Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Leksa suuper z tym jedzeniem u Ciebie 🧡
A zauwazylas ze mała po tym mniej je? Bo u mnie po tym brokule i tak chciala za godzine mleko hehe
Do 6mcy chce dawac raz dziennie albo warzywo albo owoca i mooże kaszke. Tylko pytanie czy wtedy bedzie mniej karmien 🙈 gdzieś tam czytalam że na początku dziecko i tak je tyle samo mleka bo nie rejestruje to jako posiłek. Tylko nie pamiętam po którym mcu sie to zmienia
Musze porządnie poczytac o RD... ale poki co bedzie dostawac w okolicach godziny 10-12 kilka lyzeczek warzyw.
Mi sie śmiac chcialo dzisiaj bo na widok śliniaczka zaczela otwierać buźke 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2022, 19:46
Leksa, Soleil lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ana.ta polecam ksiazke wszystko o rozszerzaniu diety 😀 nie wzielam jej ze soba ale tam jest odp na Twoje pytanie, ale z tego co pamiętam to początek jest taki że dodajesz jeden produkt dziennie i karmisz jak karmiłaś, ten mini posileczek nie ma zastępowac mleczka
U nas dzis RD na wakacjach 😀 Szymek ciumkał bułe od pieczywka 🙈😀Leksa, Ana.Ta, Kasjanna, Asiulka87, Malinka2021 lubią tę wiadomość
-
Ana.Ta przez ostatnie dni mleczko pila normalnych ilościach, mimo „normalnego” jedzonka.
Dziś miała kryzys z mlekiem, ale to nie było przejedzenie, tylko dlatego, ze dokucza jej refluks.Ana.Ta lubi tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Soleil pochwal sir jaka temperatura u Was?☺️
Ja też przymierzam się już od kilku dni do tego rozszerzania diety ale jakoś boje się zabrać za to🙈
Gdyby to miało zastepowac jakiś posiłek mleczny to bym się nie zastanawiala a tak to hmm jednak większość artykułów mowi ze powinno się od 6 miesiąca rozszerzać i chyba dlatego tak na siłę troche to przeciagam🤔 -
Asiulka, ja mysle ze nie ma sie co spieszyć, jeśli Ty tego nie czujesz. A juz szczegolnie jeśli nie widzisz żeby dziecko jakoś szczególnie ciągnęło do jedzenia.
Pamietam że prz synu pediatrzy kazali mi zaczac RD w 5 miesiącu bo dziecko duże, i byłam na siebie zła że tak zrobiłam. Nic sie nie stało oczywiście, mały jadl chętnie i byl gotowy, ale ja mialam poczucie że nie dociągnęłam do tego 6 miesiąca.
Teraz widze ze Nisia nie jest gotowa. Lubi nowe smaki, ale totalnie nie radzi sobie z konsystencją. Ale jak dam possac to cos tam do brzuszka wpadnie. Dzis dostala jablko i sliwke, a wieczorem zrobila kupe o innym kolorze i bardziej śmierdząca. Nie sądziłam ze ta odrobina moze na cos wpłynąć, ale nie widze innego powodu, bo szczepienie na rota mielismy juz 6 dni temu...Ana.Ta lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Kasjanna ze strony Medonet:
Wiadomo, iż po szczepieniu dochodzi do wydalania żywego wirusa szczepionkowego, zwłaszcza około siódmego dnia po szczepieniu, dlatego najbliżsi zaszczepionego dziecka powinni zachować szczególną higienę i myć ręce po każdej zmianie pieluszki.
Więc może ta kupa jednak przez szczepienie? -
Asiulka nie ma co na siłę rozszerzać jak ani ty ani dziecko tego nie czujecie jeszcze. Ja na razie dawałam po dwie łyżeczki żeby trochę popróbował. Nie żałuję bo wyszło to uczulenie i mam czas żeby wstrzymac RD i zacząć jeszcze raz. Po 6 miesiącu chyba już trochę bym się denerwowała bo wtedy to już raczej taki posiłek ma zastąpić jedno karmienie a tu odczulanie ok 2 tygodnie i potem znowu próba to już zrobiło by się 7 miesięcy
-
Zobaczę z tym RD jeszcze ehh
Po dzisiejszej nocy wiem ze jak tak ma to wyglądać to ja odstawiam małą od piersi bo to jest straszne!
Dosłownie dala noc była przy piersi z małymi przerwami! I ona chwile spi ale chwile tez je a jest gruba już strasznie. W końcu wypcha jej żołądek przeciez i później ciagle będzie chciała jesc😟
To nie jest już normalne
A ja już tez mam naprawde dość... -
Asiulka, a nie da rady ululac bez karmienia? Takie byly u nas zalecenia pediatry, zeby co drugie karmienie lulac.
Ja pokladam nadzieje w osteopacie. Jak to nie pomoze to juz nie wiem. Zaczelam znowu uzywac aplikacji. Miedzy 20 kiedy miala wieczorny posilek a 7 rano jadla 6 razy, ale mysle ze dodatkowo ze 4 razy sie wybudzala i byla tylko lulana. Jak sie obudzi czesciej niż ok 1.5h to nie karmie, chyba ze sie bardzo domaga, ale najczesciej wystarczy ja przytulic. Raz nawet wystarczylo dac smoczka w lozeczku i zasnela.
Metody na uspienie mam, co z tego ze zeby z nich skorzystac musze sie obudzic
Jeszcze dzis jest ten wyklad o którym pisala Klara chyba : Jak poprawić sen dziecka bez wypłakiwania
Merci, trzymajcie sie! Oby szybko przeszlo. Taki okres teraz chorobowy,ciezko się uchronić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2022, 08:17
Merci92 lubi tę wiadomość
Kasjanna u nas dzis było ssanie melona. Ciężko było oderwać tak zasmakowało 🤣 i mysle ze tak takie lizanie czy ssanie u naszych niemowlaków na pewno wpływa na kupe.
U nas wczoraj 26 stopni, dzisiaj będziemy zwiedzac, ma byc 24.a jutro plazowanie 8 jak sie uda to wschód i zachód słońca. Dzisiaj zaspalismy, spanie bylo do 8(oczywiscie z pobudkami co 2 godziny)
A i mogę się nieśmiało pochwalić, synek zaczyna juz sie ladnie lapac za stopki. Wybitniw długo nie trzyma ale kilka sekund udźwignie
Ale żeście sie pochorowały 3majcie sie. Moj maz chodzi i smarka więc i mnie pewnie niedlugo wezmieKasjanna, Klara_1985, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAna.ta dopiero po roku dziecko je mniej mleka. Albo w ogóle można zrezygnować.
Chyba dopiero koło 9miesiaca można zamienić kolejność jedzenia.
Tak jak soleil pisze książka o rd jest super.
Nie można zbyt agresywnie rozszerzać, bo dziecko może odrzucić mleko, a jak odrzuci to wtedy nie dostanie wystarczająco składników odżywczych, bo nie jest w stanie pobrać z jedzenia stałego.
Uwierz mi ją się cieszyłam, bo myślałam, że mniej mleka będzie jadło dziecko wtedy, ale coś ty 😆
U nas choroby ciągle dalszy, mały w nocy się co chwile dusił lekko bo nos zapchany. Biedny kwilil przez sen.
Asiulka ja też nie rozszerzam diety jeszcze, bo wiem że to mleka nie zstąpi. Planuje w 24 tyg rozszerzyćKlara_1985, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do spania i jedzenia u mnie niestety też musi wjechać często pierś do ululania, co mi średnio pasuje, bo niestety mały ciężko zasypia na spacerach i w foteliku przez to.
I rozumiem cie asiulka sama mam już dosyć tych nocy. I to już nie chodzi o niewyspanie, ale o brak chwili dla siebie wieczorem.
Doszło do tego, że ostatnio grałam w scrabble ze śpiącym dzieckiem, bo nie dawal się odłożyć. Rodzina w salonie gada, a ja leżę w łóżku z dzieckiem 🥲
Kocham nasza bliskość też lubię się tulic, ale po ludzku potrzebuje czasem wstać i iść siku a nie mogę, bo się budzi i płacze. Nie zawsze ale częściej tak niż nie... -
Nasjanna próbuje ją lulać i dziś ze 2 razy udało mi się ją uspac ale jak ją odkładam to albo od razu zaczyna się kręcić i szukac cyca albo po 2 minutach a wtedy juz daje piers a ta łapie ją jak szalona😏smoczka próbowałam dzis dużo razy i ani razu się nie chycila.
Nawet do lozeczka ją odłożyłam w pewnym momencie jak się obudziła ale wiedzialam ze głodna nie jest. Ale wytrzymała tam całe 7 minut i od nowa zaczęła płakać.
Kurde a najlepsze ze wieczorem nie ma tego problemu. Karmie ją i odkładam do łóżeczka, wczoraj to było kolo godziny 19.40 i ona wtedy nie spala. Ale zasypia wózeczku i to sama po jakichs 10 czy 15 minutach -
nick nieaktualny
-
Hej
Kasjanna daj znać jak po tej wizycie u osteopaty. Też się nad nią zastanawiam.
U nas dużo pobudek, od 4 spała z nami co chwilę szukając pierś a o 7 darła się jak szalona bo była niewyspana a nie mogła usnąć. Nosiłam na rękach i odleciała. W czwartek mamy szczepienie na rota więc może mi powie czy możliwe że to zęby.
Merci współczuję choróbska, trzymam kciuki żeby Wam szybko przeszło 😘 Laurka jak noc przy katarze?
Megsi moja łapie za stopy ale hmm od 3 dni, bo większość czasu na brzuchu właśnie śmiga.
Soleil zazdroszczę 🥰
My powoli próbujemy różne smaki, póki co ziemniak nam bardzo smakował 🙃Ana.Ta lubi tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Megsi, moja za stopki tez nie, nawet jak jej podsune pod nos. Za to kolana są bardzo atrakcyjne
Na brzuchu tez juz szalu nie ma, w ogole najchetniej to by chciala zeby ja nosic, mimo ze wczesniej prawie noszona nie byla i sie nie upominala. Tyle w temacie "bo sobie dziecko przyzwyczaisz".
Znalazlam u rodzicow takie male organki, myslalam ze beda atrakcyjne przy lezeniu na brzuchu, ale malej sie naciskac nie chce, za to wylizane zostaly z kazdej strony.
Powiem wam ze po 5 wnuków to u moich rodzicow rozne skarby mozna wykopac
Soleil, zazdroszcze do tego stopnia ze wczoraj juz googlalam gdzie by tu leciec. Szykuje sie na maj (o ile Nisia bedzie spala minimum 4 h ciagiem, bedzie prawda? 😉)
Soleil, Malinka2021, Asiulka87 lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyDziewczyny, jak Wy sobie radzicie z zostawianiem malucha samego jak musicie coś zrobić? Wasze dzieci interesują się na tyle zabawkami że poleza same dluzej? Moja mała to najchętniej by chciała żebym była przy niej non stop. Od jakiegoś czasu dopiero się zdarzają momenty że polezy chwilę sama, czymś się zajmie, pogada, pobawi się stopami, ale oczywiście to sa minuty😜 i tak jestem zadowolona, bo czasem na raty coś się uda ogarnąć. Ciekawa jestem jak to u Was?