X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja raz wreszcie zauwazylam krople siary. Wiem że to nie ma znaczenia, ale jakoś mi z tym lepiej, bo za pierwszym razem ta laktacja powoli się rozkrecala.

Odkąd ciąża jest widoczna niewiele wychodzę, ale jak już idę to wszędzie proszę o przepuszczenie i nie spotkałam się z odmowa. Wcześniej czułam się dobrze więc nie widziałam powodu żeby omijać kolejkę, ale jak zaczął się problem z szyjka to wolę nie ryzykować. Nikt nigdy nie robił problemu.
    Brzuch nie tyle widać że mi się obniżył co czuje to. Wreszcie nie mam zgagi, lepiej mi się oddycha, w ogóle wreszcie zaczelam się czuć dobrze i już mi nie jest tak pilno do porodu ;D

Soleil, Megsi, Zosiek, Leksa, Asiulka87, Misiaa, Malinka2021 lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 🙂

Vende współczuję stresu wczoraj, najważniejsze, że malutka się uspokoiła i brat wrócił. Nie wiem czy to Cię pocieszy ale u nas takie mocniejsze ruchy się zdarzają od kilku tygodni, ja podchodzę do tego spokojniej bo pamiętam że poprzednio też coś takiego było. Oczywiście trzeba się obserwować jak coś niepokoi 😘

Leksa też miałaś niezły stres, dobrze, że wszystko jest ok 😘
    Ja może jestem okropną żoną, ale mąż już alkoholu nie pije od jakiegoś czasu bo mamy 15 km do szpitala, a prawda taka, że w każdej chwili już coś może się zdarzyć.

Jeśli chodzi o przepuszczanie to ostatnio aż mi głupio, w Lidlu pani kasę specjalną mi otworzyła, do laboratorium wchodzić mam bez pytania, ustępują. Ale racja coś w tym jest młodzi faceci i starsze panie jakby niewidome.🤣 Mąż się śmieje, że muszę odlew brzucha zrobić i nie będziemy już nigdzie czekać 🤣🤣🤣

Miłego dnia 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 11:08

Leksa, Soleil lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Vende Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa, dobrze ze jutro ten szpital, będziesz spokojniejsza :) oczywiście informuj nas na bieżąco :D Rozumiem, ze w domu wszystko gotowe? :)
    Kasjanna, tą zgage to chyba mi oddałaś :P. W ogóle nie mialam z tym problemu na wcześniejszym etapie ciąży, a od dwóch- trzech dni koszmar, po wszystkim co zjem czy sie napije. Najgorzej jak sie położę. Ale co zrobić, niewiele zostalo chyba juz jakos z tym przetrwam :). U Ciebie to tak tuż, tuż, masz jeszcze jakas wizytę u lekarza zaplanowana?
    Zosiek, na szczęście jestem juz spokojna, mala przy okazji tez, dzisiaj te ruchy takie spokojne, ale są wiec sie nie martwię :). Tylko chyba odpuszcze sobie tyle slodyczy dzisiaj:). Liczyłam na to, ze sie chociaz odwróciła przy tych akrobacjach ale chyba nie... Najsilniejsze ruchy nadal w dole brzucha :(. Mój mąż nie jest zbyt pijący ale czasem mu 'pozwalam' na lampkę wina czy jedno piwo ;). My mamy do szpitala 5km, to prawie nic, wiec jakby co możemy wziąć taksówkę a po takiej niewielkiej ilości to raczej wstydu w szpitalu by nie bylo ;). Ale prawda jest taka ze fakrycznie te ostatnie tygodnie to lepiej jak nasi faceci wezmą sobie na wstrzymanie... Nigdy nie wiadomo kiedy sie zacznie a wsparcie jest potrzebne. Jeszcze zdążą sie napic jak urodzimy a zanim wrócimy do domu :P.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez dziś lepiej. Wyspalam się i głowa od razu inaczej myśli. Malutka się kręci i jestem spokojna 😊
    Co do alkoholu to mój właśnie wypił trochę w sobotę u znajomych i koniec już. Sam mówi, ze teraz temat odpuszcza, bo roznie może być. Tym bardziej, ze do najbliższego szpitala mamy od nas 25 km także kawałek drogi jest.

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję Wam tych odległości do szpitala, chociaż nie raz szybciej idzie dojechać do takiego niż do jakiegoś oddalonego 5km w centrum.

Mój mały dzisiaj się trochę uspokoił po ostatnich dniach szaleństwa, a dzisiaj śniadanie było na prawdę spore i co, Oczywiście się martwię czy wszystko dobrze. W dodatku tak bardzo wszedł mi w bok, że ciężko funkcjonować. Wczoraj miałam jeden z najlepszych dni w ciąży a dzisiaj muszę uważać 🙈

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dni mam super, ale noce ciężkie. Brzuch mam twardy jak skala w nocy i przez to ciężko się obrócić albo wstać. Wczoraj spróbowałam nie pić wody w nocy, żeby nie chodzić na sikanie, ale nie pomogło, mały jest za nisko.

Apropo dzieci, wiecie u mnie lekarze nie podają jak wygląda wzrost dziecka na siatce centylowej, ale ostatnio zauważyłam, że brzuszek i obwód głowy odpowiadają wiekowi ciąży, a średnica głowy i długość kości udowej są ponad tydzień do przodu...
    Czasem mnie to martwi, czasem nie, ale jak znalazłam w internecie kalkulator to mi wyszło, że moje dziecko jest w 95 centylu jeżeli chodzi o tą kość udową...
    Szykuje mi się jakiś węgorz, chudy i dlugi.
    Te ubranka 56 co kupiłam to chyba się nadadzą tylko jak urodzę przed czasem.

Czy u was twz są takie rozbieżności?

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, zgodnie z tym co ktoś już kiedyś pisał, na zgage polecam migdaly albo zimne mleko. U mnie działało przynajmniej krótkotrwale, ale zawsze to coś.

Ja idę na KTG w środę i do mojej lekarki w czwartek.

Megsi, u mnie wszystkie mają ten sam wiek wpisany poza obwodem brzuszka o tydzień młodszy, czyli chudzina. Ale nie do końca rozumiem jak to interpretować, bo niby mam ten sam tydzień, ale różne percentyle w różnych wskaźnikach. Mi tylko lekarz powiedział że całościowo jest w 45 percentyl i to wynika chyba z wagi i całkowitej długości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 13:48

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi wrote:
    Ja dni mam super, ale noce ciężkie. Brzuch mam twardy jak skala w nocy i przez to ciężko się obrócić albo wstać. Wczoraj spróbowałam nie pić wody w nocy, żeby nie chodzić na sikanie, ale nie pomogło, mały jest za nisko.

Apropo dzieci, wiecie u mnie lekarze nie podają jak wygląda wzrost dziecka na siatce centylowej, ale ostatnio zauważyłam, że brzuszek i obwód głowy odpowiadają wiekowi ciąży, a średnica głowy i długość kości udowej są ponad tydzień do przodu...
    Czasem mnie to martwi, czasem nie, ale jak znalazłam w internecie kalkulator to mi wyszło, że moje dziecko jest w 95 centylu jeżeli chodzi o tą kość udową...
    Szykuje mi się jakiś węgorz, chudy i dlugi.
    Te ubranka 56 co kupiłam to chyba się nadadzą tylko jak urodzę przed czasem.

Czy u was twz są takie rozbieżności?

U mnie lekarz nigdy tez nie mówi nic nt siatki, ale ja w domu sprawdzałam zawsze wagę po wizycie na tej stronie:
    kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
    I zawsze wychodzi jakby tydzień do przodu, a też słyszałam komentarz nt kostek udowych, że mój będzie mial dlugie nogi. A to też idzie troche w parze wtedy z zawyżoną wagą bo to też jest brane pod uwage jak im usg wylicza 🤔

Ja mam całą komodę przygotowana na 56, śmiałam się do meza ze wrocimy do domu ze szpitala będzie leciał do piwnicy po kartony z 62😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 14:00

Megsi, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil a ten kalendarz fajny tylko ja mam problem jak sprawdzić czy tydzień w którym jestem czy skończony 😅 zawsze mnie to zastanawia.

W ogóle śniło mi się właśnie, że moje dziecko na następnym badaniu miało średnicę głowy 10.7 cm,a lekarka dalej się upierała, że ja dam rade go urodzić SN 😬
    Ostatnio mam w ogóle takie głupie sny, że szkoda gadać

Soleil lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja mam podana wage w dniu np 34+4 to sugeruje się 34tygodniem tak jak lekarze ponoć :) sama sobie tylko mówię że to już 35 😀

A co do snów 🙈 śniło mi się że urodziłam a mój syn wyglądał jak moja mlodsza siostra w wieku 4 lat, mial takie blond włosy, że az żóte i ścięte od garnka. Az dzwonilam do siostry żeby wysłała mi fotki jak byłyśmy małe, żebym się przygotowała 😂

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, tak w domu wszystko gotowe, dzisiaj jeszcze tylko M monitor oddechu zalozy i chyba wszystko..
    Powiem Wam ze jakos tak nie moge sie dopakowac..niby czekalam na ten dzien prawie 6 lat ale takie to....dziwne :p ciagle mam wrazenie ze czegos nie zapakowalam, ze o czyms zapomnialam.. no i...tak sobie mysle ze dzisiaj ostatania noc we dwoje 😮 jak to dziwnie brzmi... :p

Ciesze się że dzisiaj juz maluszki Wam sie wyciszyly i nie musicie sie tak martwic, niech jeszcze odrobinke wytrzymaja w brzuszkach :)

Mam pytanie: czy Wy tez macie upławy z zwiększonej ilości i w dodatlu jakieś biało-żółtawe? Dotychczas miałam żółte ale nie było ich za wiele a od wczoraj to nuszę zmieniać co jakiś czas wkładki i się zastanawiam czy to normalne..nigdu nie widzialam czopa ale podejrzewam ze to cos galaretowatego wiec to nie to...

Soleil, Zosiek, Asiulka87, Ana.Ta lubią tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa ja nie mogę uwierzyć że to nasze ostatnie święta we 'dwójkę' a na następną wielkanoc szkrab już nie da spokojnie posiedzieć, trochę w głowie mi się to nie mieści :) tez momentami czuję się dziwnie, 2 dni temu ogarniając sie do spanka miałam taka myśl w głowie 'po co mi to było' pewnie w najbliższym czasie nie będzie mi dane położyć się do łóżka kiedy mi się zechce. A mimo wszystko.. To takie magiczne 😊 wszystko się zmieni. Już jesteśmy tego momentu tak blisko.

I tak ja też mam białe upławy, razem z takimi wodnistymi

Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj podjęliśmy decyzję o imieniu, wreszcie 😄 jednak będzie Wojtuś 🥰🥰
    Nie chciałam drugiego imienia, ale mąż coś nagaduje, więc jak coś wymyśli to będzie jednak drugie. Taki kompromis 😆
    Był przeciwny imieniu Wojtek, ale dzisiaj już nawet go użył 😄 a mnie podjęcie decyzji o imieniu cieszy prawie tak jak II kreski na teście 😄
    Jak się czujecie po świętowaniu? Ja na szczęście już w domu, leżę 😊 kostek u nóg nie widać, dwie wielkie banie 🤦‍♀️

Soleil, Zosiek, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka u mnie tez dwie wielkie banie cjoc lewa noga widocznie grubsza..nie zmieszcze sie juz w zadne buty i chodze w klapkach 🙈 z racji jutrzejszego szpitala pozwolilam sobie wczoraj i dzisiaj na ciasto mimo cukrzycy choc wiem ze nie powinnam.. :p

Malinka2021 lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Vende Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też są takie upławy, biało- żółte. I tez ciagle zmieniam wkładki, co godzine lub max dwie bo nie daje rady. Wlasnie ja sie zastanawiam czy to nie ma jakiegos zwiazku z tym czopem bo tak mocno to mi sie niedawno zaczeło.

Misiaa to super, ze jesteście ogarnięci :) Pewnie nie jestem w stanie w 100% wczuc sie w Twoja sytuację, ale wierzę ze moze to byc dziwne uczucie. Będzie wszystko dobrze, będziecie we trójkę i będzie pięknie :).
    Soleil, ja tez myslałam dzisiaj o tym ze nastepne święta juz beda tak bardzo inne... ;) Troche sie boje, a troche nie moge doczekac tego jak to bedzie :)
    Malinka, no z tym imieniem najwyzsza pora :) U nas zostaje Alicja, mimo ze mąż mial kilka innych propozycji, ale ja juz sie przyzwyczaiłam. Kostki tez mam opuchnięte, w ogole cale stopy. Mąż poszedł właśnie do pracy wiec ja przeleże pewnie caly wieczór ;).

Malinka2021 lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Następne święta to Boże Narodzenie i to już będzie magiczny czas 🥰 nasze dzieci będą miały zaledwie 7 miesięcy, ale będzie już inaczej. Będzie cudownie ❤️ To jest takie niesamowite jak święta się zmieniają jak ma się dzieci.

Misiaa, Zosiek, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende u nas też ma być Alicja❤😀
    Zastanawialiśmy się jeszcze nad Julią ale za dużo tych Julek a Alicja tez nam się bardzo podoba😃

U mnie też dużo upławów wiec chyba tak ma już byc🙂

Misiaa nawet jak czegoś nie spakujesz to zawsze mąż będzie Ci mógł jeszcze dowieść do szpitala☺️
    My z mężem spędzamy dzis czas we dwójkę bo za tydzień też idę do szpitala i sam mąż zwrócił uwagę że dziś mamy ostatni dzień wolny który spędzamy sami w dwojke☺️piekne a zarazem straszne😄

U mnie też bardziej lewa mogą spuchnieta od prawej ale na szczescie buty wczoraj jakos założyłam jeszcze🙂

Ja też wczoraj i dziś pojadlam troche ciasta ale o dziwo cukier w normie przez cały czas🙂ale za to zgaga mnie właśnie dopadła chyba od tego słodkiego wlasnie🙂

Zosiek, Vende, Malinka2021 lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze dzieciątko rzeczywiście dużo zmienia, ale człowiek szybko przestawia się w ten inny tryb, zwłaszcza mama 😊 nie ma tragedii jak to opisują czasami, grunt to mieć pomoc w partnerze, zorganizować się i znaleźć ten czas dla siebie też. Cudowna przygoda przed nami wszystkimi tak naprawdę 😘

Misiaa trzymam kciuki, żeby było wszystko ok 😘 dawaj znać ze szpitala, w końcu będziecie mieć upragnione szczęście. 🥰
    U mnie upławy są obfite od dłuższego czasu, to jest zupełnie normalne. 😉

Malinka super, że już postanowione i piękne imię. 🥰
    Ja leżę i filmy oglądam, już praktycznie po świętach. 😉

Leksa, Malinka2021, Soleil lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek tak patrzę na Twój suwaczek i już ciąża donoszona💪planujesz jakieś przyspieszacze porodowe typu herba z liści malin czy olejek z wiesiolka?ja powoli się zastanawiam co by tu stosować od 37tc🤔a reszta dziewczyn macie coś w planach?
    Misiaa kciuki✊🍀✊🍀

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl dokładnie tak, wczoraj z mężem bardzo się cieszyliśmy z tych 37.🥰 Narazie nic nie robię, koło 39 tygodnia mam zamiar więcej się ruszać i pewnie częściej z mężem 😁. Teraz nawet nie dam rady iść na dłuższy spacer bo mała jeszcze wysoko i problemy z oddychaniem mam.🤣

Motyl12 lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
‹‹ 326 327 328 329 330 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ