Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa podświadomie myślę o dziecku jak o chlopcu. Nie robi mi różnicy co będzie, ale zawsze miałam przeczucie, że u nas będą synowie, bo cóż u męża w rodzinie nie ma żadnej dziewczynki od 2 pokoleń. Imiona dla synów wybrane juz lata temu, a o córkach nie rozmawialiśmy 😀 ostatnio zmusiłam męża do wyboru imienia dla dziewczynki, bo wiedziałam że będzie wojna. Kłócił się ze mną, że i tak twierdzę, że to chłopak i.mamy czas w razie czego. Powiedziałam mu, że ma wybrać teraz póki dziecko nie słyszy jak się kłócimy o imię. No i wybrał i już spokoj mamy 🤣🤣
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
5ylwian wrote:Dziewczyny czy bolą Was plecy? Odcinek krzyżowy? Mnie wczoraj bolały,ale jak poleżałam to przeszło, a dzisiaj nic nie pomaga. Pobolewa mnie trochę podbrzusze,ale najbardziej ten krzyż. Leżałam już w różnych pozycjach, teraz w końcu wzięłam pół Apapu,bo zwariuje. Nie mam plamień, gorączki czy innych dolegliwości. Jedynie co to mam wrażenie,że właśnie od wczoraj trochę mi "wyskoczył" brzuch,ale czy to może być od tego? Mąż oczywiście bagatelizuje każdy mój strach i mówi,że przecież w ciąży mają prawo boleć mnie plecy, A ja się zastanawiam kiedy taki ból może być niepokojący?
U mnie podobna sytuacja - kieruje 5 osobowym zespołem.
Tylko ja zostawiłam ich tak naprawdę z dnia na dzień czego nie chciałam ale u mnie nie było nawet rozmowy z lekarzem prowadzącym odrazu zwolnienie do dnia porodu
Mnie ostatnio też dosyć często boli brzuch i plecy.
Dziewczyny które biorą luteinę czy wiecie do którego tygodnia trzeba ją brać ? Bo w sumie zapomniałam o to zapytać ostatnio lekarza
-
Ja nadal jednak jestem na fazie „byle nie zapeszyć” i jestem bardzo skryta jeśli chodzi o wyrażanie emocji w kierunku ciąży. Mam nadzieje ze mi to przejdzie wkrótce. Dlatego wybieranie imienia to dla mnie jeszcze abstrakcja. Jestem teraz u rodziców i mama się mnie pyta czy już mówię do brzuszka. Albo nazywa mnie grubaskiem i chce dotykać mojego brzucha. Czuje się z tym mega nieswojo. I jest mi głupio ze tego nie współodczuwam. Jestem zdystansowana.
Dawno się nie odzywałam, bo ja nie jestem taka bardzo internetowa. Za dużo komputera w pracy. Ale ciesze się ze tutaj w końcu zajrzałam. Tez mnie ostatnio pobolewa brzuch i się tym martwiłam, ale z tego co widze to wszystkie tutaj tak mamy. Upewniłam się ze to chyba jest ok. Dzidziuś się rozpycha.
krakowianka, nie denerwuj się kochana! Dbaj o siebie! Wszystkie o siebie dbajcie! 🙂Ana.Ta, krakowianka lubią tę wiadomość
-
5ylwian, Asiulek Ciężko mi odnieść się do waszych wyników, trzymam kciuki za pozytywne zakończenie i wyjaśnienie
Megsi dobrze zrobiłas trzeba być gotowym na każdą okazję hehe
Magda30 a z jakiego powodu zazywasz luteinę, plamilas?
Ja jestem na duphasanie od 8 tyg (krwawienie) i na pewno mam zazywac do 15.10 - wtedy bedzie juz prawie 14 tydzień.
Raszusia mam tak samo jeśli chodzi o zdystansowanie... Tymbardziej żd nadal wiem tylko ja i mąż...
Ale imiona juz dawno w glowie (jeszcze przed ciążą). 🥰16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Witam
Czy jest tu mamusia, ktora musi mierzyć glukoze glukometrem po posiłku? Ja wizyte u diabetologa mam za 3 tyg bo strasznie długie u nas terminy mimo, że mam pilne i w ciąży, ale to na marginesie. W kazdym razie mój ginekolog kazał mi mierzyć cukier na czczo i po 2h.. a czytałam, że powinno się jednak po 1 h... i tak naprawde nie wiem. I czy należy się trzymać tych norm z testu obciążenia glukozą, czy są jakieś inne normy ile ten cukier powinien wynosić po godzinie. Problem mam, bo po pieczywie pełnoziarnistym mam wzdęcia i boli brzuch, a po białym cukier leci w kosmos... i co tu jeść na śniadanie -
Bea8407 wrote:Witam
Czy jest tu mamusia, ktora musi mierzyć glukoze glukometrem po posiłku? Ja wizyte u diabetologa mam za 3 tyg bo strasznie długie u nas terminy mimo, że mam pilne i w ciąży, ale to na marginesie. W kazdym razie mój ginekolog kazał mi mierzyć cukier na czczo i po 2h.. a czytałam, że powinno się jednak po 1 h... i tak naprawde nie wiem. I czy należy się trzymać tych norm z testu obciążenia glukozą, czy są jakieś inne normy ile ten cukier powinien wynosić po godzinie. Problem mam, bo po pieczywie pełnoziarnistym mam wzdęcia i boli brzuch, a po białym cukier leci w kosmos... i co tu jeść na śniadanie
W ciąży mieży się 1h po rozpoczęciu posiłku i norma jest do 140 po posiłku, na czczo do 90,niektorzy podają do. 92, ale mi diabetolog powiedziała że 90 to jest max.
Na śniadanie możesz jeść : chleb razowy na zakwasie, chleb żytni lub proteinowy , a jeśli nie możesz jeść chleba to może jakiś naleśnik z twarożkiem, z dżemem słodzonym np. ksylitilem, omlety z różnymi dodatkami, może jakieś pieczywo chrupkie typu wasa z dodatkami 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 08:02
28.08 ⏸️ 10dpo
30.08 Bhcg 37.87 mIU/ml 12dpo
1.09 Bhcg 92.98 mIU/ml, prog. 22.04 ng/ml 14dpo
3.09 Bhcg 228.24 mIU/ml 16dpo
21.09 człowieczek 0.89 cm z ❤️
-
Magda_30 wrote:Dziewczyny które biorą luteinę czy wiecie do którego tygodnia trzeba ją brać ? Bo w sumie zapomniałam o to zapytać ostatnio lekarza
Tu musisz pytać lekarza. Ja mam progesteron w 3 lekach. I odstawiam leki jeden po drugim w odstępie co 2 tyg. Pierwsze lecą zastrzyki, potem luteina dopochwowo, na końcu duphaston. U mnie lekarz z kliniki wpisał mi do końca 10tc, do końca 12tc i do końca 14tc. Realnie ampułek było więcej, więc lek wykorzystuje do końca,bo wolę go wziąć te kilka dni dłużej. Więc wychodzi mi 11+4 na odstawienie zastrzyków. Potem co 2 tyg kolejny.*starania od marca 2017
*iui x 3 - nieudane
- I - 17.07.2020: 1 pęcherzyk,
- II - 10.09.2020: 2 pęcherzyki,
- III - 9.12.2020: 2 pęcherzyki.
*I ivf - krótki protokół, 15 pecherzyków - 3 komórki - 2 zarodki:
- I FET 27.08.2021 (57cs) - 3 dniowy Maluch
11dpt- beta88,9, prog16,1
13dpt- beta218,9, prog14,3
19dpt -beta 2541, prog 16,6
26dpt- ❤
28.10.2021 poronienie zatrzymane (Aniołek 8tc-11tc)
- II FET 13.01.2022 (59cs)- 6-dniowy Maluch 4ba
6dpt- beta 0, prog 12,5
11dpt -beta 0, prog 40,33
*II ivf - dlugi protokół (7 komórek, 2 zarodki)
- I FET - 3 Dniowy Maluch - beta 0
- II FET 23.012023 - zarodek 4BB
5dpt bladzioch
7dpt negatyw
10dpt beta 0 -
Magda_30 wrote:Dziewczyny które biorą luteinę czy wiecie do którego tygodnia trzeba ją brać ? Bo w sumie zapomniałam o to zapytać ostatnio lekarza
To chyba zależy indywidualnie od przypadku i od lekarza. Mój wspominał, że będę brać do 20 tygodnia. W pierwszej ciąży też tak było.
-
hej dziewczyny,
jutro zaczynam 4 mc a dzisiaj znowu jakieś apogeum mdłości W dodatku ten tydzień pracuję - dobrze, że z domu. Chrzanię to i na następnej wizycie biorę L4 bo strasznie się męczę.07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Asiuleeeek wrote:To ja dzisiaj również przerażona wynikami z krwi. Robiłam rano i toksoplazoza w klasie IgG 2100, IgM ujemne i cytomegalia w klasie IgG 450 i również IgM ujemne. Martwię się strasznie czy choroba jednak nie jest świeża. Zwłaszcza toksoplazoza.
Hej wydaje mi się że jakby było świeże to igm też wyszłoby pozytywne. Zawsze możesz zbadać awidnosc, to wyjaśni jak dawno było zakażenie.
Raszusia ja też jestem bardzo zdystansowana, wiedzą tylko rodzice o ciąży. Koleżanki się chcą spotykać na wino a mi już brakuje wymówek 😜 jak prenatalne wyjdą dobrze to już najbliższym będę mówić
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Asiuleeeek wrote:To ja dzisiaj również przerażona wynikami z krwi. Robiłam rano i toksoplazoza w klasie IgG 2100, IgM ujemne i cytomegalia w klasie IgG 450 i również IgM ujemne. Martwię się strasznie czy choroba jednak nie jest świeża. Zwłaszcza toksoplazoza.
-
Magda_30 wrote:U mnie podobna sytuacja - kieruje 5 osobowym zespołem.
Tylko ja zostawiłam ich tak naprawdę z dnia na dzień czego nie chciałam ale u mnie nie było nawet rozmowy z lekarzem prowadzącym odrazu zwolnienie do dnia porodu
Mnie ostatnio też dosyć często boli brzuch i plecy.
Dziewczyny które biorą luteinę czy wiecie do którego tygodnia trzeba ją brać ? Bo w sumie zapomniałam o to zapytać ostatnio lekarza
Mi ginekolog kazał luteinę odstawić w zeszłym tygodniu , tzn progesteron . Miałam jednorazowe plamienie , któro się już nie pojawiło , także nie biorę i miałam nadzieje ze mdłości trochę zejdą a tu dupa 😄Tysia -
Ja jestem na luteinie od początku jak dowiedziałam się o ciąży i poszłam do lekarza. U mnie PCOS wiec niski prog to norma. Ale co ciekawe w ciąże zaszłam bez wspomagania progesteronem wiec zakładam ze mam odczynienia z małym wojownikiem albo wojowniczka.
Mam nadzieje ze to zdystansowanie minie po pozytywnych wynikach prenatalnych. Już nie mogę się doczekać. Asiuleeek i chyba z tego co kojarzę An.Ta 4.11 to będzie nasz dzień.
A jeśli chodzi o dziewczyny z glukometrami itp. Jaki macie cukier na czczo?
Bo ja się stresuje. Mi wyszedł 91 i lekarz powiedział ze czekamy z krzywa do kona I trymestru. Nie wiem co mam o tym myśleć. Jestem na metforminie. Staram się trzymać dietę. -
Ja mam 10.11, a 4-go mocno trzymam za Was kciuki ✊✊✊
Dziewczyny, czy miałyście już podczas ciąży kiedyś brązowe upławy?...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 14:28
Malinka2021 lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Raszusia wrote:Malinka2021 i z tego widze termin porodu ja tez mam na 17 maj. To przeznaczenie 🤣
Jest nas więcej 🙈 termin też 17ty, ale prenatalne mam 5.11. Jutro idę na wizytę u prowadzącego. Dłuży mi się jak cholera😅🤭Malinka2021 lubi tę wiadomość
*starania od marca 2017
*iui x 3 - nieudane
- I - 17.07.2020: 1 pęcherzyk,
- II - 10.09.2020: 2 pęcherzyki,
- III - 9.12.2020: 2 pęcherzyki.
*I ivf - krótki protokół, 15 pecherzyków - 3 komórki - 2 zarodki:
- I FET 27.08.2021 (57cs) - 3 dniowy Maluch
11dpt- beta88,9, prog16,1
13dpt- beta218,9, prog14,3
19dpt -beta 2541, prog 16,6
26dpt- ❤
28.10.2021 poronienie zatrzymane (Aniołek 8tc-11tc)
- II FET 13.01.2022 (59cs)- 6-dniowy Maluch 4ba
6dpt- beta 0, prog 12,5
11dpt -beta 0, prog 40,33
*II ivf - dlugi protokół (7 komórek, 2 zarodki)
- I FET - 3 Dniowy Maluch - beta 0
- II FET 23.012023 - zarodek 4BB
5dpt bladzioch
7dpt negatyw
10dpt beta 0