Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Też mam dni, że piersi się nie napełniają i profilaktycznie mniej więcej co drugi dzień popijam sobie karmi 😄
Vende może faktycznie to przez podcięcie wedzidelka i zaraz mała się nauczy, tylko potrzebuje chwili 🙂 ewentualnie może jakaś porada u doradcy laktacyjnego?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 01:40
Kasjanna lubi tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Leksa przy kp często pojawiają się różne wątpliwości. To normalne. Dostawiaj dzidziusia, gdy tego potrzebuje. Ja czasami mam tak że karmię jedna piersią, mały pod koniec zasypia to go odkladam. Po chwili się budzi i widzę że chce jeszcze, to dawaj na druga pierś. Dziecko sprawia że laktacja jest na odpowiednim poziomie. Pij femaltiker - nawet do 4 saszetek na dzień. Kup karmi i też pij.
Przy dokarmianiu mm dzidziusiów rozszerza się brzuszek, mleko takie też inaczej się trawi, dłużej zalega w brzuszku i jelitach. Położna w szpitalu tłumaczyła mi to tak, gdy pytałam czy w sytuacjach krytycznych mogę sięgnąć po mm. Do dzisiaj tego nie zrobiłam z uwagi na powyższe. Daje pierś na żądanie i nie zawsze słyszę jak mały przełyka, tylko bawi się w ssanie, ale to też jest stymulacja i zamawianie mleczka na przyszłość. Głowa do góry i uwierz w siebie mamo i swoje mleczne piersi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 05:43
Malinka2021, Leksa, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Cześć mamuśki 🤗
Co do miękkich piersi i wrażenia że mleko się kończy... też mnie to dotknęło... na szczęście przypomniało mi się że jest coś takiego jak kryzys laktacyjny..
Tak na szybko z neta:
"Zazwyczaj kryzys laktacyjny zostaje zaobserwowany w 3. tygodniu życia dziecka. Możliwe jest jego wystąpienie również w 6 tygodniu. W niektórych przypadkach taki kryzys pojawia się także w 3 i 6 miesiącu. Piersi kobiety dotkniętej kryzysem laktacyjnym stają się miękkie, a pokarm z nich nie wycieka. Podstawą udanego karmienia jest jak najczęstsze przystawianie dziecka do piersi, szczególnie gdy obserwujemy, że zbliża się kryzys. Stan ten jest przejściowy, a karmienie dziecka z butelki powinno być ostatecznością."
Ja z porad położnej nie korzystam ale moja przyjaciółka która również jest na świeżo w temacie usłyszała od swojej położnej żeby właśnie absolutnie nie podawać mm tylko jak najczęściej przystawiać do piersi
Wszystko minie a maluszkom nic nie będzie 😉 u nas jest już dużo lepiejpiersi znowu się przystosowały 👍
Pozdrowionka i udanej niedzieli😘Malinka2021, Kasjanna, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Mała przespala spokojnie całą noc, mimo trzech karmień ani razu nie ulała ani się nie dusiła. Raz, po połnocy jak jej sie odbiło to poszlo troche mleczka noskiemnm jakby ale odciągnęłam katarkiem i poszla spać dalej. Ja za to jestem wypluta, poszlam spać dopiero o 3 i spałam łącznie moze ze 3h. Boje sie kłaś tak jak ona, wiec jak usnie to czekam i patrze na nią czy wszystko w porządku... Mam nadzieję ze to wczoraj był jednorazowy incydent.
Co do laktacji zgadzam sie z dziewczynami, jesli zależy Ci na karmieniu to trzeba walczyć i przetrwać jakos ten kryzys.Leksa, Zosiek, Kasjanna lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Moja córa dzis kończy 1 miesiąc ❤ ale zleciało!☺️
Rośnie jak na drożdżach, podbródki tez ma dwa ale co zrobic😃
We wtorek będzie u nas położna to zobaczymy ile przybrała od ostatniego razu ale wydaje mi się ze nie malo😋Leksa, Zosiek, Malinka2021, Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
I moj synuś ma dzisiaj miesiac ❤🥺 nadal nie potrafi do mnie sptrzec ze on jest..
U nas dzisiaj w nocy tez bylo zakrztuszenie sie ale slina
Bartus tez ma dwa podbrodki i przybiera jak szalony :p
Vende jeszcze pomyslalam ze jak mala mocno by ulewala w nocy to moze warto podlozyc np.recznik zrulonowany pod materacyk i zawsze byc ja troche podniosla...ja na temat ulewania jestem mega przewrazliwiona bo w ten sposob stracilam druga coreczkeAna.Ta lubi tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Misiaa błagam, nawet nie strasz
Obym dotrwała jakos do wtorku mamy wtedy pediatre. A czy my mamy problem to sie chyba okaze, moze to wczoraj byl jakis taki dzień, duzo płakała i potem to ulewanie... Ja tez teraz ją ciagle dostawiam jak tylko sie wierci bo mało przybiera... Zobaczymy jak dzis ten dzień. Poki co od 12h nie ulała, a jadla pare razy... Ale jak tak podloze to chyba monitor oddechu nie bedzie dzialal? Nie wiem jak to jest i przy czym czuje sie bardziej zabezpieczona...
A miesiąca gratuluję, najlepsze zyczonka dla mam i dzieciaczkówWiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 09:52
Ana.Ta lubi tę wiadomość
Hej 🙂
Vende miałaś straszny stres najważniejsze że jest ok 😘 a Ci lekarze niektórzy to nie wiem co robią na swoich miejscach.🤦 Co do materaca wyżej jak masz zwykle drewniane łóżeczko to podłóż coś pod sam materac na wysokości głowy, jakaś cienka książkę nawet i zrobi trochę skos. Robiłam tak starszej przy katarze. 😉 Mam nadzieję że będzie wszystko ok 😘 u nas ulewanie też jest na całego 🤦
Co do kp tylko ja się nie wypowiem, bo u mnie zwiększyło się w piersiach mimo dokarmiania i tego dokarmiania mamy mniej niż tydzień temu. Ale u mnie nic w piersiach nie było dosłownie, ani laktatorem, ani młoda nic nie wyciągała płakała jak oszalała na piersiach i rzucała się z sutkami.
Piękna pogoda, trzeba korzystać.🥰Malinka2021 lubi tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Vende monitor oddechu powinien dzialac, ja mam baby sense 5 i lapie oddech nawet jak eyjne malego i poloze do przewijania na przewijak ktory mam na lozeczku... przepraszam, nie chcialam straszyc,niepotrzebnie to napisalam24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
9tc... VI.2021 😇💔
Provitamina wrote:Leksa przy kp często pojawiają się różne wątpliwości. To normalne. Dostawiaj dzidziusia, gdy tego potrzebuje. Ja czasami mam tak że karmię jedna piersią, mały pod koniec zasypia to go odkladam. Po chwili się budzi i widzę że chce jeszcze, to dawaj na druga pierś. Dziecko sprawia że laktacja jest na odpowiednim poziomie. Pij femaltiker - nawet do 4 saszetek na dzień. Kup karmi i też pij.
Przy dokarmianiu mm dzidziusiów rozszerza się brzuszek, mleko takie też inaczej się trawi, dłużej zalega w brzuszku i jelitach. Położna w szpitalu tłumaczyła mi to tak, gdy pytałam czy w sytuacjach krytycznych mogę sięgnąć po mm. Do dzisiaj tego nie zrobiłam z uwagi na powyższe. Daje pierś na żądanie i nie zawsze słyszę jak mały przełyka, tylko bawi się w ssanie, ale to też jest stymulacja i zamawianie mleczka na przyszłość. Głowa do góry i uwierz w siebie mamo i swoje mleczne piersi.
❤️ To samo usłyszałam ostatnio od swojej położnej bo miałam masę wątpliwości i robię wszystko jak Ty Provitamina. Ostatnie 3 dni jest widzenie na cycu, nie karmie na siłę dwiema na raz, dam jedna, za 45 min druga.. Karmie kiedy maluch ma ochotę, chce pociumkac też mu daje póki nerwów mi starcza 😅 bałam się że mam za mało mleka temu tak ciumka ale od tego ciumkanie mam cycki takie że zaraz się rozerwa, mimo że nie jestem w stanie też odciągnąć sama dużo mleka.. Piersi ponoć nie idzie oszukać, wiedzą kiedy ssa dziecko à kiedy laktatorz drugiej strony nawet nie mam kiedy tego laktstora na dłużej przylozyc niż 10 minut bo non stop moje piersi mają rezerwacje
Provitamina, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Leksa wrote:Zosiek mnie boli lewa pachwina tak jak w ciąży.
Mam wrażenie, ze tracę pokarm. Mała ciagle głodna, a dziś przeszła sama siebie i jadła tak łapczywie, ze aż się krztusila, a tak naprawdę godzinę wcześniej jadła. Nie mogłam jej tak męczyć i wypiła na to wszystko 90 ml mm. W ogóle nie mam już uczucia „pełnych” piersi, a mąż z tesciowa ciagle powtarzają jak super, ze karmie mała piersią i czuje taka presję, aż ryczalam przed chwila. Jest mi bardzo zle.
Ja też nie już od jakiegoś czasu nie mam takiego uczucia. Ale to tak ma być! To samo jak ściągam laktatorem to nic potrafi nie lecieć a za chwilę scisne palcami i tryska na odległość.. Ja raz dziennie proboje przylozyc ten laktator na te 10 minut ale wiem że to nie jest potrzebne... Ja mam identyczny stres jak ty, codziennie przechodzac obok apteki myślę czy nie iść i nie kupić mm na noc.. Ale potem sobie przypominam ile mam mokrych pieluszek dziennie. Głowa do góry ❤️❤️❤️Leksa, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Pamiętacie jak jeszcze w 2pakach zastanawiałyśmy się czy to jak nasze dzieci zachowują się w brzuszkach będzie miało przełożenie na ich zachowanie po urodzeniu? Zauważacie jakaś analogię? 😊
Wojtuś był w miarę spokojny w brzuszku i wlasciwie podobnie jest teraz 🙂Soleil lubi tę wiadomość
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Malinka u mnie Bartus spi z raczka tak jak widzialam go prawie na kazdym usg
Malinka2021, Kasjanna, Klara_1985 lubią tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
9tc... VI.2021 😇💔
Dziewczyny początki macierzyństwa, laktacji zawsze są trudne. Nasz organizm po porodzie musi dojść do siebie, uregulować hormonalnie. Jesteśmy tutaj by się wspierać , wierzę że małe i duże kryzysy przezwyciężymy.
Mój syn w brzuchu był spokojny i teraz też taki jest. Nie jest awanturnikiem. Wiadomo że płacze gdy idzie kupą lub gdy jest przewijany lub głodny, a tak jest jak aniołek.
Czy wasze dzieci też mają sucha skórkę na przegubach rączek i nóżek? Czym smarujecie?
Malinka2021, Klara_1985, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
U nas na początku były te miejsca suche, teraz już nie, ale po kąpieli zawsze smarujemy całe ciałko balsamem linomag 🙂
Provitamina lubi tę wiadomość
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Provitamina, u mnie jest sucha skórka. Smaruje raz dziennie całe cialko albo olejkiem ze slodkich migdałów albo po prostu klasyczna oliwką, zależy co akurat mam pod ręką.
Moja Mala twz spi z rączką jak to bylo na usgPoza tym faktycznie zwykle pokojnie spi między 23 a 5 bez dram, a jak sa nerwy i płaczki to głównie wieczorami i tak tez było w brzuchu z kopaniem. Takze u mnie cos w tym jest.
Misiaa, rozumiem ze tak napisałaś, ja wiem ze to istotne i trzeba uważać. Nie znsm u Ciebie tej historii ale na pewno jest to traumaProvitamina, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Malinka2021 wrote:Pamiętacie jak jeszcze w 2pakach zastanawiałyśmy się czy to jak nasze dzieci zachowują się w brzuszkach będzie miało przełożenie na ich zachowanie po urodzeniu? Zauważacie jakaś analogię? 😊
Wojtuś był w miarę spokojny w brzuszku i wlasciwie podobnie jest teraz 🙂
🙈🙈 Czkawka kilka razy dziennie tak jak w brzuchu
I ostatnie 3 dni dawał popalić, wierzga się przy cycku jakby sam nie wiedział co chciał, trochę winny był chyba brzuszek, dzisiaj nadrobił kupkami i jest okej, ale taaak... No i ten odruch podczas spania jak podnosi ręce i nogi do gory..cos podobnego miałam w brzuchu 😅
Provitamina mój synek też przy stopkach ma suche skórki, ale nie smaruje dodatkowo. Do kąpieli kilka kropel olejku ze slodkich migdalow.
A czy wasze dzieci też mają te takie prosaki? Mój miał dużo na główce i wszysyko ładnie zeszło. A teraz białe krostki na policzkachWiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 15:33
Malinka2021 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMój mały na ogół jest spokojny, ale czasem wstępuje w niego dziki zwierz tak jak w brzuchu. Na cycka rzuca się jakby nie jadl 3 dni, a po jedzeniu robi taka mine, że mąż się śmieje, że dobrze mu heroina wjechała 😁
Ruchy ma podobne z brzucha, ale nie do końca.
Provitamina mój miał sucha skórkę, samrowalismy raz dziennie balsamem, już praktycznie zeszła, jakieś resztki zostały.
W ogóle pajace 56 są na mojego dobre, ale widać, że stopy ma wielkie i w tym miejscu są za małe, a 62 jeszcze sporo za duże na niego. Chciałabym, żeby mniej więcej do końca czerwca te 56 wystarczyły. Mam cala garderobę 62, a 68 już bym chciała kupować na jesień dopiero.
W ogóle mój mały wali takie uśmiechy cudowne, a jak na złość nie mam nigdy tel po ręką, żeby to uchwycić.
A ostatnio strzelił takiego 10 sekundowego pierda i po tym taki blogi usmiech z dźwiękiem jakby się rechotał 😃 jeszcze 4h sama z małym jestem, mąż pracuje 12h zmiany.
Poleżeliśmy z młodym do 11 w łóżku, po karmieniu zrobiłam obiad i od tego momentu na zmianę się karmimy przebieramy i przytulmy oglądając chirurgów 😉
Czy kupowałyście może Bujaczki dla dzieci?
Planujecie używać?
Ja mam problem wyjsc sama na spacer, bo z małym nie dam rady wózka znieść, a jak sam wózek bym znosiła to nie mam gdzie małego zostawić, zeby był bezpieczny 🤔
Provitamina, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość