X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja bym najlepiej kp juz odstawila bo mnie to meczy, poza tym moje piersi wyglafaja coraz gorzej :( ale tak do 3mż chce karmić tym bardziej ze Bartek to wczesniak...

Ana.Ta lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też do 3 miesięcy na pewno chce karmić a potem zobaczymy jak bedzie🙂

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Włożę trochę kij w mrowisko, ile zamierzacie karmic piersią? Ja ciagle myślę zeby sie przemęczyć chociaz te 3 miesiace, nie odnajduje sie w tym...

Ja miałam zamiar pół roku, ale jak się uda 3 miesiące to będzie super..

Kasjanna u mnie nocka podobna co godzinę pobudki, teraz dalej śpi niespokojnie jestem umordowana

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2022, 08:44

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dziewczyny ciężkich nocy... U nas w dzień zawsze sa afery albo do poludnia albo popoludniu ale na szczęście w nocy Mala jest spokojna. W sumie tak wlasnie bylo jak byla w brzuchu... Teraz czekam az przysnie zeby sie ogarnąć. Popoludniu mamy usg bioderek, ciekawe co nam powiedzą zwlaszcza ze Mala ostatnie dni w ogole nie daje sie ukladac tak jak chcieli na rehabilitacji...
    Usg przezciemiączkowe mieliśmy w szpitalu i wszystko ok.
    Z tym karmieniem ja nikogo nie oceniam. Sama najchetniej dałabym butle, bo tak byloby najprosciej. Ale u mnie jak ktos w rodzinie słyszy to zaraz mnie tu ciśnie, no oprócz moich rodziców i męża. Wszyscy mysla ze to takie piękne. Ja raczej tak tego nie czuje, ciągle nie wiem czy ona jest glodna, co chwilę chce zeby ją dostawiać, to jest męczące na dluzsza metę... Do 3 miesiecy bede sie spinać pewnie troche o to karmienie ale potem jak bedzie dalej tak wisiala na cycku co godzine i na godzinę to chyba odpuszczę temat, bo nie wyobrażam sobie nie moc na chwile wyjsc z domu bo jest tragedia... Takze szukalam wsparcia w temacie :) Wlasnie dzisiaj w nocy mi sie snilo ze poszlam na zakupy i Mala zostala sama w domu, ja bylam pewna ze mąż jest w domu a spotkałam go w tym sklepie no i wracalam biegiem i z krzykiem do Malej... Takze po tym snie interpretuje ze chyba zaczynam potrzebowac czasu dla siebie. Jak Mala skonczy miesiąc chce zaplanować sobie takie dluzsze wieczorne wyjście, umowic sie z koleżankami na wino albo piwo na mieście i troche sie zresetować, odciągnąć wczesniej mleko dla Malej. Albo isc do escape roomu haha bo to tez mi sie marzy :)
    Dzisiaj sie zwazylam, zostalo mi jeszcze 7kg wiec waga powoli ale dalej spada. Na szczęście.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2022, 09:24

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, a widzisz, a mnie sie wydaje ze kp jest łatwiejsze, bo zawsze pod ręką, a butla to tylko klopot (oczywiscie jak juz sie laktacja unormuje, bo wczesniej to hardcore).

A propos snów - mi sie snilo ze mialam piersi puste i dlugie az po pepek, i tak je rolowalam zeby schowac do biustonosza 🙈🙉🙊

Akurat mialam termin i poszlam dzis na to przezciemiaczkowe. Lekarka sie zdziwiła po co jestem, że nie ma wskazań. Zwariuje z tymi lekarzami. W kazdym razie cos tam znalazła ale kazała się nie przejmować. A po południu też mam to usg bioderek...

Ana.Ta lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bez zmian, dalej 5kg chodzi ze mną 😅
    Co do karmienia, to mówię Wojtkowi że jak zaczną iść zęby to koniec karmienia 😄 bo już boli jak złapie dziąsłami i szarpie jak reksio szynke, a co to będzie jak zęby urosną 😆
    No ale też mam nadzieję, że 3 miesiące uda się pokarmić 🙂 zastanawiam się nad mm na noc, żeby niedługo wprowadzić. Jakie mleko podajecie?

Kasjanna, Ana.Ta, Provitamina lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Kasjanna, wyobraziłam sobie to rolowanie 😆
    A ja nawet nie wiem czy w szpitalu było usg muszę sprawdzić w papierach. Na pewno w szpitalu była morfologia, badanie słuchu i szczepienie WZW i gruźlica. No i to badanie w kierunku chorób genetycznych (SMA itp) Jeżeli coś jeszcze robili to mi nie mówili.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka ja mam bebilon advance i jej ewidentnie to mleko nie pasuje. Zamówiłam na próbę kilka buteleczek z apteki takie jak raz podałam jej w szpitalu- bebilon profutura, dziś maja przyjść i mam nadzieje, ze to nam się sprawdzi.

Za to synowi podawałam bebiko i jemu ono nie pasowało, jak zmieniłam na bebilon advance to mu odpowiadało. Jak wiadac każde dziecko jest inne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2022, 10:17

Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Vende Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka u nas w szpitalu bylo Nan optipro plus 1, nim tez dokarmiałam w domu przez te pierwsze dni jak nie mialam pokarmu.
    Kasjanna, sen mega faktycznie ;) Z tymi lekarzami to masz racje ze zglupiec mozna. Ja tez za kazdym razem slysze cos innego na temat tych bioderek, kazdy ma inna wizje co z tym robić, także az sie boje dzisiaj. Co do karmienia piersią - to pod tym względem masz racje ale no to ze butelka moglby nakarmic mąż albo moja mama juz jest dla mnie na tak duzy plus... ;).

Kasjanna, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej🙃 u nas noc straszna, ale to przez burze i duchotę. Młoda spała z nami od 3.

Malinka ja dokarmiam Capri care, pediatra poleciła jak były problemy z kupą po bebilonie. Tanie to mleko nie jest, ale podobno dobre.
    Bebilon u starszej był ok i jeszcze go spróbuję za kilka miesięcy.

Ja lubię karmić piersią i żałuję, że nie mam dużo pokarmu. To jest wygoda, bez butelek mycia wyparzania. Szczególnie że już mnie sutki nie bolą i jest to dla mnie przyjemne.😊 Pierwsza karmiłam przez kapturki bo nie umiała ssać i gorzej to wspominam. Co do czasu karmienia to chciałabym te minimum 3 miesiące ale nie wiadomo ile pokarm mi się utrzyma, bo u starszej po 1.5 miesiąca nastała pustka.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co planuje karmić. Chciałabym tak do pół roku chociaż, zwłaszcza że przy pierwszej córce miałam sporo problemów z karmieniem, a teraz w miarę idzie.
    Mam oczywiście chwile zwątpienia. Jak miałam teraz zatkane ujscie kanalika, ból był okropny przy karmieniu. I szkoda mi starszej córki, j a k mnie o coś prosi, a ja kolejny raz muszę odmówić, no właśnie karmię.
    Dziewczyny, które karmiły pierwsze dzieci dłużej niż 3 msc, jakie macie doświadczenia? Te przerwy między karmieniami się wydłużają, a czas karmienia skraca? Jest to mniej absorbujące?

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara, ja karmilam syna ponad rok. On od poczatku jadl tak co 3 godziny, wiec duzo sie nie wydluzyly z tego co pamietam, dopoki oczywiscie nie zaczęły wchodzic stale pokarmy. Ale samo karmienie bylo super szybkie, zreszta juz teraz Nisia ma 1.5 miesiaca i jak sie zmotywuje to w 5 minut cyca opróżni.
    Tylko mam nadzieje ze z Nisia przerwy sie wydluza bo ona je moze i szybko, ale zdecydowanie za często.

Ana.Ta, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja byłam bardzo pro mm zanim zaszłam w ciążę, w ciąży jednak mi się zmieniło, że kp najlepsze i te 6 miesięcy chce, ale nie dłużej. Teraz poród I dziecko zweryfikowało rzeczy.
    Karmimy się tylko piersią od początku pol na pół z kapturkami, raz na kilka dni mały dostaje odciągnięte moje mleko, jak chce mieć chwile dla siebie i mąż się nim zajmuje.

Kp mnie przerasta, mały wisi na piersi co 1.5h, czasem 2h. W nocy minimalnie dłużej, ale śpi ciągle z nami i jest przyklejony do mnie.
    Po cycku nie da się odłożyć, bo się budzi i płacze. Czasem nie wiem czy się najadł czy mu jest coś innego. Boję się, że rozpycham mu żołądek częstym karmieniem, bo robi się pyza.

Wczoraj między karmieniami ściągnęłam 80ml mleka dla męża, żeby mieć wieczorem 3h dla siebie. Nakarmiłam małego o 20, a wisiał na cycku 30 min. Po godzinie mąż mu musiał już butle dać... jedyny wolny czas jaki mam to jak dziecko śpi w moich rękach i mogę coś czytac/oglądać. Dupa mnie boli od siedzenia już. Mąż nie daje rady go uspokoić co mnie już wkurza.
    Na pewno spróbuję kp 6 miesięcy, mimo, że tego nie lubię i się nie odnajduje to źle ze sobą bym się czuła przechodząc na mm mając pokarm, ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu, kto wie może pęknę, albo coś...

Usg bioderek u nas nie robią jak nie trzeba.

W ogóle mój mały strasznie odchyla głowę fo tyłu i spina się jak struna i nie wiem czy to normalne.

Wyszły ku tez krostki na buzi i nie wiem czy to alergia czy trądzik...

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałabym karmic jAk najdluzej bo pół roku minie w grudniu, a wydaje mi się że z mlekiem mamy dostarczamy dużo dobrego dzieciątku. Tylko aby tak bylo mała musi to polubić, bo ja lubie, ale ona często przy cycu się złości i za dlugo wisi i moze też na końcu ją to zlosci🤷‍♀️
    Z 2 str mam obiekcje, bo sesja karmienia trwa nawet do godziny, może jestem w stanie wtedy wypić kawe czy moge coś poogarniac w tel, ale to tylko przy spokojnym jedzeniu.. a z tylu glowy zawsze „mam zrobic jeszcze to i to, chce zdąrzyć z obiadem itp”.
    Nie mówiąc o wyjściach...

Z tym że u Mnie i odciągam i mała dostaje w turach ok 180 ml MM dziennie🤷‍♀️ Bo czasem odrzuca cyce i chce „ dobitke” maly awanturnik😅

chcialam teraz dwa razy odlozyc malą bo nie glodna i spi w ramionach ale za każdym razem placz. Teraz posaala 5 min i blogo się przeciąga. Do trzech razy sztuka✊😆
    Kurcze ta chusta serio by sie przydala!

Ja od dzis wprowadzam karmienie w różnych czelusciach domu, juz mam dosc sypialn😂 przedtem 30 min siedzialam w kuchni
    przy ladzie i przestawialam wizyty szczepienia i bioderek (u mnie tez pakiet z ciemiączkiem, usg brzuszka, tarczycy 150 zl). Terminy mam na początku lipca.

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, moze sie to karmienie unormuje, mimo wszystko jestesmy jeszcze na poczatku drogi.
    Krostki to raczej tradzik, a z tym odchylaniem glowki oczywiscie zapomnialam zapytac... U mnie tez tak czasem robi, ale nie zawsze. Czytalam ze moze to byc spowodowane ulewaniem, ze dziecku podchodiz do gardla mleko i tak jest mu wygodniej, ale czy to wlasnie ten przypadek to nie wiem. Konsultowala to moze ktoras z pediatra?

Zamowilam sobie ta poduszke do ksztaltowania glowki. Ktoras z was pisała ze miala dla starszego dziecka, ale spalo w niej? Bo troche sie obawiam spania na plasko zeby sie nie zaksztusila jakby ulala,wiec ta poduszka chyba tylko na czas aktywnosci?

• Leksa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja miałam dla syna taka poduszke. Spał w niej i dzięki tej podusi ma w miarę równa główkę, bez tego byłby dramat.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna podejrzewam że to moze byc to... u mnie mala jak tak sie odchyla to zazwyczaj zaraz ulewa albo idzie kupa...

A jakie wasze dzieci maja oczka? U mnie mąż ma brazowe, ja zielonkawe, a córka narazie niebieskie, ale ponoć kazde sie z niebieskimi rodzi?🤔 ostatnio ktos mi powiedzial ze kolor moze sie zmienic az do 2lat? Dziwne by to bylo🙈

Ja narazie w gondoli mam tak podniesiony stelaz a w nocy czesto ja biore na brzuch i trzymam wyzej w rozku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2022, 12:54

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie jakies fajne karty kontrastowe czy ksiazki do polecenia? Zrobilabym jakies zamowienie w empiku czy smyku :)

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta,moja sie urodzila z brazowymi oczami i takie pewnie zostaną, bo wszyscy takie mamy. Tez slyszalam ze kolor oczu moze sie dlugo zmieniac. Co wiecej, u mojego brata cora urodzila sie z czarniutkimi wlosami, a teraz to jasna blondynka :)

Co do kart to u nas sie sprawdza harmonijka, bo mozna rozstawic np. dookola maty czy w łóżeczku.

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie u Mojej siostry też synek urodził się z czarnymi wlosami a teraz jest blondynem😂

Moja Oliwka też ma czarne włosy i sięgają za kark😂 mama ma czesanko 😂

‹‹ 449 450 451 452 453 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ