X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia dobrze, że wszystko ok 🙂

Mi wyszły 3 prania, ale ja prałam w jednym białe+jasne, później oddzielnie kolory mocniejsze i 3-ciemne. W ciemnych to były oprócz ubranek np. moje koszule, szlafrok czy chusta. Do kolorowych też dorzuciłam trochę ubrań starszej, nie uzbiera się tego tak bo ubranka małe i ilościowo nie mam ich jakoś strasznie duzo. Tetr mam z 20, ale ja mam kota w domu, którego futro jest dosłownie wszędzie, więc będą służyły też do podkładania. 😉 Zamówiłam wreszcie łóżeczko, ale była rozkmina czy dostawkę brać i kupiliśmy jednak niby takie turystyczne Kinderkraft sofi 🤣 później w planach jest zwykle drewniane, ale narazie chciałam takie niższe co z łóżka mogę dosięgnąć dziecka, a później zamienię go w kojec, a do sypialni wstawi się klasyczne drewniane. Mam nadzieję, że jakoś to funkcjonalnie będzie 🤦

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 15:38

Megsi lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje summer baby elio, pokaże dziś mężowi i zamawiam, bo się na niego czaje i już mi 40 zł podrożało, więc chyba nie ma co zwlekać. A też później przerzucimy się pewnie na drewniane, póki co zależało mi na kółkach i mobilności, nie bardzo mam miejsce na duże łóżeczko...

Ana.Ta, Megsi lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna mojego też zaczęła cena rosnąć, więc doszłam do wniosku, że nie ma co czekać.

Ana.Ta w takim razie trzymam kciuki, żeby udało się zrobić 3 letni urlop macierzyński 😁 tak najlepiej odchować naraz dzieciaczki.

Ana.Ta, Leksa, Megsi lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o kartę ruchów, nie wiem czy to standard, ale moja siostra u innej lekarki też miała liczyć końcem ciąży 🤷‍♀️
    W książeczce liczy się do 10 ruchów (od chyba 9.00, czy 10.00 rano) jak już bedzie np do 12.00 zaznacza się godzinę i tak od nowa codziennie. Gdyby nie było tyle kilka dni trzeba skontrolować.

Co do ciuszków właśnie one są takie malutkie że ciężko będzie uzbierać, ja planuję jasne i białe prać razem, kolorowe osobno.

Vende ciuszków mam minimalnie więcej, ale ja miałam „spadek”. Myślę że zdąrzymy dokupić w razie czego, bo tak naprawdę nie wiadomo jakie te nasze dzieciaczki będą. Polecam Wam zakupienie rampersów na lato. Taki wygodny komplet „na wyjście” :)

Ja finalnie dostałam drewniane łóżeczko z możliwością dostawienia do łóżka i pewnie na tym poprzestanę. Choć mąż walczy z dokupieniem części bo je zgubiono i nie ma kilku ważnych śrób 😂ważne zadanie ma- dobrze że do maja zdąrzy hihi , zy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 16:12

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja książeczki nie mam do ruchów, ale lekarka powiedziała, że na tym etapie powinnam powoli zapoznać się z rytmem dnia i konsultować odstępstwa od normy. Mówiła, że jak nie czuje ruchów to położyć się na 40 min na boku I wsłuchać się w ciało. Niedługo mam kolejna wizytę zobaczymy co wtedy powie

Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie poród rodzinny jest możliwy tylko w jednym szpitalu, nad którym się jeszcze zastanawiam. Ale w końcu musze podjąć jakieś decyzje 🙈 sama nie wiem czy jestem za czy przeciw dla porodu rodzinnego 🤷‍♀️😅
    Muszę też w końcu ogarnąć plan porodu i torbę do szpitala. Malowanie sypialni zakończone to po niedzieli ruszy pranie 😊
    Ciuszkow nie pamietam ile dokładnie mam, ale coś podobnie jak Ty Vende 🙂 mam głównie body na krótki i długi rękaw, półśpiochy, jedną bluzę, jeden sweterek, 2 kocyki, 2 rożki, 10 pieluch tetrowych i 3 muślinowe, 2 ręczniki z kapturkami, no i na pewno coś pominęłam 😅 Muszę jeszcze skarpetki kupić.
    Planuję roczny macierzyński 🙂 później zależy od kiedy żłobek będzie dostępny 🙂

Soleil, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2022, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi na 62 długie body nie koniecznie będą Ci potrzebne także się chwilę można wstrzymać.
    Co do karty ruchów to w każdej ciazy miałam od 31 tygodnia ciąży. Przeważnie liczy się od 9 rano do 21 jak jest mniej niż 5 ruchów to lekarz mówił żeby jechać na sor. Jak dwa dni pod rząd będzie mniej niż 9 to też. Na pewno jest tak w całej Polsce bo jak z synem w ciazy byłam na zachodzie Polski to również miałam kartę ruchòw.

• 5ylwian Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem od wczoraj w szpitalu :( ciśnienie zaczęło mi wariować do 145/92 i puls 120 a przeciętnie mam ciśnienie 107/72. Zrobili usg,ktg.no i mnie zostawili :( niby wszystko ok,Ale powiedzieli,że błędem w sztuce byłoby gdyby po 4 poronieniach,po skokach ciśnienia puścili mnie do domu. Chcą mi założyć holter na 24h, mam nadzieję,że dzisiaj,bo skisnę do poniedziałku czekając na założenie:(

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2022, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian trzymaj się Kochana! Dobrze, że jesteś pod opieką. Trzymam kciuki żeby szybko wszystko sprawdzili i puścili Was do domku❤

Ja napewno chcę rodzić z mężem, przy ostatnim porodzie bardzo się przydał, szczególnie z tym, że latał namaczać pieluchy tetrowe zimną wodą i robił mi okłady na czoło. To.mi przynosiło ulgę i nie było mi aż tak gorąco.

Macierzyński biorę roczny, chociaż na działalności też mało mi się to opłaca, ale chcę być z kruszyną. Później moze wrócę powoli po kilka godzin.

Ciuszków jeszcze nie prała i nie wiem ile mam czego, bo niedawno dostałam od koleżanki pakę ciuchów. Muszę przejrzeć co tam jest, a co jeszcze dokupić.

5ylwian, Leksa lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymaj się Sylwian!
    Ja o tej karcie ruchów nawet wcześniej nie słyszałam. Tzn wiem że trzeba zwracać uwagę czy się dziecko rusza i tyle :/

Odnośnie tego porodu rodzinnego to tak z mojego doświadczenia, mimo że teraz nie jestem wielką fanką brania męża, to jednak przy pierwszym porodzie kurcze nie wahałabym się, nawet jeśli jest nieogarnięty;) jak ma mdleć to na sam koniec może przecież wyjść, ale do tego momentu dużo się jeszcze dzieje.
    Jednak jest to mega stres i dobrze mieć przy sobie jakąś znajoma twarz, nawet jak średnio pomoże.

Zosiek, Soleil, 5ylwian, Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian trzymaj się tam, będzie dobrze 😘

Mi nic nie mówiła o tej książeczce ruchów, dzięki dziewczyny 😘 w poprzedniej ciąży to tylko kazała sprawdzać czy codziennie się rusza ale pewnie zmieniły się wytyczne przez tyle lat...

5ylwian, Leksa lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Vende Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian, trzymaj sie! W szpitalu przynajmniej jestes bezpieczniejsza. Bedzie wszystko ok, musza Cie przebadac :)

Tez nie slyszalam o tej książeczce ruchow,ale u mnie to jeszcze za wczesnie wiec moze później cos dostanę :). W ogole o ile pierwsze tygodnie zwolnienia lecialy mi baaardzo wolno tak teraz nie wiem kiedy mija dzien za dniem. A nic takiego nie robię ;)

Soleil, 5ylwian lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Jestem od wczoraj w szpitalu :( ciśnienie zaczęło mi wariować do 145/92 i puls 120 a przeciętnie mam ciśnienie 107/72. Zrobili usg,ktg.no i mnie zostawili :( niby wszystko ok,Ale powiedzieli,że błędem w sztuce byłoby gdyby po 4 poronieniach,po skokach ciśnienia puścili mnie do domu. Chcą mi założyć holter na 24h, mam nadzieję,że dzisiaj,bo skisnę do poniedziałku czekając na założenie:(

3maj się ! ❤️ Na pewno wszystko jest i będzie dobrze ale lepiej dmuchać na zimne

Ja już też muszę wziąć się za kompletowanie dalszej wyprawki. Trochę się wzbraniałam, że a wcześnie, że i tak dużo już mam. Ale chyba powoli czas ogarniac dostawkę nosidełko i przewijak

Mi czas też leci w domu jak szalony, tyle ambitnych planów miałam i wielka klapa

5ylwian, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwian trzymajcie sie !☺️
    Ki o kracie gin nic nie mówił, wiem tyle co czytalam kiedys ze faktycznie powinno się sprawdzac ilość ruchow🙂

Co do ubrań to widzę że wszystkie mamy podobnie🙂ja mam jeszcze kilka sukieneczek i dresów ale to takich co dostalam, nie wiem nawet czy będzie okazja je założyć hehe🙂

5ylwian lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian trzymam kciuki, dobrze że jesteś pod opieką. ✊ będzie dobrze 😘

I właśnie nigdy nie wiadomo co sie wydarzy - trzeba się naprawdę ogarniać 🙈 ja za 2 tyg beda mogla sprzatac po wykończeniówce, mam nadzieje że szybko pójdzie skręcanie mebli- wtedy odetchnę. 🤦‍♀️

Asiulka ja też mam kilka sukieneczek m. in sztruksowe ogrodniczki na szelkach - nie mogłam się powstrzymać :) myśle że uda się ubrać na spokojnie, będzie już ciepło i będziemy częściej gdzieś wychodzić :)

A co do ilości ruchów to spokojnie te 10 mam. Jak mała zaczyna buszować to te 10 mam w ciągu jednej serii, bo to chyba takie pojedyncze sie liczy nie? Ja za wczasu troche to dostalam. Zdarze zapytac na nast. wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2022, 09:45

Soleil, 5ylwian, Zosiek lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian trzymaj się 😘 posprawdzaja wszystko i puszcz Was do domku. Będzie dobrze 🥰

Co do ubranek to nie liczyłam ile czego mam, a mam ich bardzo dużo. Jest kilka rzeczy, które chce z ubrań jeszcze dokupić, ale to już kropla w morzu do tego co mam 😅 a mam body na długi i krótki rękaw, polspiochy, legginsy, jakies bluzy, sweterki, czapeczki, skarpetki, buciki niechodki, rampersy, sukienki, bluzki na długi i krótki rękaw, kaftaniki, koszulki, rajstopy, pajacyki i śpiochy oraz spodnie. Ale powiem szczerze, ze nie miałabym tyle gdybym dużo w spadku nie otrzymała.

5ylwian, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Vende Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie ja mam same ciuszki takie łóżeczkowe, jakkolwiek glupio to zabrzmi ;). Brakuje mi takiej wyjściówki, ale wydaje mi sie ze cos takiego na pewno wlasnie będzie kupowane jako prezenty. Najlepsze jest to ze na większości rzeczy wycięłam wszystkie metki (ja mam zawsze z metkami problem, wiec i tu to zrobiłam) i teraz nie wiem co bylo na jako rozmiar i musze robic porównanie :P.
    Rampersow nie mam zadnych bo nie wiem na jaki rozmiar je kupowac, czy to dalej jeszcze 56 czy bardziej 62? No nie mam pojecia. Moze bede o tym myśleć blozej rozwiazania jak beda jakies szacunkowe informacje jaki dzieciaczek nam sie szykuje :). Poki co idzie w takiej sredniej ta jej waga, ale nie wiadomo czy cos nie podskoczy.
    Czy ktos ma, albo trafil na jakis fajny schemat odnosnie ubierania w stosunku do temperatury? Jestem w tym zielona. Z mezem mamy kompletnie odwrotne przyzwyczajenia, on krotkie spodnie i krotki rekaw, a ja dlugie i sweter. Nie mam pojecia jal to zadziala przy dziecku ;). Takze chcialam sobie cos takiego znaleźć żeby odnosić do temperatury która jest w domu. My mieszkamy na poddaszu więc latem jest u nas skwar... Znalazlam tylko grafike u mamy ginekolog jak ubierac dziecko do spania zaleznie od temperatury. Ale co z resztą dnia? Albo spacerami? Msmy wlasny ogrodek i myślę ze Mala duzo będzie tam z nami przebywać latem...

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wiesz myśle, ze to jak masz ubierać dziecko to przyjdzie z czasem. Sama będziesz to instynktownie wiedziała. Mój syn urodził się końcem czerwca 2016. To były ogromne upały 🤦🏼‍♀️ W szpitalu na sali była non stop klima włączona, bo nie dało się funkcjonować, a dzieci były ubrane w cienkie pajacyki, bez czapeczki. Po powrocie do domu to tez nie przegrzewalismy małego. A gdy przyszedł lipiec to był dramat było tak gorąco. Mały był na samych bodziakach i cieniutkiej czapeczce. Nawet podczas spacerów. I wiem, ze wtedy było tak ciepło, ze nawet pielucha go nie przykrywalismy.

Soleil, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ma rację jak zawsze nie ma jednej odpowiedzi czyli nie lubiane slowa "to zależy"☺. Słyszałem że można sprawdzać na szyjce temperaturę i na spacerze w zależności od tego ubierać lub rozbierać ale nie przegrzewac w domu tak samo ☺

https://mamaginekolog.pl/dziecko/pielegnacja-dziecka/jak-ubierac-dzieci-na-spacer/

Leksa, Soleil lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ubranek miałam kilkanaście rzeczy nowo kupionych całkiem przypadkiem i było ich nie za wiele ale za to od kiedy na tym nieszczęsnym Vinted jestem to już troche za dużo mam i muszę przystopować 🤦‍♀️😀 Mam wszystkiego po trochu a najwięcej body, pajaców, leginsow ☺ Rampersy i sukieneczki wyjściowe też kupiłam ale czy się wstrzelilam w rozmiar to nikt tego nie wie.🤔 Wiem tylko że moja Laura może być mniejsza jak się urodzi więc 56 i 62 w takiej samej ilości mam albo podobnej ☺ Na Vinted obiecałam sobie już nie wchodzić 😀🤭 A wy będziecie zakładać używane skarpetki dziecku? Bo jakieś tam mam w gratisie używane i nie wiem czy tak można 🤷‍♀️

Ana.Ta lubi tę wiadomość

6056198c02.png
‹‹ 243 244 245 246 247 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ