X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 05:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lepsza noc - mała spala od 00:30 do 5:00, az mnie zatkało jak spojrzałam na godz bo sie juz krecila po lozeczku. Niewiem czy to fakt że wczoraj była na świeżym powietrzu łącznie 5h, czy czysty przypadek. Na brzuchu też znowu niewiadomo ile nie była bo miała drzemke w wozku (z 1 przerwą pod Lidlem), później spała na tarasie tAk było cieplo.

Tylko troche wkurza mnie fakt że mała po tym kàpaniu nie potrafi szybciej usnąć, je co godzine. Wczoraj od 18:45-21:00 bylam z nià w sypialni. Od 19 do 20 wiercila sie w lozeczku, gaworzyla jak na spanie, ale nie wyszlo. Pozniej znowoz po karmieniu wiercenie, turlanie na brzuchu, aż wyszla kupa... no i wkoncu przy nast. karmieniu usnela... ale dalej przy cycu, ech.
    Nawet jak najedzona juz tak przywykla do lulania ze placze... a ja jak ma lepszy humor czekam z nadziejĄ że wkoncu uśnie sama

Vende, dziewczyny które karmicie butlą u Was dzieciaczki potrafią same usypiac ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2022, 05:19

Soleil lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil kurcze szkoda z tą spacerówką ze tak ci ją poniszczyli. :/ pięknie się synek zachował bez spania- super ! Rośnie mały podróżnik hihi

Vende super że korzystasz na całego. Ja cie podziwiam bo ja bym miala duze opory wędrować tak bez przerwy w domu 🙈 niewiem jak corka by to zniosla z marudzeniem 🤔 a przez to ze tyle jezdzisz wozkiem spi ci więcej w dzien?

Kasjanna ważne że sprobowalas. Może na efekt trzeba poczekać. Ja osobiście bym sie do osteopaty nie wybrała - choć z 2 str u ciebie są częstsze pobudki, więc nie mówie na 100%... u mnie rano jeszcze cos da sie zrobic ale po drzemce w okolicach 17:00 juz strasznie marudzi na towarzystwo. Dobrze że mąż juz wtedy w wiekszosci dni w domu to troche Mu podrzucam.

Choc wczoraj poczul sie zazdrosny że mala nie rozdawala mu usmiechow i sam ją przeją na chwile 😂

Acha i u mnie jak juz pisalam od 2 dni odkladam za kazdym razem do łozeczka i nakrywam kołdrą. Mam nadzieje że to lepsze spanie to kwestia wygody i tego , że nie wyczuwa mleka 😂

Teraz ululala sie tylko dlatego ze dostala 2 cyca...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2022, 05:29

Soleil lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niby jedzenie co 3 godziny teraz ale co z tego jak po każdym godzinę się nosimy, tulimy. Niby oczy ma zamknięte i mocno je trze a jakoś nie może zasnąć. Dzisiaj próbowałam go wziąć do nas do łóżka ale nic to nie dało. Mam wrażenie że jeszcze dłużej się denerwował niż w łóżeczku 🤷 nie mam pomysłu jak mu pomagać w takim niby spaniu a niespaniu. Widać ze się meczy

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna przez pierwsze miesiące obwód główki mial się zwiększać o ok 2 cm na miesiąc , teraz ponoc o 1 cm ale nam powiedzieli ze chodzi po prostu o to że Główka musi sie zwiększać bo jal nie będzie przyrostu a poza tym pojawilyby się jakieś np straszne płacze małej których nie dałoby się niczym uspokoić to wtedy byłoby to niepokojące. Narazie główkę sprawdzaliśmy na szczepieniach i było ok a teraz jak już szczepień tak nie będzie to sami mamy kontrolować. Ale ponoc bardzo rzadko jest coś nie tak z tym choć muszę przyznać że ja się mega wystraszyłam bo mała od początku ma takie prawie niewyczuwalne to ciemiączko.
    Aha i nam dalej kazali suplementowac Wit d. Hmm zastanawiam się tylko nad zwiększeniem dawki bo ponoc od 6 miesiaca powinno się dawać już 2 krople po 500 jednostek. Hmm nie dopytałam o to właśnie naszej pediatry🤔

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noc znowu na cycu. Co 1 h co półtora hmm raz udało mi się przetrzymać na 2,5 ale wtedy najpierw dalam cyca a potem niepostrzeżenie wsadziłam jej do ust popularnego grzybka i się udało że go nie odrzuciła i zasnela. Udalo się to tylko raz a smoczek nie zadziałał w ogole😒
    Nie mam pojecia co dalej robić bo zaczynam się obawiać o swoje zdrowie ehh. Gdybym wiedziała że mm pomoze w tym temacie to chybq bym się zdecydowała podawać na noc choć z drugiej strony skoro mam pokarm to grzech byłoby dawac sztuczne 😐jak byliśmy z małą u pediatry (nie z naszej przychodni tylko prywatnie u jednego z najlepszych w naszym miescie) w związku z choroba to zapytalam go czy może na noc właśnie sztuczne dawać albo kaszkę tak jak mi mama poleca to na tekst o sztucznym tylko się tak dziwnie popatrzył na mnie a kaszkę powiedzial ze dawać kolo 7 miesiąca dopiero na noc tymbardziej dlatego ze w niej sa cukry a mala dobrze sobie wyglada i cukrow dodatkowych nie potrzebuje🙁
    Wiec jego recepta na spanie to smoczek...hmm łatwo powiedziec gorzej zrobic😆
    Kasjanna Ty też nie wiem jak dasz rade jak mąż ma wyjechac😏2 dzieci to musisz się jakoś wysypiać ehh

Soleil lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, dlatego tak cisne z tym osteopata :)
    Ale uczciwie musze przyznac ze poki co nic to nie dalo...
    Jak syn byl maly to mąż też wyjechal, ale sobie elegancko czas spędzałam u rodzicow, a teraz szkola i sie nie da... Znowu sie dzis spóźniliśmy 🤦‍♀️ mamy rowerowy miesiac w szkole i mezowi sie nie chce ganiac z synem, to ja jeżdżę. Ale ciesze sie na taki poranny wypad. Zebym tylko nie musiala pozniej gnac do domu na zlamanie karku :/

To jutro kupuje metr krawiecki i bedziemy sie mierzyc. Tyle jest roznych tematów przy dziecku, ciężko ogarnąć...

Asiulka87 lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😉

Vende fajnie że się odezwałaś. Racja trzeba korzystać z pogody, ostatnie 2 dni 😔 zazdroszczę tak długich spacerów 🥰

Asiulka jak znajdziesz magiczny smoczek to daj znać, moja pluje też wszystkimi 🤦

Wczoraj byłyśmy na szczepieniu na rotawirusa, waga 7650g więc ładnie, ale pani mnie nie pocieszyła, teksty w stylu przecież niektóre dzieci tak mają ze spaniem mnie nie pocieszają, a zębów niby nie da się sprawdzić czy idą 😒
    Co ciekawe młoda po szczepieniu spała godzinę, aż się boje co w tych szczepionkach jest że moje dziecko niespiace w dzień tyle przespalo naraz 🤦
    Dzisiaj spanie z nami bo pobudki co 15 minut, cóż 🙃

Merci jak się macie?

Miłego dnia 😘

Soleil lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, a są przeciez kaszki bez cukru...
    Mysle ze to nic nie da, ale są. U nas czesto to nie glod ja budzi, wiec wiem ze to nic nie da. W dzien je co 2.5 h mniej wiecej, gdzie ma rozne aktywnosci, meczy sie, wiec powinna jesc czesciej niz w nocy. A w nocy potrafi sie budzic co godzine, a ten pierwszy sen co niby powinien byc najmocniejszy to chyba z pol godziny. Także ja w jedzeniu rozwiazania nie szukam, bardziej sie boje ze jak cos wprowadze to wejdą kupowe problemy i bedziemy sie z tym bujac w nocy jak Ana.Ta...
    Ale z drugiej strony, juz minelo 5 miesiecy, nie wiem kiedy. Wiecznie to trwac nie bedzie.
    Mialam marzenie o 3 dziecku, ale jak tak dalej pojdzie i bede odsypiac kolejne 7 lat to nie zdążę, trzeba sie bylo wziąć do roboty przed 20stka a nie 30stka 😜

Soleil, Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna kaszki faktycznie są beż dodatku cukru ale one same w sobie cukier mają i o to chodzi chyba.
    Np w ciazy jak mialam cukrzycę ciążową i sprawdzałam co wolno a co nie to właśnie nie wolno było kaszy manna bo ma dużo weglowodanow🤷‍♀️

Ja juz mężowi zapowiedzialam że na chwile obecną nie wyobrażam sobie mieć drugiego dziecka a my już można powiedzieć że jezresmy bardziej przed 40 noz nawet po 30 wiec czasu brak ale nie dalabym rady😏
    Chyba ze załatwi mi opiekunkę na noc I będę się koła w końcu wysypiać to wtedy się zastanowię i tak też mu powiedzialam😋

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek szczerze to nie wiem czy jest sens dalej szukac tych smoczków😔tego z NUK nawet nie spróbowała pociągnąć. Olała go totalnie. Naczytalam się wczoraj na różnych grupach o smoczkach to każdy poleca jakiś inny. Zostały jeszcze z MUM , Tommy tippi czy jakoś tak i sauvage(coś w tym stylu) ale szczerze to wydaje mi się ze nie ma sensu ich kupowanie. Mała ewidentnie chce cyca i tyle🙄

oar89n73njsm8gcn.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

A Wy dalej ciężkie noce :( bardzo Wam współczuje :( i podziwiam za normalne funkcjonowanie.

Soleil dobrze, ze lot przebiegł bezproblemowo. Szkoda tylko wózka :/ mam nadzieje, ze wróciłaś chociaż troszkę wypoczęta i zrelaksowana 😘

Moja Olga ma noce ok, ale 4 noc jesteśmy już bez monitora oddechu, bo nam się zepsuł :/ moje noce wyglądają tak, ze budze się co chwile i sprawdzam czy ona oddycha. Mieliśmy odkupiony używany i co się okazało już kiedyś ktoś go naprawiał. Nie da się nic z tym zrobić, a szkoda, bo byłam bardzo z niego zadowolona. Jednak dziś ma nowy przyjść, zamówiłam z Allegro i myśle, ze dzisiejsza noc będzie już spokojniejsza dla mnie.

Za to kiepsko się czuje. Przyszła miesiączka. Ból jak za czasów liceum. Nogi mi drętwieją, ból brzucha i kręgosłupa. Nie wiem jak będę dziś funkcjonować 🤦🏼‍♀️

Soleil lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 wrote:
    Zosiek szczerze to nie wiem czy jest sens dalej szukac tych smoczków😔tego z NUK nawet nie spróbowała pociągnąć. Olała go totalnie. Naczytalam się wczoraj na różnych grupach o smoczkach to każdy poleca jakiś inny. Zostały jeszcze z MUM , Tommy tippi czy jakoś tak i sauvage(coś w tym stylu) ale szczerze to wydaje mi się ze nie ma sensu ich kupowanie. Mała ewidentnie chce cyca i tyle🙄

Sauvinex jeden smoczek 50zl..ale kupowalam i dupa. Tommy tippe wyglada podobnie jak smok z butelki a noz sie uda. Smoczki mam w belgii mowia ze najlepsze i od nich zaczynaliśmy i też nic z tego. Tylko philips avent ultra air. I tez za pierwszym razem nie. Ale przy 5 próbie i chwilowym przytrzymaniu zalapal. I też nie ssie jak uzależniony, ale czesto ratuje sytuacje

• Soleil Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do kaszek Kurcze.. Widziałam kaszki od 4 miesiąca życia i bez cukru 😏

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, ja też już zapowiedziałam mężowi, że więcej dzieci nie będzie, chociaż jak Wam to teraz piszę, to trochę mi szkoda:) w każdym razie jestem już stara, ciąża mnie mega stresuje i chciałabym też trochę pożyć, podróżować itd.

U nas pierwsza część nocy to standardowo już spanie od 19 do 23, a później częste pobudki, nie wiem ile, bo tylko przekładam z cyca na cyc i przysypiam.

Zaraz idziemy na fizjo, mam nadzieję, że się Hanka trochę zmęczy i będzie w nocy pięknie spała.

Jak usypiacie w dzień, to zaciemniacie pokój?

Ana.Ta, ja daję butlę tylko raz na wieczór, nie lulam wcale, bo więcej było z tego płaczu niż pożytku. Kładę ją, daję Smoczek i kocyk, kładę jej rękę na klatce i tak zasypia.

Kasjanna, super pomysł z tym rowerowym miesiącem.

Dobrego dnia dziewczyny!

Soleil lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba masz racje Asiulka, bez dodanego cukru nie znaczy bez cukrow naturalnych. No nic...

Ja też juz blizej 40,wiec ostatni dzwonek. Ale i tak mąż nie chce wiec to tylko takie gdybanie z mojej strony.

Z tymi smoczkami to powiem wam tak. Ja mam 1,chyba z Lovi, czasem w nocy go wezmie, ale baaaardzo rzadko, musi byc senna. W dzien sluzy za zabawke / gryzak.
    Ten sam smoczek moja mama jej podaje i mala ssie. Nie wiem jak, ale ti nie kwestia smoczka. Wezcie pod uwage ze za chwile bedziemy przechodzić na wiekszd smoczki i znowu kupować...

Soleil lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa współczuję miesiaczki :(

Ana.ta ja karmie butelka po czym czekam na odbicie i po odkladam Mala do lozeczka. Daje jej jeszcze dłoń na klatke piersiowa albo do potrzymania. I usypia. W dzien to nie dziala :P w dzien najlepiej sprawdza sie wózek. W wózku ladnie mi spi, jak w domu to 3x po 20minut a jak na spacerze to nawet ciagiem godzine przespi, na chwilę sie obudzi, potem znowu spi :p Balam sie jak to wpłynie na noce ale bez znaczenia. Na szczęście. :)

Współczuję z tymi smoczkami bo kurcze mi to ratuje sytuacje jak Mala sie wybudza w nocy, a czasem jej sie to zdarzy, dzis dwa razy, ale wstalam, włączyłam wydre, dalam smoczka i polozylam sie do lozka a ona zasnela. Takze nie wiem co bym bez smoczka zrobila.

U nas etap wzmożonego przekrecania na brzuch. Co poloze na macie to ona na brzuchu. I ryk xD Masakra.

Kasjanna lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara, ja przysłaniam rolety, ale nie powoduje to zeby bylo bardzo ciemno. Okna mam na poludnie wiec ogolnie jasno.

Klara_1985 lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara ja też przyciemniam pokój, w książce 'jak zrozumieć małe dziecko' pisali chyba że sa badania nt temat i to w niczym nie przeszkadza na drzemki

I tu w sumie też :
    https://twojadobranocka.pl/nie-taka-ciemnosc-straszna-jak-ja-maluja/

". Po tym okresie(4msc) jednak, gdy w miarę rozwoju dziecka staje się ono coraz bardziej zainteresowane otaczającym je światem a jego wzrok sięga coraz dalej i dostrzega coraz więcej szczegółów (“o, jakie fajne światełko tam na szafce”), część dzieci będzie potrzebowała starannej dbałości o warunki snu pomagające w zmniejszeniu poziomu pobudzenia, które jest warunkiem zapadnięcia w sen".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2022, 11:09

Leksa, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa masakra z tymi miesiączkami, jakby nam malo było cierpień😛dobrze ze ja jeszcze nie dostałam bo już całkiem nie wiem jakbym funkcjonowała😏
    Soleil ten smoczek avent na pewno jest lepszy niż lovi. W naszym przypadku przynaniej. Lovi w ogóle nie chciała ten avent np w dzien czesto pomagał w zaśnięciu. Teraz w dzien do zaśnięcia woli swojego kciuka a w nocy to nawet kciuka nie chce. ehh właśnie mam wrażenie że żaden smoczek w nocy już nie podejdzie bo każdy jest sztuczny.
    Bardziej chyba muszę poszukać informacji jak pomóc małej zeby rzadziej się po prostu wybudzała. Przecież jak spi to cyca nie potrzebuje tylko dopiero jak się częściowo wybudza ( ale nie calkiem) I wtedy nie umie zasnąć inaczej jak z piersią, chociaż dziwne jest to że i tak najczęściej ze 2 lub 3 minuty je z tej piersi jakby troche glodna byla ale hmm moze po prostu jest obzarciuchem i chce piers uspokajacza ale przy okazji sobie zjem czemu nie😏
    Kurde wszystko byłoby takie piekne gdyby te noce były choć trochę lepsze☺️

Soleil ja właśnie w rosmanie na tej wyprzedaży kupilam kilka tych kaszek faktycznie od 4 miesiaca i napisane jest że bez dodatku cukru. Tyle ze one mają w sobie naturalny cukier tak jak kasjanna pisala. Niby to nie problem tylko moja Ala jest po prostu gruba hah I dlatego nie wiem czy jej to dawac😋ten pediatra powiedzial ze najlepiej od 7 miesiąca ale ja na pewno dam wczesniej. A noz trochę bardziej się zapcha i zamiast godziny prześpi ze 4 😄

Klara tyle że Wy macie dwójkę dzieci, zawsze to razniej dla dzieciaków jak mają rodzenstwo🙂jedynak ma trochę ciężko 😏ale na pewno w naszym przypadku musielibyśmy dosyc szybko o tym myśleć a tu czas leci a ja zamiast czuć się lepiej to czuje się gorzej a na siłę starać się o bobaska to trochę bez sensu🙂

Hmm kasjanna ja teraz wlasnie kupilam już większe Smoczki od 6-18 miesiaca. Ale nie sądzę zeby go nie chciała przez to że jest za duży🤔
    Ja w dzien nie zasłaniam okien. Jedynie okap włączam jak coś robię zeby jej nie obudzić😋

Soleil lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa jeszcze jedno. Im więcej czytam teorii na temat sposobów na lepszy sen itp tym bardziej zaczynam się denerwowac bo cały czas mam wrażenie że to tylko teoria a kazde dziecko jest inne i mają w nosie ta teorie😏
    Dzisiaj spałyśmy w nocy totalnie po ciemku , bez lampki i z zasłoniętymi zasłonami i co? Pobudki normalnie co godzinę czy godzinę 20 minut😝

Soleil lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
‹‹ 680 681 682 683 684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ