X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, próbuj, ja kupiłam 1 z formommy i jeden w lokalnym sklepie, i jak w ciąży byłam nimi zachwycona, tak po porodzie nie bylam w stanie ich założyć i chodziłam w starych zjechanych zabytkach sprzed 7 lat. Ale teraz już jest ok.

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio kupilam sobie takie dwa czarny i bezowy i są ok🙂
    https://allegro.pl/oferta/biustonosz-ciazowy-stanik-bezszwowy-do-karmienia-8868968494

Co do czkawka moja mała rez ciagle miala w pierwszych 2 tyg , terwz widze ze ma trochę rzadziej ale tez się zdarza i po kilka razy dziennie czasem🙂

Co do nocy to schodzi nam różnie. Najczęściej mamy 2 pobudki takie krotsze na przebieranie, karmienie i odbijanie czyli w sumie i tak 30 - 40 min a trzecią pobudka najczęściej między 3 a 5 w nocy trwa dłużej bo się jakoś wybudza tak ze potem nie chce mi usnąć i marudzi I placze wiec musze ją nosić i czasem schodzi w sumie z 1,5 h😐
    A najgorsze jest to że jak np próbuje odespać w dzien tak jak np dzis to nie mogę zasnąć i wkurza mnie to strasznie😏

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie jakieś bluzki do karmienia takie na po domu sprawdzone?🙂
    Ja dostalam 2 w spadku od koleżanki ale coś by pasowało dokupic😏
    Chociaz z drugiej strony lato idzie wiec tak naprawdę można nosić zwykle koszulki na ramiączkach albo sukienki i twz będzie 🙂

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Raszusia Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2022, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    Ja rodzę na polnej w p-niu i wiem od położnej że jak wstawię się rano to już w ten dzień powinni balonika dać...no nic, zobaczymy...oby tylko do domu nie odesłali🙈
    A bierzesz jakieś ciuchy na przebranie czy będziesz w tym co pójdziesz?chyba że w koszulę każą już się ubeać do badań ginekologicznych🤔

Ja rodzę w wawie. Biore jakieś jedne leginsy i koszulkę a reszta piżamy i szlafrok. I coś na wyjście.
    Ja właśnie nie wiem co ni zrobią bo jakieś rozwarcie u mnie jest. 1 cm tydz temu, mam nadzieje ze postąpiło. A u Cb?

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w nocy pobudka co 2 h, ale na chwilę (przewinąć jeśli trzeba, przebrać jeśli przesiąkła, je dosłownie 10 minut, nie odbijam. I tak mniej więcej do 10 rano. W dzień ma już bardzo dużo czasu kiedy jest aktywna. Na szczęście w nocy się to nie zdarza.
    Podpinam się do pytania Asiulki o bluzki. Ja chodzę w zwykłych i w domu to nie problem podwinac, ale na zewnątrz mimo że się okrywam pielucha jak karmie, to ten mój beboch wystaje zawsze gdzieś bokiem. Mimo że do wagi wrocilam, to brzusio się wcale dobrze nie prezentuje i niekoniecznie chce się nim chwalić...

• Leksa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co bluzek do karmienia nie posiadam.

A ja mam pytanie- czy któraś z Was ma przewijak na łóżeczko i czy sprawdza się takie rozwiązanie?

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raszusia wrote:
    Ja rodzę w wawie. Biore jakieś jedne leginsy i koszulkę a reszta piżamy i szlafrok. I coś na wyjście.
    Ja właśnie nie wiem co ni zrobią bo jakieś rozwarcie u mnie jest. 1 cm tydz temu, mam nadzieje ze postąpiło. A u Cb?
    U mnie tydz temu szyjka twarda długa zamknięta, więc nie liczę na to, że jutro urodzę. Fajnie że u Ciebie coś już jest, oby jutro było więcej cm🤱powodzenia🍀✊

Raszusia lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 03:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Ja póki co bluzek do karmienia nie posiadam.

A ja mam pytanie- czy któraś z Was ma przewijak na łóżeczko i czy sprawdza się takie rozwiązanie?

Leksa u Mnie przewijak na łóżeczku. Sprawdza się strasznie/ nie muszę się schylać i świetnie sprawdza się też przy przebieraniu, porannym przemywaniu itp :) pod ręką dałam sobie pampersy, maści.

Leksa lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie tez oprocz biustonoszy nie mam nic do karmienia. Latem bedzie nam w sumie wygodnie w sukienkach:) zresztą ja juz teraz je zakladam.
    Może zakupie typowo pod jakieś wyjscia ale narazie wiadomo siedzimy tylko w domu. Zazdroszczę luźniejszego podejścia bo mnie wszystko mega stresuje, to że nie bede umiala wystarczająco uspokoic malej :(

Wgl przyszla do Mnie wczoraj popoludniu mama. Nie sądzilam że to aż takie odciàżenie, chyba wyczula mojego doła...
    ponosila mi malutką, uspokoiła pare razy a ja nabralam dystansu i odpalilam laktator. No i butla mnie juz 2 tazy uratowala. Własnie odciągam na jutro do przychodni.
    Mała je z piersi do czasu a pozniej sie zlosci i placze, więc nie ma innego wyjscia..

U mnie po wczorajszym wazeniu okazalo sie że malutka przybrała tylko 25g. Daleko jej do wagi urodzeniowej. Przez to kamy jutro wizytę u pediatry. Mam nadzieje że jakoś przetrwamy.

A pytałam ile u Was zjadają ml bo moja podczas 1 sesji zje prawie 80 ml. Ja sie nie dziwie że piersi ją denerwujà.. i nie mam pewności czy nie zjadłaby wiecej ale jej zabieram zeby nie przesadzic, i tak pozniej jej troche zle na zoladku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 04:09

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 05:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, jeśli nie przybiera to chyba nie ma co jej ograniczać, szczególnie jak podajesz swoje mleko. Pamiętam że syn był w stanie zjeść w szpitalu prawie całą butelkę mm, a one mają 90 ml i miał nie więcej niż 5 dni. Podobno mlekiem matki nie można przekarmić, powinno być na żądanie. To że małej nie jest dobrze w brzuszku może być tylko dlatego że uczy się trawić. Dobrze że idziecie do pediatry.
    Jesli boisz się chodzić na spacery daleko, to może zacznijcie blisko domu, ale dłuższe, żeby ogarnąć uspokajanie na zewnątrz, ale też żebyś Ty czuła się bezpiecznie w razie czego. Ja tak mam z jazda autem, jeszcze nie opanowana na dłuższe dystanse, a będzie mnie czekało jeżdżenie na szczepienia czy usg.

Przy pierwszym dziecku przechodziłam przez to samo, obawa przed wszystkim, też przed tym że jak nie będę umiała uspokoić dziecka to ludzie pomyślą że jestem zła matką, a przecież każda z nas potrzebuje czasu, dzieci są różne, a do tego mają różne dni, humory.
    Dla podbudowania powiem ze z drugim jest łatwiej ;)

Co wiem że niepotrzebnie robiłam, to to że leciałam do dziecka na każdy dźwięk, każde stęknięcie. A dziecko potrzebuje sobie ootestowac własny głos, jak się z czymś męczy to wydaje dźwięki, ale to nie znaczy że muszę to za niego zrobić, niech się uczy. Teraz widzę jak mała się sama próbuje "dospic" czy uspokoić. Syna już dawno mialabym na ręku w tej sytuacji, bo steka to mu źle. A może wcale nie...

Leksa lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta ja tez mysle ze jak masz to mozesz jej dawac więcej zeby do jadla tyle ile ona chce. Moja wczoraj wieczorem memlała cycka chyba ze 40 minut ale ze dalej byka niespokojna to dalam jej swoja butle i dociągła prawie 60ml, to bylo przed Północą. Ale dzięki temu noc dzis luksususowa. Wstala mi tylko raz o 3 i to byla szybka akcja bo przebralam i zjadla szybko z piersi i usnela. Teraz dopiero znowu sie karminy a jest juz 6:30 :) czuje tylko, ze piersi mi rozsadzi. Z wczoraj zostalo mi w lodowce 90ml odciagnietego mleka w woreczkach po 30ml bo jak czuje zd mi rozsadza to dokaldam na chwilę laktator ale tylko do uczucia ulgi ze te piersi sa miekkie.
    Ja tez wczoraj patrzyłam za bluzkami czy sukienkami do karmienia ale kurcze strasznie drogie sa te rzeczy a druga sprawa nie wiem jaki brac rozmiar, bo licze jeszcze na spadek wagi...
    Ja mam we wtorek pierwsze wizyty z małą u lekarzy i az sie boje jak to będzie z zachowaniem. Chociaz na dwor lubi wychodzić wiec moze niezle...
    Kasjanna ja zdecydowanie za duzo do mojej latam jak ona kwęka... Serio. W ogole oboje mamy z mężem w nocy jazdy zeby nie zgniesc dziecka, a ona nawet nie spi z nami xD Kładziemy sie tylko do karmienia i przekładam ja do lozeczka. A co noc ktores z nas szuka dziecka w łóżku. Ta glowa szaleje ;)

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ale mi przypomnialas, też miałam takie akcje. Boże, co za stres!
    Teraz mi się jeszcze nie zdarzyło.

Ale pięknie ci mała śpi :)

Robicie coś w nocy jak karmicie żeby nie zasnąć? Ja przed poprzednia ciąża dostałam Kindla, więc karmiąc dużo czytałam, ale teraz jakoś nie mam weny do tego, jakoś mnie już w ciąży odrzuciło od książek, mimo ze miałam tyle czasu. Teraz jako że wymigrowalam do salonu i nikogo nie obudzę, odpalam sobie jakiś serial na chwilę, albo podczytuje was :).
    Mam nadzieję że to nie wielki grzech ze nie nawiązuje wtedy więzi z dzieckiem tylko zajmuje się swoimi sprawami...

• Vende Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, ja zwykle wiez nawiazuje pierwsze 10 minut :P potem biore telefon i podczytuje forum, sprawdzam maila, wiadomosci... Tez nie umiem inaczej bo podsypiam. Nie ma co sie spinać :) U mnie z czytaniem teraz tez jakos slabo, nic mnie nie wciaga. Faktycznie w czasie karmienia bylby na to czas.
    Pisalam kiedys ze w pracy mam dziewczyne co miala tez termin na maj i wyobrazcie sobie ze urodzila tego samego dnia co ja. Wczoraj dowiedzialam sie ze byla zalatwic formalności w pracy, przyniosla ciasto i dostała paczke od szefostwa... Planowlalam jutro podjechac na szybko z papierami a teraz mi tak trochę glupio z pustymi rękami bo dowiedzialam sie ze i na mnie prezent czeka... Takze musze sie dzisiaj ogarnąć i cos upiec... W ogole nie wiem w czym tam jutro pojde bo w nic sie nie mieszcze, a jak wiadomo jak kazdy chcialabym wyglądać dobrze.

Kasjanna, Leksa, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja najczęściej podczas karmienia modlę się zeby malutka szybko zasnęła po karmieniu 🙈
    U nas dzisiaj tragiczna noc...małą ewidentnie brzuch boli i stękała , prężyła się, w ogóle jakieś dziwne odgłosy wydawała ze spac nie mogłam. A o 5 już tak się obudzila ze tylko płacz wiec do tej pory na zmianę to karmiłam, to nosiłam,może z 15 minut usnęliśmy obie jak mi na piersi do odbicia lezala😐
    Wczoraj zaczelam podawać Biogaie ale tak jak któraś z Was pusala to pewnie nie zacznie działać od razu poza tym czytalam ze nie w każdym przypadku dziala😒
    Małą dalej kupy nie zrobiła, już 3 dzien. Bąki idą ale zadzwonię dzis chyba do poloznej czy nie powinniśmy jakos reagować , bo dziecko się męczy😐

A ja też zaczynam popadać w histerie bo nie wiem jak ja dalej będę funkcjonować jak to tak będzie wygladac🤔

W ogóle muszę pooglądać jakies filmiki o rozwoju dziecka. Macie coś do polecenia? Kiedy np jakies zabawki dawać? Jak np ćwiczyć z dzieciatkiem zeby krzywdy nie zrobic itp🙂
    Wiem ze mamafizjoterapeuta chyba miala takie kursy...muszę odszkuac chyba i wykupie bo jednak chcialabym być świadoma matka a ja chyba coraz grubsza się robie🤦‍♀️

Poza tym mojej malutkiej raka jakby wysypka wyszła na czole przede wszystkim i na nosku troche ale najprawdopodobniej to ten trądzik niemowlęcy bedzie😐

Kasjanna lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa I jeszcze moja mała ewidentnie przekrzywia mi ciagle głowę w swoja prawą stronę...muszę jej zacząć cos podkładać żeby tą głowę chciała normalnie mieć prostą albo w drugą strone🤔

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, 3 dni bez kupy to faktycznie może się męczyć, współczuję :(
    U nas ten trądzik się pojawił głównie na policzkach, ale już schodzi.

Też mam wrażenie że lepiej się przygotowałam do porodu niż do zabawiania dziecka. Jadę na tym co pamiętam, a na pewno wiele się zmieniło. Jedno co mi utkwiło i robimy, to dotykanie stop dziecka różnymi fakturami, podobno to stymulujące. Ostatnio dotknęłam jej stop ta szczotka do ciała, a to ostre jest. Jakie było zaskoczenie! Tak sobie dotykała i od razu zabierała nogę i na nowo, a za każdym razem ten sam szok na twarzy :)

Vende, do mnie też pisali z biura czy przyjadę, też kupują prezent. Mają chyba w tym tygodniu jakąś imprezę i zapraszają, tylko kurcze nie chce z takim maluchem jechać, a sama się nie wyrwę na tyle. U nas pracuje multum ludzi, większość mnie zna, boję się tego zamieszania i reakcji małej. Ona na biedronkę źle reaguje, gdzie nikt jej nie zaczepia i jesteśmy najkrócej jak się da.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 wrote:
    Aaa I jeszcze moja mała ewidentnie przekrzywia mi ciagle głowę w swoja prawą stronę...muszę jej zacząć cos podkładać żeby tą głowę chciała normalnie mieć prostą albo w drugą strone🤔
    Asiulka, a dziecko może mieć głowę prosto? Moja nie jest w stanie tak utrzymać i ma zawsze na bok (niezależnie czy leży na boku czy prosto). Pilnuje tylko żeby te boki były na zmianę. Powiem wam że łóżeczko na kółkach to strzał w dziesiątkę. Obracam, podchodzę z każdej strony, w takim łóżeczku pod ścianą miałam z tym problem. I syn do tej pory ma troche spłaszczoną głowę po jednej stronie, więc faktycznie warto tego pilnować...

Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się przebudzam w nocy i szukam dziecka w łóżku 😅 a dziecko oczywiście w łóżeczku 😊
    Mi paczke z pracy przysłali kurierem, ale właśnie rozważam podjechać do biura z cukierkami 🙂 z ciastem za dużo ludzi do obdzielenia 😅
    I nas też głowa tylko na boku i staram sie pilnować, żeby zmieniać te boki, chociaż ma tendencje przekrecania na prawy.
    Jak kupicie jakaś sukienkę dobra do karmienia to dajcie znać, też chętnie bym kupiła 😊 ale fakt drogie te rzeczy 😔
    Niestety Wojtka męczą kolki, przychodzi późne popołudnie Wojtek się spina, prezy, płacze. Więc to chyba taka ksiazkowa kolka. Masuje brzuszek, daje termofor, no i rureczki Windi i jakoś przechodzi.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odpalił mi sie detektor oddechu jak mala spala na brzuchu. Myslalam ze zejde na zawał. Wzielam ja na ręce to taka zaspana, ze nawet oczu nie otworzyla. Spłakałam sie jak głupia... Mam nadzieję ze to fałszywy alarm a nie ze mala będzie miala jakies tendencje do wpadania w bezdech... :(
    Ja planuje mala zostawić jutro z mężem bo jest po nocy, moze teściowa do niego dojedzie bo i tak chciała zobaczyć znowu Małą. Ja mam pracę blisko to w 2h na pewno wroce jeszcze zakupy zrobię.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna u nas ten sam problem z głowa syna. Teraz to się nie rzuca tak w oczy jak się rzucało jak był mały, ale była kupiona do tego odpowiednia poduszka korygująca. Teraz przy małej tez bardzo zwracam na to uwagę żeby główkę miała raz na jednym, a raz na drugim boku.

Vende nie dziwie się, ze się wystraszylas. Mój syn łapał bezdechy i do dziś mi pozostało to, ze jak śpi to ide i sprawdzam czy oddycha, a za miesiąc kończy 6 lat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 10:17

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
‹‹ 418 419 420 421 422 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ