Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ta glowa niby do 3 miesiaca. Fajne porownanie z tym dzieciolem. Wlasnie jak ja trzymam na "zabke" to tak mnie wali ta glowa jak chce jesc, a jak trafi w obojczyk to ryczy...
Nisia agresji nie wykazuje, raczej jakies psie nawyki, bo lapie sutka i tarmosi jak pies zabawke.
A najslodsze jest to jak ma jesc, i wtedy spoglada na mnie zalotnie i tak wylizuje brodawke, caluje, z minute jej to schodzi zanim zdecyduje sie jesc. Przekomicznie to wyglada.
Czy orientowalyscie sie juz moze w cenach szczepionek? W luxmed mam 167 za 5w1 i 245 za 6w1 i nie wiem czy latac po aptekach czy tam juz wziac.
Leksa, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Ja nie wiem wlasnie jak interpretować tego dzięcioła bk to by oznaczało ze moje dziecko ciagle jest głodne. W sensie jest przy piersi 40 minut, po czym biore ją do odbicia a ona wali we mnie jak w drzewo... Slysze ze ona przełyka przy jedzeniu, w nakladce wiecznie jest mleko a Malej sie wrecz wylewa jak usnie nagle.
Teraz mi zasnela na 5 minut przy piersi po czym obudzila sie tak szukajac jakby miesiąc nie jadla. Nie umiem sie z nia dogadacza 1,5h mamy lekarza a wiec nawet jej od tej piersi nie odkladam, chce to niech je i spo na zmiane żeby potem ryku nie bylo... Alw z tym tarmoszeniem jak pies zabawke to tez to obeserwuje.
Ja jeszcze nie patrzylam na szczepienia w ogóle.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Misiaa wrote:Asiula boli Cie jeszcze brzuch po cc? Zaczynam sie martwic bo ostatnio podnioslam cos dosc ciezkiego i boli mnie nie ciecie i rana a brzuch nad nia...
durna ja...
Misia brzuch mnie raczej nie boli, jedynie miejsce wokół blizny mam jeszcze przypuchniete i nie wiem kiedy to ma zejść a poza tym dalej jeszcze plamie i też mnie to już wkurza bo ileż mozna😒
Misiia na pewno nie stało się nic złego, ja też ostatnio gondole wzielam plus mała w środku i worek zakupów 😏też przesadziłam a dopiero potem sobie uświadomiłam że przecież nie możemy nosić ciężkiego jeszcze
-
U mnie to raczej jest na glod, znaczy ze nie dojadla. Ale jak sie przeje to tez sie wylewa. Najlepiej jak usnie przy cycu, wtedy puszcza i daje sie odlozyc, a jak nie to sama nie wie kiedy skonczyc,wiec decyduje za nia i staram sie obrocic tylem do mnie, zeby nie czula ze jedzenie jest w pobliżu, albo klade ja sobie na nogach.
Problem jest z chusta, bo na glodnego nie ponosze...
Ja zapisalam sie w koncu na jutro na to szczepienie, a pojutrze USG. I lekarze z glowy na jakis czas29.04 - moja kochana córeczka -
Moja mala to samo, czasem jak podkładam ją do piersi to zachowuje się jak szalona, jakby co najmniej tydzień nie jadła a jadła np 1,5 h wczesniej😏
Byla dzis u nas położna.
Mała przez 3 tyg przybrała 1,1 kg 😳
Położna powiedziala ze troche za dużo I żeby próbować wydłużać jej te przerwy w jedzeniu mimo że ona się drze jakby ją ze skóry obrywali bo tak chce cyca🙈
Ale mamy próbować dawać smoczka i uspokajac a jak się nie da to cyc🙂
Powiedziala ze ewidentnie u nas mamy skok rozwojowy który u niektórych dzieci trwa 3 dni, u innych 1 tydzien a jeszcze innych nawet i kilka tygodni. Wtedy dziecko nie spi w dzien, chce na ręce i w sumie tylko na rękach się uspokaja i ciągle na piersi by siedzialo🙂
Poza tym wszystko z małą ok tylko kurcze od początku mamy żółtaczkę i położna powiedziala ze dalej ją widać. Ma przyjść za tydzień i jak nie zejdzie to mamy isc do pediatry sprawdzić wielkość bilirubiny. Powiedziala ze pokarm z piersi twz moze nasilać zoltaczke ale nie jest to bron Boze powód do odstawienia od piersi🙂
No nic mam nadzieję że zejdzie jej to świństwo.
Pytalam o niespokojny sen, o te odruchy w trakcie snu rozne to położna powiedziala ze to jest całkiem normalne.
Pytalam tez jak ubierać na takie ciepło na zewnątrz to krotki Rękaw i bez Czapeczki a wczoraj bylqm z małą na spacerze i miala długi rękaw i czapeczke🙈Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Tylko ile mozna męczyć te biedne cycki
ja zwykle daje jej jeszcze po takim zachowaniu ale ona pociągnie trzy razy i orzysypia... A jak chce ją odbić to znowu szuka i tak w kółko by mozna bylo... No i bardzo dobrze ze juz umowione i spokój
My dzisiaj na ta patronażowa, a w czwartek mamy usg. Troche mnie przeraża godzina usg bo akurat wtedy co Mala standardowo ma kolki... Z tymi godzinami to w ogóle trudno trafic.
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualnyKasjanna u mnie w przychodni 6w1 kosztuje 190 zł, placi się na miejscu, przychodnia zamawia, więc pewnie mają taniej.
Asiulka u nas też położna była i stwierdziła, że młoda pewnie w trakcie skoku rozwojowego. Noc bardzo słaba. Jadła często bardzo łapczywie, ale źle lapala jedną brodawkę. Wreszcie zrobił mi się lekki zastój i zablokowało mi się ujście kanalika, taki biały czop na brodawce. Moze ktoras z Was miala i ma na to sposób, który działa??
Z dobrych wieści przybrała e tydzień 280g.
Zosiek, też jak wchodzę na forum, to czuje ulgę, że n i e jestem w tym szaleństwie sama i że to normalne.Malinka2021, Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Vende wrote:Czy Wasze dzieci przekrecaja sie juz same na bok? Wydawało mi sie to jeszcze niemożliwe a juz widze u mojej drugi raz...
U mnie malutka od początku przekręca się sama z boku na bok, a ostatnio to nawet na brzuch na żabe🙈 pozwolilsm jej tak spać- widocznie tak jej bylo wygodnie🤷♀️
Malinka ja bym sie chyba nie odwazyla na taki wyjazd nie u siebie- jeszcze czuje sie tak niepewnie w roli mamy🙈 ale plusy takie że masz tam więcej osob do pomocy (mam nadzieje że nie tylko pouczają hihi) i ogród 👍🙂
Ja na nocleg do dziadkow to chyba wybiorę sie w przyszlym roku najszybciej😂 u nich też latem sauna.
Dziewczyny dzis bez wyrzutów sumienia malutka fika sobie z golymi nozkami😇 kurcze jakas taka spokojniejsza sie zrobila (odpukać). Ale o jedzenie walczy tak co niecale 2h- chyba częściej się budzi przez ten gorąc. Zapytam jutro poloznej czy mozna choć 40ml dziennie podać wody.
A i jak ją zbudzila kupa po jedzeniu i zaczela wyć spróbowalam patent z suszarką- szok że zadziałał, mała od razu się uspokoila chwile polulalam i wyszlam na krotki spcer, ufff
U mnie na szczescie jest 1 pobudka w nocy z tym że malutka wtedy je lapczywie i dluzej schodzi z usypianiem.
Jak je dlugo wykorzystuje minent gdy przyśnie - nie ssie i robie jak Kasjanna ze obracam ja tylem na klatce piersiowej i tule glowke swoją - troche sie wierci ale w nocy często przysnie, czasem odkladam ją nawet po prawie godzinie bo uwielbiam jak jest slokojna 😇ale ma jakies chwilowe pobudki tylko jak ją przytule, poglaskam po plecach (bardzo to lubi) potrzymam za rączke odlatuje dalej.
Czy Wasze dzieci tez skopuja kazdy kocyk, pieluche na nozkach? Moja okropnie nic nie lubi a przestalam ja obkrecac w rozek bo sie denerwowala jak wlasnie nie mogla fikać-lubi swobode dziewczyna😞
Acha i u mnie jeszcze sprawdza sie gdy sie zaczyna bardzo wiercic a śpi np godzine obrócenie na plecy lub drugi bok- ryzykowne
ale często śpi dalej:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2022, 13:56
Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ja to dzisiaj z Bartkiem chyba zwariuje.. od rana nie spi,kolejny dzien..wyszlam z nim na spacer gdzie zawsze spal...pokimal moze 30 minut i koniec spania..wrocilismy do domu to tutaj spania to w ogole nie ma moey, w koncu wyszlam z nim na baloon bo u mnie dzisiaj upal...walcze z nim juz godzine zeby spal...wywala smoka i sie drze a jak mu wloze to kima 15 minut i od nowa.. no i zjadal zawsze ok 90ml..dzisiaj dałam mu 80ml wrzask taki ze szkoda gadac..dodalam mu 30ml zjadl i nadal krzyki jakiby go ze skory obrywali..dolalam mu kolejne 20ml i sie uspokoil... ile Wasze dzieci jedza? Bo 13pml na raz to chyba za duzo24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
U mnie syn tak fikal, dlatego rozki byly bezużyteczne. Nisia budzi się dokładnie w tej pozycji w jakiej zasnela, nawet nie drgnie.
Ana.Ta,twoje mleko zastepuje wode, szczegolnie te pierwsze lyki sa wlasnie takie wodniste zeby sie dziecko moglo napić.
My (odpukać) jedziemy na nocleg do dziadkow w niedziele. Moze tym razem wypali. Ale u mnie wystarczy powiedziec ze ma byc po mojemu i mama sie slucha. Moja starsza siostra ja wyszkolila, bo przy pierwszej wnuczce tez byly komentarze. Teraz tez lubi skomentowac, ale nie narzuca swojego zdania. Dojrzala do tego ze doroslysmy i juz nie musimy sie sluchac 😁Leksa, Zosiek lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Ana.Ta u mnie maly z kocem robi to samo..dotychczas spal w rozku..od 2 dbi jest mu za goraco i nie moze fikac..zalozylam mu spiworek to awantura na caly blok..dzisiaj to rozlozylam mu ten rozek i przykrylam kocykiem z bambusa bo nie mialam juz pomyslu..ale oczywiscie caly byl pokopany a maly spi w bodach na dlugi rekaw poki co..24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Z ta suszarka (tudziez innym bialym szumem) - u mnie bardzo dziala jak sie dziecko wybudza. Oczywiscie jak z wrzaskiem to po sprawie, ale jak sie tak kreci i wierci i widac ze już zaraz bedzie wrzask, to szumis ratuje sytuacje.
Moze Misiaa u ciebie pomoze?29.04 - moja kochana córeczka -
Oj zazdroszcze spokojnych zachowań dzieci przy karmieniu. U mnie jest aferka zanim nie zlapie cyca, zanim nie zdąże jej wyjąć z gondoli (dlatego butla na dluzszy spacer musi byc). A podczas ssania pare razy odrywa się i piszczy 😂 a rusza glową w te i we wte że ciezko jej wycelować 😂i niby juz nie chce, a z 5 min jednak chce. Takze zanim wyjde z tej sypialni czekam co jej sie uwidzi😂
Vende u mnie też dzięcioł haha buzia cała czerwona w mleku, ale wali, idzie do drugiej piersi i zazwyczaj pozniej ulewa i ma czkawke 😂😂😂najgorsze ze na czkawke dobry łyk mleka i jak cieplo nie pomoze dalej chwile je aż jej minie bo to ją uspokaja 😂
Moja wlasnie ciagnie juz 40 min. Mam nadzieje ze odpusci matce bo też bym cos zjadla. Apropo jedzenia myslicie ze smazone placki ziemniaczane w malych ilosciach nie zaszkodzą? (Bez cebuli😂)Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2022, 14:13
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Mojej „mały głód” włącza się wieczorem. Ciagle je i je i je i ciagle głodna, a potem meczy się z przejedzenia. Widze, ze dziś w ciągu dnia jest to samo, ale nie dam jej tyle co wczoraj na wieczor, bo znowu będzie zle z przejedzenia 🤦🏼♀️ Zaczęłam się zastanawiać czy mm, które jej podaje jako ratunek (bebilon) jej odpowiada. Synowi nie pasowało bardzo bebiko, bo ciagle był po nim głody i ciagle wył, a jak zmieniłam mu na bebilon to było ok, ale chyba za dużo analizuje w przypadku Olgi, bo tu jest kp, a mm jako ostateczność wjeżdża. Mąż się śmieje, ze takie dziecko jest jak szczeniak, który zje tyle ide mu się da, ze nie ma umiaru i chyba coś w tym jest
Ana.Ta lubi tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Kasjanna wrote:Asiulka, a powiedziala czemu 6w1? Chodzi o ilosc kłuć zeby nie meczyc dziecka czy jest z czyms lepsza?
Kasjanna raczej o ilość wkłuc. Jie rozgadywala się za bardzo na ten temat tylko powiedziala co poleca🙂
Ja jeszcze sama muszę poczytać o tym🙂
No i powiedziała jeszcze o mozliwych działaniach niepożądanych po szczepieniu. Senność, apatia nawet do 3 dni, obrzęk w okolicy wkłucia a na to jest pojoc dobre :
1 łyżeczka sody na szklankę letniej wody, namoczyć w tym wacik i przykładać w miejsce wkłucia, i jeżeli pojawi się goraczka powyżej 38 to dawać ten Pedicytamol czy jakoś tak albo nawet jakby nie było gorączki ale dziecko by bardzo płakało i widać by było że cierpi to też dac ten lek bo on działa tez przeciwbólowo🙂Kasjanna lubi tę wiadomość