X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis ja podaje 400 jednostek, codziennie

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny później nadrobię posty.
    W każdym razie u nas było staranie. Mleczko jest ale chyba zmieniło smak. Mały poplakuje przy cycu mimo że leci, na początku pluje zanim zacznie połykać. Całą noc spał niespokojnie na rękach, a na jedzenie zgłaszał się co godzinę. Ja oka nie zmrużyłam bo jak udało mi się go odłożyć na parę minut to kładłam się na podłodze żeby trochę zimnem ulżyć sobie w bólu. Zjadłam dopuszczalna ilość apapu i umieram z bolu. Wróciły takie okresy jak przed ciążą. Trochę się martwię ile będzie trwał bo wcześniej brałam leki na krzepliwość bo okres trwał ponad dwa tygodnie ale przy kp ich nie mogę.
    Najgorsze że rano poszłam do sklepu i ulegałam...kupiłam opakowanie drazy czekoladowych o zjadłam wszystko. Tyle wytrzymałam na diecie i dzisiaj uległam. Ale chyba musiałam szybko podnieść cukier bo inaczej bym zemdlała. Teraz mam mega wyrzuty sumienia że nie dosyć że mleko niedobre to jeszcze małego będzie bolał brzuch po tej czekoladzie. Jestem załamana. Przecież to nie jego wina że ja dostałam okres 😭😭😭

• Lotos Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy mąż próbował mi jakoś pomóc ale to chodziło o cyc więc nie dał rady. Zadzwoniłam do niego powiedzieć o czekoladzie to mnie pocieszał że nie będzie tak źle, że mały jest już większy a poza tym moze po tej czekoladzie poleci kakao i mu zasmakuje. Jakoś słabo mnie to pociesza. Chce mi się płakać 😭😭😭 a tu jeszcze obiad muszę ogarnąć żeby nie paść z głodu

• Marmis Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil wrote:
    Jest nam nadzieja że usypianie się zmieni. Moje koleżanka mi mówiła ostatnio że jej mała zaczęła się buntować jak ją lulala na drzemke to ja kładła do łóżeczka i sama zasypia 🤣 ma pół roczku. Trzymam kciuki za nas 😀 a co do nocy też cyc i odkladam, wolę pokarmić niż chodzić i lulac.
    To samo jest w książce natuli, mogę wrzucić zdjęcie strony na fb :) ale to jak będę miała dwie wolne ręce. Bo bardzo ładnie jest to napisane
    Kasjanna przypomnisz mi tytuł tej książki z natuli? Muszę tez mabyc - a amnezje mam totalna..

Marmis
  • Marmis Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos wrote:
    Dziewczyny później nadrobię posty.
    W każdym razie u nas było staranie. Mleczko jest ale chyba zmieniło smak. Mały poplakuje przy cycu mimo że leci, na początku pluje zanim zacznie połykać. Całą noc spał niespokojnie na rękach, a na jedzenie zgłaszał się co godzinę. Ja oka nie zmrużyłam bo jak udało mi się go odłożyć na parę minut to kładłam się na podłodze żeby trochę zimnem ulżyć sobie w bólu. Zjadłam dopuszczalna ilość apapu i umieram z bolu. Wróciły takie okresy jak przed ciążą. Trochę się martwię ile będzie trwał bo wcześniej brałam leki na krzepliwość bo okres trwał ponad dwa tygodnie ale przy kp ich nie mogę.
    Najgorsze że rano poszłam do sklepu i ulegałam...kupiłam opakowanie drazy czekoladowych o zjadłam wszystko. Tyle wytrzymałam na diecie i dzisiaj uległam. Ale chyba musiałam szybko podnieść cukier bo inaczej bym zemdlała. Teraz mam mega wyrzuty sumienia że nie dosyć że mleko niedobre to jeszcze małego będzie bolał brzuch po tej czekoladzie. Jestem załamana. Przecież to nie jego wina że ja dostałam okres 😭😭😭
    Lotos nie rób sobie wyrzutów o te staże. Może jednak małemu nie zaszkodza- to juz spory szkrab. A z okresem współczuję. Też przed ciążą miałam.armagedon - na ketonalu jechałam.. Aż strach jak przyjdzie po ciazy. Ginekolog mi mowila- ze tak we wrześniu mam sie spodziewac

Lotos lubi tę wiadomość

Marmis
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jeszcze z okresem cisza, mi to na rękę 🤣

Ja coś podejrzewam że mamy mocny skok rozwojowy stąd te nocki. Młoda drugi dzień już przewraca się na brzuch, dzisiaj już wyciągnęła rączkę spod brzucha ale została prosta w tyle. Dodatkowo przekłada zabawki w rączkach czego nie robiła, więc podejrzewam że duzo naraz dzieje się w jej główce. Nawet dzisiaj smoka ssie co go nie lubi.🤦
    Ciężki mam dzień, nie mam ochoty nawet na spacer. Chyba jedynie wpakuje młoda w chustę i pójdę na maliny.🙃

U mnie to wyciąganie kp nie działa, waga stoi ehhh. Ruch muszę większy wprowadzić.🙃

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, u mnie tez waga stoi, ale jem bez opamietania :/
    Lotos, wspolczuje takich okresow. A z drazami to poparz na to z innej strony. Po pierwsze faktycznie mleko może miec lepszy smak, a po drugie moze sie okazac ze brzuszek malego juz dojrzal i niepotrzebnie trzymasz taka scisla diete. Potraktuj to jak eksperyment. Będzie dobrze!

Lotos, Ana.Ta lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis, ja nie mam tej ksiazki, ale Soleil pisala : jak zrozumiec male dziecko.

Soleil lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na myśl o waszych okresach mam ciarki. Ja zanim dostałam 1 zaczęłam brać CERAZETTE (równo 6 tygodni po porodzie) . Mąż się śmiał na cholere skoro seksu tyle co nic. Ale powiem Wam, że tak mnie męczyły okresy przed ciążą, że nie chce prędko do nich wracać

Lotos lubi tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos glowa do góry. Uważam tak jak Kasjanna ze Twój maluszek jiz jest na tyle duży ze sobie z tą odrobina slodyczy poradzi☺️
    Swoją drogą hmm moje dziecko to chyba sam cukier je bo ja tyle słodkiego wpierdzielam🙈🤦‍♀️
    Właśnie karmie i sie zastanawiam czy sobie jeszcze lodów nie nałożyć- mąż dzis kupil moje ulubione❤

Lotos, Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój okres pdzed ciąża trwał ok 7 dni ale bóle nie były az tak straszne, czasem tylko nospe musialam wziac. Hmm zobaczymy jak bedzie po ciazy bo póki co (oby jak najdluzej) okresu jeszcze brak🙂

Soleil lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek faktycznie te nasze dzieci co dzień uczą się czegoś nowego 🙂
    Zapomniałabym się Wam pochwalić ze moja córka dzis pierwszy raz się tak prawdziwie na głos śmiała 😍 najpierw do mnie jak się wygłupiałam z nią i myslalam ze to tak jednorazowo się jej udało ale mąż byl obok i zaczął do niej tak hmm apsik robic hah I mała się za każdym razem głośno śmiała a ja oczywiście biegiem po telefon zeby nagrac😄tyle ze to było na przebieraku po tym jak ulała tak ze musialam ją przebierać 😋

Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam okresy w porownaniu z wami jakby ich nie bylo. Chyba nigdy nie bralam nospy, moze jako nastolatka. Co nie zmienia faktu że też za nim nie tęsknię ;) podobno poki sie karmi w 100% to nie powinien wrocic, wiec jeszcze jakies 2 miesiace moze sie uda :)

Mam dylemat. Mialam miec szczepienie we wrzesniu, ale zadzwonili dzis ze nie moze sie wtedy odbyc i maja termin na jutro. Zgodzilam sie, ale mysle czy nie zrobilam glupio. Syn byl chory (1 dzien, ale byl), mąż jest. Tak z gorączką 39 stopni. Do tego pod koniec tygodnia mamy 2 imprezy i wolalabym żeby mała dobrze sie czuła.
    Problemem jest to że terminów nie ma i nie wiem do kiedy ja w zasadzie musze małą zaszczepić...
    To miala byc 3 dawka 6w1 i rota i druga na pneumokoki.
    Co byscie zrobily?

Lotos lubi tę wiadomość

• Lotos Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, póki co mały nie ma ekscesów brzuszkowych a ja na razie trochę lepiej się czuję. Obym nie zapeszyla.
    Kasjanna ja też karmię na 100% a już drugi okres mam więc nie wiem od czego to zależy 🤷
    Co do szczepień to sprawdź sobie jeszcze kiedy miała ostatnie szczepienie bo 6w1 musi być co najmniej 4 tygodnie odstępu od poprzedniego. Rota i pneumo na pewno też mają takie wytyczne ale najlepiej sprawdź sobie po nazwach szczepionek bo ja na pewno rota mam inną bo tą dwudawkowa. I tu już sobie sprawdziłam że ostatnia dawka ma być do 24 tygodnia więc jeszcze mamy czas. Z kolei na pneumo mamy prevenar i przerwa między dawkami ma być co najmniej miesieczna a trzecia dawka ma być podana najpóźniej do 12 miesiąca.
    Ja nie zakryzykowalam szczepienia przed weselem. Chciałam się dobrze bawić a nie stresować, zwłaszcza że mały źle znosi te wszystkie szczepienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2022, 22:53

• Lotos Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg szybkiego sprawdzenia w necie 2 dawka 6w1 ma być między 3 a 4 miesiącem a 3 między 5 a 6 więc jeszcze macie dużo czasu.
    Ja bym się nie spieszyła ze szczepieniem zwłaszcza jak macie infekcje w domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2022, 22:54

• Lotos Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do witaminy d to ja też podaje 400 jednostek codzinnie

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos, minely mi 4 tygodnie i 1 dzien, wiec szczepic moge. Natomiast z jakiegos powodu lekarka mowila na ostatniej wizycie zeby sie w miare mozliwosci sprezyc bo terminy są jakie są i zeby zdążyć. Ale dlaczego skoro jest jeszcze tyle czasu - zabijcie mnie, nie wiem. Tez wygooglalam ze teoretycznie mamy mnostwo czasu.

Co gorsza, 1 z tych imprez weekendowych to impreza na czesc Nisi (ja zorganizowalam chrzest a mąż jest niewierzący i taką sobie imprezke wymyslil), wiec troche glupio zeby kluczowej osoby na niej nie bylo...

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też w zaleceniach mialam 400 j witD i tak daje. Ale dopytam jeszcze na szczepieniu o dawkę teraz i wspomnę o tych stópkach... ale też wydaje mi się że to może przez te upały...

Kasjanna to fakt. Mimo że jem zdrowo to na ten moment nie jem konkretnych produktów ktore dostarczają dużo żelaza. Wątróbki nie lubie, a na buraczki narazie mam wymioty po ciąży. Jedynie szpinak i natka pietuszki wjeżdzają... przypomnialam sobie że mam gdzies końcowke tabletek, ale wstrzymam sie do badań żeby nie bylo zaklamania czy mam coś zmienić...

Nogi jak golonki i kakao zamiast mleka to moje ulubione określenia na tym forum hihi

Moja córka też ma dużo mleka o tym smaku... co ja zrobie że czekolada i slodycze to od zawsze moje uzależnienie 🤷‍♀️ codziennie coś na slodko musi być.
    NajlepsZe akcje mialam gdy jeszcze nie wiedzialam ze jestem w ciąży... potrafilam w drodze do pracy zjesc w aucie 10 białych michalkow... prawie tyle ile kupialam... 😂 ale wtedy to ja mialam naprawdę coś nie pokolei z tym. Potrafiłam szukać w kazdym sklepie drozdzowki z makiem. 😂 może po tym maku moja corka lubila na początku duzo spać 😂

Chyba do prawda z tym regresem. U mnie dziś od 14.30 nie bylo spania.. moze chailowe 10 min przy cycu ok 17:00. Na lulanie byla zlosc. Wkurzylam sie i pojechalam na spacer z otwartą budą... i dziecko świetnie sie bawilo prawie godzine... usnela przed 19:00 na 30 min, pozniej kąpanie i od 20:20 śpi. Ciekawe czy ta 20:00 to jakieś przesuniecie na stale... wczoraj tez tak bylo

Soleil mi juz kilka razy sie zdarzylo ze ba lulanie bylo stękanie, a po odlozeniu wiercenie po swojemu i uśnięcie 👍 jest nadzieja :D

Lotos ostatnią rzeczą jest wypominanie że zjadlas coś słodkiego! Dobrze że mąż ma inne zdanie:) a draże też lubie. Musimy też sprawiac sobie drobne przyjemnosci. I koniec kropka. Ciesze sie że to nie wplynelo na brzuszek maleństwa.
    A bolesnych okresow wspolczuje.. ja mialam tak chwilowo gdy mialam polipy... takze wspolczuje. Bo ogólnie to max jeden dzień cierpialam, apap pomagal. A mówią że po urodzeniu juz nie boli...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2022, 22:58

Lotos, Soleil lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek faktycznie wyglada na skok. Jak to sie mówi... jutro będzie lepiej (trzeba w to wierzyc hihi)

Kasjanna ciężko doradzic, jak Nisia dobrze zniosla 1 dawkę to może bedzie ok. Do weekendu jeszcze trochę.🤔
    A okej/ doczytałam że to impreza u Was na czesc małej. To chyba bym nie ryzykowala 🙈 macie duzo czasu. Tylko sobie potwierdz wczesniej inny termin. Dziwne ze tak z dnia na dzien chcą zmienic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2022, 23:05

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z nowych rzeczy - mała strasznie często przerywa jedzenie żeby sie porozglądać jak slyszy inne dzwieki, że coś sie dzieje. Także jak gadam sobie z mężem, czy gdzies sie tam krzątał bylo częste zerkanie, podążanie za dźwiękiem. Za ktoryms razem juz sie wkurzyla. Chyba chciala cisze 😂

Lotos, Soleil lubią tę wiadomość

‹‹ 593 594 595 596 597 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ