Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMój to średnio ogarnia, że ma ręce 🤣 trochę zaczyna KE wkładać do buzi, ale nic poza tym.
U stóp paznokci od urodzenia nie obcinam, ostatnio pierwszy raz duże paluchy tylko, no mnie w nocy drapał. Za ro u rąk co 2-3 dni.
Przykro mi vende ewidentnie wszechświat przeciwko tobie jest 😔
Przyszło mi nosidło i mały po 5 minutach zaczął płakać, chyba mu niewygodnie było, ale będziemy próbować -
Moja jakiś czas temu odkryła, ze ma rece i intensywnie je ogląda, za to piąstki wkłada do buzi od dłuższego czasu już. Nóg jeszcze nie odkryła 😅 ale za to ja odkryłam, ze ma laskotki na brzuszku 🥰
Paznokcie od stop tak konkretnie obcinałam tylko raz i tez myslalm, ze nie będzie co obcinać i się zdziwiłam. Nigdy nie obcinam jak ona śpi, zawsze to robie, gdy nie śpi. Z synem tez tak robiłam.
Vende współczuje. Reszta dziewczyn tez miała już cytologię ? Moja lekarka powiedziała, ze robi się ja pół roku po porodzie.
Ps. Moja córka zawsze robi kupę, gdy biorę ja do odbicia. Siedzę oparta pół przechylona, a ona sobie leży na mnie. Raczki jej tak śmiesznie zwisają na moje plecy i akurat wtedy sobie strzeli 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 19:09
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Kasjanna moja gryzie jak już trochę podje to tak złapie i trzyma,boli 😁 też wizja z zębami mnie przeraża.
Vende a czujesz jakiś stan zapalny? Moim zdaniem pospieszył się lekarz z cytologia
Kurde jaka dziś znowu duchota, nie mam kiedy coś odciągnąć bo młoda ciągle wisi 🙃
Moja od dwóch tygodni łapki ogląda, łapie już powoli za zabawki i też je ogląda. Tylko to łapanie takie jak mi się uda. 🤣 Trąca wiszące i jak np grają to czasem się zaśmieje. 🤦Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 19:49
Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Megsi mi tez dzisiaj przyszlo i maly tez przy pierwszym podejsciu plakal, za drugim razem ponosilam go z 10 minut i wyjelam bo nie chce zeby sie zrazil :p
Bartek nog jeszcze nie odkryl, paznokcie u stop rosna mu wolno poki co tylko rwz mu obcinalam od duzych palcow bo przy pozostapych paluszkach nie ma co, u rak musze obcinac co 2-3 dni...24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Vende, mój gin też mówił że cytologia najwcześniej za pół roku. Może taki wynik jak dostałaś jest normalny po porodzie ? Nie znam się ale może dopytaj jeszcze.
Mój egzemplarz nie gryzie podczas karmienia za to cały czas gryzie palce, piąstki i jak moją rękę ma w zasięgu to chętnie ją gryzie.
Ładnie łapie już zabawki obydwiema rączkami.
W tym tygodniu zauważył nogi. Bacznie im się przygląda jak są wyżej podczas przewijania. Dzisiaj niby próbował ich dotknąć ale ostatecznie się nie odważył 😉 -
Dzięki za rady. Będę próbować z tymi paznokciami podczas zabawy ale te paluszki u stóp są takie malutkie 🤦♀️
Mam jeszcze jeden problem...
Za wcześnie się pochwaliłam w niedzielę że Mały zjadł butelkę. Pisałam Wam że bardzo mnie stresuje że nie mam dla niego żadnego mleka na wypadek braku pokarmu przez 3 dni przy kolejnym okresie albo jakim kryzysie laktacyjnym. Od niedzieli próbuje go nauczyć dokarmiania butelką i póki co wepchnelam w niego tylko 30 ml pierwszego dnia. Teraz pluje, wrzeszczy, kaszle. Próbowałam go trochę pogodzić ale nie będzie jadł. Płacze że aż łzy lecą i woli zasnąć głodny niż zjeść butelkę. Próbowałam dawać zaraz po spaniu i na spaniu ale po jednym łyku robi oczy jak 5 zł i koniec jedzenia. Było już na rękach, na bujaki, próbowałam też podmienić cyca na butelkę. Nic się nie udało 🤷🤷 sprawdzałam samą butelkę ale jeżeli jest w niej moje odciągnięte mleko to wypija wszystko bez problemu. Próbowałam ciepłego mleka, zimnego i nic. Pediatra polecił nam capricare ze względu na jego alergie ale dzisiaj kazałam mężowi kupić bebilon pepti bo pomyślałam że smak mu nie podchodzi, ale przy tym mleku reakcja ta sama, ani łyka nie zrobi. Odciągnąć na kilka dni zapasu nie mogę bo mam pokarmu na styk. Co robić? Żałuję że od początku ta butelka gdzieś się nie pojawiała bo teraz ją wprowadzić nie jest prosto -
Lotos, nie jest powiedziane że wczesniej zaakceptowałby butle, albo odwrotnie, może odrzucilby cyca. Nie ma co gdybac. Wiem że czulabys sie bezpieczniej z taką możliwością, ale w sumie na upartego za miesiac mozesz zaczac wprowadzac kaszki, moze to cie uratuje jakby cos? Czy w twoim przypadku nie wolno? Oby nie bylo potrzeby...
Lotos lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Lotos Kurcze trudna sprawa z tym mm ale wypił te 30ml to jest nadzieja! ☺ Trzymam kciuki bo wiem ze nie jest łatwo jak dziecko odmawia ale chyba wszystkiego można przyzwyczaić więc nie poddawaj się i walcz 😃 Ja tak mam nacodzień z moim niejadkiem Laura po 3 miechach żadne płaczki mnie nie zrażają ale widzę progres więc juz nie narzekam 😉😎 Tylko Boże daj mi więcej cierpliwości 🙏
Lotos a jak u Ciebie z tą laktacja udało się ja podkręcić? ☺
Moja Laura widzi stopy ale rąk nie zauważyła to możliwe? 😆 Łapie się za kolana! ☺ Łapie zabawki i bierze do buzi z taka śmieszna minka i tak powoli jakby wiedziała ze nie można i wali z całej siły zawieszki aż się cała czerwona robi i warczy przy tym jak na boksie 😅 Karuzele kocha ❤💛💙 i do niej po swojemu gada, śmieje się i piszczy 😄 A tak to staram się ćwiczyć z nią różne rzeczy żeby nadrobiłam te ponad miesiąc w szelkach biedulka...😞Lotos lubi tę wiadomość
-
Kasjanna, muszę się zacząć interesować tematem rozszerzania diety bo słabo się w tym orientuje póki co. Znalazłam że są jakieś bezmleczne kaszki. Zapytam pediatrę przy okazji szczepienia może coś doradzi.
Merci92 u mnie z kolei jak zaczął łapać zabawki to nie ogarnąl że ręce się zginają i próbował do nich podnosić głowę. Bardzo się denerwował, był cały czerwony, żyły mu wychodziły. Wyglądał jakby głowa miała mu wybuchnąć 😁 ale uparcie próbował dosięgnąć ich głową. Na szczęście na drugi dzień ogarnął jak to działa.
Co do laktacji to rano i wieczorem pije femaltiker, w południe piulatte, dwie inki i wapń. Trzy dni były ciężkie a teraz w ciągu dnia mały zgłasza się na jedzenie co 2 godziny a w nocy co 3. Widzę że jakby było więcej to by zjadł ale jest na tyle że przynajmniej nie płacze. Oby taki stan utrzymał się jak najdłużej 🙏 zwłaszcza przy tych problemach z mm.
Co sądzicie o piulatte, po dwóch tygodniach stosowania mam zrobić jakąś przerwę czy od razu kupić następne opakowanie i pić to cały czas? Jak to było u Was?Kasjanna, Merci92 lubią tę wiadomość
-
Ja mialam cytologie poprzednia jeszcze przed ciążą z dlatego musiala byc juz pobrana. Mozna ja pobrac juz 6 tygodni po porodzie, a ja bylam na wizycie ponad 8 tygodni wiec wszystko ok jesli chodzi o pobranie. Dostalam jakies globulki, zmienila mi na takie przy ktorych moge karmic. Ale naprawde mam jakiegos pecha...17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja
-
Vende, juz moze bedzie z gorki...
Lotos, wydaje mi się że kaszki bezmleczne dodaje sie do mm, a mleczne to mm juz zawierają. Niby rozszerzenie diety od 6 miesiąca, ale od 4 mozna, a jesli mm nie przejdzie a bedzie potrzeba...Lotos lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Vende może dziewczyny mają rację z tą cytologia. Mi też mój gin powiedzial ze mam zrobić po pół roku🤔
A u nas dzisiaj afera...poszlam do tego fryzjera, gdzie indziej niż zawsze. Włosy mam po ramiona, mialam zrobic jakies tam refleksy wiec założyłam że zejdzie 2,5 h do 3. Odciągnęłam dziś małej 100 ml mleka bo tyle poleciało z dwóch razy a na wiecej czasu nie było. I gdyby wszytko było normalnie to by starczyło ale
Fryzjerka miała prawie 40 kin opóźnienia, a potem nie chciało mi rosjasnic włosów i I siedzialam z rozjaśniaczem zamiast jakies pół godziny to godzinę i tak jak weszlam tam o 15.30 tak wyszlam o 19.30 a przed 19 już mąż mi pisal ze mam olać włosy i szybko przyjsc bo mała tak placze ze na zmianę ją nosi z moją teściowa ale malutka nie chce się uspokoic😒 aż mi serdecznie pękało (glupi nagral mi jeszcze filmik jak mała płacze) ale co mialam z farba na głowie lecieć?😦
Miala mi babeczka jeszcze podciąć troche bo ostatnia fryzjerka mi zrąbała ścięcie za przeproszeniem ale powiedzialam jej niech tylko chocisz troche wysuszy mi te włosy u uciekam🤦♀️
Biegiem do tesciowej leciałam ( na szczescie fryzjer byl od niej jakies 300 m) I jak weszlam to od razu biedną malutką nakarmilam ale ehh okropnie się czułam jak taka wyrodna matka i az łzy mi się puściły bo wydawało mi się ze zaraz mnie zaatakują wszyscy a to przecież nie była moja wina😒 -
Asiulka na maxa wspolczuje tej sytuacji. Ale nie moglas jej przewidzieć... Ja mam zawsze w torbie od wozka i w domu takie male buteleczki gotowego do podania mm. Moze lepiej sie zaopatrzyć? Chyba ze mala nie akceptuje?
Jeszcze co do tej cytologi, ja czuje tam takie lekkie pieczenie, no i raz jak probowalismy z mezem wrocic do współżycia to nam nie wyszlo... W sensie ja czulam spory bol. Myslalam ze sie spiełam ale teraz łącząc kropki to moze po prostu ten stan zapalny...17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Asiulka87 u mnie ostatnio było coś podobnego. Nakarmilam małego, położyłam do łóżeczka i poprosiłam męża żeby przy nim posiedział aż zaśnie a ja zadzwonie do mojej przyjaciółki. Też ma małe dzieci i ciężko nam znaleźć wspólny czas na rozmowę. Mieszkamy od sobie ponad 400 km więc bardzo mi na tym zależało bo muszę mieć jakiś kontakt z ludźmi. Słyszałam że mały popiskuje ale on ostatnio na wszystko tak reaguje więc się nie przejęłam. Po 40 min wyszłam na górę i dostałam ochrzan że dziecko płacze, nie może spać a mnie się zebrało na pogawędki. Niby nic wielkiego ale jak mały mnie zobaczył to tak się zaczął żalić że aż łzy mu płynęły. Poczułam się tak jak piszesz ; wyrodna matka. Po czasie stwierdzam że dziecku nic złego się nie stało a ja psychicznie potrzebowałam tej rozmowy 🙂 więc głowa do góry!
Vende skoro masz takie globulki że możesz karmić to spróbuj. Może faktycznie ten ból od stanu zapalnego i po lekach się poprawi. Oby!Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 23:01
-
Paznokcie u nóg u mnie też jeszcze nie obcinane, u rąk też mega szybko rosną- obcinam 2 razy w tygodniu, ale też nie na śpioch tylko jak leży i ma dobry humor. ZazwyczAj po zmianie pampersa troche ją miziam i wtedy. Ale nie ukrywam, czasem schodzi caly dzień- po kila paznokci 😂
Jak trzymam za rączki jeszcze sie nie podnosi, bardziej ściska i nie chce puścić. U mojej malej zaczą sie etap tarmoszenia za wlosy, jak chyci to ciezko wyrwac. Wkroczą związane wlosy 😂
Chętnie bije misie grzechotki, i dzisiaj grzechotała taką plastikowĄ jak siedziala w bujaku. Zarąbisty widok😂i ma jedną pozytywke krolika do ktorej zawsze gaworzy i sie uśmiechnie😂
No i wkłada namiętnie oczywiscie pięści, palce, kciuka do buzi, az też sie zastanawialam czy nie na zęby. Oby nie bo mam gryzący egzemplarz
Nóg nie odkryla, ale uwielbia je klasc wysoko na gondole, często jej coś pod nie podkladam, spróbuje z piłkami sensorycznymi ale u mnie tak mega często do poludnia (chyba przez to ze w nocy duzo spi) męczą ją kupy że mało zabaw, bo nie ma humoru albo spi, dzisiaj na samą reakcje odlozenia na plecy byly placzki. Nie wiem co jej sie stalo ale 2 razy musialam ją ściągac z przewijaka tak sie bala lezec na wznak (robila odruch moro) i w wozku to samo:/ mam nadzieje ze jutro tego nie bedzie
Vende dobrze ze lek juz dobrany. Ja dzisiaj dopiero zapisalam sie na wizyte/ mam dopiero koncem sierpniA. Szkoda zs takie terminy bo juz mnie skręca czy tam wszystko ok. Czasami wydaje mi sie ze jeszcze nie do konca to nacięcie sie zagoiło- no chyba ze to juz tak bedzie
Leksa u mnie kupa na bujaku lub niestety księżniczka chce do cyca i sie na nim wyżywa, cierpliwa ja 😂 siedze, wstaje, siedze, chodze... a ta sie wykręca i skarży odrywając... a zabierz... to wpada w szał😂
Dziś chcialam ulatwic sobie biutlą to wyplula i walnela z pięści 🤣 a cyc do rany przyłóżWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 23:37
Soleil lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
A z innej beczki
Ja dziś pierwszy raz odkąd pamiętam zamiast nadrabiać polożylam sie z małą przed obiadem na drzemkę. Usnęła mi przy cycu i o dziwo chciala spac na mnie... po godzinie sie obudzila - pewnie juz chciala sie poprzeciagac bo znowu usnela jak polulalam.
Oswiecilo Mnie, że po co ja sobie taki pęd narzuciłam...
I jak dziś odpuścilam wieczór marzenie... dziecko sie do mnie po kapieli przytulilo po aferce przy ubieraniu. Tzn do mojego cyca. Ciumkala przez godzine, pozniej stekala na brzuch ale... na Mnie. Pierwszy raz siedzialam przed tv i oglądalam film, a ona sie tulila... jak ja o tym marzylam. Oby to byl jakis przelom.. jeszcze niedawno pisalam ze u Mnie 0 tulenia. A teraz to często lek na jej płacz...
Moj mąż po slowach że dziecko go wcale nie widzi bo czesto zaglada jak śpi nosił dzisiaj 2 razy- chyba sie przestraszyl😂
Leksa, Kasjanna, Merci92, Soleil lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
No właśnie w domu mam taka buteleczkę gotowego mleka ale jie wpadłam na to żeby je wziąć 😏
Mała do tej pory ma takie wzdrygnięcia przez sen jakby wlasnie od układu nerwowego po tym płaczu...ehh no nic było minęło i mam nadzieję że się nie powtorzy🙂 dobranoc dziewczyny😀Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Asiulka co za historia 🙈 dobrze że mąż i tesciowa dali rade i ci dziecka do fryzjera nie zanieśli, mój mąż pewnie by tak zrobił😂
Lotos śmieszą mnie te teksty że faceci spać nie mogą... jakby sie bardziej postaral to dziecko pewnie by zasnelo. Ale po co jak jest MaMa 😂
U mnie mąż juz nie marudzi na niewyspanie. Bo to ja wstaje w nocy i tez o tej co on czesto juz obiad robie zeby poZniej miec wolne16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍