Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Megsi spróbuj złapać w literę C swoją pierś w okolicy przed brodawka i spłaszczyć w taką kanapkę. Gdy maluch otworzy buzię nałóż jego usta na swoją brodawkę głęboko.
Mój póki co jest aniołkiem. Ładnie śpi w nocy, wynurzam go co 3 godziny. W dzień też nie stwarza problemów. Potrafi zająć się sam doba gdy ma swoje godziny aktywności, reszta to sen, wypróżnianie i karmienie.
Do wagi z przed ciąży brakuje mi 6 kg.
Co do wagi mojego synka, mam nadzieję że coś przybiera. Zmian pieluszek w ciągu dnia i nocy jest dużo więc coś tam trawi 🙂Ana.Ta lubi tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Megsi podoba mi się Twoje podejście i rez bym chciała takie miec😄
Ja też się jakoś nie zażynam ale jak mała usypia mi w dzien (ostatnio najczęściej ma drzemki 20 minutowe🤦♀️ ) to ja wtedy chcialabym jak najwięcej ogarnąć.. wydaje mi się ze to chodzi o to żeby pokazać ze daje rade...Czyli prasowanie, pranie, gotowanie, ogarnianie mieszkania zeby było ladnie I przytulnie 🙂ale ileż z tych rzeczy można zrobić w te 20 min hah poza tym chcialabym jeszcze znaleźć troche czasu dla siebie czyli golenie, pomalowanie paznokci czy przydałoby mi się włosy zrobic bo siwe odrosty już ciezko ukryc😆
A znowu jak przychodzi wieczór to jestem taka wypruta i śpiąca ze jak mąż mi zostaje z małą to ja biegnę do łóżka zeby choć trochę się przespać spokojnie☺️
Ja kamerki nie mam ale na mieszkaniu poki co nie potrzebuje🙂
Vende przytyłam w ciazy 10 kg a co do tego że już mniej ważę to wcale nie wiem czy to jest taki powód do radości wręcz się martwię tym🤔
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Soleil mam tak samo - aż mąż w szoku, że jem większe porcje 😂 gdyby nie jedzenie nie dalabym rady 😬
Czekoladą nigdy nie pogardzę 🤷♀️
Malinka2021 miałam tak ostatnio że kapalo mleko z drugiej, teraz nie zaobserwowalam bo noszę już wkładki, a na początku nie musialam.
Megsi dobrze przeczytac takie słowa. Mnie niestety gubi w tym macierzynstwie moje pedantyczne podejście do wielu rzeczy. Potrafie wkurzać się, że nie zdąrzylam czegos tam umyć czy poprasować😬
oj u mnie też są takie szaly przy cycu, ale podejrzewam że powodem jest mniej mleka jak mała wisi co godzine po prawie godzinie na cycu. Tylko, ze ona przysypia i niestety szturchania nie pomagają. Jak sie zbudzi wpada szał i wypluwa brodawki🤦♀️ Wtedy tylko zostaje butla... niestety ok 120 ml MMprzez to zje, bo nie zawsze znajde czas na odciąganie mleka
Asiulka87 no to u mnie podobnie z tymi pampersami, ok 10 dziennie, 70 na tydzień😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2022, 19:59
Soleil lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
nick nieaktualnyProvitamina wlasnie tak zaczęłam robić i jest lepiej faktycznie, ślę jak długo nie karmie i pierś pełna to mały się wkurza i nie może dalej złapać...
Asiulka ja właśnie sobie nie narzucam presji co zrobię to zrobię, resztę mąż ogarnie.
Co fo paznokci itd to rozumiem, ja się wybieram w przyszłym tyg sama. Odciągnę mleko i idę na 2h zrobić sobie spa 😃
Ze spaniem w ciągu dnia różnie jest, czasem 30 min tylko, a teraz 4h było... spał 2h na spacerze, zjadł w domu i zasnął znowu na 2h, zaczął marudzić wiec go wzielam na karmienie, ale nie zdążyłam wyjąć piersi a on zasnął na mnie, a ja przysnęłam z nim i łącznie 4h drzemke mały bez jedzenia miał 😳
Dałam go teraz mężowi na zmianę pieluchy, bardziej żeby go rozbudzić, bo tylko 13 min jadl... śmieje się jak mąż do niego gada i jak probuje małego sprowokować do zrobienia kupy 😁 zazwyczaj 5 min po zmianie pieluchy znowu trzeba, ale udało się i zrobil mu jeszcze w stara wiec tatuś dumny.
Po przebraniu daje znowu jesc na dobitkę.
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Vende, na ulewanie w teorii powinno sie karmic czesciej a po mniej. Ale tyle teorii, nie mam pojecia jakby to mialo wygladac w praktyce. A bardzo ulewa? Duze ilosci? Masz uniesione lozeczko/materac żeby spala pod kątem?
Malinka, mi tez sie tak leje mleko, nie pamiętam czy przy pierwszym dziscku przeszło, ale pewnie nie, bo chyba do konca bujalam sie z tymi wkładkami.
Asiulka, a boisz się uczulenia od dady bo macie w rodzinie sklonnosci do uczuleń? Jak nie to sie nie przejmuj, trzeba probowac.
Uwazajcie dziewczyny z tymi sklonnosciami do ogarniecia wszystkiego, to prosta droga do depresji, bo ogarnac wszystkiego sie po prostu nie da...Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Megsi to masz w sumie dwa wyjścia na zbyt przepełnione piersi: odciągnąć do uczucia ulgi przed karmieniem lub częściej dostawiac dziecko.
Co do kupy, to ja po otwarciu pampersa, nakładam go śpiworek i czekam kilka sekund. Zawsze wylatuje siku w tym czasie lub resztka kupy lub nawet całą kupa. Jakoś tak działa na chłopców dopływ powietrza 🙂😁
Co do pieluch z Dady, korzystamy na przemian z Pampersami i nie zauważyłam jakiegoś uczulenia.
Kasjanna ma rację. Na w da się być perfekcyjną przy tak małym dziecku. Też nie lubię bałaganu, zawsze wszystko miałam na swoim miejscu, pranie ogarnięte, wyprasowane, obiadki, ciasta itp. próbuję utrzymać ten poziom lecz widzę że nie wszystko jest zależne ode mnie. Muszę być przede wszystkim dla mojego maluszka bo to jego potrzeby są na pierwszym miejscu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2022, 20:52
Ana.Ta lubi tę wiadomość
👫 OBOJE 35+
Drożność jajowodów ✅
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
-
nick nieaktualnyNam właśnie mały kupę w wanience zrobil 🤣
Nasza pierwsza kapiel bez krzyku, na pełnym relaksie i wiadomo musztarda poszla.
Provitamina wlasnie w dzień często dostawiam i raczej nie ma problemu, ja myślę że nawet na pelne bym go dostawiła, ale szkoda mi walczyć z nim jak krzyczy. Musze zacząć, bo lepsze dla niego jest jedzenie bez nakładek.
Dajcie sobie czas dziewczyny na rutynę, jak przez kilka tygodni będzie mniej ogarnięte to nic się nie stanie, a ucieka cenna czas z bobasem i odpoczynek.
Mój mąż jutro wraca do pracy. Ja już mu mówiłam, że raczej z małym z sypialni nie wychodzę. Biorę laptopa i będę się tulic oglądając seriale i karmić jak będzie trzeba.
Na obiad będę gotować zupe. Mąż mi zaraz pokroi mieso, a ja jutro resztę dokończę.
Narazie dla mnie najważniejszy jest relaks mój i dziecka, a resztę wypracuje z czasem 😉Provitamina, Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
U mnie przy drugiej kąpieli poszła kupka 😁🙂
Przy dziewczynkach to się nigdy nie zdążyli. Widzę że chłopaki lubią pełen relaks 😁🙂
Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
👫 OBOJE 35+
Drożność jajowodów ✅
Sierpień 2021r. IN VITRO
-
U mnie przy drugiej kąpieli poszła kupka 😁🙂
Przy dziewczynkach to się nigdy nie zdążyli. Widzę że chłopaki lubią pełen relaks 😁🙂
👫 OBOJE 35+
Drożność jajowodów ✅
Sierpień 2021r. IN VITRO
-
Zosiek mnie boli lewa pachwina tak jak w ciąży.
Mam wrażenie, ze tracę pokarm. Mała ciagle głodna, a dziś przeszła sama siebie i jadła tak łapczywie, ze aż się krztusila, a tak naprawdę godzinę wcześniej jadła. Nie mogłam jej tak męczyć i wypiła na to wszystko 90 ml mm. W ogóle nie mam już uczucia „pełnych” piersi, a mąż z tesciowa ciagle powtarzają jak super, ze karmie mała piersią i czuje taka presję, aż ryczalam przed chwila. Jest mi bardzo zle.Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Leksa, glowa do gory. Tez mialam taki moment jakis tydzien czy dwa temu, ze mialam wrazenie ze te piersi nigdy nie sa pelne. Jeszcze w nocy jako tako, ale w dzien masakra, mala na nich wisiala i sie zloscila, przy nacisku nic nie lecialo, ale przeszlysmy przez to i teraz jest znowu ok, mimo ze w dzien rzadko mam to wrazenie pelnych piersi, ale jak mala pije to slysze jak przelyka i juz sie tak nie zlosci (chyba ze jednoczesnie robi kupe).
Gdzies slyszalam, ale dawno temu wiec moglo sie cos zmienic, ze zeby uznac ze dziecko efektywnie pije powinno przelknac co drugie pociagniecie.
Jak czujesz ze mala potrzebuje wiecej, dokarmiaj, to nie przekresla kp przecież.
A moze sprobuj te herbarki ktore dziewczyny polecaly?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2022, 22:35
Ana.Ta lubi tę wiadomość
Kasjanna, ulewanie zaczelo sie od wczoraj bylo takie znosne. Dzisiaj zaczelo sie pojawiac nie zaraz po posiłku a tak nawet godzine po mimo odbicia. Teraz popoludniu Mala chyba miała kolki bo nir mogla spac a co jakies 15 minut zaczynala sie prężyć i drzeć nagle w niebogłosy bez mozliwosci uspokojenia, ale zaraz przechodziło. Taka wściekła dostawilam ją do karmienia bo nie chciała sie uspokoic i jadla lapczywie. Po odbila i ja polozylam. Pol godziny pozniej zaczela sie akcja, Mala zaczęła ulewac ale przy tym krztusić sie nie mogac zlapac oddechu... I tak w ciagu godziny 3 razy, az wylądowaliśmy na IP, bo sie wystraszylam. Oczywiście tam nic nie zrobili tylko obejrzal ją lekarz, ze zdrowa, jak wychodzilam to właśnie dostala tego napadu, na co lekarz 'to normalne, nie umie sobie poradzić po podcięciu wędzidełka pewnie' fest porada. Zasugerował ze jak cos to mam jechać do innego szpitala bo oni tu nic więcej nie zrobią.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja
-
Kasjanna dzięki za pocieszenie 😙
Wyplakalam się i już mi lepiej. Nie przestane jej dostawiać do piersi. Mam nadzieje, ze na nowo rozbuja mi się laktacja.
Vende to masz piękny wieczor nie ma co. A lekarz z super podejściem, mam nadzieje, ze z malutka wszystko ok i noc będziesz miała spokojnaNasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Vende, to na pewno kladz na boku zeby jej gdzies nie poleciało. To po podcieciu je szybciej? Mi tak ulewala w szpitalu po butli, nie umiala z niej dobrze pic. Moze musi sie przestawic. Mam nadzieję ze samo przejdzie. A to lozeczko masz pod kątem? Moze jesszcze troche wyżej? Czy to bez znaczenia bo ulewa w kazdej pozycji?
Spokojnej nocy dziewczyny!Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2022, 23:40
Vende współczuję stresu i oby się już nie powtórzyła sytuacja z krztuszenien!
Moja malutka dużo ulewa, na noc kładę ją na przemian na różnych bokach i łóżeczko daje właśnie pod delikatnym kątem ślę widze ze ona wiecej ulewa w dzien niż w nocy.
Kasjanna nie było uczuleń, tak po prostu slyszalam że dzieci mają uczulenia na niektóre pampersy wiec skoro na Pampresy nie ma to wiem ze są sprawdzone i dlatego tak się obawiałam zmiany na inne🙂
Spokojnej nocy dziewczyny 🙂
Kasjanna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLeksa dokladnie przechodziłam to samo 3 dni temu. Piersi flaki i mały wisiał non stop, jak naciskałam to mleko było niby, ale i tak płakałam, że pokarm tracę. Mąż mnie uspokajał, że przecież to normalne i położna mówiła, że tak będzie. Ja zaczęłam się obwiniac, że za rzadko karmie, że nakładki zaburzyły laktacje, ale nic podobnego. Ona się notmyhe poprostu i to, że piersi są miękkie nie znaczy, że nie ma mleka. Mąż powoli mowi, że małego musimy trochę flyzej przetrzymywać, bo się pyza robi i drugi podbródek. W 3 dni 180g przybrał to sporo, a piersi już właśnie mam miękkie. Wiec glowa do góry. Czytałam, że w 3 tyg może być kryzys laktacyjny, ale to trzeba dostawiać i ściągać ewentualnie.
Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Nie mam możliwości zeby dac lozeczko jakoś pod kątem, takze poki co lezy na plasko, ale ulozylam ją na boku. Teraz w domu spi po jedzeniu spokojnie juz zaraz ponad 2h... Mąż nad nią czuwał ja sie chwile przespalam chociaz bylam pewna ze nie zasne. Roznie z tym jedzeniem u niej raz szybciej i ewidentnie slychac większe łyki a raz spokojnie je jak wczesniej. Nie ma reguly. Napisalam do poloznej kazala jak sie to powtorzy przepoić ją wodą przegotowana. Zobaczymy... Poki co na szczęście, odpukac, spokoj.
Kasjanna lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja