samego końca i nic złego się nie działo więc może to takie małe pocieszenie. W końcu macica to mięsień pracować musi, też cały czas się powiększa, każda z nas odczuje to inaczej
Tak czy siak mam wrażenie, że my i tak za dużo dziewczyny analizujemy i przeżywamy niepotrzebnie, musimy trochę wyluzować w głowie bo robimy dla naszych dzieciaczków wszystko co możemyWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 09:10
Leksa, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Vende wrote:Kisielek, musze sprawdzić dokładnie, ale mialam na tej dolnej granicy labolatoryjnej (nie poniżej).
Ja wynik na czczo miałam tuż przy dolnej granicy (dolna norma wg labo 70 a ja miałam 72) i lekarz absilutnie nic nie mówił hm...i poczytałam sama w necie oczywiście o niskim cukrze i trochę by się zgadzało z tym jak się czasem czuję
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Ja mam mierzoną na każdej wizycie, w poniedziałek miałam 4,4cm. Z tym,że moja szyjka jest trefna, w I ciąży po 30h skurczy w szpitalu miałam rozwarcie max 1,5cm. pęcherz był przebity po 24h,okazało się,że wody są zielone, kazali dalej czekać aż w końcu jak nic się nie posuneło to zrobili mi cesarkę. To była masakra. Tak się boję,że znowu tyle będę cierpieć,że zastanawiam się nad zaświadczeniem od psychiatry o wskazaniu do cesarki. Do tego przy poronieniu i łyżeczkowaniu podali mi 16 tabletek na poronienie i rozwarcie było tylko na opuszek. Jajo utkęło w szyjce i wtedy zaproponowali mi zabieg,że dadzą radę w takiej małej dziurce działać. Do tego moja niska wrażliwość na ból powoduje,że strasznie się boję rodzić normalnie
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Kasjanna wrote:Vende, a lekarz powiedział ci leżeć czy się oszczędzać? Rozmawiałam ostatnio z kuzynka która co prawda nie jest lekarzem, ale ma zawód medyczny, pracuje w gabinecie ginekologicznym i w obu ciążach miała szyjkę 2.5 i leciała na lekach i mówi że całkowicie leżeć się nie powinno, że oni tak pacjentkom nie zalecają. Żeby zmieniać pozycje, dobrze posiedzieć na piłce, itd. Mówi że gorsza jest pozycja np. półsiedzącą z laptopem.
Natomiast ja faktycznie głównie leże. Oczywiście podejde do lodówki jak coś chce czy do łazienki, ale na tym się kończy. Lekarka mnie nastraszyła, w zaleceniach mam leżeć, a do tego wyszłam z założenia że to tylko tydzień, a później dopytam, na tamtej wizycie byłam raczej w szoku. Do tego faktycznie jak wstaje na dłużej czuje ze ten brzuch jest inny, tylko nie wiem czy to źle. Normalnie by mnie to nie niepokoiło, ale teraz o wszystkim myślę.
A ty masz jakąś kontrolna wizytę w miarę szybko?
Też wlaśnie swego czasu było głośno o tym (jak sama byłam w ciąży w 2017), że całkowite leżenie plackiem bardziej szkodzi niż pomaga.
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/lezenie-odpoczywanie-oto-pytanie/ tutaj jest artykuł (plus odnośniki do badań), mówiący o zagrożeniach przy kilkutygodniowym leżeniu "plackiem" zarówno dla matki jak i dziecka.
Jedynym wyjątkiem gdzie leżenie jest lepsze od umiarkowanego ruchu to: odpływanie płynu owodniowego i krwawienie przy łożysku przodującym.
Co innego oszczędny tryb życia typu przemieszczanie się po mieszkaniu i zwykłe czynności (nie mówię tutaj o wieszaniu prania itp) a co innego leżeć i wstawać tylko do wc.
Ale szczerze powiem to nie wiem jak bym postąpiła gdybym dostała takie zalecenie od mojego lekarza prowadzącego. Mam innego niż w pierwszej ciąży i tamten był na bieżąco ze wszystkim i potwierdził to co powżyej.
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
U mnie chyba w jakiś innych jednostkach jest to mierzone, wynik mialam 3,95 mmol/l, a norma jest od 3.9. Podobno to nie jest grozne ogolnie tylko nie mozna doprowadzać do głodu bo moga byc mdłości, zawroty glowy itp.
5ylwian, to na Twoim miejscu postaralabym sie o to zaświadczenie. Podobno od psychiatry nie podważają w szpitalu bo sie boja. Albo pogadac ze swoim ginekologiem. Najgorszy ze wszystkiego jest stres.
Ja poki co staram sie normalnie funkcjonować, co musze to robię, co nie to odpuszczam. Nigdzie chodzić nie będę, jest mąż i zakupy online. ale w domu nir bede popadac w paranoje, bo psychika tez jest wazna. W najgorszym wypadku za 3 tygodnie będzie szew i nic nie zrobimy. Tez uwazam, ze ciagle lezenie zrobi wiecej szkody.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 10:05
5ylwian, Ana.Ta lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyDziewczyny przerażona jestem teraz po waszych wpisach, bo ja szyjkę miałam tylko raz badana i to u lekarki u której na emergency byłam 😱 teraz się boję, bo w szpitalu mam wizytę 2 marca nie wiem czy mi sprawdzą. Jak nie to idę prywatnie, bo też mi brzuch twardnieje i ciągnie i czuje ucisk tam na dole, ale raczej nie panikowałam,ale teraz zaczynam się trochę bać.
Vende na spokojnie się oszczędzaj.
Ja akurat uwielbiam leżeć w łóżku z książką czy laptopem, więc mi by aż tak nie przeszkadzało leżenie, ale rozumiem frustrację bardziej aktywnych.
Sama w sumie chodzę codziennie do pracy i po pracy na długi spacer I pewnie tydzień elzenia byłby spoko, ale dłużej mogłabym nie wytrzymać, a ja to leniwiec z natury jestem.
Nawet nie wyobrażam sobie co ludzie aktywni muszą czuć. Miejmy nadzieję, że zostanie już w miejscu ta szyjka u ciebie! -
Kurcze Vende jak napisałaś o magnezie to aż zadzwoniłam do lekarza z prośbą o kontakt bo mój brzuch na wieczór i po spacerze też jakoś mi doskwiera nie mocno ale jednak wiec może lepiej brać więcej tego magnezu na wszelki wypadek.
Dziewczyny zmieniajac temat przyszły mi wczoraj koszule do poradu i karmienia oraz szlafrok z formommy i są całkiem spoko jak na ta cenę i duży plus że są 100 % bawełniane i różne mają rozpiecia. ☺
Dzisiaj znowu zakupy robilam z tym że w aptece najtańszej na mojej dzielni a i tak wszystko dużo kosztuje. Chyba juz muszę się przyzwyczaić do tych podwyżek cenowych. ☺ Kupiłam do porodu pewne rzeczy i trochę dla maluszka a nawet nie wiem jak będę rodzic. Bo majtki poporodowe kupilam, jakieś podpaski, podkłady... ☺ Z tego wszystkiego przynajmniej wiem że inhalator sie może przydać ☺
A jak myślicie czy kupować już jakieś leki dla niemowląt do apteczki typu poandamol, wit D itp czy poczekac do porodu i po porodzie kupować w ramach potrzeby? ☺
Ja tak teraz zaczęłam kupować bo szczerze to chce już mieć to z glowy. Jakos nie sprawia mi to przyjemności. No chyba że ubranka kupuje to jestem w swoim zywiole i jakieś dekoracje do pokoiku 😆
-
Ja akurat nie wiem jak z tym badaniem szyjki bo ja mialam juz badana w grudniu, styczniu i teraz. Ale moja lekarka mowila, ze czula juz ze jest nisko przy badaniu na fotelu ginekologicznym, wiec moze Wasi lekarze jak widza ze jest ok przy tym badaniu nie robią dodatkowego, a u mnie moze zaczela bo miala wątpliwości.
Magnez podobno nie zaszkodzi, a może pomoc. Takze ja akurat polecam, zawsze po wypiciu (bo ja mam rozpuszczalny) czuje, ze brzuch jest mniej twardy.
Nie wiem wlasnie jak z tym aptecznym kupowaniem. Ja chyba nie bede kupowac, apteke mam 3 minuty od domu, wiec chyba nie będzie problemu z dokupowaniem czegos.Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja