Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas standardowo leci linomag zielony do tyłka, jak sie troche czerwieni smaruje bephanthenem na zmiane z mąką ziemniaczana, a jak cos wiecej to mam sudocrem. Ja smaruje przy kazdej zmiania pielusski tym linomamagiem, chociaz troszke.
Ana. Ta u nas teraz byla wlasnie spina o kupe... Takze pomizialam, przebralam i karmie ale z tym karmieniem masakra, Mala oszukuje ciagle ją musze zaczepiać ...
Oczywiście chwilę po nakarmieniu mamy druga kupe o ktora tez jest drama, a po przebraniu czkawke wiec znowu wjechal cycek... I to wcale nie na chwilę. A ja sie kiepsko czuje cos j zaczynam sie martwic tym jutrzejszym dniemMam bole brzucha mam nadzieję ze nic tam sie nie dzieje po tym cc...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2022, 02:00
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
A u mnie z piersi mleko leje się jak szalone...Mała lapczywie je, podkładam pieluchy pod buzię i piers bo przecież wylewa się bokami😏
Powinnam chyba odciągać trochę przed karmieniami ale przecież ta pierwsza faza dziala jako zaspokojenie pragnienia wiec nie bardzo chce zabierac dziecku "wode"🙈 tylko ze mała często się krztusi przy tym jedzeniu bo ewidentnie za szybko i za dużo wyplywa i tym sie tez troszke stresuje😏Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2022, 07:57
-
Asiulka, a moze kapturki by spowolnily przeplyw mleka, przynajmniej w tej pierwszej fazie?
To na pewno czasowe, malutka dorosnie do tego tempa. Moja tez sie czasem krztusi. Jak widze ze nie nadąża przelykac to jej czasem wyjmuje brodawke z buzi zeby zlapala oddech.
Ja stosuje bepanten sporadycznie po jakiejś wiekszej kupie. Polozna mowila zeby kupić linomag bo ma lepszy sklad, ale ze juz mam bepanten to zużyje go najpierw. Ale jeszcze sie zaczerwienienia nie zdarzyly.
Mala sobie rano zrobila występ gaworzenia. O 6. Na tyle glosny ze spac nie dała. Ale slodkie to było
Zaczynam czuc zmęczenie materiału przez ten przerywany sen. A do tego ciagle cos na glowie do zalatwienia. Wczoraj poszla nam opona w wózku akurat jak mielismy jechac na usg:/
Ana.Ta lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Asiulka87 wrote:A u mnie z piersi mleko leje się jak szalone...Mała lapczywie je, podkładam pieluchy pod buzię i piers bo przecież wylewa się bokami😏
Powinnam chyba odciągać trochę przed karmieniami ale przecież ta pierwsza faza dziala jako zaspokojenie pragnienia wiec nie bardzo chce zabierac dziecku "wode"🙈 tylko ze mała często się krztusi przy tym jedzeniu bo ewidentnie za szybko i za dużo wyplywa i tym sie tez troszke stresuje😏
Może zmień pozycję, by ten wypływ mleka nie był aż taki duży.
Mój maluch teraz częściej dopomina się o pierś, może to dlatego że jest tak ciepło. Ale wisi na piersi może tak z 10 min i znów idzie w drzemkę 🙂
Ana.Ta lubi tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
U mnie wczoraj bez kąpieli mala usnela z placzem o 23... miała mega ulewanie po obżarstwie, poszly fontanny/ na szczescie przy noszeniu na podloge, mąż byl zachwycony bo trafiła do jego pantofla😂
wniosek? Kąpiel przed 20:00 musi byc bo dziecko spokojniejsze i odlatuje🤷♀️ A poza tym noc nawet ok, pobudka przed 3 i przed 5 ale niestety na ponad godzinne serie. Mala meczylo też ulewanie niestety:/ pomagalo tylko usypisnie na mnie..
Dzisiaj na szczescie przyjezdza babcia to polula a ja sobie ogarne porządki, bo jutro mamy gosci, a mąż caly dzien poza domem
PociesZające jest to że tyle dni juz za nami, zauwazylam ze mala 9/10 razy przy mnie sie uspokaja, często zerka, trzeba byc dobrej mysli, że wszystko będzie dobrze, a my bedziemy z czasem troszkę bardziej zorganizowaneWiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2022, 09:49
Leksa lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Moje dziecko zaczyna reagowac nerwami na cycka, wcześniej tego nie bylo. Nie moze złapać i jest ryk. I to nie tak ze nie na mleka bo oslonka jest pełna... Jak juz zlapie to najlepiej w ogóle by nie oddala. A przez to odbijanie rozbudzam ją co mi przysnie przy piersi... Takze juz od 6h nie ma spania dluzszego niz 20 minut... A w nocy nie bylo duzo lepiej.
Do mnie dzisiaj przychodzi koleżanka ale chyba nie zdaze nic zrobić jak patrzę na ten nasz dzien...
Dziewczyny, ktore maja wiecej niz jedno dziecko, jak Wy to robicie? Ja nawet nie zdążyłam zjesc calego śniadania...17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende, nie wiem czego to kwestia, ale przy pierwszym dziecku totalnie nie ogarniałam. A syn wcale nie był jakims super wymagajacym dzieckiem. Przy drugim jest o niebo latwiej. Moze to zabrzmi egoistycznie, ale naprawde niech sobie malutka chwile poplacze a ty zjedz to sniadanie. Jej sie nic nie stanie, a jak zaspokoisz swoje podstawowe potrzeby bedzie ci latwiej zaspokoic jej.
Dzieci mają różne fazy, dzis pluje cycem, jutro nie bedzie sie chciala odkleic.
A widzisz ze to odbijanie cos daje? Bo jak ulewa niezaleznie to ja bym odpuscila jeśli zasnęła.Leksa, Malinka2021, Asiulka87, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Vende mi tez było bardzo ciężko przy pierwszym dziecku, on był bardzo wymagający i jak czytam nieraz Twoje wpisy to jakbym widziała siebie sprzed 6 lat … a teraz tak jak pisze Kasjanna to jakoś łatwiej przy drugim maluchu. Może człowiek ochłody nabrał i dlatego jest inne podejście, ale dziecko tez jest inne niż pierwsze.
Ana.Ta lubi tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Ja póki co nie wyobrażam sobie dwójki...Jak ja przy jednym nie jestem w stanie prawie nic zrobic😄
A co najlepsze to ja jeszcze trochę pracuje...część moich obowiązków przejęła kolezanka ale płatności,wyplaty pracowników a mamy ich 30 i dokumentu dla księgowego przygotowuje ja😳
Tyle ze ogarniam to wszystko tak na 20 % a reszta taka jak listy obecności do podpisów, umowy do podpisów dla pracowników to wszystko na mnie czeka😏 -
Asiulka87 wrote:Na to wychodzi ze kolejne dziecko jest najczęściej spokojniejsze niż pierwsze 😁
Czyli to pierwsze chce nas zahartować i sprawdzić nasza wytrzymałość i nerwy😄
Ja bym powiedziala ze to nie dziecko spokojniejsze tylko mama juz umie odpuscic
U nas dzis jakis kryzys. Slabo widze to przedstawienie w przedszkolu
Malinka2021 lubi tę wiadomość
Tak czy inaczej ja Was dziewczyny podziwiam. Mnie to wszystko zaczyna przerastac. To nie spanie, układanie w tych pozycjach, ulewanie, brzuszki, płaczki... Ale chyba czubek góry lodowej to jest to karmienie i wiszenie na cycku. Tak bardzo tego nie lubie a Mala nie daje sobie zabrac, mimo ze widac ze jest zmęczona
Dzisiaj chyba spróbuję odciągnąć i chociaż jeden raz podac z butelki żeby miec trochę spokoju, bo ja od polnocy to nic nie robie tylko karmie... Zaraz musze zleciec po paczke bo w akcid desperacji poprosilam kuriera żeby przerzucił ją przez płot... Bo ta zaczela sie przeraźliwie drzec jak jej zabralam pierś... Jak te skoki rozwojowe liczymy? Czuli jak skonczy 4 tygodnie to będzie jeszcze gorzej?
Kasjanna, nie zazdroszczę. Trzymam kciuki zeby jednak jakos sie udalo z Malą zorganizować.
Asiulka ja poki co mam spokoj, ale od lipca dziewczyny u mnie ida na urlopy i musze im zdalnie trochę pomoc bo obiecalam i az sie boje kiedy ja to będę robić...Ana.Ta lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualnyU mnie noc tragedia, dzień tragedia. Mały od 3 nad ranem nie spi co chwile chce żreć tylko, nie wiem co mu się dzieje. Nie ma kolek, poprostu musi być noszony i tylko mnie akceptuje. Do tego wkurzają mnie gadania szwagra. Jakie to dziecko spokojne nie wiem na co wy narzekacie itd... spokojne jest, bo na rękach wisi, a jak odłożę to awantura na całego. Poza tym wczoraj szwagier się ze mną kłócić zaczął, że przecież dziecko widzi i się na niego patrzybi powinniśmy go więcej zabawiać, to mu mowie l, że tak dobrze widzi, że sutka jie może złapać, którego ma pod nosem . Teściowa codziennie pisze jak tam jej kochany wnusio i już mi się nie chce jej odpisywać nawet. Chyba musze kupić chustę i więcej książek dla małego, bo pucio idzie spać już mi bokiem wychodzi 😁
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Vende może z gorąca te różne zachowania. U nas w mieszkaniu wczoraj 28 stopni 😓 Wojtek niespokojny, dopiero wieczorem się polepszyło jak zaczęło robić się chłodniej. Nie wiem jak przetrwamy to lato 🥺
Ana.Ta lubi tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Vende, z tymi skokami to nie zawsze jest tak książkowo, więc się nie stresuj tym. Czasem sa wcześniej lub później, czasem dłuższe, czasem krótsze. Tyle ze jest to dobre wytłumaczenie jak się dziecko robi marudne bez powodu, a że to był skok a nie jakieś inne niedogodności to wiadomo po czasie ewentualnie.
Megsi, jak ja cię rozumiem. Książki u nas spoko, ale do tej pory jak słyszę "koła autobusu kręcą sie" to mam odruch wymiotnyTym razem stwierdziłam że wychowujemy małą na mojej muzyce. Z synem gdzieś do piątego roku życia katowałam się przebojami dla dzieci, aż któregoś dnia puściłam to co lubię i okazało sie że mamy podobny gust. Teraz razem śpiewamy i czekam aż Nisia do nas dołączy
Malinka2021, Zosiek, Ana.Ta, Megsi lubią tę wiadomość
Megsi a który macie tydzień? Może skok rozwojowy się zaczął.
U mnie też mama pyta codziennie o wnusia 😄 to wysyłam jej fotki w odpowiedzi 😏
Może faktycznie chusta zdziałałaby dużo dobrego dla Was. I mama i dzidzia zadowoleni ☺Ana.Ta, Megsi lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Kasjanna nic nie mów na temat dziecięcych „hitów”. Miałam je w pracy- w przedszkolu, a po godz w domu 🤦🏼♀️
Mam nadzieje, ze malutka będzie grzeczna i dacie radę w przedszkolu u syna
Megsi nie bierz do głowy tego co mówi szwagier. Zazwyczaj jest tak, ze każdy lepiej od nas wie co jest dobre dla naszych dzieci, a co nie.
Vende a może skoro nie lubisz karmić to po co się zmuszać do tego? Ja rozumiem, ze mleko matki najlepsze itd ale to nie jest powód żeby robić coś wbrew sobie. Moim zdaniem jesteś na najlepszej drodze do depresji, ale to tylko moje zdanie.Zosiek, Malinka2021, Kasjanna, Megsi lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️