X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam kolegę z Holandii, ktory zanim przeprowadzil sie do Polski wyleczyl sobie wszystkie zęby, poszedl w PL do dentysty w LuxMed (pakiet z firmy) i duzo mu znaleźli ubytkow. Wrócił do NL i poszedl tam - wszystko ok. Także tak...

My dzis pojechalismy na wycieczkę, mała super, troche w wozku, troche w chuscie (nie wszedzie teren pozwalal na wozek). W drodze powrotnej troche bylo placzu i zabawiania, ale w koncu usnela.

Soleil, zgadzam sie, dzieki Bogu ze sa spacerowki :)

Leksa, Soleil, Malinka2021 lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa 14,12,9,4,i 4miesiace 😊
    Solei jakoś chyba daje radę, ale przyznaje czasem można zwariować 🙂

Soleil, Zosiek, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines.s wrote:
    Leksa 14,12,9,4,i 4miesiace 😊
    Solei jakoś chyba daje radę, ale przyznaje czasem można zwariować 🙂

A jak wasze nocki? I myślisz już o rozszerzaniu diety czy jeszcze nie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2022, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines, niezłą masz brygadę :)

Solei, kusząca ta Twoja trasa spacerowa. Bardziej bym ją musiała przeliczać na kalorie niż na kroki.

Megsi, Też mi zależy żeby moje córki miały ładne zęby, dlatego muszę zgłębić temat. Twój bratanek nosił aparat, czy od razu miał operację? Bardzo był ten krzywy zgryz widoczny?

Leksa, u nas też te bioderka na NFZ. W poczekalni przynajmniej 30 dzieci, wszyscy oczywiście na jedną godzinę umówieni, wizyta trwa minutę, pyk usg i do domu, do kontroli za miesiąc i tak każdy kilka razy. Nie spotkałam tam dziecka, żeby było wszystko w porządku.

Kasjanna, też mam LUX med. Jak poszlam do kontroli, to miałam 4 ubytki. Po tej wizycie poszlam do mojej stałej dentystki i był tylko jeden ząb z nadwrażliwością, to wszystko.

Ana.Ta, co taka cisza?

Marmis, też się długo nie odzywałaś, w porządku u Ciebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2022, 19:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2022, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solei nocki ok. Wcześniej potrafił przespać od 21.00 do 6.00, ale teraz od 20.00 mamy pobudki o 2-3 potem 6-7. Czasami potrafi zasnąć na noc już koło 18.00, a gdy wstanie nad ranem to sobie pogada i dalej zaśnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2022, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już powoli chce podawać jakieś posiłki. Może w następnym tygodniu spróbuję

• Lotos Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, już jestem. Od czwartku byli u mnie tesciowie więc czytałam Was na bieżąco ale zwykle zasypiałam chcąc Wam odpisać. Moi tesciowie to mili ludzie ale dobrze że już pojechali 😉
    Wczoraj miałam akcje bo dawałam małemu trochę kaszki i teściowa jak chyba każda babcia "daj mu więcej, niech poje to będzie Ci lepiej spał" i ja głupia uległam 🤦‍♀️ skończyło się tak że mały po 3 godzinach mi wymiotował a potem całą noc czyli od 20 do 6 rano nic nie jadł. Musiałam dwa razy ściągać mleko. Na końcu usłyszałam że mam zła kaszkę i mały jej nie akceptuje. Dziwne że już 4-5 razy ją jadł i nie wymiotował 🤷 ech...
    Kasjanna z kubeczka doidy dawałam dwa razy. Za pierwszym razem ładnie pił wodę aż byłam zdziwiona. Za drugim dałam mm ale mały tak śmieszne wysuwał język do kubeczka i próbował pić jak kot. Jutro będziemy próbować znowu 🙂
    A z ciekawostek, mam wrażenie że przebijają się dwa żeby od dołu. Zobaczymy za parę dni czy faktycznie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2022, 19:43

Soleil, Kasjanna, Leksa, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara moja starsza ma od 2 lat aparat na noc i zdecydowanie za późno...także jak macie wskazanie to walczcie. U nas mała szczęka, mleczaki były piękne obok siebie a jak wyszły stałe jedynki i dwójki koszmar, każdy w inną stronę przez co domyc ich nie umiała i czyściłam kamień u dentysty. Dużo by opowiadać. Dobrze że wam ktoś wyłapał. Ja za późno poszłam. Podobno dobrze jak mleczaki mają szpary 🙃

Ines fajnie że jesteś 😁jak nastolatki do małego? Dają Ci popalić?

Bylismy u sąsiadów, brakuje mi wyjść do ludzi 🙃 ale padam na twarz 🤣
    U nas narazie w degustacji numer jeden dynia i batat bo słodkie 🤣

Leksa, Soleil, Klara_1985 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara podczytywalam Was ale nie mialam czasu pisac, bo albo smarkalam, albo robilam inhalacje sobie czy corce albo jadlam 😂 albo nosilam nieodkladalna ksieżniczke 🤦‍♀️
    Coś te choróbska nie mogą nas odpuscic

Dziś zaliczylam tylko chwilowy spacer w ogrodzie bo mała była bardzoo markotna. Na szczęście wieczorem nabrAła sił i nie bylo juz gili w katarku. Chyba inhalacje i psikanie solą morską szybko zadziałały. Bo wczoraj jej furczalo w nosku…
    Mam nadzieje ze ta noc bedzie lepsza bo wczoraj dalej dalo sie jej odlozyc i cala jestem pokrzywiona i mega niewyspana

Vende przeciez Twoja Ala ze spaniem to przyklad dla reszty. To muszą byc zęby🙈

Ines wow ale masz gromadke. Super że bobas ci pięknie śpi. Bo kto jak kto ale ty to musisz ogarniac 🙈

Soleil, Klara_1985 lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines witamy na pokładzie! 😉

• Lotos Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta markotna? 🙂 Ale super, przypomniałaś mi o mojej cioci. Mądra kobiecina była. Zawsze używała takiego okreslenia a ja jako dziecko Nidy nie wiedziałam o co jej chodzi bo w moim regionie nie używa się takiego słowa, albo ja go nie znałam 🤷

Aaaa super że mi przypomniałaś o cioci, niesuper że mała była markotna 🙂

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Marmis Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trochę mnie nie bylo- ale czytałam na bieżąco. U nas ostatni czas to był armagedon. Mamy juz 2 zeby- dolne jedynki. Ale to bardzo zle zniosła. Tuz przed przebicie 2-3 dni praktycznie nieodkladalna i zele nue pimagaly. Dawalam pedicetamol.. W poniedziałek szczepienie bylo i tez troche chyba odczuwa skutki - bo marudna i zaczela mniej jesc. Zjada 600-700 ml. I znowu tak się wygina i prezy jak przy pierwszym skoku rozwojowym.i troche się tym martwie, bo to jednak malo zjada. Nocki tez mamy różne. Więcej tych kiepskich niestety. Ale za to dziś był cudowny dzień. Byliśmy u koleżanki poza miastem . I tam na spacerze spała 2,5 godziny. Rekord życia. U nas niestety zmiana gondoli na spacerowke pogorszyła sprawę. Siedzi spokojnie tylko jak spi. A tak to ja parzy i jest ciagly ryk. Nie wiem o co chodzi. Bo w gondoli dopiero jakis czas temu zle jej zaczelo byc- a wczesniej zero problemu. A ze spacerowka strach na spacer wyjsc. Poza tym jak szalona się obraca na brzuch i z powrotem na plecy. Już teraz po całym pokoju . Na kanapie zostawic nie mogę- bo po całej krąży i ryzyko że spadnie. I też już mocno za stopki łapie i pakuje do buzi. Więc mocny postęp zrobila.z ciekawostek- byliśmy u innej fizjo z zamiarem wuzyty rehabilitacyjnej- na te adymetrie i obnizone napięcie A ta postawiła odmienna diagnozę- ze asymetrii nie widzi, obnizonego napiecia tez- i rehabilitacja niepotrzebna. Jedynie niby mala ma rozejscie miesnia prostego czy poprzecznego na brzucha- na co zaleca sie plastry . I je przykleila. A ja juz sama nie wiem,.co myśleć i robić . Chyba do trzeciej fizjo muszę isc. Bo nie chcę malej zaszkodzic..ehhhh Ci specjaliści.

Soleil, Klara_1985, Lotos, Malinka2021 lubią tę wiadomość

Marmis
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos ciesze sie że sie do czegosc przydalam, a jak to dobre wspomnienia to juz wgl😅

Ale z Nas slodyczoholiczki 🤣

Soleil dajesz nadzieje z tą spacerowka, ja chce przezimowac ale podejrzewam Ze jak siàdzie moze byc problem.

Z tymi lekarzami to prawda że niektorzy naciagaja. Moj maz np u jednej dentystki prywatnie mial niby 8 zebow do leczenia. Wkurzyl sie ze nie bedzie tego robil i nie byl 2 lata bo sie bał. Ja mu teraz znalazlam dobrą na fundusz i okazalo sie że nie ma ani jednego. Same sie wyleczyly 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2022, 21:00

Kasjanna, Soleil, Zosiek, Leksa, Lotos lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2022, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek z nastolatkami nie jest źle, czasami nawet chwilkę się z nim pobawią jak muszę coś zrobić szybko. Najgorzej jak wszyscy naraz chcą z nim być wtedy są kłótnie.
    Marmis współczuję wizyty. Inna diagnoza i teraz weź tu człowieku bądź mądry z tymi lekarzami, każdy mówi co innego. Może faktycznie warto udać się do trzeciego i zobaczyć kogo opinie potwierdzi.
    Miłej i śpiącej nocki dziewczyny. Oby maluszki spały 😊

Zosiek, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara tak nosił aparat, a zgryzu ja nie widziałam krzywego, tzn zęby w miarę proste ale nie równe. Źle nie wyglądał, ale trzeba było zrobić.

W sumie jak piszecie o tych dentystach to zaczynam się zastanawiać. Mam swoją dentystkę w Polsce, ale czasem musze iść tutaj jak mam jakąś awarie...
    No i ostatnio tutaj u mnie znaleźli mi kanałówka do zrobienia i nie mówili nic o reszcie. Cena zaporowa tutaj wiec stwierdziłam, że jak wytrzymam do Polski to zrobię u swojej, a jak nie to trudno pójdę tutaj.
    Wiecie co, ta moja to mi magle 8 ubytków znalazła i teraz po waszych wpisach to nie wiem czy ona na kasę mnie ciągnie czy faktycznie coś jest 🤔

Klara_1985 lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze tez tak byc ze to co w Polsce badz u jednego dentysty juz kwalifikuje sie jako ubytek zeby sie nie zwiększało, u drugiego jeszcze jest to w normie. Medycyna to nie prawo, nie jest czarno-biale.

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj trudny dzień. Mala marudna, w zasadzie nie schodziła z rąk, nawet na spacerze zrobila awanture. Ale juz apogeum bylo przy usypianiu... Dlatego położyłam ją juz o 19, jak nigdy, bo z tego placsu byla taka zmeczona... Oczywiście wybudzila sie juz trzy razy. Nie wiem co sie dzieje. Jak to nie zęby to dziecko mi sie popsuło. Zobaczymy jak dzieiejsza noc. Troche sie obawiam bo od jutra zostaje na noc sama i troche trudniej bedzie jak Mala sie wybudzi z zaskoczenia... Głowinie w temacie mleka bo lulac zawsze lulam ja, ale jak mam mleko w lodowce to przydaje sie maz do podgrzania...
    Jeszcze dzisiaj tesciowa przywiozla mi 10kg grzybów, Bogu dzięki za moją mame, bo sama to bym to chyba dopiero w nocy obrabiała...

Ines, gratuluję niezłej gromadki! :)

Misiaa, co teraz robisz z kpi? Sciagasz do uczucia ulgi? Jak czesto? U mnie jakos wolno idzie to przestawianie sie, teraz powoli zaczynam czuć ze piersi nie sa twarde po 6h wiec moze udaloby mi sie zejsc do 3 sesji ale chyba jeszcze poczekam kilka dni. Troche sie obawian tej końcówki jak to bedzie wyglądać. Ale szczerze dziewczyny - ze ja dotrwam do 5 miesięcy z tym kpi to w życiu bym nie powiedziała. W tu do tej daty zostalo pare dni, a jak dobrze pojdzie to jesscze 6 miesiecy nam stuknie na końcówce. Szok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2022, 22:25

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2022, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Zosiek, chyba potrzebowałam to usłyszeć:)

Kasjanna, myślę że może tak być. Moja dentystka lekkie plamki przebarwienia wpisuje do obserwacji i jeśli się nic nie dzieje, to za rok kontroluje, co się zmieniło. Dentystka mojego męża to już takie lekkie przebarwienie wierciła i plombowala. Co chlop poszedł, to ząb do zrobienia. Odkąd zmienił dentystkę, wszystkie zęby zdrowe.

Takie mnie myśli naszły dzisiaj, że już rok tutaj piszemy, główkujemy, martwimy się i cieszymy. Jeszcze jakiś czas temu żyłyśmy od wizyty do wizyty, do usg połówkowych, do porodu. Teraz czekamy na RD, zęby, raczkowanie. Leżę teraz z moją starszą córką i czuję jak jej serce bije, a ponad cztery lata temu drżałam o każdy dzień ciąży i odliczałam tygodnie ciąży do bezpiecznego. Jestem bardzo wdzięczna za to, co mam. Nie wiem, co mnie opętało. Mam tydzień wzruszeń.

Kasjanna, Vende, Leksa, Soleil, Zosiek, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 10 października 2022, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanko mam🙂czy jak wczoraj rozmroziłam swoje Mleko najpierw trzymając go w lodowcem potem w temperaturze pokojowej a potem chwile delikatnie zagrzałam je w kąpieli wodnej heh , później dalam je do lodówki to dziś można go jeszcze użyć czy nie bardzo?🤔

Ehh mąż mial wczoraj małej dac późnym wieczorem jak się obudzi butelkę ale oczywiście tak się darła i nie wypiłam ani łyka ze biegiem leciałam ją nakarmić 😋I teraz szkoda mi trochę tego mleka rozmrożonego wyrzucić ale nie chce tez zeby małej cokolwiek bylo😏

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 10 października 2022, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara bardzo ładne podsumowanie naszego ostatniego roku☺️
    Inas witaj☺️i od razu powiem ze Cie podziwiam że ogarniasz taką gromadkę!😁

Ana.ta zdrowka! Mała pewnie markotna przez przeziębienie...dobrze że możesz sobie słodyczem chociaz dodać troche energii😄

Vende pewnie to ząbki bo juz teraz nie powinno Ci się dziecko psuć z tym spankiem☺️

Co do naciągania to na pewno tak jest. I idąc prywatnie i na nfz tez bo oni mają płacone od ilości pacjentow😏

Moja córka wczoraj w ciągu dnia pierwszy raz od kilku miesięcy hah miala drzemkę 2 godzinną 🙂tyle że po karmieniu na moich rękach hah ale ja w tym czasie wykupiłam sobie glupia coś ala kurs o regresach snu😛30 zł to nie zbiednialam heh a dowiedziałam się ze problem nie jest z tym czy dziecko chce piers czy smoczek tylko z tym że wybudzając się nie umie samo się uspac przechodząc w kolejną fazę snu. Na to ponoc ma wpływ caly dzien a przede wszystkim pilnowanie rutyny i drzemek itp. Babeczka jeszcze nastraszyla że kiedyś to przejdzie ale póki co może się raczej pogarszać jeżeli nic się nie zrobi😏
    I tyle wiem w temacie😝

Klara_1985, Leksa, Soleil, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
‹‹ 686 687 688 689 690 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ