X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie i te suche skorki i krostki zeszly. Krostek bylo sporo, ale w miare szybko zniknely. Nic z nimi nie robilam.

Moja byla spokojna w brzuchu i chyba w miare jest.

Provitamina, Malinka2021 lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też muszę znosić wózek z 1 piętra. I jeszcze psa wziąć 😅 robię tak:
    1. Podstawa to karmienie 😄 najedzonego maluszka zostawiam w łóżeczku, albo śpi albo ogląda obrazki kontrastowe
    2. Znoszę wózek na parter
    3. Wracam, biorę psa i zapinam go na dole do barierki
    4. Lecę po Wojtka 😊
    Na powrocie odwrotna kolejność 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 18:10

Ana.Ta, Klara_1985, Zosiek lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podobnie jak w brzuchu, aktywna do 23-24 a później śpi. Do tego raczej jest spokojna poza awanturami wieczornymi 😁

Te krostki co mówicie to chodzi Wam o trądzik noworodkowy? Nas tak osypało nieładnie, starsza też to miała.

Malinka2021 lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende dobrze że wszystko się dobrze skończylo. Ja przeżywalam taki strach jak malutka mi wymiotowala wodami plodowymi. Ale teraz nie ma dnia żeby się nie zachłysnęła, czy nie ulewala 🤷‍♀️ Je za długo i niestety łapczywie. Lekarka kazała mi karmić max 30 min, ale... jak są afery to ja nie mam wyjścia, bo albo wjeżdża mm albo idzie znów do cyca...
    Tylko u Mnie tak jak Zosiek u Ciebie mm to ratunek bo nieraz malutka totalnie odrzuca pierś jakby tam nic nie było 🤦‍♀️

Megsi z tą miną po najedzeniu u Mnie to samo 😅 ale błogostan nie trwa długo bo często poźniej grymasi bo jej źle z przejedzenia, albo idzie kupa🤦‍♀️

Gratuluje ukonczonych 1 miesięcy ... aaa jak super! U mnie jutro 3 tygodnie😍 a czy zauważylyscie u maluszków jakies zmiany?

U Mnie z brzucha zostala bardzo duża aktywność ràczek i nóżek, strasznie nimi wywija i częsta czkawka😬 i faktycznie wieczorami często nie śpi (kiedy by nam pasowalo😂).

U Oliwii też sucha skora na nóżkach i rączkach - smaruje kremem Latopic. :)
    I też mamy biale krosteczki na twarzy. Ale na to najlepiej chyba przegotowana woda. Ja codziennie przemywam bawelnianymi wacikami. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 19:43

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas dzisiaj udalo sie być 2 razy na spacerze💪Ale przy pierwszym mała zbudzila sie na kupę i rozwyla. Nic nie pomoglo tylko butla. Akurat przy aferze spotkalam brata z żonĄ ktory jeszcze nie widzial małej- o zgrozo🤦‍♀️ Nawet nie popatrzyli za bardzo bo musielismy „uciekac”😬

Czy wasze maluszki lubią sie kąpać? Nasza mala w wodzie jest super spokojna, ale ja tylko ją wynurzymy jest afera. Macie jakies sposoby co uspokaja maluszka? Moze lepiej od razu nie ubierac tylko np karmić w reczniku? Hmm
    Albo po jedzeniu? My akurat robimy to przed po drzemce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 19:46

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakies strony do polecenia o rozwoju maluszka? Zastanawiam się czy nie wprowadzic już jakiegos czytania? 🤔wgl nie zabieralam malej na mate od 2dni 🤦‍♀️ Czuje, że trochę zaniedbuję ten jej rozwoj... czlowiek skupil sie na karmieniu i spaniu. Mam trochę wyrzuty sumienia

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta moj ma miesiac a ja nie wprowadzilam jeszcze zadnych rozwojowych zajec..nie mam na to sily,jedynie co to lezy na brzuszku..choc strasznie tego nie lubi.. Bartek jeszcze nawet na macie nie lezal bo mowiac szczerze myslalam zw to jest od 2 miesiaca zeby cokolwiek trybil ale skoro tak to jutro ja wyjme i go poloze :) moze wyjme tez karuzele bo szumisiami sie interesuje i spucha tych roznych dzwiekow

Ana.Ta u nas Bartus lubi sie kapac, podczas pierwszych dwoch kapieli krzyczal jak mylam mu glowe a teraz juz nie placze,jedynie jak go wyjme to czasami robi awanture ale to z glodu bo zawsze go myjemy przed jedzeniem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 20:24

Ana.Ta lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia to mogę coś polecić- znalazlam w sumie teraz fajną stronkę gdzie wybiera się tydzień i jest opis tego co można zaproponować dzieciaczkowi. :)

https://mamotoja.pl/kalendarz-rozwoju-niemowlaka/

U mnie z 4 tyg ktory jutro sie zaczyna zgadza się, że teraz lubi łapać kontakt wzrokowy, zaczyna interesowac się lusterkami, czy przydatne jest śpiewanie. Dobrze że mamy z mężem kilka dennych melodyjek i śpiewamy od początku. Ale ty mam za zadanie porządnie przygotować się z kolysanek 🙈 bo teraz lecą teksty „będę sobie jadła, mleczko, mleczko, mleczko” albo „jestem kochaniutka, taka malutka i słodziutka” , „idzie sobie kupka będzie myta dupka” 😂

Ps. Od dziś wprowadzam zmiane- po kąpieli wieczory bede spedzac z malutka w lozku:) bo w dzien patrze tylko zeby ją odlozyc do gondoli i zazwyczaj jak uśnie lezy sobie sama, a przeciez też potrzebuje bliskosci... i az w szoku jestem bo cyc nie skonczyl sie awanturką tylko sobie na mnie leży i slodko śpi😍 akurat bede miala cZas na „szkolenie”’z obslugi maluszka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 20:46

Zosiek, Kasjanna lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka2021 wrote:
    Też muszę znosić wózek z 1 piętra. I jeszcze psa wziąć 😅 robię tak:
    1. Podstawa to karmienie 😄 najedzonego maluszka zostawiam w łóżeczku, albo śpi albo ogląda obrazki kontrastowe
    2. Znoszę wózek na parter
    3. Wracam, biorę psa i zapinam go na dole do barierki
    4. Lecę po Wojtka 😊
    Na powrocie odwrotna kolejność 😄

Pkt 1 zdecydowanie najlepszy! 😂😂😂 jak wiemy z glodem nie wygrasz 🤣

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was czytam i wydaje mi się ze tylko ja mam małego "potworka" w domu😆
    To moja mała ciagle marudzi I narzeka😏
    Jak ją nosimy to jest względny spokój aczkolwiek nie zawsze hmm ale jak ją odkładamy to zaraz płacz i lament😒
    Czasem nam już brakuje cierpliwości z mężem ehh
    Mąż właśnie od 40 minut próbuje mała usnąć...próbował w lozeczku, próbował na rękach, chodził, śpiewał, puszczał kolysanki a teraz w końcu dal ją do łóżeczka i suszarkę odpalił...😆a zaewz ona będzie głodna wiec i tak zacznie się ryk😏
    Ehh cos mi się wydaje że powinnam przed jej karmieniem odciągać trochę pokarmu bo zbiera się tego za dużo, mała je łapczywie i potem dlatego tak chlusta chyba bo tego czasem nie można nazwać już ulewaniem😏

Ehh takie przykre podsumowanie...kocham Ją nad życie ale czasem już brakuje mi cierpliwości do tych jej płaczów, a wydaje mi się ze czasem to tak płacze zeby plakac , bez powodu🤔

Co do skoku to hmm zmiana jest taka że właśnie w dzien nie chce spac😆
    A tak poważnie to więcej się rozgląda, nam się coraz bardziej przygląda, czasem wymsknie się jej takie jakby gaworzenie a więcej hmm chyba jeszcze nic więcej ta moja maruda mała nie robi🙂

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kapania to mała w wodzie tez juz nie placze, polubiła kąpiele. Wyciągamy ją na ręcznik, otulamy, przytulamy ale i tak najczęściej się potem rozpłacze to mąż znowu suszare uruchamia i wtedy się uspokaja😋
    U nas twz trądzik jest, nie taki straszny na szczescie tfu tfu ale najpierw było na czole, potem policzki a teraz szyja ale widzę że z czoła już schodzi. Pisalam do polzonej to odpisała że przemywać to tylko wodą gotowaną.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Zosiek mnie boli lewa pachwina tak jak w ciąży.

Mam wrażenie, ze tracę pokarm. Mała ciagle głodna, a dziś przeszła sama siebie i jadła tak łapczywie, ze aż się krztusila, a tak naprawdę godzinę wcześniej jadła. Nie mogłam jej tak męczyć i wypiła na to wszystko 90 ml mm. W ogóle nie mam już uczucia „pełnych” piersi, a mąż z tesciowa ciagle powtarzają jak super, ze karmie mała piersią i czuje taka presję, aż ryczalam przed chwila. Jest mi bardzo zle.

Leksa, jak u Was dzisiaj? Widzę, że Twoja córa o 4 dni młodsza od mojej, ja miałam dokładnie taki kryzys w zeszła niedzielę. Cycki puste i młoda na cycu co pół godziny. Zwątpiłam w siebie, ale po wizycie położnej okazało się, że wszystko ok. Byl cały tydzień spokoju i wczoraj wieczor też taki bezmleczny w cyckach.

Mój teściowa w przeciwieństwie do Twojej mnie demotywuje do KP. Dzisiaj byliśmy w odwiedzinach i usłyszałam, że może i mam dużo mleka, ale nie wiadomo czy nie chude.. Ręce opadają, a mnie to własnie motywuje, żeby karmić i pokazać, że sie da.. I też mam presję

Moja też ma suche skórki głównie na rączkach i na czole, smaruję linomagiem.

Z zabaw rozwojowych to u nas tylko leżenie na macie. Na więcej na razie nie ma czasu w ferworze ogarniania młodszej, starszej i męża, który jest cholerykiem i biednemu już cierpliwości zaczyna brakować do trzech bab i dwóch psów. Czasami to istny burdel na kółkach 😂

Malinka, niezła logistyką z tym szykowaniem się na spacer. Uśmiałam się, jak to sobie wyobraziłam. Ja całe szczęście mieszkam na parterze i mam tylko dwa schodki do zniesienia wózka, więc ogarniam i psy i wózek za jednym razem. Czasami biorę młodą do chusty, wtedy łatwiej niż z wózkiem i z psami na raz.

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara u nas z karmieniem bez zmian. Czuje, ze jest to mleko w piersiach, ale ona zje, odbije jej się, albo uleje i za chwile znowu głodna. Powiem szczerze, ze ciężko mi tak, gdy ona ciagle wisi na moich piersiach. Syn jest bardzo zazdrosny, okazuje to na każdym kroku i dziś usłyszałam, ze przecież Olga ważniejsza niż on 🤦🏼‍♀️
    Nakarmiłam ja przed samym wyjściem na plac zabaw, a po chwili wracałam, bo była taka głodna. Daje jej moje mleko, ale dziś tez poszło w ruch mm. Nie w dużych ilościach, ale jednak. Zobacze jak to dalej będzie wyglądać. Mam jednak nadzieje, ze ponownie zacznie najadać się moim mlekiem, a jak nie to trudno, nie bedzie pierwszym dzieckiem na mm. I postanowiłam, ze nie będę się przejmować tym czy ktoś komentuje to w jaki sposób karmie MOJE dziecko, bo to ma zły wpływ na psychikę, a przecież chodzi o to żeby cieszyć się macierzyństwem, a nie przejmować sposobem karmienia dziecka.

My kilka razy już korzystaliśmy z bujaczka :) i z jednej maty tez. Mam tez mate po syny i karuzele do łóżeczka, ale nie mogę się teściowej doprosić o znalezienie tych rzeczy. Są u tesciow na staruchu, a ona tam ciagle robi „porządki” i wszystko przekłada i nic nie można znaleść, wiec będę dalej ja męczyć żeby mi to poszukała

Mała podczas kąpieli nieraz płacze, a nieraz nie. Za to płacze przy wyciąganiu z wanienki, bo wtedy już jest głodna. Skóra była sucha, ale juz jest ok. Codziennie smarujemy się kremem z ziajki do pielęgnacji dzieci i niemowląt od 1 dnia życia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 21:23

Kasjanna, Ana.Ta, Klara_1985 lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wyszla Wam ciemnieniucha? U nas wlasnie sie zaczyna.. zamowilam szczotke u mamyginekolog ciekawe czy sie sprawdzi bo teraz mam jakas zwykla z pepco

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mozliwe ze mam kryzys laktacyjny po raz kolejny? W szostym tygodniu? Dzis cyce puste, mala zla i nieodkladalna, ja zla i sie nakrecamy. Wlasnie pije karmi za waszym przykladem. Do tego przegapilam badanie techniczne auta i jestem podwojnie zla bo ogarniecie tego teraz wykracza poza moje zdolnosci.

Co do kapieli to mala uwielbia od pierwszego dnia. Czasem zrobi afere po wyjeciu i wtedy szybko zakladam pieluche i tule, ale ogolnie jest ok. Najczesciej kapiemy jak jest w miare najedzona, ale po kapieli "dobijam". Wtedy i tak szybko pada na cycu.

Co do umiejetnosci, to nasza Nisia zrobila sie niesamowicie kontaktowa. Interesuje sie, usmiecha. Wczoraj trzymalam syna troche na dystans zeby jej nie zarazil, ale chyba nic mu nie jest, wiec dzis rano od razu do niej przyszedl, jak sie mala cieszyła 😄 Moze to zbieg okolicznosci, ale to bylo slodkie, a syn w siodmym niebie, bo bardzo zabiega zeby go polubila.
    A, i jeszcze jedna umiejetnosc - puszczanie baniek ze sliny, wydaje mi sie ze celowe bo juz kilka razy tak zrobila.

U nas jesli chodzi o czytanie, to czasem syn jej cos tam duka, ale ja z kolei często przy karmieniu czytam synowi, wiec mala ma w gratisie. Natomiast czesto patrzy na ksiazeczki kontrastowe czy to na macie czy w lozeczku. Ale najbardziej lubi lezec na moich nogach jak na lezaczku i wtedy albo jej cos pokazuje albo robie miny. Czesto tez bawimy sie stopami, masuje, dotykam nimi czegos.
    Lezaczek niestety na wsi utknął, więc jeszcze nie w uzyciu.

Leksa, gratuluje podejscia :)

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa, nie wiem czy to ciemieniucha, wyczesuje malej z wlosow takie "skorki", ale manje od początku, a ze miala sucha skore, to laczylam to bardziej z tym. Tyle ze sucha skora przeszla, a to nie. Ale jesli to ciemieniucha to bardzo delikatna.

Sluchajcie, a w jakie miejsce byly wasze dzieci szczepione w szpitalu? Jest slad?

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna to ja wlasnie tez mam takie skorki w tej glowce...
    Bartek byl szczepiony w lewe ramie ale nie ma sladu w ogole...

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2022, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka u mnie jest problem taki, że mieszkanie mamy piętrowe i łóżeczko w sypialni na gorze, a siedzimy w salonie zazwyczaj.

Ana.ta z aktywności pokazujemy małemu codziennie karty kontrastowe i gadamy do niego o pierdolach, opowiadamy mu historie i czasem mu czytam podczas karmienia, albo zaraz po.

Dzisiaj oczywiście mały nie do odłożenia, ale nie płakał, ale tylko na rękach chciał być i spać.
    Od 18 zrobiliśmy disco. Włączyłam hity lat 80 i tańczyłam i śpiewałam z nim. Nawet nie zauważyłam kiedy mąż wszedł do domu i dołączył do śpiewu robiąc wieśniacki duet 🤣🤣

Co do karmienia, u mnie mm nie wchodzi w grę, bo mały przybiera i strzela z tyłka jak szalony, ale płacze z różnych powodów. Ja od razu do cycka chciałam przystawiać, ale mój mąż ma więcej cierpliwości do płaczu i wten sposób trochę więcej rzeczy ogarnęłam. Ostatnio płakał, bo go metka gniotła 😁

Kasjanna, Leksa, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Kasjanna to ja wlasnie tez mam takie skorki w tej glowce...
    Bartek byl szczepiony w lewe ramie ale nie ma sladu w ogole...

O, no to u nas cos nie tak. Na poczatku chyba nie bylo w ogole sladu albo jakis malutki, bo nie zwrocilam uwagi, potem zrobila sie taka czerwona krostka, a teraz jakby zeszla z niej skorka i jest taka dziurka. Nie wyglada to dobrze, ale myslalam ze tak ma byc.
    Czy ktoras tak ma?

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, Bartus dostal mi katarku widac ze sie meczy...odciagam mu katarkiem ale moze macie jakies sposoby aby sie tego pozbyc jak najszybciej?

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ