X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Vende Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, najwyraźniej dobre truskawki trafilas bo tu podobno chodzi o pryskanie ;) tez uważam, ze trzeba probowac jesc wszystko. Ja trochę ze wzgkedu na cc się ograniczam bo ruchy jelit bola bardziej niz co innego. A z tym spychaniem nie umiem sobie tego wyobrazic :P

Leksa lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka tak sie objadla z usnąć nie może 🤦‍♀️ Odbić tymbardziej, ech

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadlam sobie cebule to mi caly wieczor mała nie ruszyla mleka 😂

A kiełbase z grolla to można🤔 oczywiscie nie spaloną :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2022, 10:02

• Leksa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jadłam kapustę gotowana 😂 oczywiście nie za dużo, ale była taka dobra na słodko. Małej na szczęście nic nie było 😊

Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ze cebuli nie lubię ;)
    Kiełbasa niby ciężkostrawna, ale to bardziej pod kątem tego co pisze Vende, wpływa na ewentualne problemy jelitowe u mamy, u dziecka mam nadzieję że nie ma wpływu, bo za tydzień wybieram się do rodziców i liczę na grilla :)

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. Ta łączę sie w bolu, mialam to rano od 6 do 9 prawie... Ale to chyba boja wina bo piersi po nocy przepełnione i bardzo jej sie lało... W po karmieniu i tak odciągnęłam 90ml na później O.o

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie truskawek to kupiłam na bazarku, to może się już będę ich trzymać skoro za pierwszym razem mieli dobre.
    Wyczytałam że mrożone truskawki są ok jakby coś...

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Majetta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

to moje kolejne :P podejeście do posta ale zwykle albo jedna córka albo druga skutecznie mnie odciąga :D

Co do karmienia piersią itp to jestem trochę w kropce bo pierwsza córka była urodzonym cyckoholikiem. Wiadomo w szpitalu spadek z wagi i lekka żółtaczka ale cyc miał moc :D miałam laktator, żeby odciągnąć na zaś ale córka nie była chętna żeby pić butli i tylko dwa razy to przeszło jak miałam wizytę u lekarza i młoda została z babcią.

Gaja łapie pierś dobrze ale po kilku minutach odpuszcza i zasypia jeśli chciała się tylko napić albo się wkurza i wygina jak jest bardzo głodna. Obecnie jestem kpi czyli odciągam mleko do butli i daję butlę. Laktacja mi się ładnie rozkręciła, odciągam teraz dobowo 1,1l - 1,3l a córka je około 800-900ml więc nadwyżkę na razie mrożę. Mam w zapasie mm, którym córkę trochę dokarmiałam w szpitalu ale na razie nie muszę podawać :)

Próbuję jeszcze z piersą ale nie wiem w czym rzecz, wędzidełko ok, chwyta pierś dobrze ale się wścieka po kilku minutach, i nic nie poradzisz. Lekarze twierdzą,że to przez to, że urodziła się w 37 tygodniu i gdyby jeszcze posiedziała w brzuchu to by było lepiej pfff. Ale są tego plusy bo karmi również mąż i starsza siostra i mogę młodszą podrzucić do dziadków, zostawić odciągnięte mleko :D Tylko wyczytałam, że do 12 tyg trzeba mocno stymulować laktację i nie opuszczać liczby sesji (obecnie mam 8-9 sesji na dobę a książkowo powinno być 10-12 ale nie mam jak tyle 😂)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta, tak się właśnie zastanawiałam co u was, bo tak ucichlas. Miałyśmy razem rodzic 1.05 a nam się kwietniowe dzieci zrobily :)
    Kurcze, ile mleka! Możesz śmiało mleczarnie otwierać ;)
    Ja nie odciągam w ogóle i nie mam świadomości jakie ilości te dzieci pochłaniaja, wow :)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Majetta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Majetta, tak się właśnie zastanawiałam co u was, bo tak ucichlas. Miałyśmy razem rodzic 1.05 a nam się kwietniowe dzieci zrobily :)
    Kurcze, ile mleka! Możesz śmiało mleczarnie otwierać ;)
    Ja nie odciągam w ogóle i nie mam świadomości jakie ilości te dzieci pochłaniaja, wow :)

No podczytuje co tam u was ale nie zwykle jak mam coś napisać to jest lament świętokrzyski ;)

Ze starszą córką nie miałam też pojęcia ile mleka jest (było wystarczająco :P) Także, życie mi jeszcze raz pokazało, że można robić plany a potem rzeczywistość wszystko weryfikuje. Miała być sama pierś a jest mleko z piersi :P plan minimum to 3 mce ale staram się nie spinać bo to różnie może być. Muszę pamiętać, że mam starszą córkę i muszę się nią zaopiekować i nie zawsze mam możliwość odciągać mleko co 2h. Musiałam wyrzucić jedną sesję w nocy bo byłam niewyspana i wszystko mnie irytowało 🤔 a podobno każda sesja mniej na wpływ na ogólne ilości eh

A tak to po pierwszym skoku już Gaja zaczyna dostrzegać twarze i skupiać wzrok na kilka sekund i strzela nieziemskie miny :D i jest ZUPEŁNIE INNA od starszej siostry :D I spędzamy mnóstwo czasu na świeżym powietrzu bo starszak lata po placu zabaw po pkolu :)

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta ja tez jestem zadziwiona tym ile można mleka odciągnąć 🙈
    Ja sobie karmie piesia jak czuje, ze jeszcze jest „za dużo” to wtedy odciagam i zamrażam, ale myśle, ze to i tak nie są takie ilości 😅🙈

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny u mnie ostatni raz była położna I nas juz wypisuje. Młodemu żółtaczka schodzi. Moja blizna rewelacyjna, ponoc lekarze zrobili extra robotę, bo po 5 dniach wygląda jakby 2 tyg temu było cięcie.

Mały przybrał od środy 140g 🤯 babka się pyta czy mu ziemniaki I kotlety dajemy, że on tak przybiera.
    Faktycznie mleka mam dużo i mały wisi mniej wocej po 20 min na sesję. Nie odciągam nic, żeby nie pobudzić laktacji bardziej.
    Karmienie piersią nam średnio idzie. Dostawianie to problem. Dlatego używamy cały czas nakładek na sutki?

Któraś z Was tez ich używa?
    Musze przyznać, że naprawdę zrobiło się o wiele lepiej z karmieniem, chociaż nie idealnie, bo pieką trochę sutki, ale nie ma problemu ze złapaniem.
    W nocy tez zmiękliśmy i mały spał z nami.
    Oraz daliśmy smoczka, ale tylko do uspokojenia.
    Nie chce go przyzwyczajać, ale ma bardzo silny odruch ssania i wisiał by na piersi ciągle.

Majetta szacun za kpi, ja też to rozważałam, ale narazie kapturki pomogły, jak z tym będzie źle to zacznę ściągać i dawać butle tylko.

Położna mnie pocieszyła, że jutro nawal powinien zejść i piersi zrobią się normalne i będzie łatwiej, bo teraz mu ciężko je łapać.
    Zaraz idziemy na pierwszy spacer, a jutro sesję robiny rodzinna.
    Mam nadzieję, że się uda z tym małym nerwusem 😃

Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi ja karmie w kapturach, ale tylko na prawa piers. Z lewej nauczyła się jeść bez, a z ta prawa ma tak czy siak problem żeby złapać i obojętnie czy jest kapturek czy go nie ma, ale dzielnie walczymy.

Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ja w sumie startowałam tylko z lewym ale teraz prawego tez, może jak trochę zmaleja piersi to z prawego zrezygnuje

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak z doskoku podczytuje nadrabiam itp..
    Vende u mnie monitor oddechu tez 3 razy zawyl sam z siebie choc maly ladnie spal..ja oczywiscie myslalam ze zawalu dostane..nie wiem jaki masz ,my babysense5 i wyczytalam ze jak mam materac lateksowo-kokosowy to czasami monitor nie lapie oddechu jak dziecko spi na lateksowej stronie, jest tez napisane ze jak materacyk ma sprezyny to tez moze nie dokladnie łapac.. mam nadzieje ze u Was to jednak nie sa bezdechy

Ja truskawki tez juz jadlam i malemu raczej nic nie bylo,zadnej wysypki uczuleniowej nie dostal a ja uwielbiam ciasto z truskawkami i galaretka na biszkopcie 🤤

Malinka2021 lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende zazdroszcze tej ilosci mleka- u mnie raczej brakuje na takie odciaganie z zapasem😐 ale teraz jestem mądrzejsza robie od razu na noc awaryjne mm i coś tam odciągne jakies 30 ml zawsze jak sie mala zdenerwuje ( nie wiem czym) daje butle na przemian z cycem 🙈

Wgl mialam dzis 2 spacer- kurcze działa na niezdecydowanie malej kiedy nie wie o co jej chodzi

• Soleil Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej kochane. Ja tak podczytuje na szybko, pewnie dużo rzeczy przegapiam ale serio jakoś nagle więcej do ogarnięcia ☺️.jak piszecie na fb to jakoś łatwiej bo komunikat przychodzi a i tak wchodzę na messenger bo zawsze coś ktoś.. :)
    Ja zaczynam zabawę z laktatorem. Chciałabym ściągać mleko na wypadek jakiegoś wyjścia, żeby mąż sobie poradził beze mnie. Ale Wiecie co, na próbę odciągnęłam trochę, spróbowałam z dwiema butelkami i słabo 😀 to nie jest takie proste, albo mój nie lubi butelek? Zakupiłam dzisiaj butelke philips avent natural i zrobię druga próbę.. Mój mały Medeli calma nie chce ciągnąć.

Ostatnie dwa dni były dosyć łagodne. Może temu, że więcej nosy synek śpi ze mną w łóżku niż dostawce. W dostawce budzi się do max godziny, a w łóżku obok mnie dał pospać ciągiem dziś prawie 3, wyspana czuje się w skali od 1 do 10 na 5 więc ekstra bo wczesniej to mocne 2+ 😀 powoli przyzwyczajam się do tego stanu. Uwielbiam swój nowy expres i ciepła kawe 😀

Leksa, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi ja czasem używam nakładek i czasem zadziałaja w furi. Ale ja mam tak sterczące sutki że polozna się dziwila czemu ta mala sie wkurZa. U mnie chyba coraz wiecej pokarmu bo przy stymulacji odciagnelo 2x wiecej mleka niz wczoraj, mam awaryjne 60 ml 😂 narazie mala je cyca zobaczymy jak to sie zakonczy.m
    Kurcze to mija wisi tyle ale na jednej 🙈

Majetta no to u mnie to samo/ ale zauwazylam ze wpada w furie jak poprostu jest bardzo glodna. Opatentowalam sposob ze zaczynam wtedy butlą i podmieniam na pierś- zadzialalo.
    Wgl ja na karmienie ide jak na wojne z cycem, kapturkiem i dwoma butlami 😂

Bylismy dzis z męzem pierwszy raz w gościach . Na obiadku u mamy- oczYwiscie byla awaryjna butla ale mala na szczescie smacznie spała:D

Dziewczyny w czym wy przechowujecie pokarm w lodowce? I jak go pozniej odgrzewacie? Chcialabym zamowic jakies pojemniki🤔 bo do mrozenia mam woreczki 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2022, 17:44

• Vende Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta ja przechowuje w butelce jak ktotko, a w tych woreczkach jak dluzej. I jak nie wykorzystam a jest juz dwa dni to przerzucam do zamrażalki. Poki co mi sie to sprawdza. Takze mam sporo małych porcji juz w zamrażalce. Mala teraz ladnie je w piersi, wiec butle sa bardziej dla mnie jak chce wyjsc albo mam juz dosyc wiszenia na cycku :P ja karmie tylko w kapturkach bo mam totalnie płaskie sutki. W tych chicco mala ladnie łapie i sie nie denerwuje.
    Misiaa ja tez mam baby sense ale chyba 7. Nie wiem o co z tym chodzi ale no wtedy zawył. Zobaczymy jak to będzie dalej.
    My wlasnie karmimy sie po kąpieli, musielismy troche wcześniej dzisiaj bo maz idzie do pracy zaraz a ja nie ogarniam jak to robić logistycznie samej, bo zanim ja ogarne to juz mam zimną wode ;) Mala podejscie do kąpieli ma takie jakby jej bylo troche wszystko jedno :P przy pierwszej byl krzyk, ale teraz juz duzo lepiej:)

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak często kapiecie swoje dzieci ?

‹‹ 421 422 423 424 425 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ