Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyLeksa, generalnie mała jako noworodek jak już nauczyla się jeść z piersi to radziła sobie, miala problemy brzuszkowe, ale to jak większość takich mini człowieczków, na pewno łapała sporo powietrza jak teraz myślę, męczył ja ciągle refluks utajony i to cholerne napięcie właśnie. Ale jak pojawiła się stabilizacja laktacji i musiała się bardziej pomęczyć przy piersi to przestała sobie radzić, bo język nie pracował jak trzeba, więc spijała pierwsze mleko i przysypiała z wysiłku, denerwowała się bardzo. To mi zapaliło lampkę i zaczęłam dociekać, po nitce do kłębka okazało się przy wedzidelku skróconym występują często właśnie te wszystkie problemy. Wizyta u neurologopedy potwierdziła, że jest do podcięcia. Wciąż żałuję że nie udałam się do specjalisty zaraz po porodzie, ale lekarze i położne mówili że wędzidełko ok, to nie wpadłam na to że nie powinni się wypowiadać, nie znając się😛
-
nick nieaktualnyLeksa, Megsi, a czym się u Waszych dzieci objawia napięcie w barkach, poza tym że po prostu jest zdiagnozowane i trzeba ćwiczyć?
U nas to wydaje mi się, że wprowadzało duży niepokój u małej, może się myle, ale wyobrażam sobie, że te napięcia powodują objawy bólowe u maluchów. No i przebieranie, ubieranie ciuszkow przez ręce to hardcore. Teraz jest myślę już sporo lepiej i tak. -
nick nieaktualnyMonja mi się zawsze wydawal napięty i często odginal głowę w nerwach. Ubieranie ciuchów przez ręce to tragedia. Najgorsze, że byliśmy u fizjo 3 tyg temu i 0 poprawy jest.
Ja wiem, że moja zła pielęgnacja do tego doprowadziła.
Jestem na siebie bardzo zła, bo dużo czytałam a i tak robiłam te błędy i teraz ciężej z tego wyjsc.
U mnie z karmieniem monja jest podobnie, tylko mały idealnie przybierał i moczył pieluchy wiec się nie doszukiwałam, ale teraz wiem, że może być problem jeszcze w wedzidelku -
Monja moja ciagle zaciska kciuki. W ogóle ma przez większość czasu zacisniete rece. Teraz już trochę lepiej, ale nadal je zaciska. W ogóle podniesienie raczki żeby umyć pod pachą graniczy z cudem. Problemy z piciem mleka tez mieliśmy/mamy. Ona jest na mm, ale były takie dni, ze nie chciała jeść w ogóle. Teraz bawimy się w rd to tez inaczej, ale zazwyczaj jak pije mleko to ucieka jej gdzieś kącikami ust, ale nikt nie mówił nigdy nic o wędzidełku. A refluks tez mamy.
Ogolnie ona od zawsze pije mało mleka. Może tu z Wami z forum nie mam porównania, bo wy kp, ale kolezanka urodziła w lipcu i jej córka tez jest na mm i wypija dwa razy więcej mleka niż moja Olga (sprawdzaliśmy to z ciekawości zanim u nas zaczęliśmy rd) kiedyś pediatra narzucił nam minimum dobowe to 500 ml i nieraz trudno było to osiągnąć. Każdy tylko czepiał się, ze mało je, a dużo śpi. Wiem, ze te napięcia mogą mieć coś wspólnego z zaburzeniem snu, tak mi się bynajmniej wydaje, ze kiedyś gdzieś natknęłam się na taki artykuł, ale nie jestem pewna w 100%, ale jeżeli tak jest to u nas to się nie sprawdza, bo mała śpi bardo dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2022, 22:21
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
No dobra to sie juz calkiem rozbudzilam. Dziś u mnie placze co pół- co godzine, stęka. Raz mi sie udalo ululac ze smoczkiem, a teraz juz bolą mnie ręce od lulania.
Zaczelam przeklinac wiec wjechal cyc. Zeby chociaz pomogl
Dziewczyny tak czytam opisy tych napiec i u mnie tez mała bardzo odcina glowe do tylu tak w dol jak sie zlosci/cos jĄ boli🤔 zapytam jeszczeo o to na szczepieniu. Ale jak piszecie nie ma to jak wizyta u specjalosty…
Zgadza sie… macierzyństwo to taki maraton bez końca. Taki bieg przez płotkiWiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 02:15
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
nick nieaktualnyMegsi, nie obwiniaj się, ja myślę że prawidłowa pielęgnacja jest ważna, ale jeśli dzidziuś jakoś siedział dziwnie poskręcany w brzuszku tyle miesiecy, to problem i tak by się pojawił po porodzie. Czasem widzę w różnych miejscach jak rodzice byle jak podnoszą, noszą maluchy i nie wierzę, że one wszystkie mają przez to problemy z napięciami, my też wzorowo pewnie noszone nie byłyśmy przez rodziców😜
Jeszcze co do jedzenia, u nas właśnie też mała zawsze bardzo dobrze przybierała, co dziwne i jadła krótko. Może ja mam szybki wypływ, tak czasem myślę i to jej "pomagało". A i jeszcze od około 3 mies. zaczęła mi spłaszczać sutki, co było mega bolesne, ja się doczytałam, że to pewnie przez smoczek spłyca chwyt, aż wreszcie się okazało, że jednak w buźce nie tak było jak trzeba. Po zabiegu poprawa, nie spłaszcza i nie boli.
Leksa, tak zgadza się, u nas też zaciskanie piastek (choć coraz lepiej już) i odginanie się. Ostatnio znowu się mała dużo bardziej pręży i już się spinam czy to może jakieś "pogorszenie", czy znowu ta szczepionka na rota zamieszała. Gdzieś czytałam, że u dzieci napięciowych rota może wręcz uwsteczniać efekty rehabilitacji...
Ale pomyslcie Dziewczyny, że jak większość problemów z maluchami i to kiedyś przeminie i będziemy ledwo pamiętać, ja w to wierzę 😉
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAna.Ta
"Zaczęłam przeklinać więc wjechał cyc" - złoto ❤️😁 trzymaj się tam!
Zapytaj, zapytaj na pewno nie zaszkodzi.
A z tym maratonem i biegiem przez płotki to idealne zobrazowanie. Szkoda, że tak mało się o tym mówi i kobieta zanim urodzi, nie ma wyobrażenia jak to może wyglądać. Nie bardzo jest się jak przygotować 😀 ale może to tak ma być właśnie, żeby sobie własne ścieżki obierać na bieżąco każdego dnia..Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
A gdybysmy wiedzialy wcześniej jak wyglada macierzynstwo to ktoras by sie nie zdecydowała?
No, to cyc do przodu i pchamy ten wozek dalej 😄
Ja tez niektore z objawow napiecia moglabym znalezc u mojej (ubieranie rękawów - o tak, zawsze płacz) . Ale jesli nie pediatra to osteopata chyba by zauważył? Tez nie mozna sie dac zwariowac...Zosiek, Monja, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Och, Kasjanna, chyba pytanie retoryczne. Tu jest tyle pieknych chwil ze przysłaniają te gorsze
Ja wczoraj poszlam spac o 21, w sumie zaraz po Malej, bo balam sie nocy po ostatbich dwoch z kupnymi przebojami.. Na szczęście córka dzisiaj weszla na lepsse tory, mielismy dwie pobudki poki co takie dluzsze na mleko (ale w porownaniu z wczorajszymi, ktore trwamy po 2h to te raptwm po 15 minut) i moze ze dwa razy bujqlam wozek bo sie przebudziła ale nie musialam jej wyciagac, wystarczylo buju buju . I co najważniejsze - od wieczora nie bylo kupy więc jestem trochę spokojniejsza, bo wczoraj cisnela dwa razy w nocy...
U nas z napieciem tez sa problemy. Po fizjo widac roznice- np pod paszkami juz myje Mala bez problemu a najpierw sie nie dalo. Natomiast szyje dalej mi skraca i ciezko jakos jej sie ją rozluznia. My bylismy na podcinaniu wedzidelka. W ogole jak tak czytam Wasze posty to psioczylam na swoj szpital ale widze ze w kwestii dzieci to jednak byli fachowcy. My wszystko mieliśmy juz zdiagnozowane w szpitalu, wszystkie skierowania dostalismy, mielismy konsultacje i z neurologopeda i z rehabilitantem. Chyba wszedzie powinno tak byc.Kasjanna, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Dziewczyny Prosze o pomoc 😞 wczoraj byłam na kolacji firmowej i dowiedziałam się że zamykają moja firmę z końcem tego roku czyli w grudniu. Czy macie może jakieś porady odnośnie na co zwrócić uwagę przy rozwiązaniu współpracy aby się przyslowiowo nie "sfrajerowac"? 😔
-
Ana z tym odginaniem głowy w tył, wczoraj czytałam troszkę o tym bo mały tak robi jak układa się na bok do spania ostatnio. Oczywiście jak się wkurza to robi to samo I u mamafizjoterapeuta było napisane l, że to normalne w tym czasie co dzieci robią dużo 'pływania' na brzuchu.
I u mnie po przeklinaniu cyc 😬
Zabijcie mnie. Co myślę że najgorsza noc za nami to jest jeszcze gorzej. Wzięłam o 2 małego bo już nie miałam siły co chwilę wstawac i g**** co pospalam. Non stop sie budzil i szukal cycka. Masakra.
Kasjanna ciężkie pytanie a też o tym myslalam. Z tym że u nas to była walka o niego, morze łez itd. A do głowy ani raz nie przyszło, że nie bedzie spal w nocy 🙈 dopiero w ciąży.. No ale nie oddałabym go za żadne skarby świata, mam nadzieję że za chwile (kilka miesięcy 😂) te noce miną. Ze u większości z nas tak po prostu dzieci śpią i trzeba to przeczekać
Merci kochana ja nie podpowiem. Z doświadczenia wiem tylko że więcej korzyści jak dostaniesz wypowiedzenie umowy od pracodawcy bez podpisywsnis wypowiedzenia za porozumieniem stron
U nas z ubieraniem okej ale też mam wrażenie że mały przy barkach spięty. A fo do wędzidełka nas czekaja wizyty, z tym że za kilka miesięcy bo takie terminy, ewentualnie konsultacja jeszcze w Polsce bo mały nie domyka buzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 08:52
Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasjanna, dokładnie tak: cyc do przodu i cisniemy😁
A co do napięć, jestem pewna że każde dziecko wkurzone, albo kiedy coś je boli po prostu się napina, więc nie ma się co doszukiwać problemów, osteopata na bank by wyłapał.Ubierania się najczęściej też maluszki nie znoszą i to tez jest normalne.
Vende, super że mieliście opiekę fachowców od razu, to mega oszczędność czasu i komfort psychiczny, że wiesz co jest grane a nie dopiero latasz po diagnozy.
Merci, bardzo mi przykro, na pewno wszystko się ułoży i mimo że teraz pewnie czujesz się w kropce, to może nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Nie mam za bardzo wiedzy, jak wydusić z firmy wszystko co się należy w takiej sytuacji i nie zostać poszkodowanym jeszcze bardziej. Jedynie kojarzę, że w zależności od stażu powinnaś dostać 1-3 wartości pensji. Może spróbuj zasięgnąć porady na jakimś forum w tematyce prawa pracy. Ściskam!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 09:04
Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny tak Was czytam i się zaczelam już sama zastanawiać hmm jak to jest , że wszystkie nasze dzieciaki mają te napięcia? Hmm ja już nie wiem czy my przesadzamy, czy Ci lekarze/fizjoterapeuci/osteopaci oszaleli na punkcie tych napięć i wszystko jest na to zwalane🤔
Wkurza mnie myśl ze my teraz jesteśmy takie oczytane w temacie dzieci. Ćwiczymy z nimi, czekamy z rd, bawimy się, obchodzimy się jak z jajkiem a to nasze dzieci mają przeróżne choroby i to nasze dzieci dają nam tak w kość😏
Jak słyszę ciagle od mojej mamy ze ja z rodzeństwem od 3 miesiąca noce przesypiałam bo mama DAWALA NAM KASZKE albo od teściowej ze jej dzieci spały od 3 miesiaca bo wody im dawała i na pewno naszej Ali chce się pić to mam ochotę wyć😳
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
U nas jeszcze nic nie zdiagnozowane ale też myślę że coś zostało przeoczone😏albo napiecie albo refluks albo cos innego😏
My idziemy dzis do osteopaty. Koleżanki były ze swoimi maluchami i bardzo chwaliły ze niby im pomógł. Zobaczymy😏
Ja juz wczoraj mialam cień nadziei. Małą dalam spać do łóżeczka, ja obok na narożniku w salonie. Czyli zmieniłam jej łóżko, pokój i to że nie było cyca. Mała budziła się mi rowno z zegarkiem co 2 h a nie co np 20 czy 40 min wiec myslalam ze sukces. Dzis położyłyśmy się tak samo. Na początku było pieknie bo karmienie po godz 18, poszla spac przed godz 20 bez karmienia, następne karmienie o przed 22 i i później o północy ale reszta nocy już tragiczna. Musialam ją wziac do łóżka bo co ją uspalam nosząc na rękach to jak chcialam ją odłożyć to był płacz a później tez z płaczem się budziła już w łóżku ehhh wiara czyni cuda wiec musze wierzyć że ten osteopata jednak zdziała cuda😁Soleil, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
U nas jeszcze nic nie zdiagnozowane ale też myślę że coś zostało przeoczone😏albo napiecie albo refluks albo cos innego😏
My idziemy dzis do osteopaty. Koleżanki były ze swoimi maluchami i bardzo chwaliły ze niby im pomógł. Zobaczymy😏
Ja juz wczoraj mialam cień nadziei. Małą dalam spać do łóżeczka, ja obok na narożniku w salonie. Czyli zmieniłam jej łóżko, pokój i to że nie było cyca. Mała budziła się mi rowno z zegarkiem co 2 h a nie co np 20 czy 40 min wiec myslalam ze sukces. Dzis położyłyśmy się tak samo. Na początku było pieknie bo karmienie po godz 18, poszla spac przed godz 20 bez karmienia, następne karmienie o przed 22 i i później o północy ale reszta nocy już tragiczna. Musialam ją wziac do łóżka bo co ją uspalam nosząc na rękach to jak chcialam ją odłożyć to był płacz a później tez z płaczem się budziła już w łóżku ehhh wiara czyni cuda wiec musze wierzyć że ten osteopata jednak zdziała cuda😁 -
Kasjanna troche się wystraszyłam tymi badaniaki krwi u Ciebie. Hmm mam nadzieję że to faktycznie przez to że krew byla zbyt gesta ale przy okazji zaczelam się zastanawiać czy małej nie zrobic badań bo w sumie oprócz tego moczu kiedys to nie robiliśmy żadnych innych badań. Zobaczymy co ten osteopata powie. Jak nic nie zdziała to pojdziemy porobić badania
Soleil ja tak samo mialam już dużo rasy że myslalam ze najgorsza noc już za mną a przychodziła kolejna która była jednak jeszcze gorsza🤦♀️
Sama kiedys się zastanawiałam czy jeżeli czytalaby nas jakas dziewczyna która dopiero planuje dziecko to czy troche bysmy jej nie dały do myślenia czy aby na pewno jest na to gotowa😆Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Mersi kurcze współczuję że firma w której pracowałaś się zamyka😐
Ale macierzyński będziesz miec wyplacany normalnie do roku czasu tylko jeżeli tersz wypłacał Ci go pracodawcą to po zamknięciu przez jego firmy bedzie Ci go płacił zus. Dopilnuj sobie tylko zeby pracodawca na koniec wypłacił Ci ekwiwalent za urlop wypoczynkowy który się należy też za czas ciazy i macierzyńskiegoMerci92, Zosiek, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasjanna osteopata powinien widzieć, ale pediatra niekoniecznie.
Ja np widzę i czuje, że bardzo jest spięty. Mój pediatra nie widzi problemu.
Ana.ta u mnie też przeklinanie w nocy wjechało, ale właśnie dlatego, że jednak mamy kryzys cycowy. Odrywał się co 3 łyki i mi to ciśnienie podnosiło już. Mąż musiał wstać i go lulac(nie udało mu sie) ja od 2.30 do 4.30 nie spalam, bo się budził non stop.
W dzień mieliśmy 5 drzemek, taki leniwy dzień był, padało, burza. Nawet pizamy nie przebrałam bobasowi.
Co do naszych mam i napięć/pielęgnacji.
Ja nie wierzę, że im dzieci przesypiały.
Poza tym teraz też są egzemplarze jak np Olga leksy, która śpi cala noc.
Asiulka to takie ich gadanie.
Mi mama mówiła, że przekarmiam małego I tłuścioszek z niego, a jak zobaczyłam swoją książeczkę zdrowia to za przeproszeniem dziewczyny jeblam poprostu... Ja to tłusta świnia byłam dopiero...Kasjanna, Asiulka87, Soleil, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość