Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Merci ja jak mam podwojny laktator to sciagam po prostu 15 minut. Minimum co 3h, czasem udaje sie częściej. Ale jak karmisz piersią to najlepiej jest podłączyć lsktator zaraz po karmieniu jak sie da. Metoda 3/5/7 jest jak robisz po jednej piersi to lecisz raz jedna raz druga 3min, potem 5 min, a potem 7 min, niektórzy uzyskuja wtedy wiecej mleka
Btw- u mnie dzisiaj rowny miesiąc jak w ogole odpuscilam piers i lece tylko na kpiWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 11:56
Merci92, Zosiek, Megsi lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende ja wyparzam w ciagu dnia za kazdym razem a w nocy po prostu przepłukuje w najbardziej goracej wodzie z kranu i tyle :p w ogole od 3 dni znowu tak mnie mega sutki bola na poczatku kazdej sesji ze az zeby musze zaciskac...24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Misiaa, wlasnie mnie ostatnio tez czasem bolą, nie wiem czy to nie od upałów znowu bo moze sie 'zaparzają'. A jak to dziewczyny u Was na kp? Tez Was jeszcze czasem bola sutki jak dzieciaczki jedza? Czy juz zahartowane?17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja
-
Vende pięknie rozkręciłaś laktację, możesz być z siebie dumna zwłaszcza po tych przebojach z ropniem.😘 z tym laktatorem pod bluzka to jest super opcja, rzeczywiście nie będziesz musiała uciekać z ogrodu. Ja na tarasie normalnie pierś wystawiam jak ktoś jest tylko się odwracam, jakbym miała wychodzić to by mnie wogole nie było z tym ssakiem. Mam nadzieję, że wydłuże jakoś te przerwy, tak się łudzę że jak podkrece laktację to na raz będzie się najadać więcej. 🙃
Próbuje przystawiać laktator po karmieniach, zobaczymy czy to coś da jeszcze.
A czym myjecie butelki po swoim mleku? Ja mam płyn do butelek dla niemowląt ale mam uczucie że po moim mleku gorzej domyc niż po mm.
Sutki mnie dalej bolą ale moja często wisi to je ciągle podrażnia. Zauważyłam że jak wkładek nie zakładam tylko sama koszulkę nawet bez biustonosza po domu to jest lepiej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 12:35
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Merci, z tą kupą pamiętam jak moja chrzesnica miala te okolo 3 miesiace i nie robila kupy przed chrztem 10 dni. Byl strach ze jak w kosciele nawali to wyjdzie każdą stroną. Mieli jej dac jakis czopek, ale zrobila w ostatnim momencie sama, na 3 pieluchy
U mnie sutki nie bolą, czasem jak jest gorąco ale mnie cora wyszarpie to faktycznie jest lekki dyskomfort, ale nie nazwalabym tego bolem. Poza dwoma przypadkami kiedy mnie ugryzla - to bolalo jeszcze dlugo po...
Ja wlasnie mam duzy uraz do laktatora przez to ze tak maltretowal te sutki (ale moze tez nieumiejętnie uzywalam)...Merci92, Zosiek lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
nick nieaktualnyVende i co dużo lepiej się czujesz teraz na kpi co nie? 😉
Mały mi gorączkował wczoraj po szczepieniu, ale dzisiaj już jest lepiej. Serce mi się łamało jak przez sen sobie ciuchutko łkał. W nocy na karmieniu juz się nawet uśmiechał trochę, a dzisiaj dalej ospały, ale przynajmniej je więcej i się zaciesza 😁
Kurcze może nie pokochałam kp, ale na pewno zrobiło się dużo lepiej. Mały je, nieźle się dostawia, nie wisi już na piersi tylko pójdzie na mate się pobawić. W niedziele się musze wybrać kupić mu ciuchy i jakieś zabawki.
Dzisiaj 9 tyg nam stuka i od wczoraj mały ogarnia, że ma dłonie tak się na nie patrzy i jest w szoku 😆Zosiek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySutki mnie nie bola raczej.
Zosiek ja myje zwykłym płynem do naczyń i później odparzam.
W ogóle czytałam fajny wpis dziewczyny na temat najadania się. Mówiła, że jej dziecko po 3 min się rwało rzucało i płakało w końcu jak przyszla cdl to okazało się, że dziecko się rwało, bo nie chciało dłużej piersi a ona na siłę je przystawiała. Jej mały w te 3 min conajmniej 120ml wypijał i był najedzony. Cdl wkładała mu smoczka, odkładała go i ponoc zadowolony strasznie leżał sobie.
Ja ostatnio zauważyłam, że mój dostal 90ml mojego mleka z butli i był zadowolony styknelo mu, a wczoraj po 90 wyglądał na zadowolonego, ale cycki pelne miałam to dostawiłam i on jadl dalej. Czasem myślę, że te dzieci jedzą ile wlezie, niby maja puszczać jak się najedzą, a mój tak średnio to robi, ale już go odrywam i zabawiam i jakoś nie protestuje wiec zakładam, że najedzony.
Wczoraj w ogóle leżał przytulony u mnie i się patrzył, miał paprocha w oku i mąż mu go chciał wyjąć i tym dotykiem sprawił, że dziecko zasnęło. Wybuchnęliśmy śmiechem z szoku i oczywiście mały się wybudził, ale nas zaskoczył tym 😆Kasjanna, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Ja jak duzo karmie corką cycem odczuwam lekki dyskomfort, ale taki do zniesienia. 👍
Ja właśnie ściągam pokarm bo z głupa uspałam corke o 9.00 a ona śpi do tej pory. I nie wiem czy czasem powodem dłuższej drzemki nie jest to że śpi „rozwalona” na łożku 160x200 (ostatnio tez tam tak dlugo spala). Dziś robilam wyjątek bo chcialam sie ogarnąć, może gondola czy kokon są już dla niej zbyt małe i dlatego sie w nich szybciej budzi . Bo zmieniła pozycje na brzuch i widać że jej wygodnie.
Jak dziś o 18.00 nie bedzie placzu to być może to bylo rowniez ze zmeczenia bo od 9-21 spała mi tylko ostatnio od 3-4,5h 🤔 może to dużo za malo...
Także zobaczymy... dobrze że mąż dzis w domu, on odkudzał ja szłam za nim mopem i sie przez łaskawe dziecko wyrobilismy 👍🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 13:01
Leksa lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Megsi, na pewno lepiej sie czuje niz na kp, bo u mnie to byl dramat, ciagly płacz malej, wyginanie i karmienie co godzine przez godzinę a ona dalej glodna... No. Psychika mi siadała. Teraz Mala wcina az jej sie uszy trzęsą, jest pogodna, a ja sie nie frustruję. Chociaż uwazam ze kpi nie jest latwe i wymaga dobrej organizacji, a ja nigdy nie bylam w tym dobra... Ale teraz jakos sobie radzę.
Megsi, jak pamietam nasze szczepienie to tez Mala poplakiwala przez sen... Ale grunt ze jest lepiej. No trzeba to jakos przetrwac.
Zosiek ja myje plynem i Szczotka, aktualnie mam plyn z canpolu ale kompletnie mi nie pasuje wcześniej mialam z nuk i byl duzo lepszy moim zdaniem. Czasem jak mi sie spieszy to tylko plusze i wyparzam, ale tylko jak mleko krotko stało w butelce bo jak odstoi swoje to staram sie umyc bo ten tluszcz sie osadza na ściankach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 13:09
Zosiek, Megsi, Merci92 lubią tę wiadomość
Z tym wypluwaniem cyca to u mnie Nisia jak zasnie to wypluje, a w dzien jak skonczy jesc to puszcza i lapie i smieje sie wtedy zalotnie, ale na ta zabawe nie pozwalam bo pozniej wlasnie mnie piersi bolą. W kazdym razie jest jasne że skonczyla. Bo syn trzymal w buzi do oporu, nawet jak spal a mu wyjąć to był wrzask. Trzeba bylo robic rozne podchody.
Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Ja myje plynem dla bobasków raz dziennie a później wyparzam wrzątkiem w misce. A tak to raczej tylko pluczę ciepłą wodą.
Myśle, że smoczek też jak spadnie na podloge nie ma co za każdym razem sterylizować...
Ja troche podchodze do tego z dystansem bo kiedyś ani nie bylo takich specyfików, ani sterylizatorów i wszyscy mieli sie dobrze👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 13:52
Leksa lubi tę wiadomość
U mnie jak skończy oscentacyjnie wyciąga - z miną takiej damulki😆 często jak jak probuje bo widze że tylko ciumka od razu go spowrotem wyniucha hihi lubi poprostu sobie przy nim przysypiać/polezec 😆 jak mi sie gdzies spieszy zdecydowanie lepsza butla, ale za to dziecko nie do spania. Przy cycu czesto przysnie. Choć dzis w nocy przy butli usneła. Najpierw rzucalo mną a później nią😂
Megsi super że jest lepiej 💛 mojej w dzień starczy zazwyczaj 90-100ml. Jak mam mniej to dojada. A w nocy śmiac mi sie chce bo dzis po 40 ml (wiecej w butli nie bylo) usneła. Wgl nie wiem czy dobrze robie ale jak mi sie wybudzi w nocy do mniej niz 2h usypiam ją bez jedzenia.. te fafulki coraz wieksze - a jak uśnie to pewnie nie jest taka glodna 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 14:01
Soleil lubi tę wiadomość
Ana.ta, smoczek jak spadnie to przelewam woda z czajnika (niekoniecznie gorąca) a jak nie mam jak... Zdarzylo mi sie po prostu samej go oblizac i oddac Malej jak bardzo płakała xD
Wlasnie zastanwiam się jak dlugo trzeba kombinowac i to wyparzac... Bo jak dla mnie umycie powinno byc juz wystarczajace?Ana.Ta lubi tę wiadomość
Ana.ta moja dzisiaj jak wypluła butelke (oczywiście wyzerowała) to zaczela sie do mnie tak uśmiechać ze az mi serce łamała, ale szybko zgasilam lampke zeby nie odpowiadac jej na te zaczepki- raz sobie pozwolilam chwilę do niej w nocy pogadać to nie spalysmy 2,5h... Takze dziękuję. Chociaz serce krwawi jak ona chce a ja akurat nie mam sily
Ana.Ta lubi tę wiadomość
Ana.Ta, z tym nie karmieniem ponizej 2 godzin to super robisz, ale gdzie ty znajdujesz na to siłę żeby ją jeszcze lulac? Dużo potrzebuje czasu zeby usnąć bez karmienia?
Vende, z tym smoczkiem podobno lepiej przelac zwykłą wodą nawet niż oblizywac, żeby dziecku nie sprzedać pruchnicy (nawet jak jeszcze nie ma zębów).Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Kasjanna, wiem, mowie o sytuacji totalnie awaryjnej, na spacerze jak nie mam zadnej wody pod ręką. Po prostu stwierdzam ze nie ma co sie w tym temacie az tak spinać.
Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Vende mi tez sie zdarzy czasami smoczek oblizac i dac mlodemu mam jakis plun dla dzidziusiow i nim myje laktator i butelki...24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Z tą sterylizacją nie ma co przesadzać, ja wrzucam butelki laktator raz na 2 dni i to tylko dlatego że plastik łapie zapach mleka mm.
Ojj też mi się zdarzało oblizać smoczek starszej.🙃
Młodsza dalej anty, pluje na metr nim.🤣 Dzisiaj drzemie co chwilę na mnie. Mamy ewidentnie nie kończący się duży skok rozwojowy 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 17:33
Merci92, Soleil, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
My dzisiaj byłyśmy na usg brzuszka I jakoś rak zle nam godziny karmienia wypadły że akurat powinna jesc w trakcie badania heh wiec sobie myślę odciągnę troche laktatorem i wezme butelkę to jak będzie trzeba czekać to wtedy ją nakarmię...Tyle ze jak zaczelam odciągać to tam ledwo ledwo cokolwiek kapalo wiec stwierdziłam że czasu nie mamy to jednak szybko ją nakarmię chociaz troche i o dziwo z tej piersi z której laktator mleka nie ściągał tak ona pieknie piła i słychać było jak normalnie przelyka🙂wiec faktycznie tak to jest że laktator to najlepiej opróżnia ale te przepełnione piersi a takie na bieżąco opróżniane przez dziecko to już niekoniecznie😋
Zosiek lubi tę wiadomość