Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAna.ta mój na początku się denerwuje na piersi, jak już zejdzie pokarmu trochę to wisi 40 min, ale nie jest lekko. Czasem źle ssie, ciężko dostawić, w trakcie karmienia jak się ruszę, i lekko mu się sutek wysunie to już koniec, bo on śpi I nie łapie znowu.
Mleko mamy niestety robi się tłuste i kaloryczne po dłuższej chwili, najpierw to taka woda do picia, później dopiero wjeżdża tłuste kaloryczne mleko. Dlatego ważne, żeby te dzieci trochę wisiały jeżeli mają przybrać na wadze.
W ogóle jak patrzę na moje dziecko jak na mnie spo to zawsze nie mogę nadziwić się temu jaki jest śliczny i idealny.
Ciężko mi idzie z rutyna. Robie się leniwa jak mały się nie budzi na karmienie to zwlekam z wybudzaniem. Musze więcej mlekaa ściągać, ale się boję, że za bardzo pobudzę laktacje .
Vende jezu jaki stres z tym monitorem chyba bym umarła ze strachu. Nas to przeraża, jak mały śpi w wózku to mąż co chwile patrzy czy oddycha.
A i w ogóle przyszla paczka dzisiaj, byłam pewna, że to rompery z nexta i kazałam mężowi otworzyć, a tam koszulka była na dzień taty 🤦♀️Soleil, Leksa, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Hmm myslalam ze tez trzeba pilnować zeby leżąc na pleckach główkę miala do przodu zeby I z tyłu glowa się dobrze wyprofilowala🤔
Malinka chyba jeszcze za wcześnie na kołki. Bardziej obstawiam ze Wojtuś ma bóle brzuszka które właśnie zaczynają się po południu.
Nawet jak umawiałam się na sesję z małą to Pani powiedziała że jak bierze dzieci po skończeniu 2 tygodni to nie umawia się na popołudnia bo wtedy częściej są te bóle brzuszka tylko właśnie w godzinach do południowych bo wtedy jest jeszcze ok🙂
A te rureczki windi używasz jak mały kupki nie robi czy bardziej prewencyjnie?
Mam je w domu ale jakoś boje się użyć...chyba będę musiala męża poprosic😏Zosiek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRaszusia, kasik, Motyl, trzymam kciuki, żeby coś się zadziało na dzień mamy!
Leksa u mnie przewijak na łóżko chwilowo się nie sprawdzą, bo mały w sypialni jesteśmy.
Małego przebieramy na podłodze w salonie najczęściej. Jak już wyrobimy rutynę to ten na
Łóżko będzie super, bo mam obok wszystko schludnie ułożone.
Bluzki do karmienia zamówiłam 2 z hm wczoraj.
Czy piersi zmaleja trochę jak się ustabilizuje laktacja?Motyl12, Leksa lubią tę wiadomość
-
Moje piersi mogłyby zostać już takie jakie są teraz 🙈
Aaa jeszcze jedno, wiem że ten temat byl już dawno ale jakie macie maty do swoich bobasków?
Ja w końcu nie kupilam a pasowaloby powoli bo trzeba zacząć cos więcej ćwiczyć z malutka a do tego potrzeba dobrego stabilnego miejsca🙂Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość
-
Ja przewijak na łóżeczko mam i mega sobie chwalę,przewijam go tylko tam..
Nie udzielam się za dużo bo powiem Wam że zaczynam załamywać ręce...Bartuś to grzeczne,cudowne dziecko ale od prawie tygodnia widać,że boli go brzuch a ja juz nie wiem jak mu pomocprzy każdym puszczeniu bąka spina się,robi czerwony i kwili nawet przez sen
kupy robi normalnie ale też jest wtedy właśnie to samo co przy bąkach.. zaczęłam podawać mu BioGaja ale póki co bez zmian... miałam podawać witaminę d ale nadal tego nie robię bo jak podałam to dopiero jazda z brzuszkiem była i poczekam jeszcze trochę.. a witaminy d miałam już różne,no nic nie pomaga...
okładam termoforkiem z pestek wiśni, pomagam biorąc nóżki pod brzuszek i już brak mi pomysłow
Dziewczyny wszystkiego najlepszego w dniu Matki 🍀Leksa lubi tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Misia my nasze maluszki mamy z tego samego dnia i moja mała tez prawie od tygodnia ma problem z brzuszkiem...ja bym na Twoim miejscu witaminę d podawała bo to bardzo ważne tylko faktycznie moze próbować zmieniać. Też czytalam ze czasem od tej witaminy brzuszek boli ale ja jeszcze jie próbowałam zmienic🤔mam nadzieje ze u nas się ustabilizuje po tym probiotyku.
Misiaa dużo sił zycze i wytrwałości, musimy to jakoś przetrwac☺️ -
nick nieaktualnyJa w nocy jestem nieprzytomna jak karmię. Czasami sprawdzam, co u Was na forum słychać, najczęściej walczę z własną głową, bo sama leci.
Mam dwie spadkowe bluzki do karmienia, noszę jak ktoś przychodzi, żeby całych cyców nie wywalać. Na lato kupiłam sukienki rozpinane w hm albo z dekoltem w serek, nie jakieś specjalne. Jeśli dobrze pamiętam Vende pytałas o biustonosze do karmienia. Po zamawiałam ostatnio z hm, większość zwróciłam. Jeden dwupak lekko usztywniany zostawiłam, nie spłaszczają i rozmiarowka jest szeroka. Z tym detektorem współczuję stresu.
Ja dzisiaj zrobiłam sobie Dzień Mamy. Nakarmiłam, uśpiłam i zostawiłam męża z córką. Pojechałam do Rossmanna. Trochę to były nerwowe zakupy, ale kupiłam sobie maseczkę, Balsam i odżywkę do paznokci. Stresuje się takimi wyjściami, bo widzę, że mój mąż się stresuje, ale muszę go przyzwyczajać.
Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Asia, używam rurki jak się cały spina i płacze i bączków nie puszcza, ani kupy nie robi. Rurka pomaga mu się wyproznic.
Ana.Ta lubi tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Asiulka pytalam pediatre o ta witamine d bo mowilam ze zmienialam juz 2 razy to mi powiedziala ze przepisze mi na kolejnej wizycie jakas na recepte ale mam sprawdzic ile tej wit jest w mleku mm ktorym dokarmiam takze jeszcze kilka dni bez wit mu nie zaszkodzi24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Vende, współczuję akcji z detektorem... Ale podobno zdarza się że podnoszą alarm bez przyczyny.
Pisałaś o podnoszeniu główki córci. Też byłam z tego dumna, ale okazuje się że to nie takie oczywiste, bo noworodki mają jakieś tam napięcie i są w stanie podnosić, ale używają do tego złych partii mięśni. Później to powinno zanikać, i u nas faktycznie idzie gorzej (pewnie też dlatego że główka zwiększa swój ciężar). Zerknij sobie tutaj : https://mamafizjoterapeuta.pl/2019/10/02/zadzieranie-glowki/
W ogóle to przyszło mi dziś że mamafizjoterapeuta.pl tylko na dziś udostępniła za free webinar o ogarnianiu noworodków. Obejrzałam dopiero połowę, ale fajne, szczególnie dla mam po raz pierwszy.
Ana.Ta, w ogóle dzięki za polecenie webinar kiedyś, był bardzo pomocny, a teraz przychodzą mi różne info od mama fizjoterapeuta.Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Kasjanna nie wiem jak Ana.Ta ale ja też polecałam! Haha 😜 to co dziś przyszło na e-mail to był właśnie webinar który obejrzałam u niej jako pierwszy jeszcze w ciąży. Jej strona to też super baza wiedzy. Jak szukam czegoś konkretnego to wole zajrzeć wpierw tam zamiast wpisywać w google
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 13:56
Ana.Ta, Kasjanna lubią tę wiadomość
-
Hej 🙂
My dalej się dokarmiamy mm bo przychodzi moment że w piersiach pustka a młoda dalej się drze. Zazdroszczę jak macie wystarczającą ilość 😘
Nam też skórka schodzi, pediatra mówiła, że powinna przejść za tydzień dwa. Była dzisiaj pierwsza wizyta u pediatry, jutro położna wreszcie do nas dotrze. 😁
Biogaie daje z 5 dni i z brzuszkiem u nas chyba lepiej, jednym z prezentów na dzień mamy było brzydko mówiąc osranie. Wystrzeliła na przewijaku wprost na moją koszule i podłogę, w ostatnim momencie zrobiłam unik z twarzą... Mąż zamiast mnie ratować robił zdjęcie...🤣🤦
Była mowa o pomocy mężów. Mi mój bardzo dużo pomaga, nieraz ulula jak już nie mam siły, podaje, asystuje, mleko dorabia, prania ogarnia i obiady. Jest bardzo zakochany w córci, tym bardziej, że to jego mała kopia.🤣 Jestem tym bardziej szczęśliwa, że ukochanej osobie dałam tyle radości. 🙂
Vende z tym detektorem musicie na spokojnie, mojej przyjaciółce swirowal czasami bez powodu. Ale wiadomo trzeba malutką obserwować.
Nie nadążamy z praniem, tu ulanie tu z pampersa wyleci. Kupiłam pampersy 2 i jest trochę lepiej. Ale dady już nie będę kupować, u nas odpażenia po niej są i jest sztywniejsza niż lupilu premium. Ze starszą sprawdzały się u nas tylko pampers Active baby, teraz chciałam trochę potestować tańsze.
Dziewczyny kciuki za wywoływanie 😘😘😘
Motyl12, Leksa lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Megsi to sie tatuś ucieszył szybciej hihi
A dostałyście coś na dzień mamy? Ten Mój mąż coś nie pomyslal 🤔
Tak czytam Nasze posty i doszłam do wniosku, że niesłusznie się obwiniałam, że jestem zła dla swojego bobaska.. dużo rzeczy jest niezależnych od Nas i najważniejsze to zachować spokój i pogodę ducha, bo przecież te małe istotki mają tylko Nas...
Ja żeby nie usnąć też szperam internet ale na początku „walcze” żeby się przyssała dobrze i na dłużej. I wgl na moją małą strasznie działa śpiewanie. Wymyślam hity „idzie sobie mleczko dla Ciebie mordeczko” 😂
Vende współczuje tej sytuacji, moja mała wczoraj rano zachłysnęła się mlekiem w piersi - masakra jaki człowiek przerażony
Jesli chodzi o mate zamowilam takie piankowe literki i liczby na allegro, na to mam takie kółeczko z pałąkami.
To u Mnie od początku przebieranie tylko w sypialni, zabawa w pokoju u małej na macie🙈 tak sobie z nią chodze bo czasem działa to zbawiennie podczas placzu, robi wielkie oczy i ogląda swoj pokoj 😂
U mnie pomaga czasem pozycja na żabę na brzuszek i jak ją trzymam pod plecami tak na prosto nóżkami do dołu.
Kasjanna, Leksa lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ja pytałam poloznej o leżenie kazała żeby w nocy spała w rożku raz na jednym raz na drugim boku. W kokonie może tylko w dzień , w nocy koniecznie musi byc materac.
Zosiek u Mnie pokarm jest ale mała wybredna wiec też wjezdza modyfikowane 😂 ale staram się najpierw przystAwiam normalnie, jak sie wkurza probuje z kapturkiem, jak mam ściągnięte swoje daje butle, a jak nie robie MM😂 grunt to miec plan awaryjny 😬
Wgl bylismy dzis na 1 wizycie! Ale to byl stres. Na szczescie mala spala wiec wsadzilismy ją do fotelika na śpiocha, plakala tylko chwile po badaniach. Dostala skierowanie na morfologie, mocz i crp- mamy zrobic jak w poniedizalek na wizycie poloznej mala duzo nie przybieze. No coz- walczymy.. dzisiaj miala 50 g więcej , ale do urodzeniowej brakuje 300 g ...
Acha i w niedziele czeka mnie przyjazd rodziny męża- to dopiero stres. Dobrze ze weźmie ich na tras na grilla 😬Zosiek lubi tę wiadomość
U mnie też dzis byla kupa gigant! Taka rzadka musztarda znalazła sie na plecach 😂 to chyba dlatego ze pampersy 0 zmienilam na 1 . Poczula luz.
Dziewczyny odciagajace swoje mleczko robicie to systemem 8min/5min/3min ? I czy stymulujecie, bo ja ide programem gdzie stymulacja trwa tylko 2 min. Nie wiem czy to dobry sposob. Z takiej jednej sesji mam tylko 30 mlWiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 14:30
Właśnie zasnęłam przy karmieniu... To jest masakra, jak sie czlowiek czymś nie zajmie. Poczulam dopiero jak Mala wypuściła piers. Dobrze ze na srodku lozka...
My mamy teraz różnych pampersow na pęczki bo co ktos przychodził to z pampersami haha ;] nawet nie mam gdzie ich trzymać. W ogole u nas te całe odwiedziny byly mega śmieszne jak swieto trzech króli
Zosiek u mnie teraz dopiero ts laktacja tak porządnie ruszyła ze az mam trochę za dużo. Polecam rano kawa inka a wieczorem karmi u mnie na tym zestawie sie rozbujało a pierwsze 3 dni nie mialam nawet kropli.
No z tym detektorem to przeżyłam ale co zeobic.... Wole zeby od czasu do czasu zadzwonił bez przyczyny niz kiedyś nie zadzwonił.
Co do sukienek do karmienia, zerknijcie sobie na strone chelsea clark, juz raz o nich pisalam, koszule nocne fajnie mi sie sprawdziły a widzę ze maja tez sporo sukienek. Jedna zamówiłam w ciazy ale nw dsien dzisiejszy za mocno jeszcze ekspomuje mój po ciążowy brzuch
Kasjanna z tym podnoszeniem glowki doczytalam. Ja tu nie mówiłam tego w formie dumy tylko szoku bo mamy wpisane niskie napięcie w to jednak wyglada inaczej.ale zrodlo wiedzy super.
Przypomnij mi ile Ty przytyłaś? Bo mówiłaś ze mssz juz wage z przed ciazy
Wlasnie sid nakarmlilismy i sie mala pręży ewidentnie kupa... I znowu, przewijać czy nie przesijac o to jest pytanie...Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Soleil, to może pomyliłam, sorki
Zosiek, u nas ta skóra dopiero teraz przestaje schodzić i to po intensywnym smarowaniu przez ostatnie tygodnie, zostało tylko trochę na dłoniach.
Ja dziś mała zachustowalam i spala tak 1. 5 godziny, ile rzeczy zdążyłan ogarnąć!
A za chwilę idę po syna do przedszkola i nie wiem czy mi małej nie wywieje z wózka, u was też takie wietrzysko?Zosiek lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
nick nieaktualnyU mnie mąż nie pomyślał o dniu mamy, wręcz musiałam mu przypomnieć żeby do swojej zadzwonił, ale nie mam mu za zle, bo dostalam zawieszkę do bransoletki po przyjściu do domu, dzisiaj też pojechał kupić mi kompresy do piersi I nakładki na sutki i smoczki dla małego na wszelki wypadek. Przystawia mi go do piersi, bo ja się nawet nie denerwuje tylko płacze razem z małym jak nie idzie.
Cycki za wielkie dla niego są, odciąganie nie pomaga, poza tym boję się, żeby jeszcze więcej mleka nie było. Sutki jakieś płaskie mam i nie chce ich łapać, ale jak go położna dostawiala to 0 problemu. Jutro znowu przychodzi i będę pytać co i jak, bo zaczynam się męczyć tym. Dziecko się złości ja płacze, jak za mało zje to nie spi. Wczoraj miałam 60ml ściągniętego mleka to mąż w nocy dal.
Ogolnie uspokaja go tylko cycek, żadne śpiewanie czy bujanie, ale nie mamy problemów z brzuszkiem czy ulewaniem narazie, chociaż to tylko 6 dni od porodu minęło.
Powoli jest lepiej z ogarnianiem rzeczy, ale muszę przyspieszyć tempo, bo mąż wraca do pracy za 1.5 tyg I muszę nauczyć się odkładać małego I robić tez inne rzeczy.