X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Dziewczyny, Bartus dostal mi katarku widac ze sie meczy...odciagam mu katarkiem ale moze macie jakies sposoby aby sie tego pozbyc jak najszybciej?

Ja robiłam małej inhalacje z soli fizjologicznej, potem sol bezpośrednio do noska i po tym odciagalam katar, a na plecki na ubranko miała przyklejony aromactiv od 1 dnia życia.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Ja robiłam małej inhalacje z soli fizjologicznej, potem sol bezpośrednio do noska i po tym odciagalam katar, a na plecki na ubranko miała przyklejony aromactiv od 1 dnia życia.
    Dziekuje :) przykleilam mu tez ten aromactiv tyle tylko ze na klatke piersiowa...nawet nie wiem gdzie on mogl zlapac ten katat :/

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 02:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moze to alergia?

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 03:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 nie tylko u Ciebie jest lament i płacz - uwierz 💛 u mnie też często po karmieniu jest tak niestety, albo z przejedzenia albo z niedojedzenia😂 albo już budzi się z płaczem 😬 wgl często zrywa się przez sen z krzykiem- ciekawe co takiemu dziecku się śni
    ponoć aby dziecko szybciej się przy nas uspokoiło trzeba być wyluzowanym bo odczuwa nasze emocje... ja próbuje liczyć do dziesięciu i śpiewać, dać smoczek jak nie wypluje- czasem pomoże🤣
    Ale przy mojej mamie która robi to bez emocji uspokaja się max do 2 min, aż byłam w szoku... kurcze spróbuje z tą susZarką - to sam dźwięk uspokaja dzidzie?
    U Mnie też było chlustanie jak po karmieniu piersią dobijalam MM...wychodzi na to, że się przejadała🤦‍♀️

Leksa trzymam kciuki aby kryzys mlekowy minął ✊ u Mnie też narazie różnie, ciężko w dzień z ciąglym wiszeniem na cycu, ale mam nadzieje, że to chwilowe, mala nauczy sie aktywniej jeść i rozkręci laktacje... Ciezko by bylo zaprzepaścic to mleczko 😐
    Jest też opcja karmienia mieszanego- calkiem nie rezygnuj , wtedy kiedy podasz mm uzbiera się mleko na następną sesje- mi tak na początku położna kazała omijać i wprowAdzić picie herbat laktacyjnych, stymulacje lAktatorem.
    mam nadzieje, że to kwestia Mojej glowy i z innym nastawieniem się uda być w większości na mleku z cyca. Ewentualnie „na szybko” odciągniętym. Może u ciebie ta druga opcja się też sprawdzi w ciągu godzin kiedy drugie dziecko też potrzebuje z Twojej strony aktywności💛
    A z 2 str masz racje bez presji- nie pierwsze zdrowe dziecko na mm!

Misiaa ja polecam też (od siostry) psikacz do nosa marimer baby (naturalna woda morska która ułatwia usuwanie wydzieliny i nawilża błonę śluzową):)

Megsi u mnie ostatnio też byly tany,tany jak juz nie mialam pomyslu co zaradzic na marudzenie 😂 też powoli ucze się tego że nie każde marudzenie oznacza chęci cyca. Podejrzewam wręcz że ja ją za bardzo tym cycem męczylam 😂

Klara to faktycznie mąż ma przeprawe z taką ekipą hihi dla mojego narazie dwie baby to dużo beż zwierzaków 🙈
    Kasjanna fajnie że łączysz karmienie z czytaniem👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2022, 03:25

Leksa, Klara_1985 lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 03:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a macie w razie gorączki zakupione jakieś awaryjne leki dla dziecka? 🤔

Wlasnie ja tez muszę uaktywnic bujaczek tylko u mnie problem znowóż z zamontowaniem bo cos sie stalo z melodyjkami i zostal zle skrecony i świszczy. Mąż ma w tym tyg spróbowac naprawić.
    I muszę kupoc wkoncu te karty kontrastowe.

Kurcze u mnie po karmieniu o 20.00 mialam dac malej jesc po 22 ale usnelam przy niej bo sie wiercila na kupe i karmilam przed 2:00- wgl jakbym jej nie rozruszala dziecko by nie wolalo jesc 🤦‍♀️ Dziwny czasem z niej śpioch.. Pozniej robilam pestki tez na brzuch bo sie wyginala ale wkoncu usnęla 🤷‍♀️ No noc odciagne troche mleka bo jadla z jednej tylko i ide spac😴

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 03:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    O, no to u nas cos nie tak. Na poczatku chyba nie bylo w ogole sladu albo jakis malutki, bo nie zwrocilam uwagi, potem zrobila sie taka czerwona krostka, a teraz jakby zeszla z niej skorka i jest taka dziurka. Nie wyglada to dobrze, ale myslalam ze tak ma byc.
    Czy ktoras tak ma?

U mnie jeszcze nie ma nic, ale ponoć te obrzęki są jak najbardziej ok po szczepionce, mnie przed tym ostrzegali. Kazali tylko skonsultować jakby za bardzo rosło 🤔

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 03:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze szczepionka chyba jest to ok Kasjanna, kojarze, że w szpitalu mówili że tak może się dziać, u nas póki co lekki czerwony ślad.
    U nas z rozwojowych rzeczy to karty kontrastowe, lubi się przyglądać 🙂 a z czytania to w ciąży zaczęłam wiedźmina i teraz czytam mu na głos 😅 zazwyczaj podczas karmienia. Na leżaczku nie bardzo lubi, ewentualnie w złych momentach go wkladalam xd na macie też nie bardzo póki co.
    Zaraz Wojtek będzie kończył 4 tygodnie. Ze zmian to widzę że się już ładnie rozgląda, kręci glowka i jest trochę więcej aktywności z jego strony niż jeść i spac 😄

Ana.Ta lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 04:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, nam o tej szczepionce nic nie mowili wiec troche sie zdziwilam (w ogole na początku myślałam że coś ją uzarlo, zanim skojarzylam ze szczepionka...)

• Leksa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj po 18 kapiel. Oczywiście po kąpieli jak zawsze mała nasikała i strzeliła musztarda na biały ręcznik😅 zawsze strzeli kupa akurat na ten biały recznik 😏 potem odbyło się karmienie piersią, odbiło jej się, ulala i potem ona ciagle głodna, bynajmniej tak to wyglądało, bo smoczek prawie zjadła, wiec wjechało mm 90 ml. Wypiła może z 50 ml i znowu odbijanie i odkładanie do łóżeczka, ale ona ciagle nie spała. Przed 21 odbyły się przytulanki, ale nadal zle. Po 21 mąż dał jej resztę tego mleka mm, a płacz okropny był, wiec znowu cyc. Jadła tak łapczywie jakby z tydzień cycków nie widziała 🙉 i tym sposobem dopiero o 23 zasnęła. Ale te cycki wymęczyła 😅 i tak w sumie jak zasnęła o 23 to ja mogłam sie w końcu na spokojnie ogarnąć, a byłam wczoraj mega zmęczona, bo skorzystałam z pieknej pogody i robiłam pranie, potem prasowanie i było tego bardzo dużo plus zmęczenie po poprzedniej nocy i jak położyłam się przed północa to nie wiem kiedy zasnelam, ale malutka była bardzo łaskawa, bo obudziła się dopiero o 6. Moja koszula cała mokra od mleka, bo wladki laktacyjne sie przesunęły 🙈 ale czuje się wyspana. Tyle, ze mam jednak nadzieje, ze będzie dziś lepszy wieczor, bo mąż idzie na druga zmianę do pracy i będę sama z dziecmi.

• Vende Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj w nocu problem z ulewaniem ciąg dalszy. Ulała mi po kazdym karmieniu, dwa razy tak na spokojnie, a raz niestety po godzinie więc na kwaśno i poszła fontanna z nosa. Masakra.nie wiem co sie stalo ze to pojawiło sie tak nagle, wcześniej w ogole nie mieliśmy z tym problemu, Malej nawet nie trzeba bylo odbijać. Teraz odbija sie słabo i ulewa... Ech. Ja dzisiaj spałam łącznie chyba 4h i jestem wykonczona bo wczoraj bylo jeszcze gorzej. Jak mąż wstanie to musi zabrac Małą sam na spacer... Jak ubieracie Maleństwa w taka pogode? Zapowiadają u nas 25 stopni...

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w nocy kontynuacja ciezkiego dnia. Nie wiem co sie malej przestawilo... Teraz spi na mnie bo po odłożeniu pospi chwile i pobudka.
    Na spacer pewnie bodziak z krotkim i ewentualnie nakryje czyms lekkim jakby wialo, ale nie wyglada poki co. Tylko srednio mam nastrój na spacery. Jak juz sie przebudzi to trzeba zaczac dzien od kawy...

• Vende Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam dzisiaj wysłać samego męża a samej sie przespac te 2h bo czuje ze nie dam rady... Zwlaszcza, ze mąż ma jeszcze 4 nocki pod rząd wiec jestem sama. Dobrze ze moja mama przychodzi na chwile wieczorami pomóc w jej kąpieli albo po prostu dając mi czas żebym sama zjadla i sie umyła... U naa gdyby nie to ulewanie to nie byloby źle... Zdarzają się to koleczki ale to mnie tak nie przeraża. A ulewanie bardzo mnie stresuje.
    Kasjanna ja też mialam zacząć od kawy, nawet zrobiłam. Ale akurat Mala sie rozplakala ;)

• Leksa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj byly body na krótki takie cienkie spodenki, a dziś tez ma byc ciepło, wiec rampers lub sukienka

• Vende Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie ciagle sie cykam tych odkrytych nóg, nie pytajcie dlaczego bo nie mam na go odpowiedzi, wiem ze maluszka i tak zwykle sie przykrywa chociaz cienka pieluszka.
    I tak mi odbija moze troche z tym ubieraniem akd wczoraj mialam dziewczynę która takiego maluszka miala w wozku z załozona tą skórzana pokrywa na mrozy i czapką na głowie. To juz masakra.
    Ja dopijam zimna kawe i patrze na mojego Maluszka, ktory po karmieniu odpłynął mi na boczku i tak pomyślałam ze dam jej chwilę tak polezec, bo może ja za szybko ją przerzucam na te plecki ze jej się tak ulewa? Teraz ladnie zjadla i odbila wiec jak sie ukeje to juz nie wiem...

• Leksa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojej wczoraj nawet skarpetki zdjęłam, gdzie przy synu tego nigdy nie robiłam 😅 i tak sobie spała przykryta kocykiem na dworze w gondoli 😊

A co do tej dziewczyny to dramat 😱 współczuje temu jej dzieciaczkowi :(

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wlasnie mam odwrotnie, pierwsze co to leca u nas skarpetki. Ja sama niecierpie miec zakrytych stop, jak tylko pokaze sie minimum slonca to wskakuje w sandaly, wiec mala traktuje podobnie. Stopy to tak jak dlonie...
    Ale Vende, moze te skarpetki to dla ciebie rozwiazanie? Gole nóżki ale stopy zakryte?

Jak pisalysmy o ubieraniu dzieci jakies 2-3 dni temu to tak na spacerze obserwowalam ludzi. Ja w krotkim rekawku, byly tez juz i osoby w krotkich spodenkaxh i bluzkach na ramiaczkach, ale byly tez i takie w swetrze/kurtce. Takze co sie dziwic ze dzieci tez roznie ubieramy, kazdy czuje temperature inaczej.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.TA, super ten link o rozwoju dziecka, dopiero teraz sie do niego dokopalam :)

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzisiaj Bartka na dworze w body na dlugi,spodenki,skarpetki i czapeczka taka na lato...wieje u mnie dosc mocno dzisiaj...

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Leksa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mała przebralam w body na długi rękaw, bo tez u nas dość mocno wieje, a ona jeszcze nadal ma katar

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa u mnie Bartek tez z katarem..dzisuaj praktycznie wcale nie spalam bo non stop odciagalam katar...

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

‹‹ 442 443 444 445 446 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ