WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Vende Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co robicie jak dziecko Wamnie odbija? Ja juz tu cyrki odprawiam i co z tego jak srednio co drugi raz sie nie udaje...i moze jakis patent na czkawke?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2022, 12:11

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Dziewczyny co robicie jak dziecko Wamnie odbija? Ja juz tu cyrki odprawiam i co z tego jak srednio co drugi raz sie nie udaje...i moze jakis patent na czkawke?

a czy dziecko czuje dyskomfort jak nie odbije? Moja odbija raz na kilka karmień :)
    a patent na czkwawkę chętnie poznam :P

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta wrote:
    Dziewczyny, a macie w razie gorączki zakupione jakieś awaryjne leki dla dziecka? 🤔

dla dzieci do 3mca życia jest pedicetamol :) Oczywiście kupiłam żeby mieć, dzisiaj Gajka miała szczepienia (5w1, żółtaczka, rota, pneumokoki) i jestem już przygotowana (choć mam nadzieję, że nie użyję).

Młoda waży już 4600 czyli w miesiąc przybrała 1,6kg i jest niezłą pucią :P i mamy ŁZS (tak jak ja i starsza córka). Jutro jeszcze jadę do neurologa z Gajką bo ma drżenie kończyn. W szpitalu miała USG przez ciemiączko ale wyszło wszystko ok. Badano jej glukozę w szpitalu i wyszły wahnięcia. I faktycznie, córka jak śpi dłużej np 4h i potem je trochę więcej to nóżki wpadają w chwilowe drżenie (niby niedojrzały układ nerwowy). Więc idę do specjalisty dowiedzieć się co jeszcze powinnam sprawdzić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2022, 12:35

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Klara u nas z karmieniem bez zmian. Czuje, ze jest to mleko w piersiach, ale ona zje, odbije jej się, albo uleje i za chwile znowu głodna. Powiem szczerze, ze ciężko mi tak, gdy ona ciagle wisi na moich piersiach. Syn jest bardzo zazdrosny, okazuje to na każdym kroku i dziś usłyszałam, ze przecież Olga ważniejsza niż on 🤦🏼‍♀️
    Nakarmiłam ja przed samym wyjściem na plac zabaw, a po chwili wracałam, bo była taka głodna. Daje jej moje mleko, ale dziś tez poszło w ruch mm. Nie w dużych ilościach, ale jednak. Zobacze jak to dalej będzie wyglądać. Mam jednak nadzieje, ze ponownie zacznie najadać się moim mlekiem, a jak nie to trudno, nie bedzie pierwszym dzieckiem na mm. I postanowiłam, ze nie będę się przejmować tym czy ktoś komentuje to w jaki sposób karmie MOJE dziecko, bo to ma zły wpływ na psychikę, a przecież chodzi o to żeby cieszyć się macierzyństwem, a nie przejmować sposobem karmienia dziecka.

.

Ja dlatego jadę z kpi :) Córka zjada mleko z pierwszej fazy a potem albo nie ma siły ciągnąć albo jej się nie chce. Odciągam laktatorem i daje w butli i mam spokojną głowę bo wiem, że się najada.

Ale mój "problem" leży właśnie w ściąganiu a raczej tym, że trzeba planować sesje. Podobno na rozkręcenie laktacji powinno się robić 10-12 sesji na dobę (!) czyli co ściągać co dwie godziny (również w nocy :P). No nie ma opcji, zwłaszcza jak ma się starszaka w domu i inne zajęcia/plany. Robię obecnie 7-8 sesji na dobę i to podobno przytrzymuje laktację na danym poziomie. Dalej odciągam na dobę ponad litr a młoda zjada około 750ml więc nadwyżkę mrożę. Ale psychicznie coraz gorzej znoszę to uwiązanie i planowanie. Do drugiego mca (czyli jeszcze 12 dni) zamierzam się zmotywować i dalej tak odciągać te 8 razy na dobę i karminć tylko moim mlekiem a potem spróbuję zejść na 6 sesji i zobaczę jak ilościowo wyjdzie. Mam całą szufladę zamrożoną więc może wyjdzie, że będę dokarmiać mm ale tak jak napisałaś chciałabym się cieszyć podwójnym macierzyństwem a nie planować ściąganie mleka z zegarkiem w ręku...

Leksa lubi tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Vende Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta, no wczesniej wszystko bylo ok nawet jak nie odbiła, a od 3 dni ciagle ulewanie i poki co widzę ze niezależnie czy odbije czy nie odbije :(

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ja nie widze zwiazku miedzy ulewaniem a odbiciem, wiec jak nie odbije w ciagu minuty to odpuszczam.
    U nas super gorąco, chetnie bym małą (i siebie) puscila na golasa 😄

Malinka2021 lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kasjanna, czyli się nie spinać. A ulewa Ci czasem np dopiero godzinę po karmieniu? Jestem w tym zielona i mnie to przeraża. U nas temperatura wysoka ale brak słońca. Jak Mloda sie dobudzi to ja dokarmie i niech idzie z ojcrm na spacer a ja musze zrobic prasowanie bo przez to ulewanie kończą mi sie pieluchy (jakis patent? Staram sie podkladac pieluchy zeby nie musiec wymieniać ciagle przescieradla albo rożka...) a potem chociaż godzinę sie orzespac.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, zdarza sie ulac sporo po, takim serkiem. Ale najczesciej od razu i w czasie czkawki wlasnie. I na przewijaku to notorycznie, bo jest całkiem plasko. Ale z kolei nie jakies duze ilosci.
    Zdarza sie tez ze jej sie odbije np. godzine po jedzeniu, tak z niczego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2022, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende mój nie odbija prawie w ogóle, ale nie ulewa tez, natomiast jak leży płasko w nocy to charczy i ma problemy z oddechem, 2 ostatnie noce śpi na mnie i jest lepiej, ja w miarę tez się wysypiam. To ulewanie to może refluks?

Majetta daj koniecznie znać po wizycie u neurologa, mojemu broda często drży i się zastanawiam czy to układ nerwowy czy coś poważniejszego

• Leksa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia u nas pierwsza noc z katarem tez była ciężka, ale nie ma co się dziwić. Dorosly się meczy jak ma katar, a co dopiero taki maluch.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende moja ulewa mimo porządnego odbicia i też czasami godzinę po takim śmierdzącym zważonym jakby mlekiem. Wczoraj i dzisiaj masakra, na spacer nie mogłam się wybrać bo co chwilę przebieranie, moje też.😁
    Ja pieluch i jej ubranek już nie prasuje, u nas takie ilości się brudzą przez ulewanie że nie mam czasu 🤦 susza się na słońcu to się wyparzą😁

Noc super, byle tak dalej 🙏. Po spacerze szłam już na truskawki z krzaka ale utknęłam na tarasie na cycu.😉

Dzień dobry 😁

Vende lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak moja córka dostała katar po pierwszym szczepieniu (miała ok 6tyg) to lekarz zalecił wkraplać po jednej kropli soli fizjologicznej do każdej dziurki + inhalacji z soli + oklepywanie plecków a na noc psikać kroplami Nassivin baby (nie kids). I spanie na podusi.

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Vende Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie na przewijak tez notorycznie czasem sie wkurzam az bo mysle co coz nie tak robie, a ona juz 2 h po jedzeniu. Ech... Czlowiek głupieje.
    Skladalyscie wniosek o 500+? Ja dzisiaj zlozylam ale dopiero jakby od 1 czerwca nie weszlo mi za maj, nie wiecie czegos na ten temat? Mial to mąż wczesniej ogarnąć to sie przyznał dzisiaj ze zapomnial.

• Leksa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta ja tez mojej wpuszczam sol do noska, odciagam katar i inhalacje tez. Do tego plasterek aromactiv na plecki miała przyklejany.

Vende ja składałam i dostałam już odpowiedz, ze mam przyznane od czerwca, za maj tez złożyłam, ale za maj cisza.

• Majetta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maj to jest chyba zeszły okres i jest procesowany nie przez ZUS a inną instytucję i nie pamiętam jaką. Na czerwiec mam wniosek przeprocesowany i środki będą pod koniec miesiąca a na maj wniosek jest dalej na statusie "złożony". Ten majowy będzie dłużej procesowany ale na pewno wypłacą :) kiedy to nie wiadomo :P

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta pewnie masz racje

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie przyszla mi paczka z Dady. Jesli nie korzystalyscie a chcecie wyprobowac to mozna zamowic darmowa paczke, przychodzi 14 sztuk pieluch i chusteczki.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze moze poszukac. Ale to skladalyscie tez przez ta platforme empatia? Nie zeby ki tak bardzo zależało wazne ze od czerwca będzie szlo.
    Dostalam porade od doradcy laktacyjnego zeby spróbować wyeliminować laktoze z diety... A spożywać więcej makaronow, ryzu tego co gęste i kleiste, bo moze mam za rzadki pokarm. Nie bardzo mam ochote sie stosowac bo nabial to byla podstawa dla mnie ale moze spróbuję, bo szkoda mi Malej, jak tydzien nic sie nie zmieni to wroce do punktu wyjscia.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja skladalam przez ZUS PUE. Ale to w ogóle nie miałaś wniosku dostępnego na maj 2022? Czy tylko decyzji na maj 2022 nie dostałaś? Bo ja skladalam 2 wnioski, jeden na okres czerwiec 2021-maj 2022, drugi na czerwiec 2022-maj 2023. Na obecny okres dostałam już decyzję, a za poprzedni na maj 2022 jeszcze nie. Na złożenie wniosku od urodzenia dziecka jest 3 miesiące, więc nie przepadnie za maj 🙂

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna mi też dziś Dadda przyszla, przyda się jak nic 👍

U mnie 500+ zlozył mąż i taka sama sytuacja na razie tylko za czerwiec. Też składał przez PUE ZUS

Vende u mnie tez bardzo rzadko odbija i ulewa po dlugim czasie-niestety.

Ale ta moja mała jest zlośnica jak chce jeść. Często od razu po przebudzeniu nawet po niecalych 2h jest ryk... i nawet pieluchy nie ma szans zmienić tylko cyc 😬 a ten cyc przy jej przysypianiu mega mnie męczy... bo często uśnie mimo że 40 min ją stymuluje i pozniej znów chce jeść... chętnie bym po jedzeniu tez dala na spacer ale to taka maruda że idziemy tylko jak twardo uśnie. Kocham tego szkraba ale strasznie wymęczona jestem tą nieprzewidywalnością...

Mojemu ciężko idzie pomoc w lulaniu i jak mam coś robienia w międzyczAsie jest mega ciężko 😞 dobrze że choć mama czasem mnie chwile odciąża...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2022, 16:30

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ