Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej 😁
Megsi ja byłam w poprzedniej ciąży, dostaje się jakieś inne znieczulenie, które się nie wchłania i wypełnienie też inne. Zadzwonić musisz i zapytać czy mają bezpieczne znieczulenie dla kobiet w ciąży. Też mam podobny dylemat, ale mój ząb póki co ucichł... Tylko u mnie problem z tym, że się bardzo stresuje na fotelu i tego bardziej się boje, żeby porodu nie wywołać. 🤦
Co do krwi pępowinowej, byłam na tak, orientowałam się już w cenach itd., ale później rozmawiałam z lekarzami oraz znajomymi i zrezygnowałam. Argumenty podobne jak dziewczyny, jest to też dość świeży temat, może kiedyś będzie bardziej przyszłościowy. Druga sprawa jak się za szybko pobierze krew pępowinowa i utnie pępowinę za blisko, a tak trzeba to delikatniejszy maluszek może później mieć anemię. Zdarza się to niestety. Jedynie co to krew może się przydać dla rodzeństwa, ale w przypadku tylko kilku odmian nowotworów, czy rodzica, ale też czasami się nie nada. To jest każdego decyzja indywidualna. 😉
Co do wózków ja polecam firmę xlander 😁 u mnie koleżanki 2/3 dzieci na tych wózkach objechały. Z pierwszą córką miałam jedo fyn, jakościowo był na prawdę spoko, sprzedawałam go jak nowy, teraz mają nowszą wersję jedo koda czy jakoś tak. Ale nie wiem jak wypada w rankingu typu waga czy rozmiar. 😉 Wybór jest przeogromny... 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 08:07
Soleil, Ana.Ta, Leksa, Megsi lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Ana.Ta dzisiaj usiade i bede na spokojmie robic notatki wózkowe 😀 z bebetto moim typem byl flavio, o. Holland złego słowa nie słyszałam, same pochwały ale na pewno jest cięższy skoro nie jestt moim faworytemni chyba ma pompowane koła, a celuje na bezobsługowe.
Espiro sonic gel wydaje się być poreczny i cenowo tez jak na nowy wychodzi super ale nie słyszałam, żeby ktoś go miał i stąd mam wątpliwości.
Chcialam mocno joie litertax air 4 bo super mi sie podoba i jest dosyć lekki ale ma pompowane koła(ja chyba aż tak nie będę chodzić po nierównych terenach itd) i po wczorajszym buszowaniu w internecie stwierdzam, że są zgrabniejsze wózki. Chociazby joie finity zaczęło mi się bardziej podobać
Ale najbardziej na chwile wczorajszą 🤣 to mutsy muuvo quick 2.0 wygrywało, chociaż złożonego stelaża nie oprzesz o ścianę, albo zawiesić albo musi leżeć. Ewentualnoe muuvo quick 3.0 juz ponoć stoi. Tylko cena mmie troche rozprasza 😕 także dzisiaj usiade pospisujen faworytów i ich parametry i będę szukać dalej. Brałam pod uwagę, żeby kazdy sluzyl do wagi dziecka 22kg żeby to był jeden jedyny wózek ale dzisiaj sie zastanawiam, czy do 15 kg tez nie byłby spoko?
Miałam możliwość kupić wózek od koleżanki ale jak zobaczyłam jaki jest dojechany... 😕
Dzielcie się swoimi faworytami bede brala pod lupę 😀
Co do maskotki.. Byłam nianią dziewczynki ktora do żłobka i przedszkola pakowała jakieś brudne koszule swojej mamy😉 i to była jej 'przytulanka' pomyślałam, że miś bylby estetyczniejszy 🤣 więc co wieczór przytulam się do królikaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 08:06
Ana.Ta, Zosiek, Merci92, Leksa lubią tę wiadomość
-
No właśnie ja bylam bardzo na tak jeśli chodzi o pobranie krwi pępowinowej a teraz jak poczytałam, no sama nie wiem... Pomyśl jest zacny i moze za pare lat znajda więcej zastosowan i będzie to przydatne, ale na dzien dzisiejszy mysle podobnie jak Wy i nie wiem czy to ma sens. A z drugiej strony żebym sobie tego za pare lat nie wyrzucała... Ach te dylematy matek
No mój wozek jest trochę dojechany, ale probuje go zreanimować. Ściągnęłam wszystko co sie dalo do prania, musze kupic jakiś preparat do ekoskóry, bo troszkę jest odbarwiony- chyba byl biały, a teraz jest kremowy. Ale fajnie sie prowadzi i to dla mnie najwazniejsze. Zobaczymy jeszcze jak na pompujemy koła czy dobrze trzymają
. Ale szkoda mi wydac teraz 2tys na nowy wózek, skoro ten działa.
Ale jak ogladalam to oba te muuvo bralam pod uwagę, slyszalam dobre opinie o nichWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 08:45
Ana.Ta lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Z tym pobraniem krwi to jednak jest kosztowna sprawa i to na lata. Ja się wgłębiałam w temat kilka lat temu, nie zdecydowaliśmy sie i teraz już nie rozważam.
Co do wózka, to ja mam tako timber, mój to była jakaś specjalna edycja, ale bratowa miała normalny i też był super. Łatwo się składa i prowadzi. Nie miałam osobnej spacerówki i jeździłam nim do końca, raczej niezniszczalny. Pompowane koła uważam na plus nawet na miejskie warunki, nie telepie tak dzieckiem, i co było też fajne to zamykany koszyk na dole. Do tych otwartych strasznie się kurzy.
Także ja swój polecam, ale kupowałam go dawno, teraz w temacie wózków nie jestem, pewnie już mają niejedna nową wersję.
Ale też jestem zdania że kupując wózek warto go zobaczyć na żywo jednak, są bardzo różne w obsłudze i różne rzeczy różnym osobom będą przeszkadzały.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 08:41
Leksa, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Soleil z tymi koszulami dobre 🤣 moja córka ma takiego pluszowego kotka z długimi łapkami od niemowlaka i dalej z nim śpi 🤦 szukam teraz podobnej zabawki, bo jest niezniszczalna ale słabo mi idzie, nazwa firmy już się zamazała dawno temu...
Wasze dzieciaczki też tak czkawki męczą?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 08:43
Soleil lubi tę wiadomość
Zosiek, mnie te czkawki dobijają. Raz dziennie, czasem dwa razy dziennie ro standard. I nie trwa to minute czy dwie a czasem i pół godzinym a jest to taaak dziwne uczucie, ze mnie to rozwala
Zosiek, Kasjanna lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende właśnie u mnie też długo to trwa, niby małej to nie szkodzi ale strasznie mi jej szkoda i nie mogę na niczym się skupić. 🤦 Rzeczywiście dziwne uczucie, u mnie chyba głową stuka regularnie jak dzięcioł.🤣
Vende lubi tę wiadomość
U mnie te czkawki rzadko, ale może nie czuje. Im mała wieksza tym te ruchy są spokojniejsze, już tak nie wali po wszystkich organach. Może to też przez jej ułożenie i łożysko z przodu.
Pluszaki polecam z Ikei, mój syn ma króliczka też od początku (tzn gdzieś około roku zaczął się nim interesować i tak do dziś). Prany niezliczoną ilość razy i tylko już futerko nie takie jak kiedyś, ale daje rade .
Jak mlody chodził do żłobka mieli tam takiego samego królika, więc nie musiałam nosić, a on myślał że to ten sam. Kiedyś odbierała go babcia i myślała że to jego, więc tego królika wzięli do domu. To był totalny szok dla młodego zobaczyć 2 króliki na raz. Jeszcze wtedy nie mówił tylko się w nie gapił chyba z pół godziny
Dla Aniki też mieliśmy jechać z synem kupić pluszaka w IKEI od niego, za swoje pieniądze uzbierał, ale ze leże i przed porodem raczej na taką wyprawę nie pojedziemy, to kupiłam zestaw do filcowania i mlody zrobił pluszaka samodzielnie. Nie jest to idealna zabawka dla noworodka, ale co tam, ważne że od brataWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 10:04
Zosiek, Soleil, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
nick nieaktualnyZosiek mojego tez czkawki łapią, ja się śmieje do męża zawsze, że młodemu dobrze wjechał obiad. Tak lapczywie pił wody, że aż czkawke ma. Dodaję tez, ze to zdecydowanie po nim(mężu) je jakby mu mieli zabrać ten talerz sprzed nosa zaraz. Odczuwać TP faktycznie jak takie pukanie gdzieś tam na dole przy pęcherzu, więc mi zawsze dziwnie przez to.
Wczoraj dzikus takie akrobacje robił po 22, że spać nie mogłam, zaczepiał się strasznie, po 20 min wstałam zapalić światło i nagrać ten trzęsący się brzuch, ale ewidentnie mały skumał o co chodzi i się nie ruszał. Po 5 min zgasiłam światło i poszłam spać, a ten znowu dyskotekę zaczął. W sumie mi to nie przeszkadza, ale szkoda mi go nie masować wtedy i nie odzywać sie, ale No musze się wysypiać do pracy i dzidziuch musi się obejść beż pieszczot.
Fajnie, że piszecie o pluszakach może coś kupimy, ja sama stara już jestem, a dalej śpię z takim pluszaczkiem, bo mi przyjemnie, zwłaszcza jak mąż w pracy na nocce jest 😁Soleil, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Czkawka jak czkawka, u mnie tez jest kilka razy dziennie. Ale czy zdarza Wam się słyszeć odgłosy z brzucha? 😀🤣 Ja czasami słyszę takie pyknięcia, myślałam, że mi się wydaje ale ostatnio są praktycznie codziennie. Czytałam, że to mogą być nasze jelita kiedy dziecko je kopie, ale teorii w książkach i internecie wiele 😅
Megsi a sprobój też wziąć z kosza na pranie koszulke męża 😁😁 ja czasami tak robię jak późno wraca 😝🤣 także rozumiem dzieciaczki, które uspokajają się czując zapach mamy 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 11:15
Merci92, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Soleil wrote:Ana.Ta dzisiaj usiade i bede na spokojmie robic notatki wózkowe 😀 z bebetto moim typem byl flavio, o. Holland złego słowa nie słyszałam, same pochwały ale na pewno jest cięższy skoro nie jestt moim faworytemni chyba ma pompowane koła, a celuje na bezobsługowe.
Espiro sonic gel wydaje się być poreczny i cenowo tez jak na nowy wychodzi super ale nie słyszałam, żeby ktoś go miał i stąd mam wątpliwości.
Chcialam mocno joie litertax air 4 bo super mi sie podoba i jest dosyć lekki ale ma pompowane koła(ja chyba aż tak nie będę chodzić po nierównych terenach itd) i po wczorajszym buszowaniu w internecie stwierdzam, że są zgrabniejsze wózki. Chociazby joie finity zaczęło mi się bardziej podobać
Ale najbardziej na chwile wczorajszą 🤣 to mutsy muuvo quick 2.0 wygrywało, chociaż złożonego stelaża nie oprzesz o ścianę, albo zawiesić albo musi leżeć. Ewentualnoe muuvo quick 3.0 juz ponoć stoi. Tylko cena mmie troche rozprasza 😕 także dzisiaj usiade pospisujen faworytów i ich parametry i będę szukać dalej. Brałam pod uwagę, żeby kazdy sluzyl do wagi dziecka 22kg żeby to był jeden jedyny wózek ale dzisiaj sie zastanawiam, czy do 15 kg tez nie byłby spoko?
Miałam możliwość kupić wózek od koleżanki ale jak zobaczyłam jaki jest dojechany... 😕
Dzielcie się swoimi faworytami bede brala pod lupę 😀
Co do maskotki.. Byłam nianią dziewczynki ktora do żłobka i przedszkola pakowała jakieś brudne koszule swojej mamy😉 i to była jej 'przytulanka' pomyślałam, że miś bylby estetyczniejszy 🤣 więc co wieczór przytulam się do królikaSoleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Marmis -
Marmis Twój komentarz jeszcze bardziej mnie do niego pcha. Wygląda idealnie
tylko jest do 15 kg. Ale chyba i tak sie zdecyduje
narazie siedzę ogladam wózki na yt 😅
Merci92 ja prałam w 60Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 12:12
Merci92, Marmis lubią tę wiadomość
-
Dzięki Soleil ☺ no właśnie tak czytałam że to najniższa temperatura prania żeby tych bakterii się pozbyć a czy Ci skurczyły się od prania?☺ Bo na metkach to tylko zalecają w 30 lub 40 stopniach ale wtedy pranie nie będzie tak skuteczne 🤔☺
Soleil lubi tę wiadomość
-
Merci92 wrote:Dzięki Soleil ☺ no właśnie tak czytałam że to najniższa temperatura prania żeby tych bakterii się pozbyć a czy Ci skurczyły się od prania?☺ Bo na metkach to tylko zalecają w 30 lub 40 stopniach ale wtedy pranie nie będzie tak skuteczne 🤔☺
Od prania się nie skurczyły, ale później suszyłam w suszarce i tam może i coś się skurczyło 😀 ciężko mi powiedzieć bo dostałam w spadku juz ubranka gdzie rozmiar rozmiarowi nierównyMerci92 lubi tę wiadomość
-
Dzięki ☺ Trudno ryzyk fizyk 😆 Najpierw włączę ta mniejsza partie ubrań żeby zobaczyć czy coś się nie zadzieje bo właśnie też będę wirować i suszyć ☺ Sporo tego mi wyszło to przez ten vinted a jeszcze jedna przesyłka czeka na mnie w paczkomacie 🤦♀️😀 Normalnie matka wariatka ze mnie mogłabym ubrać w te ciuchy co najmniej bliźniaki 😆🤭
Jeżeli chodzi o wózek to ja kilka dobrych miesięcy zbierałam na wózek Venicci akurat 3w1 bo fotelik też był dobrej marki do tego ☺ Takie moje marzenie było bo się w nim zauroczylam 😉 A może na kolejnego bejbika będzie ☺ Też mi się marzy jedno po drugim dzieciaczku jak Ana.T. pisala ale mama mi trochę odradza bo tak miała z moimi braćmi z tym że jej łatwo mówić bo ona juz 3 dziecko rodziła w moim wieku (30 l) a ja dopiero pierwsze ☺ A niestety aż tak łatwo zajść w ciążę nie jest jak by się wydawało 🙂
Soleil lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa bym chciała mieć tak między 1.5roku, a 3 lata różnicy między dziećmi. Na tyle mała, żeby dzieci się razem bawiły na wakacjach, a na tyle duza, żebym zdążyła się nacieszyc pierworodnym. Zawsze mi się marzyła mała różnica, mimo że początki ciężkie to później łatwiej, ale nie zawsze jest łatwo. Według moich założeń ja już powinnam mieć 2 dzieci, które byłyby w przedszkolu, a ja dopiero w 1 ciąży jestem 😮💨
Tez się będę zabierać za pranie ciuszków niedługo, tylko chyba jednak mała temperaturę, a później prasowanie, boję się, żeby się nie skurczyły rzeczy. Zwłaszcza, że sobie zniszczyłam sweter ostatnio, bo wrzuciłam do suszenia i teraz nadaje się do wywaleniaMerci92 lubi tę wiadomość
-
U nas też czkawki występują, ponoć to bardzo dobre ćwiczenie dla płuc Maluszka i krzywda mu się żadna nie dzieje, ale fakt uczucie dziwne 😄
Wszystko prałam w 40 stopniach, potem suszarka bębnowa, potem prasowanie.
Vende a spróbuj na te zabrudzenia magicznej gąbeczki, tylko nie dociskaj mocno, żeby ekoskóry nie zniszczyć. Od Jana Niezbędnego taka jest super. W samochodzie na skórzanej tapicerce rewelacyjnie się spisuje 🙂 i wystarczy sama woda do gąbeczki a zabrudzenia znikają 🙂Soleil, Zosiek, Leksa, Leksa, Merci92, Megsi lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙