X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Jeżynka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam że tak wbijam na wątek.
    Ale chciałam zapytać, może któraś miała taki problem - czy któraś z was miała cholestaza?

11.2018 😇23tydz
    06.2019 😇
    07.2019 😇

16.11 - mamy ♥️ 6+2
    5-8.12 szpital, krwiak
    14.12-wizyta 10+2, CRL 4,33
    30.12 prenatalne CRL 7,6cm, 💜
    11.01 mała księżniczka 😍
    4.02-22.02 Szpital 😓 szew ratunkowy -szyjka 7 mm
    28.02 połówkowe- 440g 💜💜 21+2
    09.03-szewek trzyma, leżing cd.
    29.03 bez zmian
    07.04 diabetolog -> cukrzyca 🍬 narazie próbujemy z dietą
    12.04 szyjka 9 mm, rozwarcie wewn 🥺
    18.04 -16.05 szpital -> 1340g niuni 💓 28+2 sterydy-> 1700g niuni 💓 30+2 -> 2340g niuni 💓32+2.
    24.05 - szyjka 19-20mm 💪💪, podejrzenie cholestazy 😓
    27.05 - cholestaza, wdrożone leczenie
    1.06- cholestaza pełną parą, b.złe kwasy żółciowe
    2.06- 19.06 kierunek szpital 2200g niuni 34+5💓
    15.06- moja księżniczka już z nami 2870 💓💜💓 - 36+4

age.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende właśnie rano wieczorem pije inke, karmi co 2 dzień, codziennie femaltiker. Chyba troszkę jest więcej, ale ciągle niewystarczająco. Odciągnęłam maks 50ml i to po 3h przerwy. A moja zje z 90-100 i tak ostatnio wysysa, że laktator nie ma co zbierać.🤣

Kasjanna ja też smaruje i po godzinie znowu skórkę widać, chyba trzeba przeczekać i tyle.🤣

Ana.Ta właśnie grunt to spokojny rodzic i jakoś trzeba sobie radzić z tym karmieniem. Mnie dołowało to, że znowu nie jestem w stanie wykarmić dziecka, ale chyba taki mój urok i muszę się z tym pogodzić.

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ja miałam 10 kg na plusie, a po powrocie do domu 3.

Zosiek,mi pediatra mówiła żeby smarować kilkanaście razy dziennie, ale to niewykonalne. Też myślę że z czasem przejdzie samo z siebie.

Słuchajcie, któraś się umówiła na usg bioderek? Bo na necie i też tak pediatra mówiła że 4-6 tydzień, ale jak się dzwonilam umówić to powiedzieli ze 8-16 i wcześniej lekarka nie zrobi. Trochę sprzeczne te info...

Zosiek lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, no to juz wiecej pomysłów nie mam ;) Moze tak po prosru fakrycznie masz i tyle... Nie ma co sie spinać, przeciez na szczęście jest mm :)
    Kasjanna, rozumiem, liczyłam ze oprocz tych 10kg jeszcze cos mi samo spadnie :P

Zosiek lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek nie przejmuj się, jesteś najwspanialsza mama dla swojego maluszka, nieważne w jakiś sposób będzie Mała karmiona 😘
    Ja się umówiłam na USG bioderek. W zaleceniach szpitala było między 4 a 6 tygodniem. Udało mi się zapisać przed końcem 6 tygodnia, na 21 czerwca. Mamy w mieście 2 poradnie i w tej drugiej najbliższy termin był na 1 lipca.. Na szczęście w tej drugiej znalazł się wolny termin wcześniej.

Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna u nas dziś pogoda dramat była, bardzo wiało. Młody z przedszkola wrócił ze stanem podgorączkowym 37,6 katar i kochanie. Mała już od niego zdążyła złapać, bo bardzo marznie i kicha :/

Ja mam dwie maty z takim łukiem z zabawkami i lusterkiem, ale póki co nie korzystamy z nich tylko z leżaczka bujaczka.

Naszej malutkiej tez bardzo skóra schodzi. Dziś to zauwazylam, bo jakoś bardziej zaczela schodzić. Ile razy na dzień kremujecie skore dziecka? Ja robie to codziennie na wieczor.

Zosiek nie przejmuj się ! Jesteś cudowna mama dla swojego malucha 😘 wiec głowa do góry 😊

A co do dnia matki to dostałam prezent od swoich dzieci- skarpetki z napisem „idealna mama idealnych dzieci”, kubek ze swoim imieniem oraz czekoladki z napisem „mamo dziękuje, ze pomoglas mi tak ładnie wyrosnąć!” oraz syn przyszedł z prezentem z przedszkola 😊

A w zaleceniach ze szpitala to kontrola z bioderkami za 6-12 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 19:38

Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja niczym jeszcze nie smarowalam skóry, dosajemy tylko do wody którą myjemy plyn do kapieli z naturalnych skladników. A czym polecacie smarować luszczącą się skórę? Sprawdzi sie linomag czy bepanthen baby? 🤔

Zosiek podejrzewam ze u Mnie moze byc to samo z tym mlekiem. Jeszcze jak jest czas na prace z laktatorem to coś tam spłynie ale dziś mamy takie popoludnie ciezkie...mała po kupie i siku i odbijaniu jest tak niespokojna ze zamiast spac wybudza się ciagle z placzem i tak jest niewyspana, my lulamy, uspokajamy i tak do kolejnego karmienia... echm

U mnie dzis tez okropny wiatr ale zaliczylismy pierwszy spacer w ogrodzie💪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 20:18

Kasjanna lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka i Leksa dziękuję 😘

Właśnie muszę zadzwonić i umówić się na to usg bioderek, mi pediatra też dzisiaj mówiła że około 6 tygodnia, tak jak w szpitalu.

Vende mi zostało jeszcze 10 kg... Mam nadzieję, że powoli bedzie spadać 🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 20:56

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Vende, ja miałam 10 kg na plusie, a po powrocie do domu 3.

Zosiek,mi pediatra mówiła żeby smarować kilkanaście razy dziennie, ale to niewykonalne. Też myślę że z czasem przejdzie samo z siebie.

Słuchajcie, któraś się umówiła na usg bioderek? Bo na necie i też tak pediatra mówiła że 4-6 tydzień, ale jak się dzwonilam umówić to powiedzieli ze 8-16 i wcześniej lekarka nie zrobi. Trochę sprzeczne te info...

Mnie umówiono jak byłam jeszcze w szpitalu na 30 czerwca usg bioderek + ortopeda, czyli równo 6 tyg. W Belgii nie są ta badania przesiewowe dla wszystkich, ja dostałam wizytę że względu na ułożenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 22:10

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie jutro muszę zadzwonic się zorientować jakie są terminy.

Vende właśnie u Mnie to samo. Malutka podczas jedzenia wydała dźwięk kupy😂 i też bije się z myślami przebierać czy nie, bo smacznie usnęła 😬 na razie śpi. Jej ja tak odlecialam przedtem że spałam od 20:30 do 23 . Dobrze że mąz byl na warcie.

Poszłoby się spać a tu trzeba pokarm odciągać 🤦‍♀️

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, ja też odleciałam, przed chwilą mała mnie zbudziła. Maz poszedł na siłownię i obudziłam się wystraszona ze jak to jeszcze nie wrócił, a to ja tak mocno spałam.
    Ja kupy nie przebieram jeśli faktycznie mocno śpi. I tak za 2 godziny max się obudzi...

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 02:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To samo zrobiłam zmieniłam po 2h😂
    Na siku by sie splakala, ale z kupą chyba lepiej 🙈

Dobrze bo mała sie karmi na cycu , chociaż w nocy współpracuje. Zaczyna cycem,jak sie niepokoi dostaje 30 ml odciagnietego i konczy cycem usypiając- ciekawe czy to się sprawdzi na dłuższą metę ...
    Poszłabym spac ale trzeba robić stymulacje laktatorem, faktycznie po tym więcej mleczka 🤷‍♀️

• Vende Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 04:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, ja sie tak balam dzisiejszej nocy bo bylam pierwszy raz sama (maz poszedl na nocna zmiane), ale na szczęście niepotrzebnie. O ile wczorajsze popoludnie i wieczór to byl dramat bo nie spala prawie w ogóle, byly placzki, kuoy, karmienie z 10 razy i w ogole... Oczywiscie wszystko po tym jak mąż wyszedl z domu (od 15). Ale jak mi zasnela o 22 tak wstala o 1 i teraz przed 4 i za oboma razami tak na 40 minut takze na prawdę spoko, a teraz znowu przysnela. Co prawda zostalam pierwszy raz obsrana pare minut temu, ale juz ogarniete i sie przebralam. Wgl teraz juz ja mialam ochote ja obudzić bo czulam jak mi cycki rosną, wkladki laktacyjne cale mokre... A boje sie tak duzo odciagac zeby nie bylo nadprodukcji za duzej. Ale czuje ze za 3h i tak bede musiala bo ona niby zjadla ale dalej czuje napięcie.
    Zosiek, to jedziemy na tym samym wózku, mi tez zostalo 10kg.

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja od pierwszych dni zostaje z małą sama i na początku to było mega stresujące. Ale na szczęście jakoś dajemy radę choć jak piszesz nieraz kupy zaburzaą rytm i wszystko trwa o wiele dluzej😂
    Narazie ciezko sie przyzwyczaic ze trzeba się aż tak podporządkowAć do potrzeb maluszka... Nasze plany do jedno 😂

A mam pytanie o mleko, bo w szpitalu kazali dawac Mm w temp pokojowej. Takie odciagniete wczesniej tez mozna tak dawac czy byscie podgrzewaly?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2022, 06:24

• Vende Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta tak, swoje mleko tez mozesz podać w temperaturze pokojowej spokojnie. Nie trzeba podgrzewac :) Ja zostawalam z Mala na godzine czy dwie sama ale caly dzien dopiero dwa dni temu no a dzis pierwsza noc. :)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwszy raz Nisia spala 3h bez przerwy, za to później nadrobiła i budziła się co godzinę :/
    To ja już chyba wolę 2-godzinny rytm.

Mój mąż w nocy do małej nie wstaje więc jakbym codziennie była sama, ale wiadomo, jakby cos się działo to jest.

Podobno kg same się redukują jak się karmi piersią, więc jest nadzieja ze samo jeszcze zejdzie :) ja jestem zaskoczona bo jem normalnie, słodycze też w każdej ilości, więc spodziewałam się przyrostu.
    Wczoraj ważyłam mała na rękach na tej zwykłej wadze, wyszło mi 4 kg. 1 kg w miesiąc.
    Jest coś czego nie jecie jak karmicie? Sushi, makrele, generalnie wszystko już można, nie?

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mnie te dzieci zadziwiają. Zawsze karmie mała na siedząco, ale rano stwierdziłam że nie chce mi się wstawac i nakarmiłam ją na leżąco. Położyłam w samym rogu sofy, ja obok i karmimy. Ona zasnęła, więc się odsunęłam te kilka cm, ale z piersią na jej wysokości. I słuchajcie, jakimś pełzającym ruchem przesuwała się po te 5 cm za mną do momentu jak zrzuciła mnie z łóżka, obróciła się na brzuch i rozryczala.
    A ja narzekałam że mój 7-latek zajmuje za dużo miejsca jak do mnie przychodzi rano, nie podejrzewalam noworodka :D

Malinka2021, Leksa, Megsi, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende to super, że dobrze poszło! Dzieciaczki są tak nieprzewidywalne, że nic na godzine nie zaplanujemy, u nas też wczoraj popoludnie „gorące” za to noc spokojna 😇

Dobrze że mój mąż jest choć popoludniami/ wieczorami bo zawsze może małą wtedy uspokoić. Po nocy i całym dniu 24h /dobę byloby ciezko.

Kasjanna u Mnie mąż też nie wstaje. Ba! Wyemigrował do innego pokoju a My spimy jak królowe raz z tej, raz z tej strony hehe

Ja dostalam rozpiske czego nie jesc napewno kapusty, cebuli, czosnku ( zmieniaja smak mleka) czy tez sa gruszki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2022, 09:24

• Vende Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, moj tez w nocy nie wstaje do malej ale czasem jak czegos mi brakowalo to polecial i przyniosl. Ale naprawde chyba i tak wole jak te nocki bedzie robil niz dniówki.
    Kasjanna jesc mozesz wszystko tylko obserwowac jak reaguje dziecko wiec nowosci lepiej po trochu i nie wszystko na taz. Ja poki co sie oszczedzam ale jak malej wybije miesiac to juz mam w planie jesc wszystko. Polozna zwracała mi tylko uwage na truskawki ze poki co nie poleca i tak samo cytrusy w duzej ilosci. Ale po trichu to nie zaszkodzi jak np w salayce owocowej trafia się 3 truskawki i kawalek pomaranczy.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już z pół kg truskawek pożarłam. Nic się nie stało. A te cebulę itd, to zmieniała smak mleka ale to źle? Nie chcemy żeby się dzieci uczyły nowych smaków? Kiedyś mówili że kapusta nie bo wzdymajaca, ale podobno to nie prawda (aczkolwiek jeszcze nie jadłam)

Soleil lubi tę wiadomość

‹‹ 420 421 422 423 424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ