X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Vende Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl, ja ściągnęłam hybrydy jak tylko poszlam na L4, teraz stawiam tylko na przezroczysta odzywke i to na rękach, bo do stóp prawie nie sięgam :) . Ale bez nie umiem, wydaja mi sie za cienkie.

Ja nie wiem jak z ta lewatywa, ale chętnie tez sie dowiem. Chociaz ja juz uznałam ze od juz od jutra przestaje sie objadac, bo ostatnio przeginam i jak pojade taka naladowana na cesarke to nie będzie to komfortowe. :)

Trzymam kciuki za wizyty :)

Motyl12 lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Hortka Koleżanka

Wysłany: 9 maja 2022, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny 🙂 Melduję się po wizycie 🙂 Z Dzidzią wszystko w porządku, waży już 3006g 💪🙂 Na ktg skurcze się już niestety piszą, ale na szczęście szyjka się jeszcze dzielnie trzyma, także mam nadzieje, że dotrwam do terminu 😉 Mam już odstawić luteinę i jeszcze z tydzień brać już tylko magnez.

Soleil, Ana.Ta, Leksa, Provitamina, Motyl12, Klara_1985, Megsi, 5ylwian, Malinka2021, Zosiek, Merci92 lubią tę wiadomość

20da4935f4.png

*13.05.- mój Bąbelek 3396g-37+1tc💙👶😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o lewatywę to nie słyszałam 🙈

A z poznokciami tez byłam fanką hybrydy, później mlecznych odżywek (bez nich tylko się łamały). Na stopach zawsze musiał być kolor😂 a teraz? Ani grama - ale to tylko dlatego że u stóp mi nie zależało - jeszcze w sandałach nie chodzę (po porodzie na bank wrócę do malowania)) a u rąk mam takie długie i mocne (chyba hormony i witaminki ciążowe) że podobają mi się takie:)
    To jest chyba kwestia przyzwyczajenia :)

Z tym objadaniem to nie taka prosta sprawa🙈 a ciekawe jak to będzie przy karmieniu, czy będziemy musiały się mocno ograniczać 😬🤔

Moja gwiazda dziś na szczęście mniej mnie bombardowała, ale standardowo ruszyła przed 21.00. Jakie to śmieszne że ma tą swoją porę na gwiazdorzenie w brzuszku i bicie po pęcherzu😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2022, 22:27

Zosiek, Motyl12 lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hortka dobre wieści 💪 będzie dobrze- super że szyjka ok 😘 super waga :)

Hortka lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na mnie mąż ostatnio „krzyczał” 😂 mówił, ze mam ściąć paznokcie, bo jak ja złapie małe dziecko. Jeszcze tego nie zrobiłam, ale powoli trzeba będzie, dzis przez przypadek syna zadrapalam pod okiem 🤦🏼‍♀️ Nie chce myśleć co bym zrobiła niechcący takiemu maluszkowi 🤦🏼‍♀️

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety mamy karmiącej to nie ma jakiś większych ograniczeń. Podobnie jak w ciąży 🙂

Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2022, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a kupiłyście bądź planujecie kupić mleko modyfikowane przed porodem? Jeśli tak to jakie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2022, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny.
    Zosiek trzymam kciuki, żeby akcja się rozkręciła.
    Hortka nie przejmuj się narazie skurczami, bo ja mam od miesiąca i nic z tego nie wyszło. Jak się akcja zacznie to niewiele zrobisz, a tak się niepotrzebnie będziesz stresować.

Co do paznokci ja mam właśnie zrobione, taki fiolet w sumie kolor bzu. W środę mam wizytę w szpitalu i będę pytać czy mogę mieć czy ściągać.

Klara ja na pewno nie kupuje mm przed, bo staram się edukować na temat kp i nie zakładam czarnych scenariuszy. W szpitalu u mnie nie dokarmiają w ogóle i do spadku wagi tez podchodzą ze spora rezerwa. Jakby coś nie szło to wtedy mąż pojedzie i kupi na szybko. Do apteki mamy 5 min 😉
    Wiem, że jutro kilka wizyt dziewczyny macie wiec piszcie co i jak.

Ja dzisiaj miałam straszny spadek formy. Nawet nie poszłam na spacer, tylko wyciągnęłam męża do sklepu po pączki, czipsy i najadłam się tyle pieczywa, że mi głupio.
    Nic mnie nie bolało, ale taka przybita byłam. Moja intuicja to średnio istnieje, ale dzisiaj wskoczył mi 38+0 i naszło mnie takie uczucie nostalgii, że niedługo urodzę i będzie mi brakować ciąży, że ten etap się kończy i nie wiem czy jestem gotowa na bobaska. Jak mały szaleje w środku to zawsze mu mowie, ze musi być spokojny, a jak chce szaleć to nich wychodzi, bo tu dużo miejsca. Mam ochotę go przytulać i całować, ale też mam taki dziwny lęk.
    Zamówiłam te karty do zdjęć i dzisiaj mi przyszły, to też łezka w oku się zakręciła na te wszystkie podpisy tam.
    Boję się tego upływu czasu, że bobas sie urodzi i będzie rósł i nigdy już nie będzie taki malutki i nie będzie mnie tam zaczepiał od środka, ech takie ciężkie deszczowe rozkminy...

Klara_1985, Zosiek, Hortka lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 03:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, twoje słowa o ciąży tak dobrze odzwierciedlają to co czułam w pierwszej ciąży. 9 miesięcy, ale nie nacieszyłam się tym stanem wystarczająco. Teraz czuję się już bardziej zaspokojona :)

Klara, u nas w szpitalu akurat dokarmiają na potęgę. Mówili że jeśli się będzie dokarmiać w domu, to sugerują takie jak było dawane w szpitalu, bo reakcja dzidziusia jest już sprawdzona. U nas akurat był bebilon.
    Mówiąc szczerze jeszcze w dzień wyjścia że szpitala planowałam kogoś wysłać do sklepu kupić, ale nagle laktacja się rozkręciła.
    Także jak masz opcje kupić na szybko jeśli będzie taka potrzeba, to ja bym nie kupowała wcześniej.

Klara_1985, Zosiek, Ana.Ta, Megsi lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej😉
    Trzymam mocno kciuki za dzisiejsze wizyty 😘

Megsi rozumiem co czujesz, przez jakiś czas po jest takie uczucie pustki niestety. Ta ciąża znowu u mnie jest zupełnie inna przez tą otoczkę covida i nie nacieszyłam się nią jakoś super, tylko myślałam żeby dotrwać.🤣

Klara ja mam z Rossmana taką mini buteleczkę z bebilonem i saszetkę, ale to dlatego, że po szpitalu po poprzednim porodzie były cyrki w nocy przez małą ilośc pokarmu i wolę coś mieć w domu w razie czego. Do szpitala nie biorę 😉

Miłego dnia 😘

Klara_1985, Megsi lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara ja mam kupiona mała puszeczkę bebilonu. Synowi tez dawałam to mleko.

Klara_1985 lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Vende Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, u mnie po nocy bez zmian. W ogóle mam wrażenie ze w ostatnie dni mineły mi wszystkie oznaki ewentualnego wczesniejszego porodu, co prawda raz czy dwa razy dziennie czuje jak brzuch sie stawia ale zdecydowanie jest to lżejsze niz bylo tak dwa tygodnie temu. W ogóle zaczynam sie wysypiac, co mnie cieszy na te kilka dni przed cc :)
    Wkurza mnie tylko robota mojego męża, chcial isc im na rękę i ulozyc dogodnie grafik (tam niestety praca 24h/ dobe wiec ktos zawsze musi byc) a robią pod górkę, wiec chyba nie ma co i rzuci od razu urlopem tym dwutygodniowym co jest ustawowy i nie ma co sie zastanawiac bo mnie juz to irytuje.
    Mleka poki co nie kupuje, mam apteke 5 minut spacerem od domu wiec jak cos to szybko dostanę. Myslalam o tym zeby kupic ale nie wiem jakie. Jak będzie problem w szpitalu to mąż kupi zanim wyjdę. Tak samo z prebiotykiem zrobimy. Ja naprawde w tym temacie nie wiem czego sie spodziewać ;)

Klara_1985, Megsi lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze szczotkowanie na sucho za mną 😃 rewelacja dla opuchniętych nóg 😍 czuje endorfiny 😄😄😄

Kupiłam w razie W dwie buteleczki bebiko.

Vende, a nie myśleliście o 14 dniach zwolnienia lekarskiego Twojego męża w ramach opieki nad Tobą po cesarce? Urlop ojcowski można wykorzystać w ciągu 2 lat. Albino od razu po zwolnieniu lekarskim i wtedy miesiąc byłyby z Wami 😊

Zosiek, Megsi lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dobry pomysł z tym bebilonem, zobaczę w Rossmannie. Ja jestem spokojniejsza, jak zawczasu jestem przygotowana na każdą ewentualność. Chociaż nie ukrywam, że chciałabym, żeby tym razem z karmieniem poszło bezproblemowo.

Mi dzisiaj niedobrze, apetytu nie mam, przeczyściło mnie rano i bóle jak na okres. Mąż na mnie badawczo patrzy i widzę po jego minie: jeszcze nie dziś, jeszcze nie jestem gotowy! 😂 Też mam nadzieję, że niunia jeszcze posiedzi, wizytę mam w czwartek i nawet jeszcze nie dostałam skierowania na cesarkę. I ponad dwa tygodnie do terminu.

Jak u Was samopoczucie dziewczyny?

Hortka, Malinka2021, Leksa, Zosiek, Vende, Megsi lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, dokładnie, pomysl o L4, u nas proponowali każdemu niezależnie od stanu matki, opieka się należy i już. Tylko wtedy jest chyba mniej płatne tak jak zwykle L4, ale te 2 tygodnie ojcowskiego na pewno się jeszcze przydadzą.

Tak zachwalacie to szczotkowanie że nie myślałem o tym, ale może się jednak skusze :)

Malinka2021, Ana.Ta, Megsi lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, mam identyczne odczucia. Każdemu mówię ze będzie brakować mi tej mojej piłeczki, tego stanu bycia w ciąży. A jak urodzę to nie wiem czy jestem gotowa, czy to wszystko ogarniemy, czy uda się kp..tez mam do odbioru karty do zdjęć jak czytałam "mój pierwszy dzień mamy"to beczałam jak głupia🙈ponad 5lat starań o bobo i zaraz marzenie się ziści-ale czy jestem gotowa to nie wiem...
    Pędzę zaraz na ktg...milego dnia Mamuśki🌹💞

Malinka2021, Zosiek, Hortka, Ana.Ta, Vende, Megsi, Soleil, Klara_1985 lubią tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara, u mnie jakby częściej pojawiają się takie bóle okresowe. Mam nadzieję, że to zwiastuje rychły poród i do terminu urodze 😄 a został tydzień 😊 w dodatku opuchnięcie nóg już nie schodzi wcale (dopiero po tym szczotkowaniu ciut lepiej). Poza tym wszystko ok 😊
    U Ciebie faktycznie na miejscu męża też bym złapała stresa, że już coś się zaczyna 😄

Ana.Ta, Klara_1985 lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Hortka Koleżanka

Wysłany: 10 maja 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wszystkim 😉 Jeśli chodzi o mleko mm to ja raczej też zaopatrze się choć w jedno opakowanie tak w razie w bo pamiętam, że po poprzednim porodzie miałam spory problem z pokarmem i Mały mi bardzo leciał z wagi, dlatego tym razem wolę być na to przygotowana 🙂

Ana.Ta dziękuję za pocieszenie 😘

Megsi co do skurczy to ja je mam już dość długo, bo od 20 tc, dlatego stąd taka obawa, że w końcu ta szyjka może nie wytrzymać, ale na szczęście wczoraj na wizycie jeszcze jest ok, także mam coraz większą nadzieję, że jednak dotrwam ☺😉

Ale mam dziś ochotę popracować w ogrodzie, uwielbiam maj kiedy wszystko się budzi do życia, a tu mi nie wolno 🙁 a później gdy już będzie Dzidzia to zaś czasu nie będzie 😏 no cóż są rzeczy ważne i ważniejsze 🙂

Macie rację dziewczyny, że maj to najlepszy miesiąc na poród, ja też sobie nie wyobrażam chodzenia z brzuchem w upalne dni, za to gdy już będzie cieplutko to my już dojdziemy do siebie po porodzie i będziemy spacerować z Maluszkami 😊 już się nie mogę doczekać 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2022, 10:23

Leksa, Megsi, Klara_1985, Soleil lubią tę wiadomość

20da4935f4.png

*13.05.- mój Bąbelek 3396g-37+1tc💙👶😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara ja bardzo bym chciała karmić naturalnie ale gdyby było tego mleka mniej pewnie skuszę się na bebilon. Na razie mam 1 saszetkę w domu na czarną godzinę. Ale w szpitalu ponoć u Mnie dają jak trzeba.

Megsi też Mną miotają takie odczucia 🙈już chce poznać córeczkę, zaraz sobie myślę że jeszcze niech siedzi, bo tak super jest teraz wszystko „poukladane”- caly rytm dnia itd A zaraz sobie myśle, że jaka to jestem okropna przecież ta mała istotka to Nasze największe marzenie. 😘 jestem pewna że pokochamy je całym sercem i wszystkie niedogodności będzie łatwo wybaczyć 😂💛

Vende tak jak dziewczyny piszą od razu składajcie o to wolne (opieka po cesarce koniecznie) - nie ma co ! To takie wydrzenie w życiu że to się poprosu Wam należy 💛Paca nidy nie ucieknke jak to się mówi i nikt nie jest niezastąpiony 🤷‍♀️

Malinka2021 cieszę się że Ci się spodobało szczotkowanie! Też zawsze po tym czuję się dużo lepiej :)

Megsi, Malinka2021, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hortka może nie będzie tak źle i znajdziemy czas na ogród. Tak jak i na dom żeby było czysto i pachniało ciastem ! Ja się tak przynajmniej nastawiam 😂

A u mnie wieczorem/ w nocy samopoczucie do dupy... dzisiaj nie spalam od 1-4. Albo siku albo mała tłukła, albo jakieś bóle🤦‍♀️
    Mój mąż też patrzy jak ledwo wchodzę na górę po całym dniu z lekkim przerażeniem 😂
    Teraz się już rozkręciłam i jest ok, nie czuję żeby poród był blisko 😂

No cóż jeszcze troszeczkę... oby te porody były dla Nas łaskawe 😘

Soleil lubi tę wiadomość

‹‹ 381 382 383 384 385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ