Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Megsi, z tym menu na pierwsze urodziny skradlas mi serce. Ja ostatnio rozkminiałam na temat tortów, bo przeciez dziecku na urodziny trzeba torty robic a ja nie umiem dekorowac xD. Ale to oczywiście z tych zabawniejszych mysli, bo zdarzają sie czesto i te poważniejsze o odpowiedzialności i wszystkim innym... A jesli chodzi o ból porodowy... Echz tez coraz częściej o tym mysle. Staram sobie tłumaczyć ze to będzie jak z najgorszym egzaminiem- po prostu minie. A zostanie po tym bolu cos pięknego
. Wcześniej w to nie wierzyłam ale teraz jestem skora uwierzyć ze jak tylko zobaczymy te cudne istotki to zapomnimy o calym bólu i w ogole o calym świecie
Zosiek, Megsi lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
A to mój pieluszkowy torcik z baby shower 💙 https://naforum.zapodaj.net/77a512d758a9.jpg.html
Dziewczyny też się stresuje że już tuż tuż.... Będzie pięknie. Niedługo będziemy opisywać swoje relacje z porodu 🙂😁
Leksa, Zosiek, Merci92, Malinka2021, Soleil, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Megsi, rozwaliłaś mnie tymi urodzinami
dobre
Ja mam takie szczęście że i dla syna i teraz córki dostałam mnóstwo rzeczy w spadku albo do pozyczenia, i to od osób od których się zupełnie nie spodziewałam. Spoza rodziny starałam się zawsze przynajmniej jakimś drobiazgiem odwdzięczyć, ale nigdy nie było to coś wymuszone na mnie, że się należy. Nie rozumiem jak można coś komuś dać i oczekiwać czegoś w zamian.
Mi zostało łóżeczko, też zwlekałam bo nie ma gdzie stać, ale patrząc na wzrost cen to trzeba brać, także zamówiłam wczoraj i gdzieś będę upychać w międzyczasie. Reszta dużych rzeczy czeka u rodziców, ale w końcu trzeba to będzie przywieźć.
Co do wód to u mnie lekarka też nic nie mówi. Na usg 3 trymestru mówili że ok. Ale na każdej wizycie mam usg, i to dowcipne i przez brzuch, więc zakładam że co trzeba jest sprawdzone a wiem tylko jak nie jest ok albo jak zapytam.29.04 - moja kochana córeczka -
Mi też mij gin nie mówi ile mam wód ani jak długa szyjkę tylko ze wszystko jest w normie🙂
Provitamina super niespodzianka i tort😃
Co do szczepionki to ja jeszcze nic nie wiem. Ginekolog na ostatniej wizycie nic mi nie powiedział a ja zapomnialam zapytac😏pytalam mojej dobrej kolezanki to mowila ze w jej trzech ciążach nie szczepila się jedynie szczepili dziecko w szpitalu🙂
5ylwian lubi tę wiadomość
-
Vende inna znowu kolezanka do zabawek mi doradziła taki spray do dezynfekcji.
https://allegro.pl/oferta/spray-do-dezynfekcji-zabawek-bentley-organic-500ml-11109208325
Dzisiaj właśnie go odebrałam z paczkomatu i sama się zastanawiam właśnie bo mam trochę takich grzechotek od koleżanki dla dziecka ale nie wiem czy tylko tym je popryskać i wystarczy czy coś jeszcze trzeba?🙈 -
Soleil, tez mam przepisanego wlasnie tego boostrixa, ale lekarka bardzo sie zastanawiala co mi dac, stad moje pytanie do Was
Asiulka, bo to nie jest obowiazkowe szczepienie a jedynie zalecane. Lekarze zauwazylam wcale nie sa tacy chętni do przepisywania tych szczepień. W ogile zalecenia sa dopiero z 2019 roku, wcześniej ich nie bylo.
Ja też miałam Boostrix i ona tak jak Soleil napisała jest na te trzy choroby ☺ Nic nie miałam po niej tylko lekko miejsce po szczepiace mnie bolało ☺ Lepiej ja znioslam niż po szczepieniu na covid ☺
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2022, 16:50
Kasjanna lubi tę wiadomość
-
Ja się szczepiłam Adacel, to tańszy odpowiednik boostrix.
Też wcześniej nie słyszałam o tym szczepieniu w ciąży, ale póki co nie spotkałam się żeby jakiś lekarz miał co do tego wątpliwości, szczególnie że szczepi się tym małe dzieci. W ogóle podobno dobrze żeby wszyscy domownicy byli zaszczepieni, podobno nie jest to jakaś rzadka choroba. Moja koleżanka chorowała na to jakiś rok temu (niby nic groźnego, ale no właśnie, dla dorosłego...)Soleil lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Zosiek wrote:5ylwian ja na ostatniej wizycie miałam afi 19 i mówiła, że dużo wód i jest wszystko ok. Oni to różnie mierzą więc nie przejmuj się na zaś.😘
To my mamy wózek, fotelik i łóżeczko, a nie mam np. prześcieradła czy wanienki 🙃 jeszcze jest czas, my pchneliśmy zakupy bo ceny zaczęły skakać a wszystko praktycznie musiałam kupić od zera, więc wolałam nawet, żeby koszty się troszkę rozłożyły w czasie. A moja tabelka wydatków i tak prawdę powie.🤦🤣
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Leksa wrote:5ylwian czy Twoje dziecko tez tańczy Ci w brzuchu AKURAT w momencie, w którym robisz zastrzyk ?
Leksa lubi tę wiadomość
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Hej😁
5ylwian miałam wtedy 31+4. Zobaczysz jak Twoja Ci pomierzy, myśle, że jeśli byłoby coś nie tak to powiedzieliby w szpitalu 😉
Co do tortów urodzinowych, po tylu urodzinach dalej ich nie umiem ozdabiać 🤣 smarowałam wokoło np. masą co była w środku i obsypywałam startą czekoladą, a ostatnio obłożylam biszkoptami podłużnymi pionowo, to jest fajny patent, wszystkie niedoskonałości zasłonięte.🤣
Najważniejsze, żeby był smaczny.🙃🤣
Soleil ten podgrzewacz przydaje się później do słoiczków, jeśli je planujesz to Ci się przyda.😉
Provitamina super niespodzianka 🥰
U nas też niby były różne obiecanki, że dostaniemy to czy tamto, ale później cisza, więc wzięłam taktykę licz na siebie.😉 Mi się marzy może 3 dzieciątko kiedyś, jak będzie wszystko ok, więc będę te rzeczy później trzymać, a nie wydawać czy sprzedawać jak z córki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2022, 08:03
Soleil, 5ylwian lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Kasjanna, no wlasnie ja juz od dwóch lekarzy uslyszalam, ze jest to zalecane ale oni sie nie czują na tyle pewnie zeby mnie skierowac. Ale pogadalam z moja rodzinną, ktora troche pogrzebała i przyznała mi rację i wydala skierowanie. Po pierwsze sezon na krztuśca jest właśnie w maju, a po drugie bądzmy szczerzy, widzimy ile wjeżdża teraz dzieci z Ukrainy do naszego kraju. Tam jest troche inna polityka szczepień i juz sie słyszy o przypadkach gruźlicy czy innych chorob, ktorych u nas jest bardzo malo... Zeby mnie nikt zle nie zrozumial- uwazam, ze trzeba pomagac tym osoba, ale musimy tez zabezpieczac siebie. Czuję, ze w tgm roku z tym krztuścem z tego wzgledu moze byc ciekawie, więc ja wole sie zabezpieczyć. Mialam sie szczepić dzisiaj, ale niestety jakis problem w punkcie szczepien i mam przelozone na jutro.
Moj mąż nie chce sie doszczepiac, ale jesscze probuje go przekonać. On ogolnie moze nie jest jakims antyszczepionkowcem ale sceptycznie do tego podchodzi. A ja staram sie ufac medycynie, bo co innego robic
Ja ide za godzinkę zobaczyć właśnie te rzeczy ktore mozemy dostac w spadku. Zamelduje pozniej co upolowałam. Tak czy inaczej dzisiaj juz bede wiedziała co nam zostalo.
Leksa, Kasjanna, Malinka2021, Merci92 lubią tę wiadomość
To może śmieszne co napisze ale nigdy nie słyszałam o krztuscu aż na netflixie oglądałam film i tam jedna z matek powiedziała że jej niemowlę zmarło na ksztusiec i jak zaczęłam czytać jaka to niebezpieczna choroba dla dzieci to aż się wystraszylam. Teraz to wiadomo są szczepienia i dzieci są bezpieczne ale kiedyś to była bardzo niebezpieczna i śmiertelna choroba płuc.
Soleil lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny